Saturday, July 04, 2009

Fourth of july Light


Jimi Hendrix från Woodstock 1969 Star med Spangled Banner och en illustration till en artikel från Rolling Stone, Shelter from the storm, som handlar om känslorna efter nine eleven 2001.
I dag Fourth of July, Independed day, nationaldagen som minne av självständighetsförklaringen 4 juli 1776, och en av det amerikanska frihetsprojektets viktigaste symboler. Ett projekt som Barack Obama är på väg att återerövra med sitt Changes och Yes we can. I dagarna öppnar även Frihetsgudinnan för allmänheten efter traumat 11 september.
Självständighetsförklaringen och den amerikanska konstitutionen som förebild för frihetsideal och USA som ledare för den demokratiska världen har de senaste åren fått sina törnar; 11 september och kritiken kring krigen i Irak och Afghanistan.
Vill man läsa en utmärkt bok om USA och dess frihetliga idéer och manifestationer finns Göran Rosenberg och hans FRIARE KAN INGEN VARA: DEN AMERIKANSKA IDÉN FRÅN REVOLUTION TILL REAGAN - OCH LITE TILL. En bok med idéhistoria och reportage som står sig utmärkt väl även i ett internationellt perspektiv.
- Kan vara ett tips för sommarläsningen.

En bloggare med utsiktsplats från Silicon valley i San Fransiscobukten som alltid har intressanta inslag både om high teech, miljöer, människor och speciella amerikanska företeelser är Det Progressiva USA. Ibland finns även där riktigt läsvärda bitar om Sverige och svenskarna med (si så där) the western frontier vid Stilla havet som utsiktsplats.
Vill man hitta patriotiska sånger om USA kombinerat med en utmärkt artikel från tiden runt 11 september 01 finns Shelter from the storm från Rolling Stone av David Fricke.

Lite svärta måste det naturligtvis finnas kring alla patriotiska dagar! Från Kistalight väljer vi att fråga varför dessa tragiska nästan ödesbestämda öden för de stora amerikanska artisterna?
- Just ordinary boys or girls!
- Eller king of pop, king of rock och queen of comedy!
- Jacko, Elvis och Marylin!
- De med rötter hos folket.
- Neverland, Graceland eller bara en swimmingpool hos Monroe.
- Vad berättar dom och deras öden om den amerikanska drömmen?
- Och projektet frihet?

Patriotisk, nåja, spellista för fourth of july

Star Spangled Banner Jimi Hendrix
Stars and Stripes Forever John Williams
Star Spangled Banner Christina Aquilera
This land is your land Woody Guthrie
Bara för mycket -
God Bless America Celine Dion
Här snackar vi real patriotism
This land is your land Barack Obama och Bruce Springsteen
Svenska bloggar om: Andra bloggar om Kista:
©Thommy Sjöberg

Labels: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Bloggpost ovan Fourth july Light är nr 430 för Kistalight sedan starten maj 2005.
Oki - doki!

2:29 PM  
Blogger Thommy Kistalight said...

Woodstock 40 år och jubileum på gång.
Får bli en egen blogg!?

6:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home