Kistalight Adresses

Thursday, February 10, 2022

Spellista Light 4th of februari

Den 4 februari är det Bellmans födelsedag. Det är ett datum  jag känner alldeles extra för; C M B fyller 282 år och Kistalight blir den dagen allt äldre. Vi firar med en spellista med några eminenta företrädare, gärna författare eller goda människor, som sitter på en stor berättelse. Först ut några vemodiga toner om allas vår Ulla Winblad.

Epistel 28 om et anstäldt försåt mot Ulla Winblad

I går såg jag ditt barn, min Fröja,
i Yxsmedsgränd
klädd i en svart, garnerad tröja,
så snörd och spänd,
en kullrig vidd av många stubbar.
bjäfs och grannlåt och flärd.
Men i dess fjät såg jag två gubbar
med långa svärd. (C M B)

 / _ _ _ /

Tjoho, för denna dag, även födelsedag för Rosa Parks, färgad frihetskämpe i USA, som t o m fått en helgdag uppkallad efter sig i några delstater. Hennes liv är som en skapelse för den stora amerikanska romanen, en berättelse skapad av henne själv!
Rosa Parks (1913 - 2005) var en afroamerikansk medborgarrättskämpe och skulle den 4 februari ha fyllt 109 år. Hon är känd för att hon genom civil olydnad vägrade att ge upp sin sittplats i en buss till en vit man i Montgomery Alabama i den Vita Södern 1955 när busschauffören krävde att hon skulle göra det. Händelsen kom att leda till Bussbojkotten i Montgomery som var (blev) startskottet för den moderna Amerikanska Medborgarrättsrörelsen.
Stort säger vi som gammal SO-lärare.
I USA hyllas dagen också som Rosa Parks Day!
Vi låter ytterligare en afroamerikansk pionjär få vara med och hylla Rosa Park.
Linda Martell som var den första färgade artisten som sjöng på Grand Ole Opry countrymusikens Mecka i Nashville.
Ett ruskigt vitt ställe!


Country är ofta en ganska känslosam musik med stereotypa mans och kvinnoideal men visst kan det bryta igenom kloka synpunkter för det!
Några rader om skolan till exempel från Color him father. Det ni grabbar och tjejer är något att tänka på en Rosa Parks Day!

I've been studying hard all day in school
Tryin' to understand the golden rule

/ _ _ _ /
He says education is the thing if you wanna compete
Because without it son, life ain't very swee
t


Vi syns i Istanbul!
Nästa gång vi besöker Istanbul ska vi absolut besöka Babylon och lyssna på musik! Se nedan Jane Birkin som tolkar Jacques Prévert på en av Istanbuls mer levande musikscener, Babylon, i närheten av Istiklal Caddesi och Tünel i stadsdelen Beyoglu.
 Kistalight som samlar på författare födda den 4 februari, hittar en värdig kandidat i Jacques Prevert, här i Jane Birkins tolkning.
Klart vi ser förstås, efter viss eftertanke, att det är Serge Gainsbourg som skrivit visan men att det är en hyllning till Jacques Prevert och hans Les Feuilles Mortes där finns också referenser till Verlaines Chanson DÁutomne i lyriken.

Alltså en fasligt litterär låt i den franska traditionen!

Oh, je voudrais tant que tu te souviennes,
cette chanson était la tienne,
c'était ta préférée, je crois
qu'elle est de Prévert et Kosma.

