Friday, August 02, 2024

Läselektyr i Augusti

Visst kan man ha en läselista för sommarlektyr i augusti, går alldeles utmärkt, åtminstone för Kistalight.
Han kan han!
Vi börjar med en till hälften läst bok i bokhyllan, något för de nördiga kanske, Svenska Turistföreningens årsbok från 2002 Bygga och Bo, En resa genom 1900-talets arkitektur. Här finns spännande porträtt av två giganter inom svensk arkitektur; Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. En flyhänt, energisk kreatör som gick från nyklassicism till funkis och skapade ett antal mästerverk från Stadsbiblioteket i Stockholm till Skogskyrkogården. Det senare i dag ett världsarv som han tillsammans med den egensinnige Lewerentz var hjärnan bakom. 
Skogskyrkogården ett mästerverk i sin genré!
En plats att vallfärda till för alla studenter i arkitektur!
I bygga och Bo går man igenom stilarna i svensk arkitektur under 1900-talet, nationalromantik, nyklassicism, funkis och stilblandningar efter 1975, folkhemmet med ABC-stad i Vällingby och välfärdsåren med miljonprogrammet får egna kapitel och det finns även plats för kvinnliga arkitektpionjärer och berättelsen om Den nya människan.
Konstnärshem från nationalromantikens tidsperiod, fjällstationer,  skärgårdshemman efter rika bankirer och grosshandlarhus som blivit vandrarhem i STF regi får även de sina egna kapitel. Bygga och Bo STF:s årskrift från 2002 är en fin bok om 1900-talets svenska arkitektur plus något om fjällstationer, konstnärshem och vandrarhem i skärgården.
Vi drar en halvt oläst bok till från förra sommaren, present från vår väninna US, Fri Kärlek, av Tessa Hadley. En riktig tantbok tror Kistalight, övre välbeställd medelklass i London, en liten kurtis, sex mellan yngre kille med litterära ambitioner och mogen dam i sextiotalsanda, kul ... kul .... kul! Men i mitten av romanen tar boken en plötslig oväntad vändning och man inser att Tessa Hadley är en mycket medveten, form och stilsäker författare.
Spännande, ska bli kul att läsa fortsättningen, rent av en modern Annakarenina i Swinging London!


Sommarens stora läsupplevelse är Lev Tolstojs Annakarenina. Vi har kommit till sjätte delen av åtta, Tolstoj skrev verket ursprungligen för en tidskrift Russkij Vestnik, ungefär som en serie för Netflix eller HBO i dag, med inbyggd parallellhandling och cliffhangers för att öka spänningen i läsningen. Det finns två huvudkaraktärer, Annakarenina och Levin, men det finns massor av skickligt tecknande sidokaraktärer.
I centrum finns den övre medelklassen, societeten, adel med grevar, baroner med höga titlar, deras umgängesliv, kärleksäventyr och verksamhet inom jordbruk, gods, politisk styre och högre tjänster i rysk förvaltning i S.t Petersburg och Moskva i 1800-talets kejsardöme i Ryssland.
Frågan är om inte Levin, Tolstojs alter ego, en egensinnig karaktär som är samhällsengagerad, intresserad av jordbruk och politik med en god sökande värdegrund som drivkraft (som skaver kontakt med den ryska verkligheten) är romanens huvudperson, senare kommer han att ingå ett lyckligt äktenskap med Kitty.
Annakarenina, den andra huvudpersonen, blir pang, blixtförälskad under en bal, i Vronskij, greve och officer, snygg och charmig som tar till sig hennes skönhet och mjuka sätt. Förälskelsen blir som ett fallskärmshopp från en depression för Annakarenina som lever i ett glädjelöst äktenskap med en högt uppsatt statstjänstenan, Karenin, som är bra på siffror och politiska förhandlingar men med en autistisk karaktär. Vronskij med en väl ytlig livsstil och narcissistisk sinnelag blir djupt förälskad men förmår inte i längden med att bryta med konvenansen i den ryska societeten.
 Tre kärleksrelationer gestaltas av Tolstoj i romanen; en lycklig (konventionellt äktenskap i överklassen) mellan Levin och Kitty, ett olyckligt (förälskelse och romans som går överstyr) Annakarenina och Vronskij och en uppenbar förälskelse som inte blir av, (aj, aj och trist) mellan Varenka och Sergej.
Kistalight läser Annakarenina i långsam takt, som slow food, passar bra eftersom Tolstojs tegelsten är uppbyggd av massor av kortprosa, små nästan essäistiska noveller och vi kan inte bestämma oss för om hans mästerverk är en studie i realism, kärlekspsykologi, sociologi om den ryska överklassen eller om det är ett filosofisk verk och krönika om den ryska folksjälen och vad som kan gå fel under och i 1800-talets Ryssland. Hur som helst närmar sig Tolstoj sina ämnen med både stilistisk finess, finns underbara formuleringar, ironi och humor hos en iakttagare som har en komplex förmåga att ta in verkligheten. / _ _ _ / Kan man då finna den ryska folksjälen i Tolstojs stora roman eller åtminstone historiska spår i rysk förvaltning i vad som skulle växa sig snett i styret under 1900-talet frågar sig Kistalight efter att ha läst sjätte delen? Njaa, där finns förstås både intelligens, yta men också narcissism (Vronsky), Plikt, svårt att gå utanför boxen, lättkränkthet, autism (Karenin) eller Levin som är en sökare där det skaver i kontakten med människor och som gärna snöar in i olika utopier, hygglig man men världsfrånvänd. Leder detta till kommunism eller ännu senare Putinism? Njaa en gång till, men skickligt och spännande berättat är det och säkert rätt allmänmänskligt, sådana karaktärer kan man finna i alla byråkratier!

Klart vi ska ha med en nyutkommen bok för säsongen! Vi väljer Henrik Brandao Jönssons Saudade, en bok om att längta bort och hem på samma gång. Alla emigranters öde och något alla klassresenärer kan känna igen sig i när de bryter upp från sin sociala miljö.
Kistalight gillar Henrik Brandao Jönssons böcker om Brasilien och vi har läst och skrivit om hans bok om Brasilia, En femtioårsjubilar – grattis Brasilia.
En annan bok av Brandao som vi läst med förtjusning är hans bok om Brasiliansk fotboll, Gräset är alltid grönare i Brasilien, som något tangerar känslan från Saudade, gräset ...  har vi skrivit om här Att betvinga spöken - Brasil Luz.
Slutligen väljer vi Andrev Walden Jävla Karlar, målande titel för årets vinnare av Augustpriset. En samling korta kapitel, monterade krönikor som på ett humoristiskt sätt berättar om en besvärlig uppväxt. Vad är väl mer befriande än distanserad humor av en författare som ser vuxenvärldens elände i backspegeln med perspektivet hos ett litet barn.
Nu prövar vi att bädda in lite sommarkänsla i en smäktande melodi från Kap Verde, en mild bris kring öarna mitt uti Atlanten mellan Afrika och Sydamerika som lindrar sorger och bekymmer, Sodade av Miss Perfumado, Cesaria Evora, med musiker.


https://youtu.be/ERYY8GJ-i0I?si=3wu11QH67U-qVYdf Sodade i en mycket mänsklig och musikalisk tolkning från en artist som varit med. Cesaria Evora hon kan hon!

 
© Thommy Sjöberg

No comments: