Monday, January 16, 2012

Rain Steam and Speed


Rain, steam and speed - The Great Western Railway William Turner från 1844 en av Kistalights verkliga favoriter. Bild från Wikipedia

Tyvärr var inte målningen med på Moderna museets stora utställning med Turner, Monet och Twombly. Får vara med här ändå eftersom vi ofta använder målningen som ett kulturellt exempel från Englands industriella revolution när vi undervisar om den historiska epoken. Dessutom är målningen väl så representativ för Turner även om den inte är en av hans sena målningar. Ganska sen då Turner avled 1851.
 Grande finale i helgen, knökfullt, långa ringlande köer i vinterkylan utanför Moderna! Museet bjuder på varm äppeldryck kryddad med ingefära men Kistalight smiter före, gräddfil, eftersom vi tillhör Vännerna.
Kistalight beundrar Turners metod att skapa atmosfär. Atmosfären är min stil och otydligheten min skavank säger han och han ser en dygd i sina kompositioners brist på exakthet!
Exakt blir ändå atmosfären ovan av Londonsmog, fabriksutsläpp och röken från det  koleldade loket och fabriksarbetarnas hemman. 
Växthuseffekt och en varmare värld långt före dagens miljödebatt.
På målningen ses Maidenhead  järnvägsbro över Themsen mellan Taplow och Maidenhead. En linje som öppnades 1838, Turners målning färdigställdes 1839, men ställdes ut först 1844 på den Kungliga Akademin.
Kistalight som alltid är på språng efter en ton i sina texter tycker Turner, Monet och Twombly är utmärkta inspiratörer i sina målningar.
Målningarna på utställningen delas in i avdelningar med poetiska namn som Skönhet, kraft och rymd, Atmosfär, Intet så ljuvt som melankolin, Årstiderna, Eld och vatten, Livskraften och En flytande värld.
Fantastisk fin utställning säger vi på Kistalight som besökt Turner, Monet och Twombly flera gånger och var med redan på vernissagen med vännerna tidigare i höst.Vi bara måste citera en dikt om Turner av Tomas Tranströmer (atmosfärens tolkare även han) som avslutning.


En skiss från 1844

Williams Turners ansikte är brunt av väder
han har sitt staffli längst ut bland bränningarna.
Vi följer den silvergröna kabeln ner i djupen.

Han vadar ut i det långgrunda dödsriket.
Ett tåg rullar in. Kom närmare.
Regn, regn färdas över oss.

(Tomas Tranströmer Sorgegondolen 1996 )

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Antal besökare sista veckan 17/1
Hel del besökare från USA och Ryssland!
Kul!

Sweden
336
United States
106
Russia
47
Netherlands
18
Germany
16
France
4
Denmark
2
Finland
2
India
2
Poland
2

1:50 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home