Friday, August 05, 2005

Ljuset över Stora Alvaret del II

Fint att vara tillbaka i stan. kul och koppla upp sig på bloggen. I dag blå himmel och feta stackmoln över Kista Science skrapan och liknar inte speglingarna i glasfasaden en svensk insjö så där någonstans bortom Medelhavets pastellfärger och Ölands gröna Alvar.
Värmer upp med en gammal Ölandsbit


Alvarsmara och ölandsmålare
Sista söndagen i juli, Hulterstads alvarsmara. Här den fysiska upplevelsen av Stora Alvaret.
Alvarsstigar, alvarsvägar, små byar; Lunda på Malmen, allé i grönska. Vägen mellan Penåsa och Skärlöv; en stege mot himlen, måste ha varit en banvall en gång i tiden?
- Här tuffade Union Pacific över den öländska prärien!
Hav av ölandstok, i horisonten en tredelad spegel; himmel, hav och land. Dallringar av hetta , solrök och mot Skärlöv milda pustar ifrån havet. Vid vattenhålen karaffer med gnistrande klart vatten, klyftor av apelsin och öländsk vänlighet; ett levande stilleben. Avslutande jogging genom Hulterstad bygata med prunkande trädgårdar i radbyarna – som en tavla av Sven Svensson eller som målade dekorativa blommor av Arthur Percy.
Om Svensson, Ekström, Percy och andra Ölandsmålare från olika utställningar på Himmelsberga konsthall som jag tagit del av är den sinnliga meditativa upplevelsen av Öland och Stora Alvaret så är alvarsmaran i Hulterstad den fysiska men för den skull inte mindre sinnliga upplevelsen av Stora Alvaret.
- Men en sak glömde dom, målarna, det kan jag lova utom möjligen Vera Nilsson. Och det var flugorna en öländsk högsommardag på Stora Alvaret.
Back>< Just for fun
Copyright LarsThommy

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Alvarsmara och Ölandsmålare har varit publicerade i Ölandsbladet under vinjetten Brev från Läsekretsen.

2:12 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home