Kistalight Adresses

Thursday, February 24, 2022

Om du åker till S:t Petersburg Putin i Repris

 

Putin som trana eller är det Ikarosmyten som gäller, kommer Putin mista sina vingar (flyger för nära solen med sin vaxade skepnad) och störta i drömmen om Det Ryska Imperiet och liksom hamna på historiens skräphög tillsammans med andra tyranner, Karl den XII, Napoleon och Hitler, som körde fast på den ryska kontinenten. Illustration Sanna Levelius, se Sanna Levelius - Illustration | karate kid

Intresserad av vad som formar en diktator, hans väg till makten, utrustad med en ideologi och en personlighet som vill omfatta allt, tycker sig kunna ta allt och har rätt till det?
Kistalight googlar och hamnar på Personlighetsstörningar - Netdoktor.se
Megalomani!
Hm ... hm får läsa mer där!
Annars kan man läsa Masha Gesssens bok Putin Mannen utan Ansikte.
I dag när Putin anfaller Ukraina och  helt tycks ha tappat verklighetsuppfattningen. 
Isolerad diktator som lever i sin egen verklighet om imperiedrömmar och ett nytt Stor-Ryssland som under tsartiden eller som ett Sovjetimperium under Stalin. En alternativ tolkning skulle kunna vara, klassikern, diktatorn som startar ett anfallskrig för att komma ifrån det egna landets sönderfall, splittring och opposition och få en yttre fiende som enar landet. 
Verkar dock mer vara det första alternativet!
Vi delar en av våra gamla bloggar om Putin och S:t Petersburg. Här kan du läsa mer om staden,  Om du åker till Sankt Petersburg ... Remix.
En favorit bit som vi är mycket nöjda med på Kistalight!

Grabbar och tjejer, litet pass på morgonlektionen, hur går det för de ledare som invaderar?
Kistalight Thompa som gammal historielärare på Spånga High (Skolans dag Light)ger några exempel från historieboken, en kortis för alla imperiedrömmare!

  • Karl den XII och Poltava 1709 Svenska stormaktens fall. Karl den XII slutade sina dagar för en fiendekula 1718 i Hallden på gränsen mellan Norge och Sverige eller var det en kula från en av de egna som tröttnat på tyrannen.
  • Napoleon Ryssland Moskva 1812, vintern och ryska armén ledde till en gigantisk förlust, krigen och franska revolutionen ledde även till en nyordning i Europa. Nappe slutade sina dagar på S:t Helena, isolerad ö i Atlanten, troligen förgiftad.
  • Hitler och Nazityskland 1941 invaderar Sovjet (lebensraum och herremannavälde) vändpunkt Stalingrad 1943 ledde till nazismens fall och Tysklands sammanbrott 1945. Kvarlevorna efter Hitler brändes i bensin i Berlin utanför hans bunker efter hans självmord i april 1945.
  • USA och Vietnamkriget 1963 - 1974 medförde stora inrikes problem, söndring och splittring av det amerikanska samhället
  • Sovjet och Afghanistan under Brezjnev och Gorbatjov 1979 - 89, en del av Sovjetunionens fall och sammanbrott. Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj sammanfattade kriget i dokumentärromanen Zinkpojkar i sin serie Utopins Röster, Historien om den röda människan. Zinkpojkar kallades de döda soldater, unga pojkar, som dött i kriget och som skickades hem i zinkkistor
  • USA och Irakkriget 2003 medförde fundamentalism, sönderfall, terror och krig i Mellanöstern som aldrig tycks ta slut
  • USA och Afghanistan 2001 - 21 korruption, kollaps och talibanernas återkomst
  • Ryssland, Putin, anfaller Ukraina på tre fronter den 24 februari 2022 trots massiva protester, fördömanden och kommande sanktioner. Är detta början på Putins fall, ytterligare en despot och en diktator som kommer att höra hemma på historiens skräphög? Hoppas han blir avsatt av den ryska eliten, sådant har hänt förr, innan kriget kostat allt för mycket lidande och kaos ...
Grabbar och tjejer, summa, summarum; ingen bra idé (projekt) att ha imperiedrömmar, svidande nederlag på sikt för dessa invasioner och ett stort mänskligt lidande och tragedi för befolkningen!
Videoklippet med Putin som  flyger med tranor får inte visas, borttaget, vi länkar till Svt-klipp istället, se Putin flyger med tranor https://www.svt.se/nyheter/utrikes/putin-flyger-med-tranor via @svtnyheter!
 
Gamla videoklipp funkar inte, vi lägger in en bild på Putin beredd att flyga med tranor istället!

Baby It´s Cold Outside in S:t Petersburg remix


Om du åker till S:t Petersburg  varför inte läsa på om stadens nutida stora son. Han, Putin, är något av en doldis även om han är en av världens mäktigaste män och troligen även en av de rikaste männen i världen. Nyfiken på varför, läs Kistaligh7Thompas recension av Masha Gessens bok om Putin Mannen utan ansikte. 
Putin flyger med tranor i våtmarker i Sibirien långt från S:t Petersburg. Tranor som är lättledda (präglas lätt av människor) ska här finna den rätta flyttvägen från den Sibiriska tundran och vintern och flyga söderut till värmen.
Vem är då inte bättre ämnad en kamrat Putin för ett sådant uppdrag som surrogatpappa (därför den vita overallen) för de lätt präglade ung-tranorna att finna sin väg.
Ingår i ett större ryskt projekt för att rädda de Sibiriska tranorna, som lär ha en population på mellan 2500 till 3500 individer, och därför är hotad för sin överlevnad.
Elaka tungor säger att det är ett politiskt stuntjobb. 
Det tror inte Kistalight, men det måste ha varit nervöst för kaptenen på (the hangglider), med den viktiga medpassageraren som visar tranorna på sin väg söderut. 
Putin som här om dagen höll sitt årliga tal till den ryska nationen (Duman och rådet) där han lovade bättre tider och hårdare tag emot USA, satsning i kampen mot fattigdomen och mer pengar till barnfamiljer.

