Monday, June 12, 2023

S'il vous plait Light, tre Finaler, två Plantor och en Promenad

 


Hard to be a winner, The Winner takes it all, chill ändå att vara en vinnare när spänningen släpper, Iga Swiatek i tårar och Novak Djokovic tar rygg, (on the claycourt) på den röda grusstybben. 

Kistalight har tillbringat helgen med tre stora finaler framför teven, några satta plantor i rabatten och en promenad. Först ut damerna på Roland Garros,  Susanne Lenglen Trophy, mellan Iga Swiatek och Karolina Muchova. Swiatek favorit och första set programenligt till Iga men ansatser till stort spel av Muchova. I andra set sker en vändning och Kistalight får en ny favorit, Katarina Muchova som verkligen kan lira tennis. Hon knyter upp Swiateks spel; hennes säkra spel från baslinjen, kvicka fötter och snabba om än inte så hårda slag. Muchatova visar prov på en stor repertoar, går in i banan, spelar volley, behärskar backhand rak, vinklad och med slice och har en tung forehand, prövar en och annan stoppboll och lobb. Hon skär av Swiateks spel med avancerade returer på linjerna och vinner andra set med 7-5. En thriller och franska mästaren Swiatek är i gungning, lyckas ändå vinna matchen till slut, mer lättnad (tårar) än glädje. 

Fantastiskt att Tjeckien har så många kvinnliga tennisspelare i världstoppen, topp 100! Dubbelparet Krejcikova och Siniakova Grand slam i både Paris och Wimbledon, världsettor i dubbel, dessutom vann Krejcikova singeln på Roland Garros 2021. Andra stora tjeckiskor Petra Kvitova mästare i Wimbledon 2011, Karolina Pliskova fd världsetta och två grand slamfinaler och nu Karolina Muchova. Förebilden och föregångaren är Martina Navratilova, en av damtennisens största spelare genom tiderna med ofattbara 59 titlar i olika Grand Slam turneringar, singel, dubbel, och mixed, klart att det inspirerat efterföljande generationer av tjeckiska tennisspelare, ändå tycker Kistalight att svensk tennis borde titta på, hur gör de i Tjeckien för att utveckla och tillvarata sina tennistalanger? Stavas det tre faktorer; tradition, tradition, tradition, toppat med några doser konkurrens men också möjlighet, kan kompisen som jag tränar med vinna Franska Öppna kan jag också greja det!

Lördagskvällen ägnas åt Champion Leauge final, Manchester City vs Inter, på Atatürk Stadion i Istanbul. Ska City äntligen vinna en Europa-titel? Kistalight gillar verkligen Citys anfallsfotboll, minns några drömmatcher mot Real Madrid tidigare under säsongen och även förra säsongen. En av Kistalights favoriter finns i laget, Kevin de Bruyne, spelmotor med sinne för spelet och de öppnande passningarna, skicklig dribbler, inte oäven skytt, kreatör med frisparkar och hörnor, väldigt viktig också för Citys store målgörare Erling Haaland som spottat in mål under säsongen. Tyvärr tar lagen ut varandra, Inter med en järnhård defensiv, rena benknäckarna bland backar och mittfält, stenhårda liret kompletteras med rena skådespelarkonsten när de som sköra ballerinor rullar runt i gräset efter en tackling eller tuff brytning. Det blir ingen stor match, de Bruyne utgår i första halvlek efter skada men City rullar på med sitt spel och Rodri nätar, hittar luckan, minut 68 och Manchester City vinner Champions League, rättvist sett över säsongen, men visst hade Inter ett antal vassa chanser i slutet av matchen. Kul för City och fantastisk anfallsfotboll!

Finns en tystnad, en spänning kring arenan när matchen matchen mellan Djokovic vs Ruud inleder på söndagseftermiddagen! Ska det bli en 23:e seger för Djokovic, en historisk sådan, ingen manlig tennissperare har någonsin vunnit så många Grand Slam i tennisen! Överraskande många missar för att vara Djokovic! Stundens allvar,  aj, aj ... aj spelar dåligt, medan Casper Ruud spelar stor tennis, varierar, kul spel, massor av tennisgodis när det gäller olika slag och taktik och ändå står det 6-6 i första set! Aj ... aj, vad händer då, stort ego lyser upp banan, plötsligt spelar Djokovic tennis med stort självförtroende, övertygande bollar och vinner tiebreak med 7-2, vart tog Ruud vägen? 

Publiken andas ut, i alla fall alla de som förväntar sig en historisk seger på banan med en 23:a i Grand Slam för Djokovic även om eleganten Federer och matadoren Nadal är populärare än Novak Djokovic. Blir fortsatt fin tennis på banan för de bägge, ändå får man känslan av att Djokovic kontrollerar spelet, och det blir aldrig riktigt en stor match med fight och hjärta; 7-6, 6-3 och 7-5! Sedan blir det festtal, Djokovic talar rent av franska innan han övergår till engelskan, uppmärksammar även fotbollsheroes som Zlatan (kompis) och M'Bappe på läktaren. Prisutdelning, även en mindre pokal i de tre musketörernas anda (tennis) med Djokovic 23 segrar inristade delas ut, innan den stora, Grand Trophy lyfts! Sedan går  Kistalight  ut i sin täppa flyttar några plantor (liljor), liksom planterar om. En promenad längs Igelbäcken, Lilla Rinkeby och Ärvinge ängar har vi klarat av tidigare under dagen som uppladdning för en historisk dag i tennisens värld.

 © Thommy Sjöberg

No comments: