Monday, September 20, 2010

Balle de Match

Nobla tennisspelare på courten till och med gamla träracket i den ädla kampen om poängen. Men vad har katten släpat in på banan? Bild från Flickr.

Reinfeldt och Moderaterna har matchboll, de Rödgröna är uträknade men ännu återstår några tusen röster att räkna.
Kan påverka utgången av valet!
Men vad är det katten har släpat in på dörrmattan?
Hur hanterar riksdag, media och vanligt folk som till exempel lärare att Sverigedemokraterna kommer att ta plats på den politiska scenen?

Högerextremt parti med nynazistiskt förflutet som putsat upp fasaden och fixar 20 platser i Sveriges riksdag.
Vi, för bra för att vara sant, stod inte utanför i Sverige. Nu finns ett främlingsfientligt parti här precis som i Danmark, Holland, Belgien, Italien och Frankrike med flera länder i Europa. Kistalight tvingas inse att det är på riktigt! Precis som opinionsundersökningar har visat gång på gång före valet!
Kistalight som i veckan har ordnat med skolval och under söndagen arbetat som valförättare i Bromma. Högt valdeltagande där, cirka 90 procent, fin arbetsglädje i gänget av röstmottagare. Mäktigt att leverera rösterna i slutna plastpåsar (omslag) fram på natten i Stockholm Stadshus i Blå hallen.
Vilken organisation!
En valets bikupa!

Samma vinnare i skolan där jag jobbar som i riksdagsvalet. Eleverna röstar precis som de vuxna bara lite mer. Moderaterna och Miljöpartiet är vinnarna och förstås det som katten släpat in.
Sverigedemokraterna!
Hur hanterar vi det undrar vi på Kistalight?
Kistalight som alltid gillar och förordar en dialog.
Och hur hanterar Reinfeldt och moderaterna det parlamentariska läget med Alliansen som en möjlig minoritetsregering och ett sargat SAP i opposition och med ett upputsat högerextremparti som katten släpat in i kammaren?
Hur har vi det med självbilden?
Tja det är väl bara att bita ihop!
För oss som ska kommunicera med dagens ungdomar - våra elever.
Var ifrån kommer då Sverigedemokraterna?
Cirka 20 år gammalt extremhögerparti med rötterna i diverse subkulturer som BSS (Bevara Sverige svenskt), nynazism och Vit makt musik med en nationalistisk punk som speciellt attraherade skin heads.
De sista 10 åren har Sd försökt tvätta bort extremstämpeln och nådde vissa framgångar i förra valet i många av landets kommuner. I årets val har Sd vunnit sina största framgångar i södra Sverige, Skåne och Blekinge. Stockholms kommun är inget Sd-fäste mindre än tre procent.
- En riktig Ekenkis är ingen Sverigedemokrat!
Partitoppen i Sd kommer också från södra Sverige.
Politiken består främst av invandrarfientlighet - mer begränsad invandring, antimuslimska värderingar (skiljer ej på religion och folktillhörighet), etnisk - se svensk kultur typ Skansen och knätofs, hårdare tag när det gäller lag och rätt - alltså strängare straff vid brott, viss folkhemsideologi - vurmar gärna för pensionärer och signifikativt emot EU och internationalisering.
En fruktbar analys av Sd är kanske att titta mer på ledarna inom partitoppen. Flera har sysslat med politik i andra partier. Framför allt SAP och M men hoppat av där eller inte funnit sig till rätta i den mer etablerade politiken. Ledaren Jimmie Åkesson har tillhört MUF innan han blev Sverigedemokrat. Jimmie ger ett slipat och samlat intryck och låter sig inte provoceras i första taget noterar Kistalight när vi lite yrvaket tittar på K G Bergströms intervju i TV-soffan under måndagskvällen.
Påminner han inte lite om Reinfeldt i sin självreflektion?
Hur som helst undrar Kistalight hur man år efter år kan drivas av så extrema känslor emot invandring, vara så inriktad mot hårdare tag när det gäller lagstiftning och så för en etnisk kultur att det går att bygga en hel politik kring de ideerna.
Finns förstås undertoner av hat, projektion, revansch och underdog känslor kring detta! Men sådana drivkrafter kan säkert också leda i andra mer positiva riktningar!
En känsla av makt?
Naturligtvis - så är det!
Behövs det en psykolog för att förstå detta?
Ja visst - men också en samhällsvetare!
Game, set and match!
Dröjer det fyra år till nästa val?
Andra bloggar om Kista Andra bloggar om valet
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Någon månad efter valet verkar det som att den rätta taktiken att bemöta SD är debatt och öppenhet.
- Visar hur taffliga de är i sakfrågor och i sina raseargument.
Fortsätt så!

7:56 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home