Sunday, June 24, 2018

Midsummer Madness Sju blommor under kudden Light

Vi har fått en gammal bild tillsänt oss på redaktionen av Årstagalningen i midsommar. Visst var det bättre förr, innan internet och den digitala revolutionen, då kunde man åka ut i naturen och riktigt koppla av! 
Inte denna ständiga uppkoppling!

Kistalight, Årstagalningen och en älva från Nybohov med utslaget nytvättat hår a la Rapunzel, bakom kameran troligen en annan älva, dock brunett, med lika långt hår.
Kistalight är på trivselutflykt i midsommartid med sina kamrater och vänner någon i början på 70-talet (förhistorisk tid) på en av borgerlighetens bastioner Sandhamn på ön Sandön i Stockholms yttre skärgård.
Troligen är det en eldstad efter korvgrillning som fixas till, det tycks pågå någon sorts debatt eller intensiv diskussion kring lägerplatsen.
Ovisst om vad!
Sammanhanget är lite dunkelt.
Vädret var blött och trivselumgänget var inte mindre blött.
Det firades midsommar på gammalt hedniskt (Sweden the middle way) vis.
Redan tidigt i ottan hade vi ungdomar stigit upp på Nybban, mytiskt ungdomsställe beläget högst upp på Nybohovsbacken, för att bege oss till Strömkajen vid Grand Hotell.
Det är fullt pådrag redan strax efter nio på morgonen på den lövade båten, knöckfullt med trivselungdomar, musik av Cornelis, Ångbåtsblues, smällande ljudet av bärs som korkas upp, skrål och förväntan.
Inte lätt att vara kapten på en sådan båt!
På båten träffar vi Ola, en av alla dessa profiler som bodde på Nybban. Ola var lite gammaldags hade gått på privatskolor (Solbacka och Enskilda gy) och studerade nu journalistik och han var ofta klädd i kostym eller åtminstone blazer så även nu i midsommartid plus utrustad med en sliten portfölj.
Är du på journalistiskt uppdrag frågar vi ute på de blånande fjärdarna som mest var gråa fjärdar i det mulna midsommarvädret.
Inte då, portföljen är lastad med starköl i korrekta rader möjligen också en penna och block för det här var innan det fanns mobiler.
Ola smäller av sina bärs, kanske pratar vi lite om stilen hos Hjalmar Söderberg.
Ett stilideal för Ola medan Cornelis brölar Ångbåtsblues!
I Vaxholm vacklar Ola av stärkt efter sina bärs medan vi kamrater och vänner undrade varför?
Vad skulle han egentligen göra i Vaxholm?
Dunkelt!
Vid Grinda lättar trycket på båten något! Vikingar som gillar kommunalt tältande, inte för långa ångbåtsturer och barnfamiljer som hyrt stugor av Stockholm stad hittar vägen för sitt midsommarfirande.
Vid Kanholmsfjärden där skärgården öppnar upp mot Östersjön, sinnena får rum även en mulen dag med en aning mist i luften, kommer andra eller är det tredje vågen av öppnande av bärs och mer Cornelis ångbåts blues i bandspelarna. Våra midsommar vikingar och ädla älvor skymtar Sandhamn. Våra drömmars mål, ljuset i horisonten, där Strindberg levde några somrar som ung, platsen där vi ska slå ned våra tältpinnar och leva ut vår midsummer madness.
På bryggan i Sandhamn väntar en vänlig representant för borgerligheten, en färjkarl, som erbjuder oss sentida vikingar en skjuts över sundet till en annan ö skild från Sandön.
Där  finns det finfina möjligheter för er ungdomar att fira midsommar säger han.
Wow säger resterande vikingar på Waxholmsbåten och hoppar på vår färjkarls båt för vidare okänd färd!
Borgerlighetens diskreta charm tänker Kistalight som absolut vill slå ned sina tältpinnar i Sandöns  sandiga morän.
Kistalight med sällskap, Årstagalningen och väna väninnor åberopar Allemansrätten, uråldrig rätt nästan lika gammal som arvet från vikingatiden, betonar klasskampen och styr vår kosa mot Sandöns moränryggar för att slå ned våra tältpinnar och utöva lite nutida midsommarblot.
Någonstans längs moränryggen slår vi ner våra tältpinnar, ordnar vår eldstad, grillar våra korvar, dags för fjärdevågen av öppnande av bärs möjligen zippas det lite vin också av våra väna älvor innan det är dags att inta seglarhotellet.
Ärligt talat det är inte lätt att slå ned sina tältpinnar i Sandöns morän och få fäste i sanden.
Inte heller helt enkelt för Kistalight och hans följe att få tillträde till Sandhamns seglarhotells diskreta disco eller var det levande musik?
Två stabila vakter borgerlighetens försvarare och väktare avvisar oss milt och bestämt.
Tyvärr fullsatt!
Kom igen senare!
Här gäller inte Allemansrätten!
Kistalight som läst Anti-Dühring av Friedrich Engels, dialektikens klassiska marxistiska verk för unga klasskämpar, dessutom Sartre några år tidigare utan att förstå särskilt mycket, faller ut i en svada om hur de stackars vakterna är offer och köpta och förförda av kapitalistiska krafter inom borgerligheten.
De borde inte stå här i ytterskärgårdens snålblåst och duggregn och avvisa stackars charmiga ungdomar som sökt sig från storstadens betong och fattiga miljöer och är ute efter att koppla av en smula och har lust att röra på danspåkarna till lite god musik.
Förresten vem läser Anti-Dühring då som nu?
Ändå en fin historisk bok i dialektik eller konsten att argumentera av Friedrich Engels som räknas som en av kommunismens fäder men som i praktiken var entreprenör och företagare med kooperativa idëer och verksamhet, han understödde Karl Marx när han forskade om kapitalets rötter och utvecklade idéerna om klasskamp och samhälle.
Vid båthamnens brygga i Sandhamn hittade vi ett litet Café, inte långt från där Strindberg bott som ung student, där fick vi värme och kaffe efter (borgerlig) snålblåst och duggregn. Där upprättade vi en basecamp för vidare attacker för att få svänga på de lurviga på Seglarhotellet.
För att göra en lång historia kort!
Vi kom aldrig in på Seglarhotellet den där natten!
Det gick inte ens att klättra in via Rapunzels långa vackra hår via ett fönster till våra drömmars mål.
Midsummer madness och inte hade vi lagt några blommor under kudden!
Hade vi ens en kudde?
Dunkelt!
På midsommardagen åkte vi hem till Nybban för det är inte lätt att slå ned några tältpinnar och få dem att fästa i den sandiga moränen i borgerlighetens yttre skärgård.

