Friday, April 16, 2010

Landseglarens dröm eller Nur einen acht und zwanzig

Römö - landseglarens dröm – en pust av seafood!
"Var och en som någon gång har färdats fram i tät dimma på en flygande matta, vet hur förvånad man blir, då man plötsligt känner en lätt stöt och befinner sig på marken." Ture Sventon

I dag bloggar vi på Kistalight om recept och länkar till Mymlan, oförtröttlig bloggturbo, som den här veckan har skämsrecept som tema. Länkar även med följande post till Mymlans boktema - I dag något om den stora amerikanska romanen

Varför inte ett recept till helgen - Nur einen acht und zwanzig

* Lägg aluminiumfolie i en långpanna
* Skär grovt tomater, lök och paprika
* Fyll på bland grönsakerna med ett paket friterade bläckfiskringar om du kommer från fattig förort!

* Alternativt Scampi för dig som bor i Täby eller annan rik kommun
* Strö över baconskivor och varva med finskuren kabanossen korv
* Låt allt stå i ugnen under 225 grader i 25 minuter rör om då och då med omsorg
* Krydda med paprikapulver och droppa med citron
* Servera med ris och Rhode Island sås
* Dryck gärna vitt vin; Rhiesling, Sauvignon Blanc eller varför inte Cider eller mineralvatten till den enkla festmåltiden och okej vill du prompt dricka en Coke-light till går det också bra


I början av 90-talet gjorde Kistalight som många andra barnfamiljer en resa till Legoland i södra Danmark. Vi tjusades av alla modeller byggda med lego och tillbringade en dag i parken. Speciellt förtjusta blev vi vuxna av modellerna från historiska danska miljöer.
- Ribe hamn och stormpelaren, stormsoelje, blev en favorit.
Alltså passade vi på dagarna efter på att besöka den gamla medeltida staden med sin domkyrka och sitt torn i sydvästra Jylland. Ribe beläget nära Vadehav och marsklandskap och ständigt i riskzonen för stormar vid högvatten och stormflod.
På den tiden hade Kistalight förmånen att få läsa spännande barnlitteratur för sina telningar. Just i Ribe under några dagar, kvällar, var det Ture Sventon som gällde som högläsning, så pitoler, temlor och den infernaliske Ville Vessla kom att färga vår upp levelse av vadehav och medeltida by.
En dag åkte vi från Römö till Sylt först bil genom marsklandskapet och sedan färja. Efter 45 minuters båttur var vi på Sylt, Sild på dansk, och deras färjeläge. Det måste ha varit weekend, massor av tyskar, företrädesvis det vackra folket från Hamburg, Kiel och Bremen var på utflykt och besök. Män i bredbrättade hattar och designade kläder, vackra trådsmala modeller med mandelformade ögon och bijouterier på intressanta ställen blandades med badgäster och barnfamiljer.
Vid färjeläget vid List fanns härliga grillstånd med massor av grillat från havet och det vilade en stämning av karneval över området. Vi valde grillspett med en blandning av tomat, paprika, gul lök, bacon och Scampi som vi sköljde ned, in american way, med Coca-Cola.
- Those crazy americanes fick vi höra!
Våra beställningar numrerades med numret 28 och serverades allt eftersom. Först fick barnen naturligtvis och sedan vi under utrop:
- Nur einen acht und zwanzig.
När vi åkte tillbaka till Römö och Danmark hade barnen besökt ett nytt land och på Römös kilometerlånga breda stränder såg vi - små pilsnabba yachter fara av och an i en sagoaktig upplevelse.
Var det hägringar eller synvillor dessa små farkoster som pilade fram och åter med vindens hastighet längs Römös sanddyner ?
Små tunna bräder med segel, påminnande om svenska isjakter, utrustade med små cykelhjul. Förarna av yachterna påminde mest om gamla stridspiloter från första världskriget i sina hjälmar och overaller.
- Varför inte ett recept till helgen med nur einen 28 som passar både landseglare, bloggare och soffpotatisar framför fredagsteven?
- Ett recept som också passade bra när vi var tillbaks i Ribe gamla stad.
Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om mat Andra bloggar om recept
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Blev krångligt med länkandet ovan - kul dock med Mymlans temaveckor.
- Böcker gillar vi skarpt på Kistalight!

5:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home