Den gamla staden Piter
på folkets sidor sliter

Klart vi ska ha med Putin i en berättelse om Sankt Petersburg bördig som han är från staden. Kistalight har läst Masha Gessens Mannen utan ansikte. Tyvärr var det fem år sedan och jag har bara några lätta anteckningar kvar från läsningen.
Vår dotters kille (man) ville gärna låna boken. Kistalight som har så gott om böcker så att utrymmet inte riktigt räcker till ger förstås bort boken.

Har du läst boken frågar jag några veckor senare?
Nä, Putin han förgiftar ju journalister (Anna Politkovskaja - giftförsök).
Ingen kul läsning!


Vladimir Putin växte upp i S:t Petersburg under efterkrigstiden 1950 och 60-tal och enligt Masha Gessen var Putin mer präglad av att vara en streetkid än en välartad medelklasselev i sin skola och i sitt umgänge. Putin var duktig i idrott, sysslade med judo och drömde om att bli spion (sic!) kom i hård konkurrens in på en juristutbildning i Leningrad och tog en examen med inriktning på internationell rätt och antogs till KGB och blev officer där.
Masha Gessen är förstås starkt kritisk (underdrift) mot Putin hon misstror även hans akademiska karriär och hans senare avhandling i nationalekonomi som hon betraktar som en bluff (fusk) uppsats.

It´s someting in the air!
Det är någonting i luften här i Piter!
Kanske något som lurar bakom kanalerna och vattenspeglingarna?
Eller följer bara Vladimir Putin en traditionell rysk ledarstil om än något nutidsanpassad?
Hur som helst skriver Masha Gessen en utvecklingshistoria om vad som format Putin under Sovjettiden, när imperiet brakade samman och fram till dagens Ryssland.
Huggsexan när Sovjetstaten och deras allmännyttiga tillgångar ombildades och såldes ut får också sin beskärda del. Putin försnillade, trollade, bort en jättelik livsmedelsleverans från gamla Östtyskland som skulle bytas mot industritillgångar och cash. Putin hade den egenheten till skillnad från andra oligarker som kanske nöjde sig med en tio procent i vinst eller i värsta fall tjugo procent att han skulle ha allt skriver Gessen.
Nåja sedan blev han mer en politisk maktspelare och fick en annan riktning än att bli businessman. 
Visserligen skriver Masha Gessen att Putin är en av Rysslands rikaste personer. Han har inflytande över ekonomiska tillgångar så där bortom all sans och förnuft.
Gessen söker sanningen om Putin i offentliga dokument som böcker, tidningar, vittnesmål och protokoll från utredningar och rättegångar. Det gäller faktiska händelser som ekonomisk svindel, överfall, misshandel, dråp och (gift)mord som det går att följa i den gamla KGB- officerarens fotspår.
Problemet är skulle säkert Leif GW säga att Putin har sopat igen spåren som den gamle KGB:are från Piter som han är. Något Masha Gessen försöker nysta upp med sina källor.
Vilket är problematiskt när den tekniska bevisningen saknas för det blir mer en lång indiciekedja av brott och oegentligheter på hans väg mot karriärens toppar.
En karriär, klassresa, som i sig är helt osannolik!
Möjlig i det maktens tomrum som uppstod efter Sovjetunionens kollaps? 
Bild: Putin och mutti Merkel från en Vårsalong på Liljevalchs. Visst lever världens ledare i våra folkliga föreställningar! Mutti Merkel som har god hand med gubbarna Putin, Trump (nej inte han) och Macron. Om Putin sa hon speciellt, att han lever i sin egen alldeles egna värld, när hon försökte diskutera annekteringen av Krim med honom

Eftersom Kistalight har gett bort sin Masha Gessen bok om Putin Mannen utan ansikte kan jag just nu inte kolla hur hon egentligen tänkte apropå Putins personlighet.
Men den ledande tesen var att han, Putin, saknade persona och hans jag var undanglidande  formlöst och konturlöst!
Kort sagt mannen saknar karaktär tycker Masha Gessen!
Mannen utan ansikte!
Inte så konstigt tänker Kistalight!
Måste kosta på att redan i ungdomen fostras till en KGB-officer, gå omkring och vara hemlig jämt, undvika intriger, konspirationer och rentav utrensningar.
Då gäller det att ligga lågt om du ska göra karriär, ha alla hästar hemma, liksom inte synas,ha sina hållhakar och slå till när tillfälle ges!
Spegla sig i makten liksom!
Utvecklas då en narcissistisk personlighet?
Har någon sett en värdegrund?
Måste väl vara den ryska författningen, nationen (nationalism och det ryska imperiet) och den ortodoxa kyrkan.
Den ryska författningen garanterar maktdelning mellan president - regering (Verkställande makt) och duman - Riksdagen och Rådet (lagstiftande makt) och domstolar som är dömande makt.
Men i praktiken är det president Putin som styr. 
Inte lätt med demokrati efter 70 år av Sovjetstyre, marxism-leninism, stalinism, KGB och proletariatets diktatur.
Demokrati måste erövras och är ingen papperskonstruktion eller fernissad Potemkinkuliss!

Tjoho!
Bättre med manipulerad demokrati än ingen demokrati alls?
En inställd spelning är också en spelning som Uffe Lundell säger.

Something in the air!
Det ligger någonting i luften i sankt Peter.

Staden som skapades som en idé och ett projekt i ett deltaland med myggor och dimma på en ogästvänlig breddgrad, frambringade världslitteratur, såg ett tsarvälde falla, fick uppleva en osannolik historisk revolution (egentligen mer en statskupp av bolsjevikerna) där en idélära (marxism-leninism) fick styra landet.
Jämför kartan eller landskapet!
Verklighet eller vision?
Sedan fick folket i Piter genomlida Sovjetväldet och Stalins utrensningar och en av andra världskrigets värsta belägringar. Men även glädjen över att ha besegrat Nazityskland i det Stora Fosterländska kriget (www2), fått sitt namn tillbaka (identitet), blivit berömt (ryktbart) för sina trollfabriker och att det är Putins födelsestad där han startade sin osannolika karriär mot att bli en mycket rysk president.

Den gamla staden Piter
på folkets sidor sliter

PS Undrar om inte Joseph Brodskys idé om att staden Piter mer är ett fönster mot den väldiga ryska kontinenten än mot Europa gäller mer än någonsin! 
Från demonstrationer i S.t Petersburg mot kriget i Ukraina den 24 februari 2022!
Video från Daily Mail 24 februari 2022 stillsamma demonstrationer som avbryts och stoppas av polisen.


©Thommy Sjöberg

Wednesday, February 23, 2022

OS Guld ... OS Guld Heja Sverige


OS Guld ... OS Guld och OS Silver, kramkalas och segergest. Åtta guld i sju olika grenar, vilken bredd!
Puckelpist ingen riktig koll men wow, Storslalom wow, Skridskor wow, Skidsprint wow, Skicross wow, Skidskytte wow och Curling wow!
Alla favos som levde upp till favoritskapet!
Sju wow av sju!
Fika och semlor mest varje dag för oss panschisar i Kista.
Vilken underhållning!
Tjoho för alla vinnare och deltagare även om skidanläggningarna låg på en gudsförgäten plats; för kallt, för hög höjd, för mycket vind och väder, konstig snö och för mycket (lite) brist på idrottsglädje och kunnig vanlig publik kring banorna.
Åskådare som kändes som en absurd inramning till tävlingarna!
Vilka var publiken?
Utkommenderade politruker från kommunistpartiet?
Politik, pandemi och hyckleri, skulle verkligen OS ha gått i Beijing?

Vi utnämner Jonna Sundling till svensk skiddrottning med resultatraden guld, silver, brons och fyra tätt följd av Elvira Öberg med 2 - 2 - 1 i raden. Jonna som prickat formen perfekt och grejar underlag (konstsnön), höjd och kyla. Dessutom har Jonna kommit tillbaka, revansch, gott humör, efter skada och rehabperiod. Wow för denna prestation; vilken fin taktisk känsla, vilken fin skidåkning och vilken explosivitet vid målfinishen och vilka buggar!

Kistalight som blivit ett superfan av skidskytte sedan förra OS  och de då oväntade svenska framgångarna plus när Stina Nilsson blev en skidskytt gläds åt OS Guldet i stafetten, perfekt genomförd, och rätt uttagning.
En mycket lyckad dag, OS Guld ... OS Guld, grattis Linn, Mona, Hanna och Elvira!

Visst hyllar vi skidskyttarna, damer, även om laget mer känns som om det är Piteå skidskytte klubb Team Öberg förstärkt med en värmländska som tävlar än ett svenskt landslag. Hur har man råd att sätta ett världsess, med OS och VM Guld på meritlistan, på bänken?
Tar man ut en skytt som prickar fullt på tavlorna men inte har åkningen och aldrig stått på pallen jämfört med en åkare som har skidåkningen men är ett osäkert kort med skyttet så kan Stina ändå kanske pricka rätt för dagen och det skulle kunna räcka till en plats på pallen! 
Hon är dessutom en världsstjärna med vinnarskalle och erfarenhet av OS så visst borde ekvationen vara given. 
En miljövänlig reseskildring från fåtöljen hemma hos Kistalight!

Tävling och träning är inte riktigt samma sak! 
Kistalight får en känsla av att man spelar bort Stina Nilsson, hoppas hon inte far illa i gänget!
Visst borde Stina, tycker Kistalight och Mimmi, fått åka sprinten, bara två skjutningar där!
Kunde ha gått väl men ok Stina verkar kunna greja att vara reserv i Piteå Team Öberg med gott humör!

Tjoho vad dyker upp i TV-rutan kvällen före avslutning i OS?



Jo Kistalights nya favoritsport Speed Skating Damer!
Kurvor för kurvor, speed for speed och wow för uthålliga buggar!
Det är 5000 meter masstart Speed Skating women som gäller, ett ganska röjigt lopp. Det körs några varv, lugn inledning, alla åker på rulle, sedan spurtpris (gäller placeringar) pling pling i klockan, catch me if you can?
Några nya lugna varv, sedan två tre varv kvar utvecklas loppet till en huggsexa, alla på en gång, några kraschar, ett gäng raggare?
På slutvarvet pling pling, i finishen lösgör sig två favoriter i gänget, från 3000 meter, Francesca Lollobrigida och Irene Schouten för dagen iförda bygghjälm. Se OS Guld ... OS Guld ... Light!
Det blir brons och guld.
Kistalight häpnar, förundras och jublar.
Tjoho för dessa två damer!
Snacka om tajming!

