Sunday, January 21, 2007

Lilac light

- Sväng till Botkyrka konsthall i helgen. Rattar den gamla Scorpion över stadens broar vid Essingeöarna till Blommensberg och genom Eugenia, Fredhäll och Södra länken tunnlarna - Stockholm i januaridräkt, mera ljus än dis över fjärdarna.
Huddingevägen ut till Tumba. Ser utställningen Labyrint med böcker som konstverk, artistic book genren, eftersom vi som vanligt var sent ute hann vi inte riktigt med att systematiskt beta av bokverken. Men vi (jag) fastnade för en liten kaledioskop liknande bok. En rundel fylld med små, små ord och bokstäver som ett glitterregn.
– Skaka, skaka boxen och häll ut och vem vet kanske bildas det skimrande meningar. Som sagt massor av böcker också en namne och granne abc Sundbyberg fanns bland hyllorna.
– Ett lexikon med inriktning på Sundbybergs design.
Häromdagen fick vi mail från SouthernCalifornia apropå vår blogg förläggarnytt och om vår nya bok abc…Kistalight. Ett mail som gjorde oss riktigt glada – här tar vi oss friheten att citera.

"So does this mean that you are now finally an author in your own right? Great news; like we say here in SoCal, you need to do three things in life; plant a tree, raise a child (or two or three...), and write a book. Did you plant your tree yet? Good luck with the sales of your book!!!"

Hm…hm we have raised children now I have written a book and perhaps I have plant a group of trees. See the story below!
I slutet av 80-talet arbetade jag på en skola i en ryktbar stadsdel kring Järvafältet egentligen en riktig bra skola. Mina ämnen var då matematik och No-ämnen – sic eftersom det saknades lärare i dessa ämnen! Hur som helst tillhörde jag de naturvetenskapliga lärarnas idoga krets. En vacker dag skulle det göras tipspromenad på Järvafältet med frågor konstruerade av undertecknad. Kulturhistoria varvat med naturfrågor. Eggebys runsten och folkets park fick sina frågor. Kring den närbelägna Granby gård växte (växer) trädliknande syrener.
- Vad passar bättre än en tipsfråga kring detta.
- Är träden kring Granby 1) Hägg X) Lind eller 2) Syrén. En till synes oskyldig fråga som fick den biologiansvariga läraren på vår ryktbara skola att se rött. Han bar ett mycket svenskklingande dubbelnamn, typ Nils Nilsson eller Sven Svensson men namnet var givetvis ett annat, för övrigt påminde hans biologiinstitution mest om någon sorts bananrepublik. Visserligen hade han en eminent förmåga att banka in fakta kunskaper hos folk och fä men vem vill verka i en bananrepublik?
– Syrener sade han är inte träd utan buskar med sin då dånande diktatoriska stämma.
I dag, 20 år senare, gör vi uppror i bananrepubliken och hävdar å det bestämdaste att även syrener är träd åtminstone "small trees" som det står i Wikipedias internationella lexikon.
Då har vi på Kistalight minsann planterat träd både på Norra Öland och i Kista and raised children and written a book.
– Good feelings about that! Greetings from Kista

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Ser även X:et illustrerar litteratur i sidorummet. X:et Tumbasonen som var målarlärling, plankstrykare, och gick den långa vägen för att bli konstnär.
X:et som bara hade ett öga såg mer än de flesta och formade med sina färgers intensitet en mänsklighet utöver det vanliga.
- Vem passade inte bättre än han att göra omslag till Ivar Lo-Johanssons böcker - vilket man kan se exempel på i Botkyrka konsthalls eminenta lilla utställning.
Bravo saluterar vi från Kista.

10:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej!

Kul med kontakt och "lyckad formulering". Ser att du jobbar som SO-lärare på högstadiet och skriver bl.a. på Blaskan och Stockholmsbloggen. Där kikar vi gärna in då och då.

7:18 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home