Tuesday, June 11, 2013

Don´t be evil – är du scannad lille vän


Storebror ser dig! 
Är det någon som egentligen är överraskad av att amerikanska säkerhetsmyndigheter, NSA, har ett övervakningsprogram som heter Prism och att de samarbetar med Google, Microsoft och andra jättar i branschen. Mannen som läckt uppgifterna till The Guardian heter Edward Snowden och har arbetat som säkerhetsvakt hos NASA. 
Nedan ett utdrag ur CV från Kistalight med  funderingar kring Google! 
Som vanligt är vi aktuella, hot stuff, på redaktionen!

Scannad från topp till tå - Kistalight har läst Google-koden av Andreas Ekström under hösten. Bild från mobil Thommy Sjöberg
Bra bok som bör läsas av alla som är intresserade av Internet.
Vare sig du googlar, twittrar, bloggar eller sysslar med andra sociala medier! 
Lyssnar under lördagen i efterhand på live-sända P4 Radio Stockholm
"Elfving hälsar på" från Kista Science Tower. Bland andra så talade Emma Crepin och Ingvar Sjöberg från DAC (Digital Art Center), Oskar Juhlin från Mobile Life Centre och David Lillo från Kistaloppet om vad som gör Kista så speciellt och Kistachic berättade om hur det är att vara boende i Kista "på andra sidan" tunnelbanan.
 Spännande om Kista som en av Sveriges mest kreativa platser.
Vetenskapsstad och 
multikulturellt bostadsområde ritat av folkhemsarkitekter som Jon Höijer med flera, eller som Ulf Elfving uttryckte det - det här var en helt ny värld för mig. 
Vad passar väl inte bättre med en liten glimt från Kista Science Tower om man vill diskutera Google.
Nu tillbaka till Andreas Ekström och hans Google-koden.
Varför inte börja med några googlingar på Andreas Ekstöm!
Andreas Ekström Google-koden ger 6530 träffar. Googlar man bara på Andreas Ekström blir det fler träffar - 68800!
Google-koden är uppdelad i tre delar; Berättelsen om Google, När det kommer till kritan (kritik) och tre Vägar framåt on Googles visioner och affärsverksamhet.
Kistalight saknar en innehållsförteckning men det finns några bra sidor med källor och lästips.
Spännande om Googles grundare Sergey Brin och Larry Page, två supernördar som har en studiebakgrund där en akademisk PhD i matematik och datavetenskap mer betraktas som en grundexamen. Page blir den som leder utvecklingen med ett söksystem för Internet där man rankar webbsidor efter deras relevans (länkar mm) - så kallad pageranking som är Googles speciella profil och vassaste instrument tack vare snabbheten. Snabbheten uppnås med massuppkoppling, seriekopplade datorer, antalet variabler som körs är dock hemliga och ska inte vara manipulerbara. Kistalight hoppas också att det finns en kvalitetsvariabel.
En välskriven text med kärna och substans får en hög ranking vill vi gärna tro på Kistalight!
Vad det är som gjort Googles modell så mycket konkurrenskraftigare än konkurrenterna Yahoo, MSN med flera framgår inte riktigt klart när det gäller pagerankingen, se hemlig, men som affärsmodell gäller en godhetsidé där allt är fritt och bara ett klick bort!
 Här finns också berättelsen om hur ett mycket stort tal googolplex eller det kortare googol, en etta följt av hundra nollor blir felstavat och blir till Google ett av världens största varumärken. Ett varumärke som gett upphov till ett nytt verb, googla, på svenska och flera andra språk.
Don´t be evil är Googles inte helt lättolkade budskap men med två hyggliga grabbar Sergey Brin och Larry Page vid rodret (inga affärsmän utan forskarsjälar och innovatörer) och att all information är gratis och bara ett klick bort.
Ändå tjänar våra bussiga grabbar miljarder!                                                                                     Kan det bli bättre?                                                                                                                                          Deras megalomaniska ambitioner att scanna all världens litteratur, att scanna all världens gator, att scanna all världens digitala trafik, åtminstone den som går via Google och alla deras företag och tjänster.
Kan man fundera över!
Kistalight använder dock utan att darra på manschetten Google vid sina sökningar, gmail, blogger, youtube och har naturligtvis installerat deras webbläsare Googlechrom.
Visst hyggliga grabbar i farten!
Don´t be evil!
Men har någonsin de hyggliga grabbarna?

Gått segrande ur världens strider?

PS Vill du köpa en CV från Kistalight utan att Big Brother ser dig snacka med Thommy med Th hysch...hysch annars kan du beställa på kistalight@gmail.com - ett ex a 130 SEK!
Sätt in pengarna på pgnr 15 63 15 - 4 och skriv din adress så levereras en CV!

Labels: ,

2 Comments:

Anonymous D K said...

Hej Thommy! Skulle jag kunna få köpa din nya bok?

11:29 PM  
Anonymous Kistalight said...

PG NR ovan är nedlagt av Nordea!
Mejla om du är intresserad av bokköp!
I dag kostar en CV från Kistalight högst 100 :- SEK och då ingår frakt.
/Thommy Kistalight

1:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home