Wednesday, February 19, 2014

Kamrat Stalins datja och The Big Red Machine

Absolut att vi föreslår kamrat Stalin för två veckors ferie! (Bild en av Stalins datjor i Sotji)

 Sotji var en av Stalins favorit orter för att kunna åka dit måste någon i Sovjets politbyrå föreslå kommunistpartiets ledare, att ta en lite ferie, semester efter som det hette hårt arbete i politbyrån.
 Här vid Svarta havet i kretsen kring den röde Diktatorns datja i Krasnaja Poljana idkades umgängesliv, vävdes intriger, skapades karriärer och grundlades kommande utrensningar i ett land  som måste vara ett av tidernas största imperier åtminstone till ytan. I Sotji  styrdes också Stalin politiken mot hungersnöds katastrofen i Ukraina (från 1928 och några år framåt) och metoder med tvångsarbete för att modernisera och bygga den tunga industrin i Magnitogorsk och andra industriorter.
Känns metoden igen för OS byggandet i Sotji?
Stalintiden är höjdpunkten för Sovjetunionen som supermakt i världen. Tyvärr utövades då också en av historiens mest repressiva politiska system med ofattbara förföljelser och arbetsläger för medborgarna delvis som ett led i att modernisera landet.
Kistalight driver här en tes att landet, Ryssland i dag, aldrig riktigt har återhämtat sig efter kommunist diktaturen och inte har nått fram till någon sorts fungerande demokratisk ordning.
Ingen direkt sensationell teori!
Det funkar helt enkelt inte när det är dags för lagbyggen när alla i ett team måste kunna samarbeta och ta ansvar efter sina olika förmågor för de uppgifter som behöver göras.
Livsviktig förmåga för kunna fungera i ett modernt komplext samhälle eller i ett idrottslag.
Lägger fram den idén om den psykologiska bakgrunden till Ryska hockeylandslagets bristande förmåga att fungera som ett lag för redaktionen på Kistalight. Hockeyvärldens kanske största talanger får inte till det när de spelar på hemmaplan men fungerar utmärkt som stjärnor i den nordamerikanska hockeyns lagbyggen.
      Men The Big Red Machine,
 då säger min son som alltid kommer med kloka invändningar.
Dom säger Kistalight fick en kommunistisk uppfostran kryddad med Bolsjoj pedagogik - oändlig mängd, fys och teknikträning, toppat med militär disciplin för att skapa virtuoser men knappast en utbildning för smarta ledare som kan gå utanför boxen!
Förresten blev deras tränare Tichonov så oändligt sorgsen som bara en ryss kan bli, om de inte vann och spelade som han hade visat på taktiktavlan!
Det stod grabbarna i The Big Red Machine inte ut med!
Några funderingar efter att ha sett Rysslands storstjärnor lira runt, runt, runt mot Finlands lag som idkade smart lag och styrspel, The Rat Trap, mot Ryssland som fastnade i fällan och just inte fick någon utdelning alls!
Undrar vad kamrat Stalin hade sagt om han hade varit med i dag?

PS Se Dokumentär om The Big Red Machine och de Sovjetiska systemets sammanbrott! Ishockey och en fallen stormakt (Imperium) i kombination för att spegla ett samhälle och dess ideologi (makt) SVT play.
 Läs även ryska Jelena Rubinovas resereportage Gulag Arkipelagen har ännu inte sjunkit i havet från Sotji genom Svenska Pen och Dissidentbloggen.
 Mycket läsvärd bit och engagerande om Rysslands brist på förmåga att göra upp med Stalintiden. Enskilda människor, privata, initiativ finns det förstås kring att göra upp med Sovjetsamhället och dess tid men staten och det offentliga Ryssland har märkvärdigt svårt med sådana uppgörelser. Svårt också att göra upp med ett sönderfallande samhälle som trots allt vann kriget mot NaziTyskland, Det stora fosterländska kriget, och där omkring hälften av befolkningen tycker att det var bättre förr och där demokratin som värdegrund aldrig har haft någon större genomslagskraft eller förankrats hos befolkningen.
  Se, Flanör mellan Lenin och Mac Donald och Ljuset på kommunismen november 2005 - Kistalight på besök i Sankt Petersburg.
 Funderar även allvarligt på att läsa klart (får bli ett nyårsläslöfte) Simon Sebag Montefiores bok om Stalin den röde tsaren och hans hov. En biografi som skildrar människorna, hovet, kring Stalin, maktkampen, intrigerna, kommunistiskt statsbygge som en verklighetsfrämmande fundamentalism i marxism-leninism men med stenhård resultatinriktning producerar spik såväl som lik. Det paranoida hos en maktfullkomlig diktatur - en Macbeth i Sovjet eller en kommunismens Sopranos i Kreml som skulle få persongalleriet i en TV serie från HBO (om maffian) att blekna till en flock välvilliga småborgare.

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om fotografi Andra bloggar om litteratur  
  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om ishockey Andra bloggar om Sotji 2014
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , , , ,

5 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Se mer av The Big Red Machine ikväll,
20/2, SVT2 klockan 20:00 CCCP Hockey!
Funkar även att se senare på Svt Play!

2:59 AM  
Anonymous Kistalight said...

Vill man läsa mer om Stalin och hans datjor Zubalovo utanför Moskva
och Krasnaja Poljana i Sotji, i dag museum,
så ska man läsa Simon Sebag Montefiore och hans Stalin den röde tsaren och hans hov.
Kring datjorna idkades umgängesliv av Stalin med stora delar av Politbyrån (kommunistpartiet)
och diskuterades hur Sovjet skulle byggas och styras
men framför allt blev de (datjorna) ett maktcentrum för USSP detta gigantiska imperium.

1:37 PM  
Anonymous Jakobinen said...

God afton, mina Friherrar!

Någon nämnde Montefiore...

"Biografier och rejäla grejor" sa Bill. Simon Montefiores "Jerusalem - En biografi", sa Bull.
Den tog sin bida tid att tugga sig igenom. Fantastisk läsning,
men hur orkar vår Simon skriva den ena maffiga saken efter den andra.
Vilken källforskning dessutom.
Oj, jag kom visst lite utanför ämnet.

1:36 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Vi har läst lite i Montefiores Jerusalem!
Köpte den förra året på bokrean med mycket stor rabatt!
Har provläst några kapitel om Sionismen, slutavdelningen, Jerusalem och Palestinas
moderna historia - nåja före Israels bildande - riktigt intressant!
Men ovan gäller Montefiores Stalin riktigt intressant det med.
Men ack så grymt!

1:42 PM  
Anonymous Kistalight said...

Vann hockey-OS gjorde till slut Canada genom att spela äckligt disciplinerat!
Visserligen mot ett smula sargat Sverige i finalen.
Eller snarare förvirrat efter den mystiska dopingaffären!
Kände inte riktigt igen canadickerna
i deras disciplin!
Kul!
Men de påminde mer om gamla Red Machine!
Derru Putin!

3:09 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home