Monday, September 03, 2007

Höga kusten bron light

Det sjunger om kablarna vid Höga kusten bron
Pyloner och regn
- Hon har väl regnkläder med sig?
- Det regnar i Umeå.
Igår fest och spänning vi åkte upp längs Norrlandskusten. Dottern Evelina ska gå på kurs i den gamla dragonstaden.
- Något med media och kommunikation.
Landskapen flöt förbi, ortnamn med märg; Enånger, Harmånger, Njutånger och "hoppsan" Gökböle i Medelpad strax norr om Timrå.
- Man kanske skulle ta och liva upp den gamla vanan att skriva limerickar.
Vid Kasa i Husum en allvarlig trafikolycka, en tankbil har kört av vägen och vält, trafiken har dirigerats om och på småvägar når vi så småningom Nordmaling.
– Kallt vid rastplatsen där.
- Kallt även i Umeå - höst och terminsstart på gång. Festglada ungdomar och studenter i stadens centrum, vi käkar kinamat och har lite fest och glam. Umeå verkar vara en trevlig stad.
Övernattar på STF:s vandrarhem på Västra Esplanaden.
Vemodig hemfärd stannar till vid Höga kusten bron på norra sidan och fikar.
- Mäktigt med världsarv och hängbro - samlar man på upplevelser av hängbroar är Höga kustenbron den tredje längsta kabelbron i världen.
Faktiskt har vi på Kistalight även färdats över tvåan i de här sammanhangen, Pont de Normandie, över floden Seine. En skapelse i fransk ingenjörstradition värdigt ett land som skapat impressionister som landskapsmålare och så har vi i vår ungdom åkt båt under en hängbroklassiker som Golden gate i San Francisco.
Vi läser på informationstavlan på fikaplatsen.
- Här ett världsarv med en landhöjning på 800 meter sedan isen drog sig tillbaka för si så där 10 000 år sedan. Fenomenet har skapat ett fascinerande landskap.
- Vore spännande att unna sig några dagar för att utforska Höga kusten. Det finns vandringsleder, små samhällen och vandrarhem i landskapet.
Bron sjunger i bygden både bokstavligen när kablarna rör sig i vinden och i skönhet i sin båge över Ångermannälvens mynning.
När vi fikat klart börjar det regna igen och pylonerna på Höga kusten bron skymtar i diset.
- Klart att vår dotter hade regnkläder med sig.
Andra bloggar om Höga kusten:
© Thommy Sjöberg

Labels:

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Bilresan upp till Umeå avnjöts i hyrbil, Opel Astra 1,6, med färddator, andra finesser och förstås en cd-spelare där viktiga trafikmeddelanden kunde bryta in.
Scorpion får stå i garaget och vänta på framtida öden.

1:37 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home