Sunday, July 29, 2012

Zlatans leende i repris - kistalight på Zlatan tour

Kistalight har varit turist i Malmö någon dag och bott på Eriksfälts vandrarhem - klart vi gör en Zlatantour! Start vid gångtunneln upp till Johan Cronmans väg i Rosengård. Kommer inte alla framtida guideturer i Malmö att ha några Zlatanstopp? Bild Thommy Sjöberg - Klicka gärna på bilden!

Kistalight skrattar ikapp med det berömda leendet under Annelundsbron, livlinan till Rosengård, där tågen dundrar förbi! Mona Lisa och Leonardo da Vinci släng dig i väggen here we come! 
But Mona Lisa musta had the highway blues
You can tell by the way she smile 
Citat Bob Dylan - Bild Ulla Kistalight - klicka gärna på bilden!


Törnrosen - gården där Zlatan lade grunden till sina finter och sitt fotbolls-artisteri! Bild Thommy Sjöberg 
Mer grönska än betong! 
Kistalight är övertygad om att alla människor vill ta ansvar för sina liv. Det viktiga för ett bostadsområde och dess sociala problem är att det finns jobb för de som bor där och att de boende får möjlighet att påverka sina egna liv med sitt arbete så väl i Rosengård som i Limhamn. 
Mångkultur, spretighet, språkförbistring, kaos och konflikter!
Kämpigt javisst - men också möjligheter!
Ändå - jobben är grunden!


Zlatan ground Johan Cronmans väg- tomt för dagen på spelande knattar när vi är på besök. Kistalight startar en klassresa i Zlatans fotspår genom Malmö! Från fotbollsplanen i Rosengård ned till Gustav Adolfs torg i gamla stan är det bara några minuter med bil längs Amiralsgatan men två olika världar (universum). Bild Thommy Sjöberg


Kistalight på Rooseum (10 minuter från Rosengård) numera Moderna i Malmö - medelklassens egen tummelplats. Där vi käkar politiskt korrekt vegetarisk soppa, smör med slantade saltflingor till det surdegsbakade brödet och man kan klippa timjan, dragon och något ytterligare grönt över soppa och smörgås. Okej - Kistalight fuskade och tog den andra soppan med köttfärs och currykryddor. Man måste ju ha något att stå sig på under dagen om man är ute på en resa genom samhällsklassernas  Malmö.

Bit av presentationssida för Niki de Saint Phalle. The girl, The monster and The Goddess. Kistalight ser runt hörn men grejar ännu inte att fota runt ett hörn för bilden hänger i en trappa därav snittet ovan. Niki S P  är en av två retrospektiva utställningar och fotografen Irving Penn är den andra på Moderna i Malmö. Bägge är vi bekanta med sen tidigare utställningar från Moderna i Stockholm!      - Konsten då? 
Nog speglar den mer medelklassens frågor än fattiga förortsbors problem. Bild Thommy Sjöberg 


Vad passar väl inte bättre än att avsluta en tur genom samhällsklassernas Malmö vid Turning Torso 20 minuter med bil från Rosengård och Zlatan ground.Bild Thommy Sjöberg
 Västra hamnen i Malmö där Kockums gamla varv låg och där en betydande del av arbetarklassen i Malmö hade sina inkomster. I dag en växande stadsdel för det nya tjänstesamhället! Här finns Malmö högskola, Skånska dansteatern, World Maritime University, Mediegymnasiet, Stadsarkivet och chica bostäder. Bostäder som knappast en fattig arbetare har råd med och säkert räcker inte heller  en knaper lärarlön eller en sjuksköterskas lön långt för slikt boende.
Kikar man längst upp på Turning Torso finns en roterbar kran med en liten hiss som används vid fönsterputsning. Där kan man tänka sig att det putsas fönster när vädret är fint och det lär bjudas på milsvida utsikter över sundet, bron, vackra solbadare på Ribersborg och Malmös sociala terräng - Kirseberg, Husie, Rosengård, Fosie, Möllevången, Bunkeflo, Hyllie och Limhamn kan duga till en liten rap. 
Kanske är det en medborgare från Rosengård med exotiskt klingande namn som svingar fönsterskrapan när det är dags. 

Now it's a job that just suits me
A window cleaner you would be
If you can see what I can see
When I'm cleanin' windows  

Vem vet om vår fönsterputsare kikar ned mot Limhamnsvägen så skymtar kanske en Ferrari!
 - Är det då Zlatan som är på hemmabesök i sin grandiosa villa si så där 20 minuter från Rosengård.
 Visst är Zlatan en fantastisk framgångssaga som det moderna svenska folkhemmet behöver och som den berättas i Jag är Zlatan... av David Lagercrantz. 
 En succé även den och från Kistalights håll, lärare som vi är till professionen, gläds vi speciellt åt att boken hittat vägen till så många nya unga läsare och även åt att e-bookens möjligheter har utvecklats i berättelsen om Zlatan.
Om Zlatan har vi skrivit tidigare på Kistalight -  se Zlatans leende,  en gång till och  på engelska i googletranslation (what a translation) Zlatan smile  och vi funderar på en google översättning till franska nu när Zlatan hittat vägen till Paris S G och alldeles säkert blir mästare även där!

PS Om man ska göra ett scoop när det gäller upplevelsen av Malmö ska man naturligtvis hitta fönsterputsarna kring Turning Torso och fråga hur de upplever staden. Ett sådant klipp är i dag bara ett klick bort! Möt fönsterputsaren Jon Enström på Turning Torso!PS Kistalight förmedlar gärna några lästips från kommentarerna nedan!
Här några lästips om Malmö från Zlatans leende! Se http://kistalightnow.blogspot.se/2011/11/zlatans-leende.html

Från Jag är Zlatan rekommenderar Kistalight speciellt kapitlen från barn och ungdomsåren i Rosengård. Kapitel där texten lever och är ett stycke samtidslitteratur. 
Jag är Zlatan är en av flera moderna Malmöskildringar jämför med storheter som Yarden av Kristian Lundberg - mycket bra bok - kanon, Underdog av Torbjörn Flygt och lite roligare kanske Hey Dolly av Amanda Svensson - den senare mer en ungdomsbok.

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om författare:  Andra bloggar om Zlatan   Andra bloggar om Malmö  Andra bloggar om Turning Torso 
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , , , , ,

8 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Gott om besökare från USA märker vi när vi kommer hem från en liten Öresundstur!Första gången, veckan, det är fler besökare från det stora landet i väster än från Sverige.
Kul!
statistik sista veckan!

United States
270
Sweden
140
Russia
49
Japan
9
France
5
Greece
4
Spain
2
Italy
2
Latvia
2
China
1

2:11 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Statistiken från förra kommentaren ovan gäller förstås pageviews på vår vår blogg Kistalight!
Så det så!

2:13 PM  
Anonymous Kistalight said...

Här några lästips om Malmö från Zlatans leende!

Om Jag är Zlatan... Kistalight tycker speciellt att kapitlen från barn och ungdomsåren i Rosengård lever och är ett stycke samtidslitteratur.
Blir en av flera moderna Malmöskildringar jämför med storheter som Yarden av Kristian Lundberg, Underdog av Torbjörn Flygt och lite roligare kanske Hey Dolly av Amanda Svensson.
Betyg fem borfintade backar av fem (som gått och köpt korv!)

7:03 AM  
Anonymous Kistalight said...

Vi upptäcker att man kan vara vän med Turning Torso på Facebook.
Klart vi vill vara vän med en skruv mot ovan!
- Snudd på en Zlatanfint!
Men kan man vara vän med en skyskrapa!
Klart man kan!
Vi klickar på knappen!

10:12 AM  
Anonymous Kistalight said...

Om Turning torso:
Billigaste lägenheten - en etta lär kosta 9000 SEK/månad och den största lär kosta 30 000 SEK/månad. Grymma priser men knappast så märkvärdigt i ett internationellt perspektiv.
- Vi snackar lyor i stadskärnor som London, Rio och New York men knappast något för en knaper lärarlön!

1:59 PM  
Anonymous Kistalight said...

Eftersom Kistalight blev riktigt förtjust i "Skruven" saxar vi från Wikipedia!

Historik

I den första detaljplanen som gjordes för Bo01 1999 fanns ett 25-våningshus inritat på platsen för Turning Torso (med HSB som möjlig byggherre). Ledningen för mässbolaget som arrangerade Bo01 hade i detta skede kontakter med Santiago Calatrava för att denne skulle gestalta en tillfällig informationspaviljong inför mässan. Diskussioner började då föras om Calatrava skulle rita detta höghus. En skulptur som Calatrava gjort diskuterades som förebild. Uppgiften på HSB:s hemsida om Turning Torso att det var den tidigare VD:n Johnny Örbäck som först skulle ha kontaktat Calatrava är felaktig [1]. När Calatrava engagerade sig i uppgiften kom tornet att successivt bli högre och högre och detaljplanen fick göras om.

Bygge

Turning Torso började byggas sommaren 2001 och invigdes den 27 augusti 2005. Byggnadsentreprenör var NCC.
Byggandet dokumenterades av TV-serien Extreme Engineering på Discovery Channel som visade byggarbetarnas vardag.
Beskrivning

Med sina 190,4 meter är Turning Torso det 3:e högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva och 212-metersskrapan Sky Tower i Wrocław.
Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Mellanvåningarna medräknade blir det totalt 54 våningar. Varje våningsplan är omkring 400 m². Den totala kontorsytan omfattar ca 4 200 m² och är belägen i de två nedersta kuberna. Kub tre till kub nio omfattar totalt 147 lägenheter.
De två översta våningarna (53 och 54) är konferensanläggningen Turning Torso Meetings. Varje våningsplan består i princip av en kvadratisk del kring kärnan samt en triangulär del, som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig ett kvarts varv på sin väg upp.
Från 2009 tilläts allmänheten att besöka byggnaden och se utsikten. Detta tilläts endast under några sommarveckor och i begränsat antal med förhandsbokning, till priset 195 kr. Byggnaden är byggd för bostäder och man har bedömt besöken som för störande för de boende om det görs i högre utsträckning än så. Grupper kan hyra konferensutrymme och mötesrum högst upp. Det fanns tidigare en turistutställning i en byggnad alldeles intill (numera stängd). Det finns ett parkeringshus på 5 våningar i den byggnaden. Det tar upp betydligt mer markyta än skyskrapan, och har knappt hälften av golvytan mot den. Det finns en underjordisk gång mellan parkering och skyskrapan.

Ägandeform

Lägenheterna var ursprungligen planerade att bli bostadsrätter med insatser mellan två och nio miljoner kronor beroende på lägenhetsstorlek. En trea skulle kosta fyra till fem miljoner kronor med en månadsavgift på ungefär 4 000 kronor. I juni 2004 beslöt HSB dock att låta lägenheterna bli hyresrätter istället, eftersom intresset för bostadsrätterna visat sig vara svalt.
I oktober 2004 meddelade HSB att det fanns planer på att sälja fastigheten och att det fanns en intressent som var beredd att betala "över en miljard" kronor. Totalkostnaden för att färdigställa bygget beräknades dock uppgå till minst 1,6 miljarder. Någon försäljning blev det inte då. Under sommaren 2008 skrevs det om nya försäljningsplaner, nu för två miljarder kronor.
Under 2012 kommer fastighetskonsulten CBRE att påbörja en marknadsföring för att sälja huset.

Kuriosa!
På morgonen den 18 augusti 2006 utförde Felix Baumgartner ett så kallat BASE jump från Turning Torso. Han hoppade först fallskärm från en helikopter och landade på byggnaden, tre minuter senare hoppade han från byggnaden och landade på marken nedanför. Där blev han upphämtad av en väntande motorcykel.

12:25 AM  
Anonymous Gazzettan said...

GAZZETTAN BESÖKER ROSENGÅRD
Gazzetta dello Sport i Rosengård

Denna artikel publicerades den 21 maj 2005, dagen efter Juventus stod klara som vinnare av förra säsongens Scudetto.

Il romanzo di Ibrahimovic/Sagan om Ibrahimovic

På sjätte våningen på Cronmans väg vetter fönstret mot den lilla fotbollsplanen nedanför.
Härifrån hade mamma Jurka god överblick på Zlatan som liten, eftersom han alltid befann sig på sin hemmaplan,
mörkt grus och två järndörrar vid ingången till den kommunala parken, bollen mellan fötterna och ett liv som fortskred utan större problem.
De första fotbollsskorna, röda, fick han när han var 5 år, införskaffade i en lågprisbutik:
Zlatan hade redan provat dom noga i affären genom att springa runt och leka med en boll mellan hyllorna.
Pojken verkade vid den tiden inte vara ett fenomen, det fanns dock en kvalitet som skulle bli hans stora lycka: en sällsynt god inlärningsförmåga.
Det räckte att förklara för honom en gång, och bara en gång, en rörelse och sedan repeterade han det mesta till perfektion.
/ _ _ _ /

12:56 AM  
Anonymous Kistalight said...

Kommentaren från Gazzettan föregående comments finns på bloggen

http://ibra.blogspot.se/2005/09/gazzettan-besker-rosengrd.html

1:04 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home