Wednesday, May 24, 2017

Fångad av en Stormvind...

Kistalight har varit en sväng på Norra Öland. Bild Thommy Sjöberg
Från svinkallt väder, snö, till rena sommarvärmen.
Nyckfullt som i april!
Vi har fått igång vårt vatten, lite VVS-arbete där, klippt gräs och buskar, räfsat löv, lyssnat på fågelkvitter och pysslat med den obligatoriska inredningen som aldrig tycks bli klar - i år klistrat lister på verandan. Lyckats vara uppkopplad till internet via mobilen till min iPad och dator i två hela dagar innan det liksom låste sig.
Kan vara skönt dock att slippa jobba med nätet några dagar, har trots allt beställt fiber till stugan, - bättre med 20 papp i backen än på banken!
En torpare har minsann  att göra!
Vår bussige granne Anders har lagat (provisoriskt) taket på vår friggebod, tjärpappen verkar ha blåst upp vid någon stormby och taket behöver läggas om.
Till vår lättnad ser vi att läget inte är akut!
Kommer det då ta några torparår innan något blir gjort?
Njaa... vi har kontaktat vår gode snickarkompis Håkan som lovat att hjälpa till och lägga om taket - men en hantverkare på Norra Öland har mycket att stå i!
Kanske ett sommarjobb för Mimmi och Kistalight istället?

Ljudbild från Norra Öland 

Nu lite ljud (sound) från Norra Öland!
En ljudbild från torpet!
Varför inte som några spår på Spotify?

Spår 1 Start av en gräsklippare!
Gräsklippare Light, tre lätta tryck på gummitutan (flottör) sedan dra i startwiren.
Whruuum!

Spår 2 Vov...vov! Här jagas katten av grannens skällande hund.
Knepigt med Friggebodars placering?
Mjauu...!

Spår 3  Ko..ko Varför inte några fågelläten? Näktergalen i maj - en speedad kvartett, duvornas gutturala läten, rödstjärtens kvitter i vår äldsta fågelholk, blåmesen i den rödmålade, hackspetten som trummar borta vid asken - bor han i vår faluröda holk där? Den drillande koltrasten - trevlig prick! Gökens koko i maj och stararnas pickande!

Spår 4 Sågklingans klingande... där på andra sidan muren!
Från en riktig ölänning!
En människa som bor här året runt på Öland.
En ölänning i IRL, in real life, så att säga bland alla sommargäster.
Han kapar alltid ved på lördags eftermiddagen.
Punktlig som en helgmålsringning medan vi tänder grillen för lite grillat och vår revolutionära katt spinner i väntan på några godbitar.

Spår 5 (sommar) Surr...r Humlor och bin i vår blommande lind under juli som milda sövande sambarytmer och Kistalight drömmer om att skapa en bikupa. Ibland landar ett utarbetat bi på Kistalights keps, plupp, när han sitter på verandan och pysslar, läser, stryker under och antecknar i sina böcker.

Spår 6 Vågsvall från Kalmarsund, hörs lite extra vid sjutiden på kvällen si så där 40 minuter efter att Gotlandsbåten har passerat eller ännu bättre det poetiska ljudet i skymningen från en tändkulemotor när en  fiskebåt tuffar in mot hamnen i Byxelkrok.

Spår 7 Vindarnas vinande i lindarnas trädkronor. Blåst och vind som det mest karakteristiska av alla ljud här på vindarnas ö, Öland. Finns för det mesta bara som lätt susning däruppe bland träden. Du anar den lätta brisen som bjuder på ett löfte om sommar.

En torpare har mycket att stå i!
Sitta på verandan i solnedgången och zippa rosévin (och tänka skarpt)! Mimmi tycker det är kyligt och går in och tittar på God Kväll på TV.
Vara indieförfattare, vara morfar, åka till Stockholm och fira charmiga Ludde som fyller ett år!
Spela gruppspel i tennis, skriva bloggar - okej...okej ingen direkt uppdragsgivare där men funderar allvarligt på att knyta upp mig till Google AdSense.
Har funderat på det i minst ett år.
En torpare tar god tid på sig!
En indieförfattare slår till direkt!
Torparturnén över, Kistalight tillbaka på tennisbanan, firar med en vinst - puh! Bild Thommy Sjöberg - klicka gärna på bilden!
Matar in resultatet direkt efter matchen för att få synas, lite fåfängt, på Solna TK:s tennismonitor i receptionen.
En resultat tavla som är knuten till vårt eminenta program Backhandsmash skapat av Anders Jansson (flitig tennismotionär).
Ett program som också i dagarna är under utveckling.
Advantage Backhandsmash!

© Thommy Sjöberg

1 comment:

Kistalight said...


Ljudet från en tändkulemotor och en fiskebåt är nog mest en romantisk grill.
Romantisk Baberque!
Är troligen den nya turistbåten som går med sommargäster ett par gånger i veckan längs stenkusten på Norra Öland.