 © Thommy Sjöberg





Sunday, February 20, 2022

OS Guld ... OS Guld ... Light Del II

 

Half Pipe, Full Pipe, Snowboard eller Skicross, Kistalight har inte riktigt koll på grejerna.
Fullpipe säkert mer något för en gammal rökig skibum från Chamonix och knappast en OS-gren. 
Vi förväxlade snowboard med skicross i veckan och såg en hejig final där! Veteranen Lindsey Jacobelli tog en häftig revansch för en snöplig miss i Turin OS, där hon skulle göra ett trick i målgången och missade vilket medförde att ett givet guld blev ett silver.
Kistalight blir förtjust i de små kubikerna som susar ner för backarna med sina brädor och tar kurvorna med djärva tag, verkar dessutom råda en härlig stämning i målfållan mellan tjejerna; skratt, glamm och kram.
Kul med veteranen Lindsey Jacobelli högst upp på pallen!

Revansch även för Sandra Näslund!
Kistalight och Mimmi vaknar precis till kvartsfinalerna ... Skicroos alpint motorcross ... Sandra har en fenomenal förmåga att ta starten, hon måste ha massor av explosiva snabba muskler och förstås en underbar teknik. Sandra böljar fram i de inledande terrängvågorna, rytm och rörelser som följer banan. Kvarts, semi mot tre kanadensiskor och final, samma scenario, Sandra skjuter sig ut ur sin alldeles speciella kanon - direkt till ledning, fin följsam i terrängvågorna - fortsatt ledning, susar lagom långt i hoppen och tajmar velodromkurvorna och tjoho först i mål mest hela dagen.
OS Guld ... OS Guld till Sandra Näslund!
Hoppsan vad är detta som susar förbi? En ande (angel) från Kistalights nya favoritsport under OS, speedskating för damer, när damtennisen får vila, som av händelse råkar vi se 1000 meter damer, där Jutta Leerdam får ett silver.
Kurvor för kurvor, https://www.instagram.com/p/CYjkvDADyCo/ vilken skridskonation de är Nederländerna.
För alla fans till Nils van der Poel lägger vi också ut hans träningsdagbok som nu finns att ladda ner på Nätet, även något för fans från Nederländerna. 
Öppen källkod från Nils: https://www.howtoskate.se/

Det 62 sidor långa dokumentet avslöjar allt han gjort sedan maj 2019.
"En vän till mig tror att min framgång främst bygger på att jag är en talang. Att den träningsplan som slukat mig inte skulle ge någon annan samma resultar. Kanske har han rätt, kanske inte. Jag önskar att sporten ska utvecklas och att mina rekord slås. Jag själv kommer inte att vara den som bryter sexminutersgränsen (på 5000 meter) och inte heller 12:30:00 (på 10 000 meter), men det kanske någon annan gör. För den som vill göra det har jag skrivit detta dokument. Det är i princip en sammanfattning av hur jag tränade från maj 2019, när jag kom tillbaka till skridskoorienterad träning efter att ha lämnat armén, till februari 2022 skriver Van der Poel inledningsvis. / _ _ _ /

Inga hemligheter från Nils alltså, öppen källkod för träningen, det är vägen som är mödan värd, inte säkert att det går att kopiera den oerhörda träningsmängderna. Nils bedrift och väg är dessutom bra mycket ett solitärt jobb, killen som går sin egen väg, men visst har haft stöd från Svenska Skridskoförbundet med sina träningsmånader i Insel på träningscykel, griller och i gym med assistans av Wolfgang Pichler en annan egensinnig herre.
Nils van der Poel har aviserat att han kanske lägger av efter OS och hittar på något annat, omöjligt att fortsätta med träningsmängderna ...
Kistalight har lösningen.
Dags för utvecklingssamtal!
Visst skulle han Nils van der Poel bli en cool indieförfattare!
Han kunde bearbeta träningsdagboken, utveckla stilen och vässa funderingarna, studera filosofi och litteratur, fortsätta med sin idrott på en mänskligare nivå, lättsammare turer på hojen i de bayerska alperna, kanske träffar han en signorina på inlines, OS Guld ... OS Guld ... Lightlängs alpsluttningarna och blir en talesman för sin idrott. 
Vilket han i princip redan är!

Mer öppen källkod, utdrag ur Kistalight Thompas träningsdagbok.
Från den dagliga promenaden längs stigarna i Kista på Järvafältet!
I dag kör vi en dubbel, gymmar lite plus promenad, börjar med att knalla ned till utegymmet vid foten av Ärvinge fotbollsplan längs Järvafältet. Blir 3x10 ggr benböj tre olika höjder, 25 ggr kliva upp och ner på liten stubbe, plus lyfta lättaste stocken!
Hur mycket ska ja ta i?
Tills du ser stjärnor!
Nej ... nej ta 25 lättsamma lyft (Light) från midjan, upp över bröst och huvud innan du fortsätter din promenad. Är det vår eller sommar kan du prata med Jim på vid kolonilotterna, gammal fotbollspappa kompis som är proffs på fritidsodlande i allt från potatis till ljuva blomster, dessutom är han av skotsk härkomst vilket ger väldigt uppiggande diskussioner från svensk fegisfotboll till samhället i förorten, vore härligt höra vad han tycker om Peking OS.
Efter kolonilotterna kommer rastgård för hundar, har du tur träffar du i dag Zoy, han är döpt efter rysk indiepopstar och singer/songwriter och är världens snällaste rottweiler, Zoy tycker om att bli klappad och kliad på sitt huvud, samtidigt som du småpratar med hans husse.
Sedan fortsätter du din promenad längs Igelbäcken, hem för den fridlysta Grönlingen, tills du kommer till bron till Skogvaktarkärret. Här en plats där en flock änder har fått sin tillflykt. Kistalight som panschis passar alltid på att få en liten pratstund med dessa trevliga krabater, a small quack chat, faktiskt tror jag att de känner igen mig.Under snacket, grabbar och tjejer, you guys out there, ställer de sig gärna omkring mig i en rund ring, quack ... quack. En av dem känner jag särskilt igen, en rackare med vitt bröst och lite brunt huvud, ser vid första anblicken ut som en sothöna, men är en gräsand i flocken. Han tycks ha klarat vinterkylan och sitt utanförskap (se ut som en sothöna) väl!
Runt Ärvinge Ängar tuffar jag vidare, skiner solen tar jag ett break vid norrsidan, kisar, får lite D-vitamin på mig och chillar i motorvägsbruset från Kymlingelänken, i ett och annat blåljus som drar förbi eller en helikopter som hovrar över Rinkeby, kanske kommer jag att tänka på min ungdom. Märkligt hur det poppar upp saker så här som panschis, ibland kan det vara riktigt trevliga minnen.

