Monday, August 07, 2017

Hanö - Hällevik T O R

Var annan dag regn! Här Kistalight iförd specialhatt i Hanö hamn typ mindre amiralshatt med hoppvikt karta över Hanö.
Kistalight och Mimmi har varit på Hanö och Hällevik i sydvästra Blekinge vid Hanöbukten några dagar (semester från semestern) och ägnat oss åt natur, tennis och sörja vår katt.
Hällevik i lä bakom Nogersund längst i söder på Listerlandet är en finfin badvik med långa sandstränder och ett romantiskt pensionat Hälleviks Havsbad som i år fyller 100 år. Ett pensionat som också är alla tjänstemän på SJ speciella badortshotell och plats för rekreation där de kan vila sina nerver efter alla tågförseningar under året.
Här finns också fyra tennisbanor, grus, där det i år arrangeras Hälleviks Havsbad Open av Karlshamns TK (trevligt arrangemang) och där Kistalight fått den lysande idén att delta. Inspirationen kommer ifrån att en av mina tennisklubbar Solna SJ varje år ordnar tennisveckor i Hällevik för sina medlemmar.
Ett sätt att prova på alltså!
Kanske inte en så lysande idé?
Kistalight ställer upp i Herrsingel.
Får möta en sympatisk man från Karlshamn som spelar en teknisk och skolad tennis och som rör sig fint på banan och har sin kvinnliga tennistränare bredvid banan.
Även om jag i mina bästa stunder på banan kan känna mig som si så där någonstans mellan 43 och 51 år inser jag att åldern tar ut sin rätt dessutom kommer jag otränad  och har kört 30 mil på morgonen.
Tennis är färskvara.
Nog om detta ändå vid gott mod har också varit förståndig nog att anmäla mig till Herrar Motion.
Detta visar sig vara lite av Donald Trumps fakenews!
Får möta en ännu yngre man, mycket trevlig spelare från Åhus TK men skolad i anrika Näsbypark TK som visar sig vara en väl så driven spelare.
Dessutom lyckas han pricka linjerna (vita plastband med stålspik) som får servar och slag att plana ut.
Skickligt men var vår gode tennisspelare och combatant verkligen en tennismotionär?
Aj...aj för tennis! Kistalight styr kosan mot Mjällby istället för att pröva lyckan med Lotto och Mimmi ska handla potatissallad, ser ortens fotbollsstadion på vägen, i köpcentret hittar jag inte ett enda Lottoställe och Mimmi köper strösslad tandtråd på apoteket istället för potatissallad innan vi måste skynda för att hinna med båten till Hanö.
Alltså tennis aj...aj, ingen lottovinst i sikte och strösslad tandtråd istället för potatissallad.
Kistalight misströstar trots sitt goda humör men Mimmi bjuder på strömming med potatismos när vi efter en smula gungig båtfärd kommer till Hanöbrygga.
Strömming som heter sill på denna breddgrad!
Efter sillen blir det en trivsam promenad bland hjortar som vänder rumpan, moonar, åt oss (Dama dama rasen från Asien) björnbärssnår och utblommad kapriofol till Bönsäcken.
Den spännande stenrevel som finns på norra sidan av Hanö!
Det lär betyda tur att plocka en slipad (av vattnet formad) granitsten vid Bönsäcken! Kistalight som är lite skrockfull och minns hur absolut förbjudet det är att ta med sig plockade stenar från Blå Jungfrun (betyder otur för all framtid) vågar inte ta med sig hem en sten till trädgården!
Synd på så rara bönor säger Kistalight!
Synd på så rara ärter heter det väl säger Mimmi.
Igår var det promenad runt ön som gällde, förutom tennisen förstås, vidunderlig panorama utsikt uppifrån fyrplatsen Hanö fyr; Blekingekusten med Mörrums stora bruksskorsten, Karlshamns landmärken, färjan till Klapedia och skärgården i öster. I väster ligger Listerlandet som en långsmal udde och i söder bildar havet en glittrande horisont.
Fyrplatsen strax ovanför Engelska kyrkogården och avenbokskogen är med sin serena karaktär också en populär plats för vigslar.
Vid fyren har SMHI en väder anläggning men just nu fungerar inte vindhastighetsmätaren annars är Hanö en av de absolut blåsigaste ställena i Sverige förutom fjällvärlden. En av husägarna på ön berättar om hur det ser ut över Hanösund när det stormar (orkan?) som värst.
Havet är som ett enda stort kokande skumvirvel och över skummet är himlen som en gigantisk svart vägg!
Vår goda trevliga vandrarhemsvärd Lena som kan allt om öns natur och historia vet också att berätta något om att bo på ön när det blåser orkanvindar.
En rysare som upplevelse!
Berättar något om naturens dimensioner!
Det är inte bara vår katt Basse som gått vidare till catwalkens parnass i veckan utan även vår gamla stjärna Jeanne Moreau från franska vågens filmer som vi grabbar, cineaster, från Nybban svärmade för när vi gick på Filmhuset i Stockholm och såg filmerna i repris i början av 1970-talet.
Mejl som hittar vägen till Kistalight på Hanö berättar om detta.

Årstagalningen said: Hon som gav oss Jules & Jim, En kammarjungfrus dagbok m fl  från den franska vågen,,, har nu flyttat upp till den stora biografsalongen där uppe!  
Jakobinen said: Verkligen en sorgens dag! Tack för info. Mon coeur pleure!
Jakobinen  :-(
Kistalight said: Tjoho les garcons! Sitter just nu på vandrarhemmet på det fagra Hanö och blickar ut över havets horisont. 
Månne om les fils de Jeanne Moreau finns där bortom den filmiska horisonten där hon skanderar med sin väna sexiga stämma?
Imorgon Thompa blir det regn på bukten säger hon med sin djupa rökiga röst!
Naturligtvis en omskrivning för ett alldeles särdeles kuttrasju!
Morsning korsning från Listerlandet
☺🐍
Kistalight
Kistalight på M/F Vitaskär, selfie av Thompa, Mimmi i kabyssen, regn, det gungar och blåser friskt.
- Au revoir, på återseende, för den här gången till Hanö säger vi på Kistalight.

I hamnen vid museet i bok bytarboden lämnar vi en dedicerad CV från Kistalight andra upplagan i byte mot en Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget.
Trevlig läsning du Hanöbo och framtida lycklige innehavare av en CV från Kistalight!
Mimmi i hamnen på Hanö Bild Thommy Sjöberg
Ute på bukten Hanösund blåser det frisk bris och regnet känns mest som en frisk dagg medan Hanös silhuett blir allt disigare bort mot Blekingekusten när vi lämnar ön med M/F Vitaskär.

© Thommy Sjöberg

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Mimmi said...

Strösslad tandtråd ska vara flossad tandtråd säger Mimmi.

3:27 AM  
Anonymous Jeanne M said...

Citat ovan från Jeanne M!
Google translation what a translation!

Demain Thompa il va pleuvoir à la baie, dit-elle d'une voix profonde fumée!

Väl så poetiskt!

3:47 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home