Tuesday, October 24, 2017

Hillbilly Elegy LightReading, writing, Route 23 all hillbillies road to misery ... från Dwight Yoakam!
Sången om vägen, hillbilly trial, för alla fattiga Kentuckybor och arbetarklass från delstaterna längs de vidsträckta Appalacherna!
Det var (1940, -50, -60, -70-tal) kolgruve, lantarbetare och mångsysslare som sökte jobb i bil och stålindustrin i norr i de stora städerna Chicago Detroit och Pittsburgh.
 I en skildring med litterära kvaliteter,  dokufiction, Hillbilly Elegy av J D Vance, som Kistalight precis har läst, berättas en sådan historia. Platsen och centrum för storyn och hillbylly familjen är Middletown nära storstaden Cincinnati i Ohio. I Middletown fick många av dem jobb på AK Steel Holding Corporation.
Det är deras historia i flera generationer som berättas av J D Vance i Hillbilly Elegy A memoir of a family and a culture in crisis.
Har inte alla vi klassresenärer en liten Hillbilliy inom oss?
Thompa på Kistalight minns när vi var unga och de första åren som lärarvikarie på den tiden det fanns OBS-kliniker i skolorna. Var det inte då överrepresentation på y-namnen i OBS-klasserna bland eleverna; en Ronny, en Conny, en Tommy eller en Benny och en Jenny.
OBS-kliniken den naturliga hemvisten för alla billies!
De verkliga hillbillies är av skotsk irländsk fattig bakgrund. De emigrerade till Nordamerika under 17 och 1800-talet och bosatte sig i områdena längs Appalacherna. Det är ett vidsträckt område med vackra blånande berg och skogar från Alabama till Georgia i söder via Ohio till delstaten New York i norr. Längs Appalacherna finns också stora koltillgångar som ingen sund miljövän eller smart företagare vill bruka i dag men som skapade arbeten när det begav sig.
Här i den vidsträckta nordamerikanska miljön har den fattiga vita arbetarklassens lycka varit som mest sårbar och dimunitiv. Deras tillvaro har präglats av låg social rörlighet, svåra skilsmässor, tungt drickande, drogmissbruk och att deras hem ofta har varit en hubb av misär.
Egentligen skriver J D Vance i Hillbilly Elegy finns det inte någon anledning för honom att skriva memoarer i trettioårsåldern! Han har tagit en examen från Yale Law School, gått på Ohio University, tjänstgjort i Irak och gått på High School i Middletown Ohio med mediokra betyg. Det mest coola han har gjort är att han tagit en examen från Yale men det var det 200 till som gjorde det året och i dag har han ett trevligt jobb som riskkapitalist, han är gift med en begåvad kurskamrat och efter bokens tillkomst har de fått en son.
Photo from Ruins of Detroit Marchand Meffre This house was built in 1893 for the wealthy banker William Livingstone. In the 1990s, it was moved and replanted a few yards away on a vacant lot. Eventually, its facade collapsed in 2007 

