Helgagatan 17
Någonstans i Stockholm där står en manHan har gjort hela Slussen till sin hamn
(Sånger från förut Gammal)
Inte dåligt!
Vi firar med en blogg.
För nästan lika länge sedan publicerade vi Rötter, en bit om Sjöbergssläkten från Årstanäs i Österhaninge socken, med hjälp av ett fotografi från Stockholmstidningen den 27 september 1925, där man hyllade en av Sveriges barnrikaste familjer.
Familjen med 20 medlemmar!
Bilden ovan är från kusin Johan Kragsterman.
Liten i formatet men överraskande skarp i konturen!
Nu har barnen Sjöberg blivit stora, flytt från landsbygden, ett hemman i Stockholms södra skärgård, och strandat på en kobbe (granithäll) nära Allhelgonakyrkan på Stockholms Söder.
Tiden är mitten av 1940-talet och det är sommar. Bor man i en liten lägenhet får man trolla när det är dags för kalas och vid fotografering flyttar man gärna utomhus. I mitten står farmor Anna omgiven av ett antal av sina barn med deras respektive, längst fram barnbarnen, alla de som blev en hel drös med kusiner. Platsen är kanske Rosenlundsparken eller möjligen nedanför Tjurberget och Helgalunden, Kistalight tycker sig se ett funkishus i kanten av Rosenlundsparken skymta i bakgrunden.
Hur som helst har vi spanat i kvarteren!
Liksom lite med hjälp av våra äldre släktingar kikande över axeln från fotografiet!
Här kommer en annan snidare serru, släktforskare liksom, Kistalight har genom Katarina kyrkoarkiv, dopattest, upptäckt vår födelseadress, Helgagatan 17, föräldrar Kurt Adolf Sjöberg f 1922 elektriker, ska vara Knut Adolf, och Ulla Gunvor Jansson f 1924. Det noteras även om när föräldrarna har gift sig. I mitt fall drygt fyra månader före födsel, ska egentligen vara född fem månader innan då jag är tre veckor för tidigt född den 4 februari 1948, för andra kunde det vara mer tätt inpå än så, någon lyckas med att gifta sig en månad före nedkomsten och för de som är ogifta blir det en skarp notering. Männens yrke noteras; Knut var elektriker och det är präktig arbetarklass som råder i Katarina församling, rör, fabriks, tygarbetare, mekaniker, chaffis eller postiljon, kvinnornas sysslor noteras ej.
Jag närmar mig Helgalunden via Tjurbergsparken.
Det första som dyker upp är gamla Katarina Realskola. En av Stockholms första byggnader i funkis stil, invigdes i mars 1932 och ritades av arkitekterna David Dahl och Paul Hedqvist. Den senare en arkitekt som gärna skissade på fri hand och möblerade Folkhemmet med skolor ritade med inspiration av funktionalismen. Byggnaden är i en stram funkis stil, tre våningar hög med huvudbyggnaden och skolgården vänd mot söder med aulan i vinkel som är uppburen av pelare. I aulans pelargång finns en känd dricksfontän skapad av Eric Grate. Skolbyggnaden är numera kultur(blå)klassad av Stockholms Stadsmuseum. En period verkade Teaterhögskolan här och i dag huserar Engelska gymnasiet i byggnaderna. Stig Claesson, Slas, har berättat om bekymren med att bära realskolemössa under sina år som elev på skolan. Pappans stolthet över mössan och hur Slas fick gömma den den när han lämnade hemmet på Klippgatan på östra Södermalm för att inte mobbas som en kissedog och rent av få en snyting av grabbarna på väg till skolan.
Inte lätt att vara en arbetarkis från Sofia i den stilrena funkisen i en realskola på Söder!
Väster om skolan ligger kvarteret Metern här går går vi in genom en portal och kommer till en storgård för HSB bostadsrättsförening Metern som uppfördes 1926 med mindre lägenheter för skötsamma arbetare med lägre inkomst. Gården andas idyll med inväxt grönska a la trädgård och omsorg om byggnader. Den gamla numreringen för Helgagatan finns kvar, första porten är nummer 15 och hjärtat börjar picka hos Kistalight, här är det nära till 17, är jag möjligen född inom HSB-gemenskapen?
När jag var ung bodde jag i gamla Östberga, Hälsningar från Östberga, och i dag bor jag sedan mer än 40 år i Kista i HSB, se Heja Sverige!
Bara att gå ett varv runt gården så hittar jag nog min adress, går motsols ett, tre, fem och så vidare, men gårdens portar slutar vid 15!
Söker du någon och kan jag hjälpa dig säger äldre vänlig farbror vid den måleriska porten vid entrén.
Jag är ordförande här sedan antal år tillbaka och vet en del om kvarteret.
Kistalight berättar att han är född här i kvarteren kring Helgalunden och letar efter port nummer 17, är lite nyfiken så här på gamla dagar över mina Rötter.
Med all rätt säger vår vänlige ordförande men i dag har hela kvarteret Metern adressen Helgagatan 36 men i porten därborta bodde en av skaparna av de i dag kulturmärkta byggnaden.
Nummer sjutton har jag inte koll på.
Metern anses dock i dag vara av kulturhistoriskt värde och har begåvats med en blå skylt av Samfundet S:t Erik säger vår vänlige ordförande.
Kistalight som börjar få slut på batteriet (krutet) i sin mobil skyndar vidare längs Helgagatan. Googlesökningen på nr 17 pekar envist bort mot den charmiga portalen mellan Helgagatan och Hallandsgatan.
Trevlig ung dam frågar om jag söker en tandläkare!
Nej jag söker ett nummer säger Kistalight!
För säkerhets skull lägger jag till att jag letar efter var jag är född, ska vara Helgagatan 17.
Har du googlat säger vår unga dam?
Visst men min mobil är död.
Här är nummer 17 säger vår unga dam som tillhör den unga generationen och är flink med de digitala grejerna och pilen på Google Street View pekar envist på portalen.
Visst ... visst säger jag men det stämmer inte!
Är du säker på att du inte söker en tandläkare då säger vår trevlige unga dam?
Kistalight smiter in på gården vid Helgalunden där pilen från Google Street View envist pekar, grinden står öppen, räknar nummer längs längan; ett, tre, fem ... elva, dock inte sjutton, men nu är grinden stängd.
Ska man klättra över ett staket?
Ingen bra idé för en old one, kille, äldre-äldre, riskis-riskis i covidtider, som söker sina rötter!
Får hjälp av en byggnadsarbetare från Baltikum som hjälper mig med portkoden.
Do you have the code for the entrance!
I´m looking for my roots here in the quartier and now looking for the way out!
Yes ... yes no problem here is the code ... !
Verkar bli en kulen dag!
Vad göra?
Söka sig till kulturen och besöka Garbos hus i hörnan av Blekingegatan och Tjurbergsgatan där det finns en bronsskulptur av konstnären Julia Eble av den Gudomliga. Huset där Greta Garbo bodde är i dag rivet men de nya husen i korsningen kallas i folkmun för Garbohusen. Medan vi begrundar Gretas öde, ett av Söders mest kända Maskrosbarn, berömd i stora världen, men gåtfull och skygg efter sin filmkarriär, så har hon fascinerat människor och lockat till tolkningar i litteratur och konst.
Med stöd av Greta tar jag nya tag och kvistar uppför Blekingegatan upp emot Helgalunden igen och Allhelgonakyrkan denna idylliska nationalromantiska träkyrka invigd i april 1918 och i dag populär kyrka för dop, vigslar, konserter och Allhelgonamässan. Vid parken svänger jag vänster och vips, hokus pokus, har jag hittat Helgagatan 15 - 17, eminenta Google Maps har visat fel och anger Helgagatan som Helgalunden.
Visst tickar hjärtat lite extra framför porten nummer 17!
Här bodde min farmor i många år, trodde, tra la la, Kistalight!
Vid min spaning i december 2019 var adressen på gatuskylten i hörnan mot Allhelgonagatan Helgagatan 17 i kvarter Kvadraten, i stjärnan Greta Garbos kvarter, men det var alldeles fel, historiskt hör adressen hemma på en annan plats!
Här kring Helgalunden, informellt charmigt kvarter där Hallmans stadsplan anpassat sig efter naturliga förutsättningar.
Helga och Skånegatan med omgivningar 1940-tal
Här kring Helgalunden, informellt charmigt kvarter där Hallmans stadsplan anpassat sig efter naturliga förutsättningar.
Organisk (naturlig) framväxt efter Tjurberget och Ringvägens sträckning nedan berget!
I dag en softis hipster idyll, symboliseras det av Funkis, storgårdskvarteret Metern i HSB regi, populär nationalromantisk träbyggnad Allhelgonakyrkan och maskrosbarnet Greta Garbos kvarter, söderbönan som blev en världsstjärna inom filmen.
Vi bäddar in Gammal (unga generationen) som sjunger sånger från förut och spanar vidare efter vår farmors adress.
Här bodde min Farmor
Inte är det som Helgalunden, Vår Farmor, mormor, bor inte här längre - Helgagat..., men väl ett funkishus från 1931 på Siargatan 17 i kvarteret Pennan på Södermalm och granne med Rosenlundsparken. I många år hyresrätter för de boende hos det kommunala bolaget Stockholmshem men 2001 ombildat till en bostadsrättförening. Huset ligger snett emot ingången till kvarter Linjalen, Söders eget miljonprogram och Tensta med mycket betong och massor av hyresrätter jämför med Kistalights Miljonprogrammet Light från kloss till koja. Ändå ger det en lite charmig känsla att promenera på Siargatan, träd och grönska i mittfåran som bildar en allé, smula bohemeri med restaurang i kvartershörnan där några söderbönor sitter med dagens första pilsner. Här bodde vår farmor (mormor) sedan i början av 1940-talet på nedre botten. Gatan hette då Helgagatan och fortsatte på andra sidan parken, då Skåneparken eller Skånegläntan upp emot berget med Helgalunden och Allhelgonakyrkan. I början av 1950-talet bytte delen av gatan norr om parken namn till Siargatan. Tidigare hade vår farmor (mormor) bott på Blekingegatan 14 (5 tr ög) nästan nere vid Ringvägen men med Allhelgonakyrkan i fonden om man går gatan österut. Där bodde hon med delar av sin stora familj och då blev hon intervjuad i DN på sin 60-årsdag 11 mars 1938, Att vara mor till 23 barn, men flyttade sedan, troligen i början på 1940-talet, till Helgagatan 17 nb.
Helga och Skånegatan med omgivningar 1940-tal
Helgagatan 17 Mystery Light
Kistalight har varit på släktträff i Rosenlundsparken med anledning av ett gammalt fotografi från kusin Johan Kraxterman visat på Sjöbergs-kusinernas FB-sida, som dagen till ära ska återupplivas. Johan var också en god initiativtagare till träffen. Det blev nya fotografier tagna av kusiner, sysslingar och bryllingar utlagda på vår gruppsida hos Facebook. En trevlig eftermiddag med picknick, glada samtal, minnen och kul att träffa nya generationer Sjöberg. Det är en viss magi och det finns plats för historier att ha en föräldraskara som var 23 syskon.
Dessutom kan man träffa kusiner som kan vår stad och Söder, rent av är experter, Bosse Andersson kusin som kört Taxi i många år och är äldre än Kistalight.
- Du Thommy du är nog fel ute med det där (bloggen) var vår farmor bodde, kolla här borta på norra sidan av parken så har du Siargatan som förr hette Helgagatan och där bodde vår farmor. Av en annan kusin Christel Sjöberg får jag ett kuvert med kort, brev och annan fakta om vår farmor Anna Sjöberg som berättar om hennes liv som äldre dam och änka på Söder.
Fint, nästan som en premie inför sommarlovet men jag får rita om min historia om sökandet efter min födelseadress. Se Rötter II !
Kistalight har via Stockholmskällan, söksida https://stockholmskallan.stockholm.se/ jämfört gamla stadskartor på Söder, från 1940, 1944 och 1954. Från den senare kartan heter vår gata Siargatan och redan 1951 har farmor Anna sparat kort med den adressen.