PS Istället för att lägga sju blommor under kudden kan ni kära läsare få ladda ned alldeles gratis sju stycken olika essäer från Kistalight. Vi gör reklam för ett av de senaste alstren här!
Vi syns i Istanbul!
Där finns ett kapitel om Istanbul och Erdogan!
När tårgasen lättat i Geziparken (Remix 2017).
Aktuell i dagarna när det är val i Turkiet.
Tyvärr inte riktigt godkänd när det gäller formateringen hos Smashword i Silicone Valley men den går bra att ladda ned och läsa i några format!
Fler alternativ att läsa och ladda ner hittar du här! IndieThommy Smashword
Glad Midsommar!

PS Hur gick det sedan då för våra vänner ovan?
Kanske vän av ordning undrar?
Kistalight blev nästa doktorand i litteratur (studier 80 akademiska poäng i Litteraturvetenskap enligt gammaldags räkning motsvarar i dag 120 poäng).
Sedan blev han SO-lärare i många år (fler än 30) företrädesvis på Spånga High där han undervisade tonåringar i både vår Allemansrätt, marxistisk historieteori, klasskampen och att Det är rätt att göra uppror.
Konstigt nog blev han aldrig rektor eller studierektor (för anarkistiskt sinnelag?) men upptäckte att han trivdes med (gillade) att vara med ungdomar och upptäckte så småningom även konsten att lära av sitt lärande!
Årstagalningen blev så småningom en mycket kunnig ekonom på en av våra stora banker. Konstigt nog blev inte han heller bankdirektör eller annan högt uppsatt chef. Konstigt för kunskap fanns i hög grad. Kanske var det ett drag av vardagens anarki som då och då gjorde sig gällande. Istället blev han en expert på bolån. Alldeles särskilt tyckte han om att hjälpa unga obemedlade människor till goda lån med bra villkor.
Rapunzel med långa vackra håret som en älva blev kommunist och demonstrerade på Sergels torg med stora plakat första maj och vid andra viktiga manifestationer innan hon flyttade till förorten och fick två små söta barn.
 Den andra väna kvinnan med långt hår fick vårdnaden av katterna, 2 st, när hon skilde sig från Årstagalningen.
Pst vet inte riktigt hur det gick sedan för tjejerna...
© Thommy Sjöberg

3 comments:

Kistalight said...

Hur gick det sedan då för våra vänner ovan kanske vän av ordningu ndrar?
Kistalight blev SO-lärare i många år (fler än 30) företrädesvis på Spånga High där han undervisade tonåringar i både vår Allemansrätt, marxistisk historieteori och att Det är rätt att göra uppror. Konstigt nog blev han aldrig rektor eller studierektor (för anarkistiskt sinnelag?) men upptäckte att han trivdes med (gillade)att vara med ungdomar och upptäckte så småningom även konsten att lära av sitt lärande!
Årstagalningen blev så småningom en mycket kunnig ekonom på en av våra stora banker. Konstigt nog blev inte han heller bankdirektör eller annan högt uppsatt chef. Konstigt för kunskap fanns i hög grad. Kanske var det ett drag av vardagens anarki som då och då gjorde sig gällande. Istället blev han en expert på bolån. Alldeles särskilt tyckte han om att hjälpa unga obemedlade människor till goda lån med bra villkor.
Rapunzel med långa vackra håret som en älva blev kommunist och demonstrerade på Sergels torg med stora plakat innan hon flyttade till förorten och fick två söta barn. Den andra väna kvinnan med långt hår fick vårdnaden av katterna, 2 st, när hon skilde sig från Årstagalningen.
Pst vet inte riktigt hur det gick sedan för tjejerna...

Årstagalningen said...

Det vara bara en katt

Thommy Kistalight said...

Åh, ska då alltid överdriva! Här dubbelt upp, hade alldeles bestämt för mig att ni hade två katter. 🐳🏄🎷😎