Kistalight Adresses

Saturday, November 26, 2011

Zlatans leende - en gång till


                                                          (Bild Thommy Sjöberg - Mimmi Kistalight)
Mona-Lisa släng dig i väggen! 
Här kommer Zlatan Smile!
Smajlet kan ses vid entrén, gångtunneln, till Rosengård!
Vägen för att komma till Rosengård från övriga Malmö.
Likväl som det är vägen för att ta sig därifrån!
Vägen går under Annelundsbron där tågen dundrar förbi!
Där finns Zlatans leende i ett konstverk av kakel!
Det charmiga leendet är ett konstverk av Björn Carnemalm. 
Det är en stor komposition med färgade plattor i keramik som tecknar läppar, tänder, tunga och mun hos den leende världsliraren. 
Den som kan sin konsthistoria tänker förstås både på Leonardo da Vincis Mona Lisa, Andy Warhols kopior i popkonsten eller Man Rays Flygande munnar (collage 1936).

 Zlatan Ibrahimovic växte upp i gården strax till vänster efter tunneln när man kommer in i området.
Adressen är Cronmans väg.
I dagligt tal kallas gården för Zlatan-gården. 
Zlatans leende möter oss i tunneln när vi kommer till kvarteret och följer dem som lämnar området. 
Vi får alla ta del av hans leende magi när vi passerar förbi.
Det finns även ett citat av Zlatan.
Väl så poetiskt och filosofiskt!
Ovanför tunneln vid Annelundsbron, på gång och cykelvägen mot Rosengård. 



ROSENGÅRD
Man kan ta en kille från Rosengård
Men man kan inte ta Rosengård från en kille

                                                         Citat Zlatan - (Bild Thommy Sjöberg)

Naturligtvis är det inte bara Kistalight som fallit för Zlatans leende!
Det finns förutom kakelkonst även bakelser med leendet likväl som en teater som lånat namnet till sin pjäs.
Upptäcker vi när vi googlar runt på Webben.


Vad sägs om Zlatans leende som en bakelse?
Bakelsen hittade Kistalight på en Malmöblogg.
Klockrent marsipanleende från Zlatan tycker vi!
Vill du inspireras av andra sidor än av konstverk i kakel och bakelser så finns Zlatans leende även som teaterpjäs.

 Zlatans leende - en föreställning om dagens Malmö!
Malmö stadsteater visade för några år sedan en familjeföreställning med den titeln:
 Samma dag som Zlatan ska tända strålkastarna över sin gamla fotbollsplan, får en tjej i Malmö några uppdrag.
 Löser hon dem kan hon återförenas med sin mamma.


Det handlar om att läsa av tecken på Malmös gator, om att stå upp emot Gangster Gangster Gangster och att hålla sig för skratt när någon fiser, om att få en pappa att gråta på ett pianouppspel, om den suraste rapparen i Skåne och om att hur kul det vore att spela fotboll med Zlatan.
Det är en dag då det händer hemska saker - men också väldigt bra saker. 
Det är en saga om Malmö och livet.
Citat av pjäsens regissör Dennis Magnusson och teater med Zlatan som symbol för den goda fen!
Som sagt - Zlatans leende lever sitt eget liv!

Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur   Andra bloggar om Zlatan  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om Malmö
©Thommy Sjöberg



Monday, November 21, 2011

Zlatans leende

Rykande åtgång på Zlatans självbiografi Jag är Zlatan på Kista Akademi bokhandel. Alla exemplar är slutsålda. Hyllorna gapar tomt under den nytryckta Tomas Tranströmers samlade dikter.

- Har aldrig varit med om något liknande säger en av Kistalights gamla elever, Sara, som numera är bokhandlare i Kista galleria och ser Zlatans första upplaga slutsåld från den ena dagen till den andra!

- Första upplagan lär ha tryckts i hundratusen exemplar och den andra upplagan är på väg.

Kistalight kommer över ett ex och läser med stigande intresse. Det är inte bilarna, de stora stjärnorna, dragningarna, finterna, målen och jublet på de legendariska arenorna – från San Siro till Nuo Camp som fascinerar utan mer berättelsen om den lilla killen från Rosengård och hans resa.
Zlatan var en övergiven kille. Kom mest att bo hos farsan. Farsan som var bosnier och uppslukad av Balkankrigen drack mest öl, lyssnade på juggemusik och var inkapslad i sig själv och hade just ingen tid över för Zlatan. Hos morsan i Rosengård som var omgift var det trångt, stökigt och fattigt med strulande halvsystrar och där smockan hängde i luften i form av träslevar om ungarna inte lyssnade på morsan. I skolan kunde han typ inte sitta still och var ständigt i konflikt med lärare och alltid på språng.

