Monday, September 14, 2009

Endorfiner och självbiografi

Var och en sin egen förläggare
Sneddar över Gläntan bakom Helsingörsgatan.
Fullmånen hänger trygg bakom björken snett över Kistaskrapan. Har varit i Gdansk några dagar, bistert väder i den gamla kosmopolitiska fri och Hansastaden och visst finns det en bit om detta på Kistalight.
- Funderar på Årets bok!
- Kanske pröva några Kistabitar om litteratur?
- Skärvor från bloggen!
- Spana efter litterära genrer?


Henry Miller på sin gamla banracercykel från Boulogne i Paris här i Pacific Palisades i Santa Barbara - Henry Miller som alltid skrev självbiografier och hittade nya former för det!

Please Mrs Henry I´m ready for the broom
- Varför inte ett cykelpass så här på höstkanten?
Gympa, jogga, cykla, åka långfärdsskridskor eller ta långa promenader. Visst kan det frigöra en massa kreativitet. Det visste författaren Henry Miller när han cyklade runt i Boulogneskogen i Paris på trettiotalet på en gammal banracercykel. Han iakttog och skrev och cykeln kom att bli en av hans bästa vänner. Detta kan man läsa om i hans lilla vän och minnesbok My bike & other friends.
Annars var Henry Miller en stor flanör. I Parisstadsdelar som Clichy och Montparnasse vandrade han runt i timmar, insöp atmosfären, la märke till detaljer, levde med i folklivet, slog sig i slang med arbetare på barerna och flirtade med kvinnor. Av detta blev det en utmärkt Parisskildring, Kräftans vändkrets, som först gjorde skandal och ansågs som pornografisk, men som i dag räknas som en litterär klassiker.

Miller flanerade sedan vidare i världen och skrev utmärkta reseskildringar som Kolossen från Maroussi från Grekland, Den luftkonditionerade mardrömmen, om en resa tvärs över USA till den amerikanska västkusten. Söder om Monterey på västkusten ligger det vilda vackra Big Sur. Där slog sig författaren och beatgenerationens grand old man Henry Miller ner. Vid Partington Ridge skulle han leva sitt skogsliv i Walden.
I grunden opraktisk blev det kärva år men här kom genombrottet som författare och akvarellkonstnär senare kom även berömmelsen. Skandalböckerna Kräftans och Stenbockens vändkrets sålde guld i Paris till amerikanska GI på permis men böckerna fick inte tryckas i USA och stränga valuta lagar tillät inte överföring av franska franc till staterna.
Fattig i USA men rik i Frankrike blev en av Millers många paradoxer.
En läsvärd bok om Big Sur är Henry Millers "Big Sur and the oranges of Hieronymus Bosch" här skildrar Miller till och med naturen och den speciella topografin kring Big Sur. Men framförallt är det en paradisskildring kryddad med allvar och humor.
Kvinnorna! Det hann bli ett par stycken under 15 år i Big Sur.
- Innan Paradiset var över.
De var 30 år yngre än Miller och de förväxlade böckernas Henry med verklighetens men Henry var en boren optimist. Barn, Tony och Val, blev det dock av romanserna och Henry fick bestyr både med pedagogik och barnuppfostran.
När han var på besök i bilens Los Angeles kund han flanera i timmar mellan motorvägarnas brus i stadsdelar som Bel Air i Hollywood och city i Downtown. Cyklandet och pingisspelande fortsatte han med enda till åttioårsåldern Då han levde i Santa Barbara. Cykla, jogga, gympa och promenera frigör skaparkraft men det vet förstås, förutom Henry Miller, också en massa andra kreativa människor, författare och konstnärer.
Henry Miller gillade jag för hans glupska aptit på böcker, konst, mat och kvinnor. Under sina promenader som flanör och sina cykelturer var han en fin iakttagare från 30-talet med öppna sinnen och en känslans reporter med ett stort romantiskt hjärta.
Av Någon anledning kommer jag alltid att tänka på gympa!
- När jag läser Henry Miller!

Andra bloggar om Kista Andra bloggar om Författare: Andra bloggar om litteratur Andra bloggar om Henry Miller Andra bloggar om förlag
© Thommy Sjöberg

Labels: , , , ,

3 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Texten ovan, Endorfiner och självbiografi, har uppträtt helmysko!
Antagligen är det något sorts översättningsprogram som har aktiverats.
Där programmet översatt svenska ord som engelska så att t ex i Walden blir jag Walden.
Som sagt helmysko men nu är det åtgärdat!
Så det så!

4:27 AM  
Anonymous Jessica på Babel said...

Henry Miller på Babel - http://svtplay.se/t/102834/babel se inslag där!
Jessica Gedin anser Henry Miller vara fruktansvärt modern.
Henry Miller en författare för vår tid alltså!

2:04 PM  
Anonymous Kistalight said...

Den bok av Henry Miller som Jessica Gedin anser som modern är debutverket Kräftans vändkrets.
Kistalight instämmer och tycker att Henry Millers text lever och att kanske är Henry Millers Parisskildring så mycket sannare än Hemingways på sin tid!

8:51 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home