Monday, January 15, 2018

Gott Nytt Läsår 2018 från Kistalight

Lerin, Folkesson, Söderberg och Tabucchi  några läslöften inför 2018! I paddan har vi nedladdad e-book Fördel ADHD Var ligger du på skalan av Anders Hansén. Tjoho för lite mångsidig läsning från konst och resa, bildningsroman, klassisk svensk kärleksroman till europeisk samtidsroman om frihet i en populistisk (fascistisk) värld toppat med populärvetenskap. Bild (klicka gärna) Thommy Sjöberg

Gott Nytt Läsår 2018 från Kistalight

Dags nu för några nyårslöften från Kistalight för 2018.
Här gäller det läsning av goa böcker!
I betydelsen böcker som berör, får tankar och idéer i rörelse och att man, Kistalight, får lust att skapa egna kreativa grejer.
Jag börjar med några av de böcker jag just nu läser som Tove Folkessons Sund - den andra delen i hennes Ölandstrilogi.
Eva Zackrisson i böckerna börjar kännas som en yngre kompis eller en yngre släkting med sina äventyr (vandring på sin ungdoms brokiga stigar s k bildningsroman) och hennes (kursiv text där) besök i Mittlandsskogen på mellersta Öland.
Självklart kommer vi även att läsa hennes tredje del i trilogin Ölandssången under året!
Vi är svaga för populärvetenskapliga böcker på Kistalight.
Just nu läser vi Anders Hansén överläkare i psykiatri på KI och hans Fördel ADHD var på skalan ligger du?
Spännande om några av våra vanligaste psykiatriska diagnoser och vikten av att vara just försiktig med att ställa diagnoser.
Konsten är mer att lära sig och reflektera över att vi alla har drag av dem.
Klart att vi följer Lars Lerins Lärlingar och hans målarskola på Svt.
En godhjärtad konstnär och en serie om dysfunktionella ungdomar, hudlöshet och konsten att nå våra kreativa goda källor. Lars Lerin som även är en av våra stora berättare i färg och i ord och som är en fantastisk reseskildrare.
Kistalight hittar en halv oläst Lerin i sin bokhylla.
Lars Lerin Grå Resa Februaribrev från Reykjavik från 2003 som får bli nästa nyårslöfte att läsa och att tjusas av hans fina akvareller!
Vi har alltid ambitionen att läsa en klassiker varje år.
Tyvärr blir det omtenta på förra årets Den Allvarsamma Leken av Hjalmar Söderberg men den ligger halvläst på nattduksbordet.
Kan Hjalmar Söderbergs stilistiska mästerverk upplevas som lite gubbig, den manliga blicken, så här i #Metoo tider?
Hur som helst är det en pärla för dåtida, förra sekelskiftet, Stockholmsskildringar och för den historie och samhällsintresserade finns det massor av tidsmarkörer från tiden omkring det tidiga 1900-talet så vi får återkomma till kärlekshistorien mellan Lydia Stilles och Arvid Stjärnblom.
Okej...ok läsning ska vara lustfyllt och det ska finnas plats för improvisationer!
Men vi drar en bok till ur våra olästa rader i bokhyllan!
Blir Påstår Pereira (halvläst) av den italienska författaren Antonio Tabucchi som är expert på portugisisk litteratur och samhälle. Hans Påstår Pereira är en modern klassiker (minor classic) som är aktuell i dagarna då den försvarar informationsfrihet och boken har använts i italienska valkampanjer mot Silvio Berlusconi som ett led i försvar för informationsfrihet och kamp för hållbara sanningar.
Kan passa bra i tider av fake news, ryktesspridning och populism.
Inga mer nyårslöften nu!

Gott Nytt Läsår från Kistalight!

© Thommy Sjöberg

2 comments:

Kistaljós said...

Första uppgiften (nyårslöftet) när det gäller läsning avklarad den 30 januari blev Tove Folkessons Sund andra delen i Ölandstrilogin.
Liten recension kommer senare!
Även läs-uppgift nr 2 Lars Lerins Islandsresa, Grå Resa, läst den 31 januari. Där gäller det mest att titta, ta in, Lars fantastiska akvareller - berättelser i färg från en ö mycket långt uppe i norr ovanför polcirkeln mitt i Atlanten.

Kistalight med Ölandsljus said...

Liten recension Tove Folkesson Sund!
Titeln Sund kan säkert ge flera associationer! T ex från vatten, sjö och farled här speciellt Kalmar Sund. Det kan ha med livsstil att göra eller åtminstone att hitta ett sätt leva som ger en Sund känsla eller betydelsen Sund som hygienisk. Se alla synonymer nedan. Synonymer hygienisk, hälsosam, nyttig, välgörande, gagnelig, närande, sanitär, frisk, rask, kry, vid god hälsa, oförsvagad, ofördärvad, välbehållen...

Men mest handlar Sund om att bli vuxen, att hitta sin väg, må dåligt, att bearbeta sin historia, upp täcka sin (över)känslighet, fundera över sin familj (skilda föräldrar, finsk begåvad invandrarpappa med vänstersympatier, mamma med akademiska studier i vuxen ålder) så småningom insikten om en ganska dysfunktionell familj med känslor av utanförskap.
Det handlar också om den bedrägliga, för många, möjligheten att förverkliga sig själv med Alkemisten av Paul Coelho som förebild och guru.
Med sina fina gymnasiebetyg får Eva i boken möjlighet till arkitekturstudier på KTH som hon inte känner sig hemma med, avbryter studier och börjar även andra gång men de smarta lärarna i svarta polotröjor och de chicka studenterna där är inte Evas värld och hon drabbas av (upptäcker sin?) överkänslighet.
Eva vill istället bli en singer songwriter och hittar vägen till en flummig frigörelseterapeut. En terapeut med en charlatan liknande verksamhet som ser till att ta bra betalt. Något känns Evas väg, hon sjunker allt djupare, som en repris på 60 och 70-talets (vänstern) drömmar om frigörelse och deras sätt och uttryck: Bo i kollektiv, åka till Kuba, skapa teater och musikgrupper, dock med betydlig nedtonad marxistisk ideologi.
Tonen och handlingen i Sund är betydligt mörkare än i K.J. men vitaliteten finns i det djärva språket med klar egen konstnärlig verkshöjd och den kursiva parallellhandlingen med besöken på Öland med Mittlandskogen, odlinglandskapen och Östersjön, den gamla sommarstugan, med mormor och gammal manlig skrivande farbror blir Evas väg till läkning. Flera av de kursiva kapitlen närmar sig rena prosapoemen.
Fint! Betyg Fem strandängar av fem...