Monday, January 24, 2011

Fascinate - Kistalight spanar vidare i Bromsten

Mer januaridis under måndagen – passar bättre för fotografering av graffitiverket Fascinate – Kistalight tar vägarna förbi Borghöjdsvägen 14 i Bromsten. I dag öppet in på gården hos City stål och Husteknik AB. Snackar med gubbarna på verkstaden - inga problem med att fotografera! Målning av Tarik Saleh och  Circle 1989. Bilder Thommy Sjöberg
Klicka gärna på bilderna för förstoring!

Figur 1 från vänster - Tarik
Figur 2 - Tarik
                                                               Figur 3 - Tarik Bilder Thommy Sjöberg

Klotterpolicy eller kulturhistoria?
- Kistalight som känner sig hemma i gamla småindustriområden sedan ungdomens år som målarlärling blir förstås upplivad av att en graffitimålning som Fascinate finns i den här miljön och tycker utan att darra på manschetten att målningen ska bevaras och underhållas för det kommande bostadsområdet.


Detaljplanen spikas i sommar (Från ETC)
Hur det nya bostadsområdet ska utformas, och vilket Fascinates öde blir avgörs i sommar. Detaljplanen är ute på remiss, och i förra veckan skickade Stockholms Stadsmuseum in en synpunkt om att målningen bör k-märkas och bevaras där den är i dag.
– Det är en intressant målning som är kulturhistoriskt värdefull, säger Ann-Charlotte Backlund, chef för Stockholms Stadsmuseum. När det gäller klotterpolicyn hänvisar hon till att målningen målades med husägarens tillstånd.
– Den strider mot en klotterpolicy som är väldigt sträng, som säger att man överhuvudtaget inte får använda sig av graffiti som uttrycksmedel eftersom det uppmuntrar till olaglig verksamhet, säger Ann-Charlotte Backlund.
Även Länsstyrelsen kommer under nästa vecka att skicka in sina synpunkter.
– Det är en av de tidigaste graffitimålningarna och det finns en legitimitet i att bevara de centrala tidiga verken från den här konstformen, säger Britta Roos på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet.
Graffitidebattören Tobias Barenthin Lindblad menar att konstärliga och kulturhistoriska värden ställs mot klotterpolicyn i fallet Fascinate. Han har föreslagit att ytterligare tre målningar från samma tid ska k-märkas.
– Det finns väldigt få målningar från den här tiden kvar. Att fråga sig om det är värt att bevara dem är nästan om att fråga sig varför man ska bevara runstenar. Om 50 år kommer arkivarierna att slita sitt hår över att de inte bevarades, men vissa har svårt att se värdet av konst som är så pass ung.
Jonas Cullberg ETC

PS Lite i efterhand upptäcker vi på Kistalight attTarik Saleh en av konstnärerna bakom Fascinate är still going strong i kulturlivet och skriver här om dagen i DN en stor artikel - mycket läsvärd se DN Grattis Egypten 
Läs den! Ett sätt att förstå känslorna bakom Egyptens revolution. 
Andra bloggar om Kista
Andra bloggar om graffiti
Andra bloggar om Spånga
©Thommy Sjöberg

Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Blogg 550 på Kistalight om graffiti i Bromsten!
Vad passar väl bättre då än konst i förorten!
En av fyra K-märkta Graffitimålningar - Fascinate!
Säger vi på Kistalight.

2:31 PM  
Anonymous Opelfan said...

I hur läsare hittar fram till Kistalight - hittade jag följande mail!

"Tänkte höra med bil folket om någon har koll på om det finns något shyst fame eller målning med möjlighet att ställa bilen framför för fotografering?

Detta i Stockholms närområde!

Opel Astra bertone
View Public Profile
Skicka ett privat meddelande till Opel Astra bertone
Find More Posts by Opel Astra bertone
31-01-11, 01:33
H. K.
OSC Medlem

Fascinate i bromsten är stället du ska åka till, om det finns kvar?

3:57 AM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Kistalight rekommenderar besök på en vardag för att plåta Opeln.
Grindarna kan öppnas då!
Snacka med gubbarna på verkstan!
Dom är säkert inte omöjliga!
Dock en hel del prylar på tomten - några kanske skulle kalla det för bråte!
Lycka till!

4:01 AM  
Anonymous Kistalight said...

Tarik Saleh inte bara skriver i DN om situationen i Egypten. I dag söndag 6/2 sitter han hos Tilde i tv-soffan - revolutionen i Egypten tillhör ungdomarna säger han. De är dom som visat mod och gått ut demonstrerat och protesterat mot Mubaraks gangsterregim.
Kistalight kan inte annat än instämma.
Vill man läsa en utmärkt essä om hur Egypten fungerar - diktatur men inte en totalitär stat - rekommenderar Kistalight Nathan Shachar i DN 5/2. Han skriver om maktens maskineri och hur det är uppbyggt. Där fenomenet baltagiye beskrivs - en sorts kvartersbossar med underhuggare som knutits till maktapparaten och som nu står för våld mot demonstranter och plundring av civila.
Som sagt läs gärna Shachars artikel!

4:22 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home