Monday, January 18, 2010

Faïza Guène på ABF-huset - Kanon i förorten

En röst från Paris förorter
Möt Faïza Guène under hennes Sverigebesök!
Onsdag 20 januari kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr
Den franska författarinnan Faïza Guène är född 1985 och uppvuxen i Parisförorten Pantin. Hon debuterade som 19-åring med Kiffe Kiffe imorgon, som gavs ut i 27 länder och sålde i en halv miljon exemplar enbart i Frankrike.
Nu är hon aktuell med en ny roman. Med Sista beställningen på Balto visar Faïza Guène upp en ny och mörkare sida.
Samtalsledare: Kristina Hultman


Kistalight som vanligt tidigt ute - se essä från november 2006!

Kanon i förorten
Oui mademoiselle Faiza Guène – tres bien!
- Har tillbringat några dagar med Kiffe Kiffe imorgon och charmats av en ung berättarröst från förorten i Paris – La banlieu de Paris – i stadsdelen "Paradiset". Alldeles uppenbart finns här en liten sagoprinsessa med tema från förorten.
En härlig attityd som ger ton åt berättandet. Ung tjej som lever med ensamstående mamma då pappan har stuckit hem till Marocko eftersom det inte blev några pojkar i äktenskapet. Dofter och lukter hämtas från rektorer som luktar gammalt bordsvin till nedpissade hissar. Från nedrökta och kyssande pojkvänner och mamman som gör inpack med olivolja för att ge dotterns hår lyster. Här finns socialassistenter på hembesök som kommer när det är som mest olämpligt; ostädat och spisen är som mest skitig. Faisa är säkert en andlig kusin till Jonas Khemeris tankesultan i Ett öga rött. Hon har dock en mer nollägesstrategi för att överleva och experimenterar heller inte med ordföljder i språket för att ge karaktär till storyn. Dock finns det ordlekar, se titeln, roliga metaforer, några festliga intriger och ständiga anspelningar på populärkultur och tv-serier. Säkert finns viss förortsslang i originalversionen och boken har väckt debatt i Frankrike där finkulturen, skribenter på Le Figaro med flera, inte har ansett boken som litteratur.
- Struntprat säger vi på Kistalight som snabbt ser att den ligger nära dagboksromanen, varför inte även bloggen, och åtminstone den förra har funnits i århundraden och hör hemma i litteraturhistorien.
- Här gäller samma i dag som imorgon som titeln anger men under berättandets gång sker en glidning som kan ses i romantitelns betydelse - ungefär från att bita ihop till att gilla läget. Storyn är en feel good historia där huvudpersonerna utvecklats mot det goda och huvudpersonen Doria finner sig tillrätta på en skola där hon utbildar sig till frisör. Men som hon konstaterar det var "lite som Christian Morin.
Han var programledare för Lyckohjulet i åratal, men det han egentligen ville göra det var att spela klarinett…"
Andra bloggar om förorten: Andra bloggar om förorter: Andra bloggar om kanon: Andra bloggar om Kista Andra bloggar om skrivande Andra bloggar om litteratur: Andra bloggar om författare
©Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Texten ovan finns även som ett litet inslag i Kistalight goes Ryan.
En bok som det puffas för - här från Kistalight!

2:28 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home