Et chaque fois les feuilles mortes
te rappellent à mon souvenir,
jour après jour
les amours mortes
n'en finissent pas de mourir.
/ _ _ _ / La Chanson de Prevert Serge Gainsbourg

Från filmen Blå är den varmaste färgen eller Guldbagge Light - La vie D ´Adèle som den också heter hittar vi nästa författare född den 4 februari.
Lite långsökt kanske!
Adele är filmens huvudperson, ung tjej, gymnasist i en stad i norra Frankrike, troligen Lille nära Belgien för där finns gott om skolor, universitet och en de sköna konsternas, Beaux Arts, högskola. Adele hör hemma i en lägre medelklassmiljö, bor i typ radhus med sina föräldrar. Hon gillar skolan och speciellt språket och litteraturen. Hon tänker sig en framtid som lärare för hon älskar litteraturen och allt den ger henne säger hon.
 Det vimlar av skolscener i filmen, faktiskt så mycket, att en undertext i filmen kunde vara en ung flickas väg till lärarjobbet. Nåja andra viktiga teman är kärlek, klass, konst, litteratur, filosofi och vägen att bli vuxen.
Lärarna framträder som viktiga förebilder!
Här i franska skolan, gymnasienivå, högläser man litterära verk, diskuterar texter och dialog på ett krävande och seriöst sätt fjärran från den svenska skolans digitala utveckling. En inspirationskälla är den franska 1700-talsförfattaren  Pierre de Marivaux och Männen kring Marianne som blir en förebild för Adelé och hennes vägen ut.
 Kistalight googlar på Pierre de ... har inte en susning om vem han är och upptäcker hm...hm att han är född 4 februari - wow! Han är känd för sin lätta hand, rokoko, med kärleksdramer och sin psykologiska finess med kvinnoporträt.
 I Marianne finns det en betagande och inträngande analys av en ung kvinnas känslor, drömmar och tankar vid mötet med världen. Koketteriets och behagsjukans komplicerade och nyckfulla spel visas upp inför våra ögon med en oefterhärmlig finess. Det är utomordentlig psykologi och stor sedeskildring.
Adelé blir blixtförälskad i ett gathörn i konststuderande Emma med blåfärgad rockig Bowie frisyr!
Lyckas få kontakt sedan rullar det på!... 
Adelé möter Emma! Blir Sartre och Bob Marley, känsla eller intellekt, rödvin och köttfärssås versus vitt vin och ostron, lärarkandidat eller konststudent, gymnasister på födelsedagskalas eller vältaliga festprissar på vernissage, aktiv demonstration mot ekonomiska nedskärningar av skolan alternativt glammig gayparade, lägre medelklass möter övre medelklass, öppen med sitt förhållande eller dold. Adelé blir Emmas musa och regissören Abdellatif Kechiche frossar i scener ur konsthistorien i mer modern form.
 Adelé målas som en punkig Olympia a la Manet med cigg i mungipan, riktigt rolig tycker Kistalight. Frågan är om inte sexscenerna, för det är här de kommer, svämmar över av den manliga blicken. Mycket hud, hull och mest ser det ut som en samling planscher ur konsthistorien spetsat med häftig stretching (pornografi eller kirurgisk display?) from modern times.
/ _ _ _ /
Från lärar demonstration i filmen hämtar vi, mycket franskt, mycket vänster, visst lever både republiken och 68-rörelsen! 


HK & Les Saltimbanks On Lache Rien (We don´t give up)

Kanske kan man ge ett exempel även på ett företag som föddes (grundades) den 4:e februari, finns ett känt exempel från USA. Facebook heter det som säkert många av er, grabbar och tjejer, har hört talas om. Facebook grundades 2004 på Harvard, ett Yvy League universitet, med studentikosa inslag, växte sedan till gigantiska proportioner och hade 2017 över 2 miljarder aktiva användare. Facebook har den senaste tiden tappat något i omfång, främst beroende på yngre sociala medieföretag som Tik Tok som attraherar den unga generationen.

Här lite funderingar från Kistalight om mediajättarna Google och Facebook!

Hur går det till - Facebook och Google?