Det märkvärdiga är J D Vances bakgrund med rötter i sydöstra Kentucky, Jackson, och en miserabel uppväxt i Middletown Ohio. Det handlar om vit arbetarklass på dekis, en mamma som är drogberoende och hennes män som kommer och går. Det handlar om ett samhälle i upplösning från en tillverkningsindustri till ett försummat rostbälte med ruiner av fabrikslokaler - ett samhälle som inte förmått att ställa om när kapitalet söker nya vägar för sina vinster. Det handlar om förlegade värderingar (koder) med rötter i Appalachernas hillbilly kultur. Det handlar om en sorts institutionaliserad hjälplöshet, gå på socialen, sjukpensioner, missbruk och uppgivenhet, som Vance och hans syster Lindsay tillsammans med sina morföräldrar kämpar emot.
Boken har väckt särskild uppmärksamhet efter Trumps överraskande valseger 2016 och Hillbilly Elegy ses gärna som ett fönster för de känslor och värderingar (känslomässigt landskap) som gjorde det möjligt för honom att vinna förra årets presidentval. Tillverkningsindustrin (manufactoring belt) som blev Rostbältet är ändå en process som pågått i årtionden inom stål och bilindustrin så krisen där kan inte enbart förklara Trumps seger.
Vara vit arg äldre man med hustru som inte gilla Washington, vara vit arg äldre man med hustru som inte gilla media, vara vit arg äldre man med hustru som inte gilla hbqt, miljö eller antirasistiska rörelser, vara vit arg äldre man som inte gilla Hillary Clinton och vara vit arg äldre man som varit demokrat men blivit republikan. Vara vit arg äldre man...
Analysen bakom Hillary Clintons valförlust är nog inte bara att den vita arbetarklassen i Rostbältet röstade på Trump utan man röstade mer mot den etablerade politiken. Frågan är om inte Bernie Sanders hade vunnit valet i de här delstaterna. Hillary var kanske en av de mest mest kompetenta kandidaterna någonsin men förskräckligt impopulär även bland kvinnorna dessutom tycktes hennes kampanjgäng oförmögna till analys (var för detaljfixerade) för att ta Trump på allvar. Ytterligare motgångar för Hillary var ju de digitala trollen och bootarna på Internet (ryska hackare) för att inte tala om FBI-chefens publicerande av hennes emejlhantering.
Ändå förlorade Hillary knappt och förlusten kan inte bara skyllas på hillbillykulturen!
Tillbaka till J D Vance och hans bok!
Kärnan i Hillbilly Elegy är hur J D hittar vägen från hillbillies, rednecks och white trash kulturen till en framgångsrik akademisk karriär med en juristexamen från Yale. Det är lätt att tänka på Barack Obamas och hans memoir Dreams from my father som han skrev på uppdrag efter att han blivit vald till Harvards förste färgade ordförande i Harvard Law review. I J D Vance fall har han en berömd jurist, Amy Chua, som är lärare på Yale som uppmuntrar honom att berätta om sin resa från Jackson Kentucky, Middletown Ohio till Yale New Haven Connecticut.

 Det skaver rejält i Hillbilly Elegy när Vance berättar om de kollisioner som uppstår mellan vita medelklass värderingar och hillbilly koderna hos  hans släktingar och familj. Ibland undrar jag som läsare om man inte kan lägga till ett antal psykiatriska diagnoser utöver hillbillykulturen hos hans speedade familj (släkt).
I hillbilly kulturen förknippas inte heller studier och skola som någon manlig syssla utan där man bör lösa en konflikt med en riktig fight, tyst manlighet och erövra flickor (ragga brudar). Studier förknippas med feminina värden, något för fjollor och gaykillar dock fanns inte de värderingarna hos hans älskade mormor (mamaw), morfar (papaw) och hans syster Lindsay som hade en karaktär utöver det vanliga. Där någonstans fanns grunden till att J D Vance hittade vägen till studier och en fin akademisk examen även om hans hillbillies demoner från förr spökar för han av och till i hans nuvarande liv.
Betyg för Hillbilly Elegy fem godmodiga hillbillies av fem som gillar studier. kunskap, arbetsmoral och misstror oprovocerade slagsmål, droger, fakenews och förlegade värderingar.

© Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Kistalight said...

Kistalight som försöker ta pulsen på dagens USA genom att ta del av genuina kulturella uttryck som film, böcker, TV och förstås massor av reportage.
(Se även bloggen från Kistalight http://kistalightnow.blogspot.se/2017/03/manchester-by-sea-light.html )
Är övertygad om att, ingen större sensation,
de amerikanska väljarna röstade emot etablissemanget. Många resonerar att det kan inte bli värre än så här. Vanligt folk, den vita arbetarklassen har fått det så mycket sämre och vill till varje pris få en förändring.
Man tager vad man haver!
Vad erbjöds?
Jo Donald Trump!
Upprorisk aggressiv kandidat i röd arbetarkeps!
Make America great again!

3:25 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home