I OS och skridskotider, hittar jag en gammal plakett i en låda från en vinst i ett skolmästerskap i skridskor från Örby folkskola 1959. Elva år gammal vann jag en tävling på Älvsjö Ip där man kring fotbollsplanen spolat en isoval. Vi elever fick tävla under en idrottsdag och idrottsläraren tog tid. Snabbast var jag för att jag hade fart på grillorna och tog snabba korsande skär (fina översteg) i kurvorna. Rören var hockeygriller, långa skenor på den tiden (Tumba, Rolle Stoltz och Lasse Björn var stjärnorna) och faktiskt gick det att få fart på rakorna, jämför bandyrör i dag.
Skridskofärdigheterna var uppövade på kommunalt spolade idrottsplatser som Stureby Ip, Bandhagen Ip och på Östbergarinken (Hälsningar från Östberga se även Beckett i Östberga), där det fanns en hockeyrink och träningen bestod i att all möjlig fritid tillbringades på rinken eller isbanorna där vi lirade tvåmål. Ett spontanlir (moonshinehockey) bortom vuxencurling, föräldrars närvaro och tränares klåfingrigheter så fick man fart på grejerna, utvecklade trick och dragningar med stören och det vimlade av ungar på isen på den tiden. 
Möjligen ... möjligen skulle möjligheter till ökad spontanidrott kunna vara något för de unga kring Järvafältet i dag.
Kistalight skyndar vidare på sin träningspromenad genom huslängorna i Ärvinge byggda av Ljungbergsgruppen. Hus som är en återgång till 1940-tals arkitektur och design om än i 1990-talsform. Snart är jag hemma vid Helsingörsgatan (Hälsningar från Kista) från min drygt två kilometer långa promenad och tänker: Gud vad vi formas av vår barn och ungdom.
Jisses!

© Thommy Sjöberg

Monday, February 14, 2022

OS Guld ... OS Guld ... Light

 

Ett par hungriga pjäxor av anno dazumal med en sudd i gapet, Kistalight på fredagsäventyr efter att ha sett Nils van der Poels jakt på världsrekord och OS Guld. 
Det var som på Stenmarks tid, festligt, folkligt och fullsatt åtminstone framför vår TV.
Varv, efter varv, tiderna sitter bra från början!
Det är något filosofiskt över vår man från Trollhättan, det är vägen som är mödan värd, hans idrott är inte en klyscha.
Den jämna rytmen, farten, troligen en jämn puls, kontrollerad andhämtning, ligga lågt med buggarna, fina pendlingar med armarna i finishen och åker han inte lite snabbare i kurvorna (beroende på all träning vid den korta hemmaovalen i Trollhättan) än alla skaters från Nederländerna? De som i vanliga fall prenumererar på OS och VM-titlar i skridskoracing.
Bjuder han inte också på lite artisteri, ett felskär (drama) si så där två varv före mål?
Innan han befriar oss (release us) med ett OS Guld, världsrekord, prisceremoni med pandabjörn och några härliga kommentarer som en värdig filosof från skridskosporten.