I dag dags för lite undersökande reportage, nåja, mer några funderingar kring Internets öppenhet och giganternas Google och Facebook och deras förhållande till sökningar, urval, rangordning och var finns sanningen någonstans kring dessa deras parametrar.
Nog så pretentiöst alltså!
Ah... på Kistalight försöker vi ändå inta en godmodig hållning och vi gillar teknikutveckling.
Se bild på undertecknad med Stalin (obs kritisk bok, nästan avhandling om den gamle diktatorn) och Bulgakov (magisk satir om Sovjettiden) under armen!
Vi vet att många entreprenörer, företag, institutioner och för den delen privatpersoner skulle ge skjortan för att komma högt (första sidan) på sina Google sökningar.
Vad är hemligheten bakom urvalet och står den i motsats till den faktiska verkligheten eller sanningen om man så vill?



  • Klart att många länkar till en högt rankad sida är viktiga för alla som vill synas!
  • Att det finns en sorts sann viktig relevans på sidan, fakta med viktig information, alltså en seriös sida.
  • Stort nyhetsvärde blir per automatik många sökningar och hög ranking.
  • Att texten är välskriven och med väl utformat bildmaterial.
  • Så finns det också ett antal hemliga sökkriterier bakom varje sidas ranking.
  • Bakom varje sidas ranking måste det väl även finnas en etisk  bedömning (porrsurfarnas sammansvärjning)! Krig, militära hemligheter, propaganda, falsk information och andra pressetiska avvägningar.
  • Kistalight vill gärna tro också att det finns någon form av estetisk bedömning, bra stil (form och innehåll) medför högre ranking - se även välskriven text.
  • Dessutom scannas varje sökning och aktivitet åtminstone för 18 månader - Big Brother(?).
  • Kriterierna kring sid och sökrankingen är också variabler - de förändras över tid med algoritmer  och teorin för egenvärden till positiva matriser som grund där man ögonblickligen kan organisera, sortera och leverera ett oöverskådligt material .
  • Hemligheten bakom Google är förstås att man är bäst, snabbast, har högst teknisk kapacitet och att man skapat en oöverskådlig flexibel faktabank och en oändlig kunskapskälla som slår det mesta. Konsten blir att göra ett urval, en bedömning och vems sanning (relevans) är det som egentligen levereras. Är det när man kommer högst upp på Googles sid ranking?
Hos Facebook gäller förstås motsvarande sanning om att det är viktigt att synas och komma så högt upp på vänlistan som möjligt och försöka få så många gilla och kommentarer det bara går. Det kan vara en både roande och en kul fritidssyssla så länge godmodigheten, leken och det goda, fairplayandan råder mellan vänner. Tyvärr som på livets alla andra arenor kan det vara andra drivkrafter i rörelse. Man vill positionera sig, förminska och reducera andra, kort sagt, man hittar vägar till att utöva härskarteknik och ta plats.
Lust att läsa mer?
Klicka här, blogg från Kistalight, Hur går det till - Facebook och Google?
Vad är då Facebook och Googles stora vinst i den fria världen? En framtidsinvestering kanske?
Jo de vet allt om våra sökvanor och våra beteenden på nätet. Kunskaper som också påverkat viktiga val som brexit i Storbritannien och presidentval i USA (Trump).
En kunskap som även hör framtiden till men bryr sig de digitala jättarna verkligen om oss vanliga människor?
Kistalight bäddar in en av Michael Jacksons stora låtar i tolkning av (Acappella) Julia Westlin)

Julia Westlin tolkar They Don´t really Care About Us från februari 2015

/ _ _ _ /

All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
Some things in life they just don't wanna see (Ah)
But if Martin Luther was livin'
He wouldn't let this be, no, no
Skinhead, deadhead (Yeah, yeah)
Everybody's gone bad
Situation, segregation (Woo-hoo)
Everybody, allegation
In the suite on the news
Everybody dog food (Woo-ho)
Kick me, kike me
Don't you wrong or right me
All I wanna say is that they don't really care about us
All I wanna say is that they don't really care about us
                                                        (Lyrics Michael Jackson) 


© Thommy Sjöberg

No comments:

Post a Comment