Saturday, July 07, 2007

Pompeji Light


I dag
Sommar ett tillstånd
du behöver ingen klocka
eller termometer
men absolut en regnmätare.
Muralmålning casa dei Vetti Pompeji
- Ska vi se något mer än en bordell och Den tragiska poetens hus frågar min fru?
Vi sitter i skuggan bakom en ruinvägg vid Forum tillsammans med en vildhund och en italiensk småbarnsmamma med två små killar och matar vildhunden med kex.
- Pompeji är en öken i sommartid.
Påståendet ovan är inte riktigt sant. Vi har även sett flera teatrar; Teatro Grande och Picolo och Terme Stabiane (ett badhus) och för den delen Pompejis Botaniska med en flora som härstammar från antiken. Nu slumrar min fru och jag studerar guideboken.
- Funderar på bordellen, Lupanare, de kvinnliga guiderna går inte in där och de manliga kan naturligtvis inte låta bli att uttala sig vällustigt och raljerande själv tittar jag förgäves efter latinska snuskcitat som Ekelöf och de andra gubbarna använde när de beskrev Pompeji – har läst Maja Lundgrens festliga bok om Pompeji där citaten finns. Hittar inga snuskcitat men kan inte låta bli att bli förtjust i de små erotiska freskerna som finns ovanför rummen. De är förvånansvärt välbevarade och restaurerade. De måste ha varit småväxta invånarna i Pompeji för rummen är små med korta bäddar.
- Ha…ha en story för grabbarna, står på baksidan av Casa dei Vetti, ett övre medelklassshus, på Vicolo dei Vetti med Castellum aquae (ett vattenkastell) och Vesuvios i fonden. På en muralmålning väger en klurigt leende man sin omfångsrika apparat. För att lyckas har han en klyka som stötta och en balansvåg.
- Det tredje benet säger en guidé med napolitansk accent var ett lyckotecken som fanns i många handelsmannahem. Naturligtvis skojas det om denna jättephallos, charm och erotik – visst och javisst säger den napolitanska guiden men också en lyckosymbol, för det finns barn bland åhörarna, och målningen var ett skydd och en vakt mot det onda ögat.
Pompeji var en del av den redan under antiken urbaniserade kulturen. En stad planerad i rutnät för patricier, handelsmän, hantverkare, enkla arbetare, gladiatorer och slavar med krogar och badhus och ett forum för politik och det religiösa livet. Man exporterade vin, fisk, ylle och stan var berömd för sin fisksås den välluktande Garum.
- Jämför surströmming! Se även Maja Lundgrens Pompejibok!
Innan hade vi parkerat vår hyrbil Ford Kia tillsammans med en nutida entreprenör från Pompeji. Stor show av vår P-entreprenör som dirigerar trafik, hjälper folk över gatan, oss visar han tillrätta längst ut mot gatan under en vinranka. Skugga och finfint när man ska ut i trafiken igen. Dessutom får vi tips om en mycket billig restaurang längre ner från parkeringen.
- P-pris, 7 Euro – kvitto ett reklamblad för den billiga krogen. Söderkisen inom mig, streetsmart – tja, bestämmer blixtsnabbt att kanske är det några Euro för mycket men helt okej för dagen. På köpet får vi till ett facilt pris en bok på svenska om Pompeji. Visst den luktar lite som ett gammalt antikvariat men vad offrar man inte för lite goda affärer.
- Du gör bra affärer, min fru gör en bra affär med köpet av boken om Pompeji och vi har en bra p-plats.
- Hela världen gör bra affärer säger jag till vår något förvånade självutnämnde p-vakt.
- Finns det inga jobb får man skapa dem – alla entreprenörers hemlighet.
Det lär finnas resor till Pompeji som följer Robert Harris hjälte vatteningenjören Attilius i spåren i Harris bestsellerbok Pompeji. Hur som helst är det en bra berättelse. En historisk deckare som är mycket spännande att läsa även om man vet hur det ska sluta. Lite fyrkantig personteckning kanske men där finns både en kärlekshistoria, en intrig och skildringar av korruption (byggbranschen), dockusåpa, historiska detaljer och ett festligt porträtt av amiralen och naturforskaren Plinius den äldre som gjorde anteckningar om Vesuvios utbrott. "En gigantisk pinje av rök som sköt upp över kusten: En tjock brun stam med svarta och vita fläckar som reste sig miltals upp i luften och vars krona spretade ut som fjädrar i en grenklase. Dess breda blad tycktes i sin tur börja lösas upp nedtill och låta en tunn, sandfärgad dimslöja falla mot jorden."
- Väl så lyrisk iakttagelse av en av världshistoriens mest berömda naturkatastrofer av Plinius den äldre och den inledande fasen av utbrottet.
- Visst Pompeji är inte bara en bordell eller den tragiske poetens hus utan här kan man som Robert Harris och för den delen Maja Lundgren gör i sina Pompejiböcker känna igen vår tid om än i antik romersk tappning.
Andra bloggar om Italien:
Copyright Thommy Sjöberg

Labels:

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Läste en kommentar ang. Björn Borg, signerat nationaldagen. Jävligt FINT skrivet. Här har du din skälsfriend..*L* Kolla gärna in min blogg:www.gunnarge.blogg.se.

HA DET!

P.S. verifiera gärna en "comments" på min blogg

3:38 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Kul!
Antar att du menar bloggen från förra året Love fifty.
Ska försöka titta in på din blogg - men märker att den ej går att hitta!!!
- Försöker igen vid tillfälle på Gunnarge

6:35 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Back in town!
Nu har jag hittat fram till GunnarGe - via Google förstås.
Kommentar där på allas vår Nationaldag tillika Björn Borgs födelsedag.

5:50 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Det vimlar av guider i Pompeji för alla typer av grupper och nationaliteter.
Taktiken var att lyssna lite här och lite där, en smula fragmentariskt kanske, men det passade utmärkt i värmen.

12:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sitter på Forum i Pompeji har precis ätiten liten lunch i skuggan.
Solen skiner och den här staden är fantastisk.
Hälsningar från Pompeji.
Kram!

1:46 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home