Wednesday, September 06, 2006

Günter Grass - Kanon Minor LightI dag kikar vi på några böcker som absolut hör hemma i en kanon. Det får bli Günter Grass med Blecktrumman och Michail Bulgakov med Mästaren och Margarita. Båda verken tillhör de böcker som brukar kunna räknas till den Fantastiska romanen den så kallade magiska realismen. De står i bokhyllan på Kistalights redaktion och väntar på att bli lästa men utan att darra på manschetten utnämner vi dem olästa till att tillhöra en kanon. Blektrumman har vi sett i en mycket sevärd film och Mästaren och Margarita sågs i en upplevelserik teaterföreställning med bland annat Per Myrberg.
- Var det på 70-talet?
Bägge böckerna berättar en historia om det grymma 1900-talet under nazismens och kommunismens totalitära regimer. Där de genom sina berättargrepp gestaltar ondskan. Det ser vi på Kistalight bara genom att läsa några sidor.
Günter Grass som avslöjat i sina nyss utgivna memoarer att han tillhörde Waffen SS under andra världskriget har fått utstå mycket smälek för detta ändå var det en gammal känd sanning som funnits i källor och dokument. Kanske är det ändå en försoningsgest från Grass sida att lyfta fram sitt medlemskap där i sin självbiografi och lätta på skammen.
– Även vanliga hyggliga tyskar kunde tillhöra typ Wafffen SS och liknande om det ville sig illa!
Ryan Air ser vi genom DN erbjuder lågpris resor från Krakow i Polen till Frankfurt för kränkta polacker för att komma och snacka med Günther – man måste väl mena bokmässan där då?
- Fantastiskt form av erbjudande i sig!
Vi på Kistalight som läst andra minor klassiker av Grass som Flundran, Mötet i Telgte och Tankefoster eller tyskarna dör ut har länge tänkt besöka både Lübeck och Gdansk. I Lübeck finns i den gamla Hansastaden ett Günter Grass-Haus där det finns samlingar av hans gravyrer och skulpturer. Under speciella Hansadagar uppträder Grass där med läsning av sina texter i den medeltida miljön. Grass bor även i staden.
I Gdansk utspelas ju Blecktrumman även detta en Hansastad där Grass är hedersmedborgare tack vare Blektrumman. Grass som är född i Gdansk, dåvarande Danzig, anses fortfarande av Gdanskborna som en värdig hedersmedborgare åtminstone av 72 procent av dem.
Poängen är att med Ryan air kan man flyga till både Gdansk och Lübeck till en mycket billig penning på mindre än en timme från Skavsta och uppleva dessa genuina städer från Hansaförbundets tid.
- Snacka med Grass det kan man ju göra genom att läsa hans böcker och då speciellt Blecktrumman.
Andra bloggar om kanon:
Copyright LarsThommy

3 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Flyger man förhållandevis korta sträckor som t ex mellan Skavsta - Lübeck med Ryan Air bidrar man naturligtvis till koldioxidutsläppen och växthuseffekten men till Ryan airs försvar, detta stenhårt konkurrerande kapitalistiska flygbolag, är att det verkar vara fullständigt beläggning på planen.
-Alltid fullt till sista flygstolen.
- Känner man för det, uppmuntras här från Kistalight, kan man skaffa sitt eget carboncard och se hur mycket koldioxidutsläpp just du (man)bidrar med i en allt varmare värld.
- Så det så!

2:40 AM  
Blogger KnutAnders said...

Blecktrumman är en av dom bästa filmerna jag sett, alla kategorier.

Söder om söder.

11:56 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Absolut Anders säger vi på Kistalight, instämmer och tänker även på miljöskildringarna i filmen från Östersjökusten och Gdansk.

3:18 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home