Sunday, August 05, 2007

Samtal i Ciampino

Samtal i Ciampino Rom
Läst i veckan i DN om hövlighet, om att bli sedd och att tolka koder i läsvärda artiklar av några av DN:s utrikeskorrespondenter under temat att komma hem. Det handlar om respekt mellan människor. Korrarna Ingrid Hedström och Nathan Shachar tycker till om dessa saker.
- Har det skett en negativa förändring inom det området i Sverige?
- Ja får man tolka det som enligt våra skribenter ovan - Shachar dock mer analytisk och resonerande och som ofta briljant. "Gillar vi skarpt på Kistalight"
Här en kommentar av en ung man, möjligen med indiskt ursprung, som kan vara en kommentar till att komma hem.
- Visst kan fotboll öppna möjligheter!

Kring midsommar bodde vi en natt i Ciampino nära inrikesflygplatsen med samma namn. Den lilla staden verkade vara en trivsam stad och fungera som ett välordnat samhälle på pendeltågavstånd från det centrala Rom. Hotellet Villa Giulia låg på en lummig bakgata strax intill stadens piazza – se bilden ovan!
Kom att tala om sopor och Campanien med den unga receptionisten när vi bokade in.
- Det är märkligt säger han. Vi skickar trupper till Afghanistan för att reda ut världsterrorismen men klarar inte av att ta hand om våra egna problem med … här muttrades det en del så jag kunde inte uppfatta vilka eller vad som åsyftades.
- Man har ingen respekt för människor i det här landet. Bättre i Norden hos er!
- Ändå svarar jag här i Italien och Rom är man så artiga, man hälsar med herr och fru, säger god morgon, god dag och godkväll - mycket hänsyn och civiliserat. Faktiskt källsorterar ni också här i Ciampino säger jag – har upptäckt det när jag kastar lite sopor från bilen.
- Det är bara ett spel säger vår illusionslöse receptionist innerst inne tänker alla bara på sig själva. Myndigheterna, politiker, domare och företagare bryr sig egentligen inte ett dugg om vanligt folk här. Det finns en hänsynslöshet här som era skandinaviska politiker inte har.
– I Norden lyssnar man på medborgarna säger han. En dag ska jag besöka Skandinavien och studera detta hos er och den vackra naturen. Jag är en stor fan av Niels Liedholm säger vår receptionist så ung han är. Han ledde Roma till scudetton och han kunde inte bara hur mycket som helst om fotboll utan visade också en fantastisk respekt för sina spelare, fans och vanligt folk. Regnar det mycket i Sverige frågar han.
- Nej säger jag som inte varit hemma på en vecka. Solen skiner som hos er men det är inte lika varmt för så var det när jag reste.

Men regnar det gör det när vi kommer hem - ingen trafik, ett stilla duggregn över Skavsta och en koltrast som drillar.
Andra bloggar om Italien:
© COPYRIGHT THOMMY SJÖBERG
Copyright se upphovsrätt, dvs, rätt till bl.a. litterära konstnärliga verk. Skyddas genom upphovsmannarätten och angivande av den. Se och jämför gärna med NE; Nationalencyklopedin

Labels:

1 Comments:

Blogger Thommy Kistalight said...

Inkörsporten eller koden med Nathan Sachars ord till det här öppna samtalet är förstås att man är landsman till Niels Liedholm.
- Tack för det!
-Vilken respekt Lidas måste ha haft för sina spelare och fans.
- Något typiskt svenskt?

3:38 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home