Grattis Nils säger Kistalight och Mimmi, Mimmi som har bokat tvättstugan på förmiddagen (hur kan hon?) men ser guldloppet. Kistalight får bära tvättkorgar men är sedan fri för egna skridskoäventyr på Norrviken i Sollentuna under eftermiddagen.
Pratar med ung tjej som ser ut lite som Clara Henry innan min start på isen, sitter på bryggan medan jag knäpper på mig mina långfärdsgriller med de förskräckliga gamla pjäxorna, tjejen tappar godispåse i mitt knä och verkar pratsugen, första gången någonsin på skridskor för hennes del, verkar ha gått bra och Kistalight berättar att det var flera år (pandemin) sedan sist på grillorna för hans del.
Strålande väder, knottrig is, vissa sprickor, en del sköra ställen, en och annan puckelpist (small ones) och fläckvis fantastisk polerad is. Det blåser (fläktar) lite nordväst vind, vilket ger medvind till en början men sedan motvind norrut längs Törnskogen och naturreservatet men upp till Fornboda udden vid Sköldnora pustar det en mild medvind i eftermiddagssolen vilket lurar mig att åka ända upp till norra viken.
Tillbaka motljus, solen ligger lågt över Bollstanäs, tar på mig solglasögon där brytningen är dålig, ser just ingenting, viss fart (speed), håller mig för nära stranden för att slippa motvind vilket gör att jag inte ser utlagd vassrugg, troligen ditlagd för att varna för svag is når det begav sig, blir totalstopp, en praktvurpa, ena grillan fastnar i vassruggen, jag skrapar knän, slår i axeln och pjäxan gapar hungrig som en sko hos Charlie Chaplin. 
Aj ... aj, några åkare som passerar förbi undrar hur det har gått? Skridskoåkare med långfärdsgriller som tappar skridsko på isen blir som en sköldpadda som landar på rygg. Linkar några hundra meter, ena pjäxan paj, sulan håller inte ihop med skon, och som tur är hittar jag en brygga att sitta på vid strandkanten.
Fixar till pjäxan, men belastningen kommer att ligga på vänster stortå, ej på sulan, aj ... aj, det kommer att bli tunga 6 till 8 km till Skridskotullen och Norrvikens Sjöisbanas bas i södra viken.
Fläktar medvind, doftpustar från jästfabriken i Rotebro, kullrig is, blanka speglar polerade av nordan, sprickor, sköra ställen, avlösta av en och annan puckelpist de sista 2 - 3 kilometerna.
Det gör ont ... det gör ont ...
Men ska det inte göra lite ont, smärta är all framgångs baksida, och en ofattbar träningsmängd, en dag när Nils van der Poel vinner OS Guld på världsmästartid och jag äntligen kommer mig för att kasta de gamla pjäxorna.
Hädanefter ska jag bli en riktig materialåkare!


Kistalight har upptäckt damskridskor också, vilket får oss att överge damtennisen under OS, vi ser Damernas 3000 meters lopp som blir en rysare, ett riktigt spännande lopp mellan Irene Schouten Nederländerna och Francesca Lollobrigida Italien.
 Ja grabbar, gäller oss äldre killar, ni hörde alldeles rätt Lollobrigida!
Rysningar för oss som var små pojkar på 1950 och 60-talet långt före Internet, skandaltidningar (Pinuppblaskor) och när det ännu fanns hemligheter att upptäcka hos skönhetsdrottningar och filmstjärnor från italienska storfilmer.
Francesca är faktiskt alldeles på riktigt barnbarn till Gina Lollobrigida bystdrottning med kurvig natur långt från nutida anorektiska ideal. Francesca, barnbarn, hon inte bara tar kurvorna på ovalen utan hon har dem as well as her grandmother! 
Här från silveråk på rekordtid från OS i Bejing Damer 3000 meter bara någon dag före att Francesca Lollobrigida fyller år.
En riktig vattuman alltså!


En skridskoatlet får ägna många timmar åt styrka och konditionsträning, kan bli långa träningspass på cykel, inlines, gym och griller.
Varför inte passa på att köra i en fantastisk natur om man har möjlighet?
Vilken träningstur och vilka buggar!
Från Livigno norra Lombardiet i Italienska Alperna och nära gränsen till Schweiz!
Che viaggio  di formazione!
Bara att klicka och hänga med Francesca på en tur! Se https://www.instagram.com/reel/CTo5_3NlNBA/?hl=sv
Livigno ligger nordväst om Bormio, vintersportort som också är center för ett antal året runt sporter, här kan atleter erbjudas höghöjdsträning. Kring trakterna i Livigno, Italys Little Tibet, har också det stora cykelloppet Giro D Ítalia under åren passerat, med bergspass som är en mycket krävande utmaning för cyklisterna.
Åksugen på mer inlineturer i Livigno med Francesca Lollobrigida?  Se https://www.instagram.com/p/CQBDSr9iGyO/!


Francesca Lollobrigida som är född 7 februari 1991 i Frascati utanför Rom, en plats som är känd för sina vita viner, böljande kullar, panorama över Rom och historiska villor, där gärna författare och konstnärer har bildat kotterier, men knappast en miljö för vintersport eller isovaler.
För den intresserade av svenska ortnamn kan nämnas att Frescati, vid Stockholms Universitet, är uppkallat efter sin italienska namne och har sitt ursprung i när Gustav den III gjorde sin Italienska resa år 1783 - 84, som greven av Haga, då besökte han Frascati i mars 1784. Besöket har senare inspirerat till namn som Albano, Frescati, Tivoli och Bellevue vid  Brunnsviken och universitetet i Stockholm. 
Francesca tävlar för CS Aeronautica Militaire och hon är alltså en form av sportsoldat för vinteridrott i det italienska landslaget. 
Hennes främsta merit är det senaste OS-silvret på 3000 m, speed skating, Bejing 2022, dessutom är hon italiensk rekordhållare på 3000 och 5000 meter.  Barn och ungdomstid i trakterna av Rom har medfört att hon även är en champ (har massor av guldmedaljer) för att hon är en stor inlineåkare. Hon lär i sin hemstad Rom, Frascati, ha blivit bötfälld för fortkörning med sina inlines och kört 50 km/h där det rådde en trettio-gräns för dylika farkoster liksom för andra åkdon.

PS Minsann har de gamla pjäxorna fått en ny roll i tillvaron!

Evelina, vår dotter, har planterat vackra blomster, viol, i kängorna utanför friggeboden i Lilla Toresta. En installation eller ett kul koncept för uttjänta vinterpjäxor? Bild Thommy Sjöberg


© Thommy Sjöberg

Thursday, February 10, 2022

Spellista Light 4th of februari

Den 4 februari är det Bellmans födelsedag. Det är ett datum  jag känner alldeles extra för; C M B fyller 282 år och Kistalight blir den dagen allt äldre. Vi firar med en spellista med några eminenta företrädare, gärna författare eller goda människor, som sitter på en stor berättelse. Först ut några vemodiga toner om allas vår Ulla Winblad.

