Tuesday, February 24, 2009

För Sverige i tiden Light

Kronprinsparet Daniel och Victoria - Bild Svd

Rättning av elevarbeten, Fettisdag, gnistrande vinterväder och skridskotur på Norrviken. Doft av jäst från fabriken i Rotebro när vi svischar förbi Bollstanäs i lätt motvind. Delar av Kistalights redaktion exalterade av dagens stora nyhet.
- Grattis säger vi till det unga kronprinsparet.
De ser ju alldeles förtjusande ut där på youtube! Helylle i en smula patriarkalisk presentation av pappa kungen. Vilket får andra delar av Kistalights redaktion att gnägga av förtjusning.
- Otidsenligt javisst!
Kronprinsessan måste vara Sveriges mest ofria person som till och med måste ha regeringens medgivande för en förlovning plus pappas ja förstås!
Successionsordningen (som tillsammans med Regeringsformen, tryck och yttrandefrihetsgrundlagen är en av Sveriges fyra grundlagar) är viktig även när kärleken slår till.
Vår katt med revolutionärt påbrå, se Rosa Luxemburg, spinner och kisar med sammetslena ögon där han ligger framför tv-apparaten hemma i Kista och kollar det unga paret.
- Ovisst vad han tycker?
Andra delar av Kistalight är klart emot idén med kung och drottning. Ärvda ämbeten hör ihop med feodalism och en annan tid mer än med vår tids demokrati med parlamentarism och folkhem.
Men varför inte inta en pragmatisk hållning?
- Vem kan motstå det unga paret?
Kungamakten en institution som kittar ihop landet, ger PR åt exportindustrin och glädjer gamla tanter.
- Daniel en man av folket!
Men var inte alla Bernadottars anfader Karl-Johan också en gosse av folket? Innan han knegade sig upp under franska revolutionen och så småningom blev en av Napoleons marskalkar och på ett osannolikt sätt blev Sveriges kung.
- En saga även det!
Av någon anledning kommer Kistalight att tänka på Sofia Coppolas filmatisering av Marie Antoniette och en replik därifrån när vi ser vårt unga förtjusande par.
- This is peculiar!
- This Madame, this is Versailles!
Hoppas nu inte det unga paret förlorar sig i hovintriger och allsköns konventioner som kan lura även på 2000-talet.
För Sverige i tiden!
Heja youtube och annan modernitet!
Andra bloggar om kungahuset Andra bloggar om Kista Andra bloggar om sportlov Andra bloggar om monarkin
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home