Wednesday, December 27, 2017

Pol Pots leende eller Jan Myrdal Light

Snart dags för årets läskrönika på Kistalight. Ett av nyårslöftena när det gäller läsning var Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling.
Här några fragmentariska anteckningar från i april när jag läste ut boken.
- Ett av årets läslöften avklarad!
En bok som legat till sig, mognat, och blivit läst i omgångar!
Poetisk journalistik, reseskildring från Kampuchea, sökande efter identitet och en försvunnen fader, förundran över svenska idealister, från SKP, på specialinbjuden resa från avknoppad svensk vietnamrörelse.
De såg vad de såg det vill säga just ingenting!
Uppgörelse med doktrinär marxism i bonderevolutionär skepnad eller mer precist  revolution som spårat ur och blivit förljugen propaganda, maktkamp, vendettor och bestialiskt folkmord!
Personförteckning ingår i verket!
Det kan behövas för flera av de röda khmererna verkar under pseudonym som Pol Pot även känd som Saloth Sar.
En viktig, poetisk hållning, intar Peter Fröberg Idling när han försöker närma sig de ledande Khmererna.
Khieu Samphan t ex, statschef, ekonomie doktor och organisatör, svarar inte på en personlig fråga som Idling Fröberg ställer om.
Vilken tid var hans lyckligaste ?
Inför frågan skymtar Idling Fröberg ett leende över (kring) munnen.
Men Khieu Samphan ber om ursäkt och säger sig att han inte kan svara på sådana frågor.
Det finns till och med en antropolog Francois Bizot som utvecklat en teori om leendenas morfologi i sin bok Le Portail om hans tid i Kambodja både som lägerfånge och verksam folklivsforskare.
Bizot finner en sorts manierat leende.
Alla log likadant; Pol Pot ler, Jeny Sarg (utrikesminister och Pol Pots svåger) ler, Khieu Samphan ler och lägervakten ler. "De sänkte huvudet en aning och visade liksom bara övre tandraden när de log. ett slags glädjelöst grin."
Hos den svenska delegationen som besökte Kambodja 1978 skymtar inga leenden. Flera av delegaterna svarar helst undvikande på frågor om resan bara Jan Myrdal tycker fortfarande (diagnos där?) att de, sällskapet, hade rätt i sin kontext.
 Folkmordet finns dokumenterat och rättegångar i lokal och internationell regi har hållits för att rättfärdiga offren och deras anhöriga.
Pol Pots leende en fin journalistisk nyskapelse av Peter Fröberg Idling om en missriktad revolution, falsk och förfelad idealism, bestialiskt folkmord och om konsten att gå vidare. Betyg Fem befriade khmer rouge av fem från marxistiska bondesamhällens utopiska elfenbenstorn (kan någon ställa en diagnos?) och världsfrånvända ideologi.


© Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home