Epistel 28 om et anstäldt försåt mot Ulla Winblad

I går såg jag ditt barn, min Fröja,
i Yxsmedsgränd
klädd i en svart, garnerad tröja,
så snörd och spänd,
en kullrig vidd av många stubbar.
bjäfs och grannlåt och flärd.
Men i dess fjät såg jag två gubbar
med långa svärd. (C M B)

 / _ _ _ /

Tjoho, för denna dag, även födelsedag för Rosa Parks, färgad frihetskämpe i USA, som t o m fått en helgdag uppkallad efter sig i några delstater. Hennes liv är som en skapelse för den stora amerikanska romanen, en berättelse skapad av henne själv!
Rosa Parks (1913 - 2005) var en afroamerikansk medborgarrättskämpe och skulle den 4 februari ha fyllt 109 år. Hon är känd för att hon genom civil olydnad vägrade att ge upp sin sittplats i en buss till en vit man i Montgomery Alabama i den Vita Södern 1955 när busschauffören krävde att hon skulle göra det. Händelsen kom att leda till Bussbojkotten i Montgomery som var (blev) startskottet för den moderna Amerikanska Medborgarrättsrörelsen.
Stort säger vi som gammal SO-lärare.
I USA hyllas dagen också som Rosa Parks Day!
Vi låter ytterligare en afroamerikansk pionjär få vara med och hylla Rosa Park.
Linda Martell som var den första färgade artisten som sjöng på Grand Ole Opry countrymusikens Mecka i Nashville.
Ett ruskigt vitt ställe!


Country är ofta en ganska känslosam musik med stereotypa mans och kvinnoideal men visst kan det bryta igenom kloka synpunkter för det!
Några rader om skolan till exempel från Color him father. Det ni grabbar och tjejer är något att tänka på en Rosa Parks Day!

I've been studying hard all day in school
Tryin' to understand the golden rule

/ _ _ _ /
He says education is the thing if you wanna compete
Because without it son, life ain't very swee
t


Vi syns i Istanbul!
Nästa gång vi besöker Istanbul ska vi absolut besöka Babylon och lyssna på musik! Se nedan Jane Birkin som tolkar Jacques Prévert på en av Istanbuls mer levande musikscener, Babylon, i närheten av Istiklal Caddesi och Tünel i stadsdelen Beyoglu.
 Kistalight som samlar på författare födda den 4 februari, hittar en värdig kandidat i Jacques Prevert, här i Jane Birkins tolkning.
Klart vi ser förstås, efter viss eftertanke, att det är Serge Gainsbourg som skrivit visan men att det är en hyllning till Jacques Prevert och hans Les Feuilles Mortes där finns också referenser till Verlaines Chanson DÁutomne i lyriken.

Alltså en fasligt litterär låt i den franska traditionen!

Oh, je voudrais tant que tu te souviennes,
cette chanson était la tienne,
c'était ta préférée, je crois
qu'elle est de Prévert et Kosma.

Et chaque fois les feuilles mortes
te rappellent à mon souvenir,
jour après jour
les amours mortes
n'en finissent pas de mourir.
/ _ _ _ / La Chanson de Prevert Serge Gainsbourg

Från filmen Blå är den varmaste färgen eller Guldbagge Light - La vie D ´Adèle som den också heter hittar vi nästa författare född den 4 februari.
Lite långsökt kanske!
Adele är filmens huvudperson, ung tjej, gymnasist i en stad i norra Frankrike, troligen Lille nära Belgien för där finns gott om skolor, universitet och en de sköna konsternas, Beaux Arts, högskola. Adele hör hemma i en lägre medelklassmiljö, bor i typ radhus med sina föräldrar. Hon gillar skolan och speciellt språket och litteraturen. Hon tänker sig en framtid som lärare för hon älskar litteraturen och allt den ger henne säger hon.
 Det vimlar av skolscener i filmen, faktiskt så mycket, att en undertext i filmen kunde vara en ung flickas väg till lärarjobbet. Nåja andra viktiga teman är kärlek, klass, konst, litteratur, filosofi och vägen att bli vuxen.
Lärarna framträder som viktiga förebilder!
Här i franska skolan, gymnasienivå, högläser man litterära verk, diskuterar texter och dialog på ett krävande och seriöst sätt fjärran från den svenska skolans digitala utveckling. En inspirationskälla är den franska 1700-talsförfattaren  Pierre de Marivaux och Männen kring Marianne som blir en förebild för Adelé och hennes vägen ut.
 Kistalight googlar på Pierre de ... har inte en susning om vem han är och upptäcker hm...hm att han är född 4 februari - wow! Han är känd för sin lätta hand, rokoko, med kärleksdramer och sin psykologiska finess med kvinnoporträt.
 I Marianne finns det en betagande och inträngande analys av en ung kvinnas känslor, drömmar och tankar vid mötet med världen. Koketteriets och behagsjukans komplicerade och nyckfulla spel visas upp inför våra ögon med en oefterhärmlig finess. Det är utomordentlig psykologi och stor sedeskildring.
Adelé blir blixtförälskad i ett gathörn i konststuderande Emma med blåfärgad rockig Bowie frisyr!
Lyckas få kontakt sedan rullar det på!... 
Adelé möter Emma! Blir Sartre och Bob Marley, känsla eller intellekt, rödvin och köttfärssås versus vitt vin och ostron, lärarkandidat eller konststudent, gymnasister på födelsedagskalas eller vältaliga festprissar på vernissage, aktiv demonstration mot ekonomiska nedskärningar av skolan alternativt glammig gayparade, lägre medelklass möter övre medelklass, öppen med sitt förhållande eller dold. Adelé blir Emmas musa och regissören Abdellatif Kechiche frossar i scener ur konsthistorien i mer modern form.
 Adelé målas som en punkig Olympia a la Manet med cigg i mungipan, riktigt rolig tycker Kistalight. Frågan är om inte sexscenerna, för det är här de kommer, svämmar över av den manliga blicken. Mycket hud, hull och mest ser det ut som en samling planscher ur konsthistorien spetsat med häftig stretching (pornografi eller kirurgisk display?) from modern times.
/ _ _ _ /
Från lärar demonstration i filmen hämtar vi, mycket franskt, mycket vänster, visst lever både republiken och 68-rörelsen! 


