Sunday, November 25, 2007

Toscana - split vision i november

Oh dear Chianti from Chiantishire - San Gimignano skyline a la medeltida Manhattan! Det kunde vara våldsamt även på medeltiden. Bild: Thommy Sjöberg

- Inte riktigt klokt!
Bland Toscanas böljande kullar och brinnande färger i november, runt slingrande serpentinvägar, sprakande vinrankor och cypresser som utropstecken kring chiantigrevars vingårdar.
Drabbas jag av boken om Italien.
Inte en guidebok som beskriver de medeltida städerna vi besöker som Siena och Pisa inte heller en konstbok om renässansens Florens.
Absolut inte något häfte över den idylliska medeltidsstaden San Gimignano där vi flanerade i gränderna bland amerikaner med bredrandiga manchesterbyxor och besökte det lilla utmärkta moderna museet, Galleria dàrte Contemperaneo. Ett museum med en utsökt samling av toscanska konstnärer från de sista hundra åren. "Modern konst gör sig utmärkt i medeltida miljö."
Inte heller de spännande berättelserna om Sienas Palio på Il Campo som vår son förmedlar under en dag i Siena. Siena en stad organiserad i kvarter efter förebild av gäng som fanns under medeltiden. Vår son bor i kvarteren där Pantera, pantrarna, regerar.
- Inte heller storyn om Galileo Galile och hans empiriska försök i Lutande tornet i Pisa för att bevisa tyngdkraften.
- Nej som följeslagare har jag boken som uppslukar mig totalt Roberto Savianos Gomorra!
-En bestseller som beskriver betydligt mer hårdföra typer än Sienas medeltida kvartersgäng.
Det kommer mera.
© Thommy Sjöberg


Labels:

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Får bli en egen sida med Gomorra - kanske Roberto Saviano blues

4:35 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home