Monday, February 19, 2024

David Bowie på Göta Lejon

 

Kistalight hamnar i helgen på Göta Lejon och David Bowies Lazarus, syster Helene och henne mångårige vän Henrik har en biljett över, tack säger vi och får uppleva en konstnärligt stark föreställning. 
Wow säger vi på Kistalight!
Vi överraskas av hur pass avancerad föreställningen är till sin form med bild och dekor! Den kunde ha varit en konstinstallation på Moderna Museet eller varför inte en avantgardistisk musikpjäs på Dramaten eller Stadsteaterns experimentscener? Tunga teman som död, främlingskap, sökande efter identitet, upplösta könsroller, svårt missbruk men också fantasi, längtan efter kärlek och en hel del humor i allt det dysfunktionella. Huvudpersonen Newton längtar efter sin förlorade flickvän, Hello Mary Lou, och saknar sitt barn.
Man ska bygga en rymdraket, Newton och fantasiflickan, och ta sig härifrån ... Det finns fler andeväsen i rollbesättningen; tre teenagegirls med androgyna karaktärer, liksom trannies, en seriemördar typ Valentine, vardagliga Elly och hennes man Ben, och en american manager US Valentine. 
Den avancerade formen att köra föreställningen som projekterade scener och dekor på bildskärm, blir som på bio, upprör några åskådare som springer fram och tillbaka i gången längs parkett, det muttras; har inte köpt biljetter till Bowie för att gå på bio. En rad i mitten så verkar några åskådare väldigt kissnödiga, de får resa sig upp och sätta sig ner, flera gånger ... 
Det är alltså en krävande föreställning, Bowie som arbetade med musicalen Lazarus den sista tiden i sitt liv, använder rader av sin stora låtar, plus nyskrivet och väver ihop en föreställning, byggt på, inspirerat av romanen The Man who Fell to Earth av Walter Tevis men fritt bearbetat av David Bowie och regissören Enda Walsh. Musicalen hade en  premiär på en (passande) mindre Off-Broadway scen 7 december 2015.
Kistalight som var en fan av den tidigare brittiska popvågen, Bob Dylan, Jazz (Miles och Coltrane), Americana och de stora supergrupperna, missade David Bowie när vi var unga, men tycker oss höra  toner, klanger och stämningar i Bowies musik från Beatles, Kinks, Electric Light Orchestra, brittisk Pub och kabaré-tradition, punk, till amerikanska Iggy Pop och Velvet Underground med konstmusikern John Cale,  av all påverkan skapade Bowie en egen mix av musik och texter som var hans värld.
Det finns massor av kraft och energi i Bowies musik allt från de mjuka balladerna Where are we now med en pust av Lennon & McCartney, till mer rockiga gnisslande grejer som Always Crashing in The Same Car, ännu mer gnissel i Dirty Boys, här anar man influenser från (eller att det påminner om) både Frank Zappa eller de tidiga Velvet Underground i jazzton. I sången When I met you rock, pop och nerv men också det som är lite Bowies särart, en teatral hållning i texterna, är det allt sökande efter identitet och att höra hemma någonstans med sina känslor som slår igenom.
Kistalight som trots allt är lite mer mainstream skulle önska att Bowie hade taggat av lite mer, mer självdistans och ironi, men då vore han ju inte Bowie! Något liknande gäller även föreställningen på Göta Lejon, släpp fram artisterna och musikerna mer bakom duken i föreställningen, gör musicalen lite mer publikfriande!


Kistalight avslutar sin bit med vackra Where Are We Now från original föreställningen i New York 2016. Balladen är en riktig teaser om Berlin när det begav sig där för David Bowie. Betyg för Lazarus: Fem vackra Bowieballader av fem!

I centrum av föreställningen, musicalen, finns naturligtvis David Bowies musik och sånger med sina texter och musiken bärs upp av en knippe skickliga musiker, skådisar (en blandning av karaktär-skådisar och artister) och den rutinerade regissören Stefan Larsson med sin erfarenhet från klassisk och avantgarde teater från både Dramaten, Stadsteatern och mindre scener! De ledande skådisarna och artisterna är Linus Wahlgren som spelar Thomas Newton (huvudrollen), Tove Styrke som spelar Flickan utan minne och Simon J Berger som spelar den förskräcklige (cyniker och mördare) Valentine. Alla rollerna spelas med bravur. Det är inte direkt några glättiga karaktärer från musicalens värld även om det finns en hel del (svart) humor i dialogerna. Kistalight som är lite av en Absolut Beginners av David Bowie har lyssnat igenom låtlistan från Lazarus (olika tolkningar) och kan inte säga annat en att det är bra. Jäkligt bra! Här kommer låtlistan från musicalen på Göta Lejon.1. Lazarus 2. It´s no game 3. This is not America 4. The man who sold the world 5. No plan 6. Love is lost 7. Changes 8. Where are we now 9. Absolut beginners 10. Dirty boys 11. Killing a little time 12. Life on Mars 13. All the young dudes 14. Always chrashing in the same car 15. Valentine 16. When I met you 17. Heroes. Alla titlar är enkla till sin utformning men oj så mycket musik!

En gång till! Do you want another one? Kistalight hittar fram till några verkliga höjdare när det gäller David Bowie konserter i juni från 2000. Bowie är 52 år men ser yngre ut och är verkligen i gott trim, 25 juni har han gjort en legendarisk spelning med sitt band på Glastonbury Festival i Somerset i sydöstra England inför 250 000 åskådare. 

 

Här från BBC Radio Theatre 27 juni 2000, David Bowie med sitt kreativa band, multimusiker, kreatörer, låtskrivare och här är det musiken som gungar fram i en tät ljudbild i den vackra balladen Absolut Beginners.


© Thommy Sjöberg

4 comments:

Kistalight på Göta Lejon said...

I centrum av föreställningen, musicalen, finns naturligtvis David Bowies musik och sånger med sina texter men musiken bärs upp av en knippe skickliga musiker, skådisar (en blandning av karaktär-skådisar och artister) och den rutinerade regissören Stefan Larsson med sin erfarenhet från klassisk och avantgarde teater!

Kistalight på Göta Lejon said...

De ledande skådisarna och artisterna är Linus Wahlgren som spelar Thomas Newton (huvudrollen), Tove Styrke som spelar Flickan utan minne och Simon J Berger som spelar den förskräcklige (cyniker och mördare) Valentine. Alla rollerna spelas med bravur och det är inte direkt några glättiga musicalkaraktärer även om det finns en hel del (svart) humor i dialogerna.

Kistalight på Göta Lejon Absolut beginner said...

Kistalight som är lite av en Absolut Beginners av David Bowie har lyssnat igenom låtlistan från Lazarus (olika tolkningar) och kan inte säga annat en att det är bra.
Jävla bra alltså!
Här kommer listan från musicalen på Göta Lejon.

1. Lazarus 2. It´s no game 3. This is not America 4. The man who sold the world 5. No plan 6. Love is lost 7. Changes 8. Where are we now 9. Absolut beginners 10. Dirty boys 11. Killing a little time 12. Life on Mars 13. All the young dudes 14. Always chrashing in the same car 15. Valentine 16. When I met you 17. Heroes

Alla titlar är ganska enkla till sin utformning men oj så mycket musik!

Kistalight Bowiefan Absolut beginner said...

Länk till en timme lång David Bowie konsert år 2000 på BBC med några av de stora låtarna och med ett häftigt band som vittat fram till, något för en Absolut Beginner!

David Bowie konsert BBC 2000