HK & Les Saltimbanks On Lache Rien (We don´t give up)

Kanske kan man ge ett exempel även på ett företag som föddes (grundades) den 4:e februari, finns ett känt exempel från USA. Facebook heter det som säkert många av er, grabbar och tjejer, har hört talas om. Facebook grundades 2004 på Harvard, ett Yvy League universitet, med studentikosa inslag, växte sedan till gigantiska proportioner och hade 2017 över 2 miljarder aktiva användare. Facebook har den senaste tiden tappat något i omfång, främst beroende på yngre sociala medieföretag som Tik Tok som attraherar den unga generationen.

Här lite funderingar från Kistalight om mediajättarna Google och Facebook!

Hur går det till - Facebook och Google?

I dag dags för lite undersökande reportage, nåja, mer några funderingar kring Internets öppenhet och giganternas Google och Facebook och deras förhållande till sökningar, urval, rangordning och var finns sanningen någonstans kring dessa deras parametrar.
Nog så pretentiöst alltså!
Ah... på Kistalight försöker vi ändå inta en godmodig hållning och vi gillar teknikutveckling.
Se bild på undertecknad med Stalin (obs kritisk bok, nästan avhandling om den gamle diktatorn) och Bulgakov (magisk satir om Sovjettiden) under armen!
Vi vet att många entreprenörer, företag, institutioner och för den delen privatpersoner skulle ge skjortan för att komma högt (första sidan) på sina Google sökningar.
Vad är hemligheten bakom urvalet och står den i motsats till den faktiska verkligheten eller sanningen om man så vill?



  • Klart att många länkar till en högt rankad sida är viktiga för alla som vill synas!
  • Att det finns en sorts sann viktig relevans på sidan, fakta med viktig information, alltså en seriös sida.
  • Stort nyhetsvärde blir per automatik många sökningar och hög ranking.
  • Att texten är välskriven och med väl utformat bildmaterial.
  • Så finns det också ett antal hemliga sökkriterier bakom varje sidas ranking.
  • Bakom varje sidas ranking måste det väl även finnas en etisk  bedömning (porrsurfarnas sammansvärjning)! Krig, militära hemligheter, propaganda, falsk information och andra pressetiska avvägningar.
  • Kistalight vill gärna tro också att det finns någon form av estetisk bedömning, bra stil (form och innehåll) medför högre ranking - se även välskriven text.
  • Dessutom scannas varje sökning och aktivitet åtminstone för 18 månader - Big Brother(?).
  • Kriterierna kring sid och sökrankingen är också variabler - de förändras över tid med algoritmer  och teorin för egenvärden till positiva matriser som grund där man ögonblickligen kan organisera, sortera och leverera ett oöverskådligt material .
  • Hemligheten bakom Google är förstås att man är bäst, snabbast, har högst teknisk kapacitet och att man skapat en oöverskådlig flexibel faktabank och en oändlig kunskapskälla som slår det mesta. Konsten blir att göra ett urval, en bedömning och vems sanning (relevans) är det som egentligen levereras. Är det när man kommer högst upp på Googles sid ranking?
Hos Facebook gäller förstås motsvarande sanning om att det är viktigt att synas och komma så högt upp på vänlistan som möjligt och försöka få så många gilla och kommentarer det bara går. Det kan vara en både roande och en kul fritidssyssla så länge godmodigheten, leken och det goda, fairplayandan råder mellan vänner. Tyvärr som på livets alla andra arenor kan det vara andra drivkrafter i rörelse. Man vill positionera sig, förminska och reducera andra, kort sagt, man hittar vägar till att utöva härskarteknik och ta plats.
Lust att läsa mer?
Klicka här, blogg från Kistalight, Hur går det till - Facebook och Google?
Vad är då Facebook och Googles stora vinst i den fria världen? En framtidsinvestering kanske?
Jo de vet allt om våra sökvanor och våra beteenden på nätet. Kunskaper som också påverkat viktiga val som brexit i Storbritannien och presidentval i USA (Trump).
En kunskap som även hör framtiden till men bryr sig de digitala jättarna verkligen om oss vanliga människor?
Kistalight bäddar in en av Michael Jacksons stora låtar i tolkning av (Acappella) Julia Westlin)

Julia Westlin tolkar They Don´t really Care About Us från februari 2015

/ _ _ _ /

All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Some things in life they just don't wanna see (Ah)
But if Martin Luther was livin'
He wouldn't let this be, no, no
Skinhead, deadhead (Yeah, yeah)
Everybody's gone bad
Situation, segregation (Woo-hoo)
Everybody, allegation
In the suite on the news
Everybody dog food (Woo-ho)
Kick me, kike me
Don't you wrong or right me
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
                                                        (Lyrics Michael Jackson) 


© Thommy Sjöberg