Staden lever sitt eget liv och kan ha många skepnader, lager på lager; hus byggs och rivs, restaureras, fasader blir putsade, kvarter får nya boende och folk med socioekonomiska muskler flyttar in och bostadsrätter bildas, så kallad gentrifiering. Stadsplanerare och namnberedare skriver om stadens historia med ändringar av namn, byte av gator och inriktning av spårvagn, buss och T-bana.
Södermalm har sin egen aura av charm av bohemeri och har en viss dragning på kreatörer och intellektuella så verkar det även här runt kvarteret Pennan med små gallerier, ateljéer och något med keramik men visst skaver det någonstans mellan ombildade bostadsrätter, kring fastigheten Pennan Siargatan 17 och kvarter Linjalen.
Kul att upptäcka nya kvarter!
Här bodde jag mina första månader innan mina föräldrar Knutte och Ulla skaffade eget boende, så småningom på Slipgatan vid Hornstull. Se Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand eller Skolbänken på Liljevalchs!
Hur som helst, på Söder bodde min farmor Anna Sjöberg i många år, på sin 60-årsdag, 11 mars 1938 då hon bodde på Blekingegatan 14 blev hon intervjuad av DN i en artikel med rubriken:
Att vara mor till 23 barn!
Då har hon sex barn kvar i hemmet. Det var i slutet av 1930-talet och Sverige börjar återhämta sig efter 1930-talets depression.
Barnen har arbete och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket gör hela familjen väldigt glad och stolt.
Alla hennes barn, mina farbröder och fastrar, 20 av dem blev kyrkobokförda vid födseln, , några dog unga en tvilling vid födseln, men många blev äldre och flera blev riktigt gamla, data som vår syssling Thomas Arvidsson visat med sin släktforskning. De var energiska, duktiga, glada, och musikaliska och de var en del av dem som formade det spirande Folkhemmet.
Snacket och slagfärdigheten var vässad i syskonskaran, flera hade spring i benen, myror i brallan möjligen skulle man idag kalla det för drag av ADHD. Det behövdes när det var tuffa tider och ont om jobb. Fanns det inget arbete fick man starta eget. Här spirade talanger som entreprenör, alltifrån tvätt mangel och strykning, hantverk snickeri och EL , plugga till ingenjör på kvällstid eller konsten att driva Café och Byggfutt.
Kring så många barn, syskon, barnbarn, barnbarnsbarn så finns det naturligtvis massor av historier nog så många för att berätta en del av Sveriges moderna historia.
Centrum, hjärtat för berättelsen om Sjöbergsfamiljen och farmor (mormor) Anna Sjöberg är deras skärgårdshemman på Årstanäs i Stockholms södra skärgård med närhet till fina fiskevatten och fjärdarna Blisinge, Hårsfjärden och Mysingen där de flesta av syskonen växte upp (se Rötter Kistalight 26 maj 2006!) men här på Helgagatan formades den yngre delen av syskonskaran och här bodde troligen vår farmor drygt tio år och hennes yngsta barn Knut och Hans Sjöberg senare även med deras flickvänner och här fick Kistalight sin födelseadress.
Funkishuset på Siargatan 17, Pennan 11, uppfördes under 1931–1932 och ritades av Ture Sellman och fastigheten är renoverad och stambytt 1988, och först 2012 byggdes balkongerna. I samband med renoveringen uppfördes två nya lägenheter på vindsplanet så att fastigheten idag innehåller 26 stycken lägenheter. De flesta lägenheterna är på två rum och kök, och de är 2001 ombildade till en bostadsrättsförening. Priserna ligger på Södermalsnivå si så där mellan 4 - 6 mille för en affär med en två eller trerumslägenhet.
Vår farmor, mormor, var en snäll människa och hade den fina egenskapen som ofta utmärker goda ledare, bra lärare eller schysta chefer. Talangen att hon kunde se och bekräfta alla i sin omgivning; barn, barnbarn, andra släktingar, vänner, grannar och kunder som handlade fisk. Klart det kunde ta lite tid ibland men då räknade hon upp namnen till att det blev rätt. Dessutom var hon en god historieberättare! Här refererar vi till farbror Hasse som berättade historien. Hans var den enda, sista i syskonskaran, som var född på BB (sjukhus). Ligga på BB var kanske det första tillfället på många år för farmor Anna för lite rast och vila, följaktligen såg hon mycket glad och lycklig ut tillsammans med sin nyfödda pojke, vilket gladde barnmorskor och sjuksyrror och fick dem att undra om det var hennes första barn?
