Sunday, October 28, 2007

Bara en 28:a till!

Ett recept för landseglare och gränsöverskridare - Himmel eller hav ingen knivskarp skillnad

"Var och en som någon gång har färdats fram i tät dimma på en flygande matta, vet hur förvånad man blir, då man plötsligt känner en lätt stöt och befinner sig på marken." Ture Sventon

Dimma i veckan, Kistaskrapan i tjocka,imma på glasögonen och sprakande träddungar under cykelfärden till jobbet. På lördagen Med mera rea på Akademibokhandeln – får spel kommer hem med kockböcker av Strömberg, Roberto och Bourdain, en bok om katter av Lessing och Roberto Savianos Gomorra om den Napolitanska Camorran.
- Mycket bra köp – ekonomi?
Inspirerar till att återuppliva ett gammalt recept från Kistalight på utflykt:
Färja mellan Römö och Sylt - Sild på dansk - marsklandskapet. På plats det vackra folket från Hamburg, Kiel och Bremen. Män med bredbrättade hattar och designade kläder, vackra trådsmala modeller med mandelformade ögon och bijouterier på intressanta ställen. De blandas med badturister och barnfamiljer. Vid färjeläget vid List finns härliga grillstånd med massor av grillat från havet och med en stämning av karneval över området.
Grillspett med en blandning av tomat, paprika, gul lök, bacon och Scampi. Beställningar med numret 28 som serveras allt eftersom.
- Nur einen acht und zwanzig.
På Römös kilometerlånga och breda stränder far små pilsnabba yachter av och an.
-En sagoskimrande upplevelse.
Små tunna bräder med segel, påminnande om svenska isjakter, utrustade med små cykelhjul.
- Var det hägringar eller synvillor dessa små farkoster som pilade fram och åter med vindens hastighet längs Römös sanddyner?

Recept för helgen Nur einen acht und zwanzig:
  • Lägg aluminiumfolie i en långpanna* Skär grovt tomater, lök och paprika

  • Fyll på bland grönsakerna med ett paket friterade bläckfiskringar om du kommer från fattig förort
    Alternativt Scampi för dig som bor i rik och privatiserad kommun med låg skatt

  • Strö över baconskivor och varva med finskuren kabanossen korv

  • Låt allt stå i ugnen under 225 grader i 25 minuter rör om då och då med omsorg

  • Krydda med paprikapulver och droppa med citron * Servera med ris och Rhode Island sås

  • Dryck gärna vitt vin; Rhiesling eller Sauvignon Blanc eller varför inte Cider till måltiden

    Från Blåvands Huk i Danmark till Helder i Nederländerna sträcker sig Vadehavets lerslätter som varje dygn spolas med färskt havsvatten av ebb och flod. En sträcka på 500 kilometer - Ett skafferi för sjöfågel, flyttfåglar och fiskare av skaldjur. Vadehavet som i Tyskland kallas för Wattenmeer och i Holland för Waddenzee är en unik naturtyp och fridlyst i vissa zoner. Skyddat av ett pärlband av öar, de Frisiska öarna, som ligger som en barriär mot Nordsjöns stormar är landskapet en plats där människan, erövrat en bit av havet. Genom sinnrika konstruktioner av vallar och utdikning vinner man delar av havet. Ett landskap som kallas marsk och där man binder havsbotten med gräsplanteringar som blir utmärkta betesområden för får och flyttfåglar.Landskapet med marsk, vadehav och horisont har ett speciellt ljus som vi gillar skarpt på Kistalight. Landskapet är ständigt hotat av stormar, springfloder och numera även av den globala uppvärmningen och växthuseffekten som gör att marsken och kustnära byar och städer är ständigt utsatta.- Om man har ett behov av en miljö och symbol där människan ständigt för en kamp i naturen är Vadehavets kustlandskap riktigt spännande och lärorika tycker vi på Kistalight medan vi bläddrar i våra nyinköpta kokböcker. Andra bloggar om kokböcker: ©Thommy Sjöberg

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home