Saturday, November 26, 2005

Kista Världsmusik FestivalKryptan i Kista kyrka - en charmig liten arenateater och mötesplats för dagens seminarium om Det lokala kulturlivet i Kista, Spånga, Tensta och Rinkeby. Nog hade Kista kyrkas skapare och arkitekt Zoltan Bedecs gillat mötet om det än inte hade kyrkliga och religiösa förtecken som en av seminariets deltagare uttryckte det.

Kista kyrka som mötesplats - Seminariet ingår som ett arrangemang kring Kista Världsmusik Festival. Deltagarna höll sina anföranden; prästen i församlingen, Piglet - Husby hantverk, Karen Margrethe Steinholtz - Kista bibliotek som kunde meddela att Kista Galleria ville flytta in bibliotekets verksamhet i Gallerian kombinerat med utställningshall och konsertlokal - Kommersialism behöver även kultur.

Fler företrädare fortsatte med sina anföranden där Ismael Fatty från Husby och Anna Sjöberg från Umeå var moderatorer. Seminariet avslutades med kulturborgarrådet Roger Mogert som har varit på turné i förorten från Rinkeby till Kärrtorp. Mogert citerade Brecht och hur kulturen behöver hamras in med uprepade hammarslag. En process som är viktig för demokratins utveckling och att den ständigt måste erövras - ett tema som återkom under samtalen och som Kistas kulursekreterare Ulrika Eriksson Nilfors betonade under ett engagerat anförande . Nilfors slog även, likt Brecht, ett slag för förorten - att arbeta i förorten är för henne ett aktivt val.

"Det gillar vi skarpt på Kistalight"

Brände till gjorde det när studenten i musikvetenskap Jano Biglan ställde den välmotiverade frågan om vad som är mångkultur. Mångkultur sade Jano kan inte bara vara lite häftiga kryddor eller några kulturella särdrag som lätt blir ett uttryck för nationalism. Viss förvirring uppstod.

- Vad är egentligen mångkultur? Behövs inte ett alldeles speciellt eget seminarium för detta frågade man sig innan man insåg att det var precis vad detta seminarium kunde handla om.

Copyright LarsThommy

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home