Nej sade mamma Anna; det är mitt tjugoförsta ... barn!
Att ha så många farbröder, fastrar och kusiner har alltid varit lite av att nypa sig i armen!
Är det sant, är det på riktigt? Det menar du inte, oh jag tror jag dör alltså! Lite så som ungdomar uttrycker sig i dag!
PS Bilaga artikel från DN om farmor (mormor) Anna fyller 60 år 11 mars 1938
Klicka gärna på bilden, artikeln, för förstoring!
PS
Till slut hittar vi platsen för Sjöbergarnas foto från mitten av 1940-talet, en vacker stenhäll med räfflor slipad redan av inlandsisen som stadsarkitekten sparat i Skånegläntan. I dag nära några daghem och de prisbelönta solstolarna, Stranden, alldeles nära Siargatan som en gång var Helgagatan. I bakgrunden skymtar trappan upp till Hallandsgatan och portalen till Helgalunden. Kanske samlades de där Sjöbergaren en dag i mitten av 1940-talet när freden kom till Europa och det fanns anledning att fira.
Fantiserar om att släkten, Sjöbergarna, passade på att samlas när man firade fredsslutet 8 maj 1945. Vad passade då bättre än att samlas hemma hos mormor, farmor, Anna, släktens centrum, kraftkälla och en mycket vänlig människa!
ReplyDeleteAnnars var det säkert någon som fyllde år, det fanns ju några att välja på!
För ordningens skull, man är ju gammal historielärare!
ReplyDeleteDen 7 maj 1945 firade man fredsslutet på Kungsgatan i Stockholm, mycket livligt, finns som radio och bildreportage, efter att Tyskland kapitulerat.
Kanske var några släktingar där!?
Enligt Wikipedia
Segerdagen i maj 1945 är den dag då man runtom i världen firar Nazitysklands kapitulation och slutet på det andra världskriget i Europa.
Dagen infaller däremot på olika datum i olika länder, beroende på när man räknar att kriget slutade. I större delen av Europa infaller dagen den 8 maj, medan man firar den 9 maj i Ryssland och andra delar av det forna Sovjetunionen. Skillnaden beror på att Josef Stalin inte godkände det egentliga avtalet, som undertecknades av representanter från alla fyra allierade (alltså även Sovjetunionen) i Reims, Frankrike den 8 maj kl. 23:01 CET, utan krävde en egen ceremoni utanför Berlin, i Sovjets zon. Där undertecknades ytterligare ett avtal den 9 maj kl 12:20 CET, vilket alltså är mer än 13 timmar senare. Japans kapitulation innebar slutet på andra världskriget. I USA firar man både Victory in Europe Day (VE Day) den 8 maj och Victory over Japan Day (V-J Day) den 14 augusti.
Bilden ovan Sjöbergssläkten, en gång till!
ReplyDeleteEfter vissa diskussioner!
Obs förslag!
Förslag på laguppställning Team Sjöberg är vuxna från vänster; Gunnar, Greta, Bror enligt förslag från Sjöbergskusinerna (jag kunde ha svurit på att det var Alf), John, Knutte, Anna, Hjalle, Hans, Farmor (Mormor) ANNA, Therese, Bengt, Helge, Gunnel, Alvar, Ingegerd, Elsa, framför Alvar, Sassan och framför Elsa, Märta.
Kusinerna i förgrunden lämnar vi tills vidare men nog skymtar bröderna Andersson där Affe, Bosse, Arne och Leffe!? Flickorna till vänster med rosetter är Elsas och Johns döttrar, ...
Förslagsvis är bilden tagen av Signe Kraxterman, Johans mamma och en av alla Sjöbergarna!
ReplyDeleteDu har jobbat på bra. Kul läsning
ReplyDeleteTack ÅG, Tjoho för överraskande turer med spaning efter adresser i gamla kvarter på Söder!
ReplyDelete