Sunday, April 14, 2013

La Isla Bonita

Kistalight har läst ut Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar i veckan. En bok som har allt! Snygg design med detaljerade kartor, faktarik med korta väl avgränsade historier. Tycker man om kortprosa så är det här den ideala formen för att berätta historier med lyriska, dramatiska, komiska och absurda vändningar - helt i vår smak på redaktionen. Istället för recension - nedan ett eget försök i samma (anda) genré!

 I helgen har vi också skrivit omdömen på Stockholms skolwebb. Omdömen med tveksam pedagogisk betydelse. Omdömen som dessutom ska avskaffas i framtiden!
Vilket Sisyfos arbete!
Vi roar oss  istället med att hitta vår egen öarnas ö och tar hjälp av Madonnas La Isla Bonita.
San Pedro som hon sjunger om  är ingen särskild ö eller stad - säger Madonna i en intervju om sången som hon har skrivit texten till!
Hon tänker sig mer raderna som en hyllning till hela Latinamerikas vackra folk.

 Kistalight googlar och hittar en stad, San Pedro, i Belize som ligger vid havet i Karibien och mycket väl skulle kunna vara en tänkvärd förebild.
Istället väljer vi en annan liten ö som aspirerar om sångtiteln. Den finns på  Kanarieöarna och heter La Palma och ligger på ön som finns längst upp i nordväst i ögruppen och har smeknamnet La Isla Bonita.

 Kikar man på satelitbilder över ön dominerar den mäktiga vackra vulkanen, the Caldera de Taburiente, med en tydlig kägla. Vulkanen är en av världens största i sitt slag och är i högsta grad levande och senast den hade utbrott var1971.
 Ingenstans i världen kan man betrakta ljuset, solen och universums gåta bättre än på La Palmas vulkaniska sluttningar. Klimatet och det geografiska läget gör att molntussarna lägger sig som en matta redan på 1000 till 2000 meters höjd och därför ges det fantastiska möjligheter för astronomiska observationer på vulkanernas toppar ovan molnen. På vulkanen Roque de los Muchachos finns det därför rader av observatorier. Några av dem är Isac Newton gruppen, Carlsberg (sic!), Mercator och Liverpool och så det svenska Solteleskopet.

 Vatten... vatten och La Palmas egna levador!  
Från molnbasen och dimmorna av Atlantens passadvindar bildas samlingar av vatten som leds från vulkanernas sluttningar genom de magmatiska bergarternas sälta och mineraler.
Vattenkanaler och, tunnlar som för det livgivande vattnet ned mot kusten!
Mineral och karaktär!
Äventyr och bananodlingars sötma!
Vinodlingars vulkaniska svärta!
Ger druvor och frukt med en smak av Atlantis! 

Kanske slår du dig ned efter dina vindlande öturer  på ett café i hamnen i Santa Cruz med en bitter espresso och ett mineralvatten med vulkanisk karaktär . Vid ett cafébord där du kan, iaktta folklivet, se färjorna komma och gå på sina gamla handelsvägar till Cadiz i Spanien eller till Teneriffa, Las Palmas och Sydamerika. Bland husen i kolonial stil tycker du dig ha funnit en plats för meditation och tankeskärpa - så skriver du några rader i din (snobbvarning) Note-book av Moleskine.
På den lyckligaste av öar är det fint med en sådan anteckningsbok!
Medan du tänker på att lyckan och nuet är ett bräckligt väsen!
En insikt som förstärks av vetskapen att på  västra sidan av ön finns Cumbre Vieja, en bergsrygg som är vulkanisk och när som helst kan få ett utbrott och rasa ned i havet och orsaka en megatsunami.
En flodvåg som skulle kunna sträcka sig ända bort till Karibien på andra sidan Atlanten!
Kistalight bäddar in en tranquille tolkning av La Isla Bonita som tröst av Alizee som är från Corsika och har en alldeles särskild känsla för Lyckliga öar.
Quelle Interprétation sympathique!
La Isla Bonita - grönt med mycket gröna sluttningar, svart med vulkanisk svärta och blått...blått som bara havet kan vara runt en ö i nordväst där passaden blåser och ljuset har en särdeles lyster..
Vill man ta del av en riktigt röjig och energisk La Isla bonita - kika på Madonnas latinska live version från London och hennes Confession tour (på med dansdojorna bara), ytterligare ett snäpp upp på röjskalan like crazy balkans eller varför inte glädjas åt en crazy hip hop version från MTV-galan 2003!?

Last night I dreamt of San Pedro...
Tropical the island breeze
 All of nature wild and free
This is where I long to be
 La isla bonita
And when the samba played
 The sun would set so high

 I want to be where the sun warms the sky
 When it's time for siesta
you can watch them go by
 Beautiful faces, no cares in this world
 Spanish lullaby ...

Betyg för Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar: Fem oupptäckta öar av fem men då förstås öar någonstans i den virtuella världen. 

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur    Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare: Andra bloggar om Stockholm  Andra bloggar om USA:   Andra bloggar om Alizee
 ©Thommy Sjöberg

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Att läsa Judith Schalanskys Atlas över avlägsna öar är faktiskt ett Nyårslöfte från Kistalight!
Alltså Nyårslöfte nr 1 förverkligat när det gäller läsning - se blogg från 13 januari!
Mycket bra läsning - en bok att återvända till för inspiration!

2:19 PM  
Anonymous Kistalight said...

Bloggen ovan finns även som en bit, kapitel, i CV från Kistalight då något redigerad.
La Isla Bonita (biten) är då tänkt som en plats som gör sig bra för eftertanke och reflektion!

1:07 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home