Och så fanns bollen!
 – Fotbollen!
Med den kunde han göra tricks, finter och lira med de andra grabbarna. Fantasi, flykt och gemenskap och drömmar på samma gång. Brassarna blev förebilder, Ronaldo och de andra stjärnornas finter och steg tränades i timmar. Inga problem för en övergiven kille som ingen frågade efter och som var hyperaktiv.
- En lyckad fint och dribbling och han kunde, nåja, le hela vägen till samtalet med rektorn!

Här någonstans tror jag Zlatan skapade sitt spel, grundlade sin teknik och lärde sig se öppningar i spelet.
Resten, alla fotbollsakademier hos MFF och andra klubbar var bara förädling av den ursprungliga talangen och träningen.
Kaxigheten och strulet då?
Säkert i mycket en följd av fyra bokstäver, som tycks bli allt vanligare i dag, men också brist på stöd från vuxenvärlden. Vem stöttar en kille som mest har fått klara sig själv från en fattig förort där svenska medelklassidealen är långt borta!

Kistalight som själv vuxit upp i förorten gamla Östberga, faktiskt i embryot till de första miljonprogrammen, har tillbringat åtskillig tid på fotbollsplaner och ishockeyrinkar. Vi är så gamla så att det var före curlande föräldrars tid och före den organiserade ungdomsidrottens tid. Det fanns fortfarande tid för spontanidrott och variation på lekarna. Vuxenvärlden var oftast långt borta! Det gick att lira utan föräldrastöd. Visserligen hade vi Thunis som skjutsade alldeles för många ungar i sin DKW till bortamatcherna.

Curlingföräldrar, organiserad träning, tuff konkurrens och föräldrars namnlistor mot en strulig och ensam tonåring.
- Zlatan har överlevt det mesta och det är klart att han har härdats!

Kistalight har inte bara vuxit upp i förorten utan fortsatt att bo där genom åren och arbetat med ungdomar i förortsskolor och varit ledare, tränare och internetredaktör för Online i Swehockey på Hovet i Stockholm för Hammarbys A-juniorer när det begav sig.
- Faktiskt  är vi utbildade hocketränare, steg 1, i svenska hockeyförbundets regi det blev minst 10 år inom ungdomsidrotten för oss som föräldrar.
 Lärorika, spännande, och riktigt roliga år!
Fotboll, gympa och hockey - visst kan vi sakna de här åren tillsammans med ungarna och andra föräldrar. Turneringar, resor och en och annan konflikt - det var aldrig tråkigt - såpan var allt som ofta närvarande!
Eftersom curlingen från föräldrarna och den organiserade träningen i princip började med 80-talisterna, man snackade om utbildning istället för att lattja med bollen och lira två-mål. Bingolotter, skjutsningar och matchställ -  vi kan inte riktigt fatta att Zlatan grejade den resan ensam!  Farsan hans vaknade till först när Zlatan tagit en plats i Mamö FF:s ungdomssatsningar och juggekrigen var över.
Kistalight tror att Zlatans kombination av kaxighet men även förmågan att lyssna (suga i sig fotboll) räckte långt men föräldragrupper som vill frysa ut en strulig kille är inte leka med!
Kanske kunde då Zlatan fyra av ett av sina berömda leenden när tränaren ville snacka med honom?
- Viss charm trots allt och inte bara kaxighet?

David Lagercrantz har hittat en fin ton i sin bok om Zlatan. Rappa meningar, hel del humor med understatements som flashar och inte minst Zlatans vakna iakttagelser när det gäller ledarskap och stora egon bland tränare och fotbollslirare. Faktiskt kan man få exempel på maktstrategier hur en ledare, Barcelonas tränare Guardiola, gör för att frysa ut (tystnad och inte se) en spelare som Zlatan istället för att ta ett snack med honom. Underbar replik där - Barca har köpt, betalat för en Ferrari, men vill använda honom som en Fiat!
Juventus tränare Capello med större och mer naturlig auktoritet fungerar bättre i sin kommunikation med spelarna och är mer rakt på sak.
Inter med Mourinho - mästaren på att kartlägga motståndarna, kaxig även han, går bra ihop med Zlatan. Till slut får han även järnansiktet Mourinho att le och jubla när han vinner skytteligan i sista spelomgången med en klack.
Berättartempot i boken är lugnare i Italienavsnitten. I Italien under Cappellos ledning i Juventus mognar och utvecklas också Zlatan till en stor forbollsspelare!
David Lagercrantz har skrivit en litterär bok om fotboll och han och Zlatan måste ha fått fin kontakt under de bandade samtalen i Milano. Lagercrantz som växte upp ett stenkast från Blåkulla Hagalund i Solna och själv spelade pojkfotboll i AIK.
Kistalight tycker speciellt att kapitlen från barn och ungdomsåren i Rosengård lever och är ett stycke samtidslitteratur. Blir en av flera moderna Malmöskildringar jämför med storheter som Yarden av Kristian Lundberg, Underdog av Torbjörn Flygt och lite roligare kanske Hey Dolly av Amanda Svensson.
Betyg fem borfintade backar av fem (som gått och köpt korv!)
I dag ler nog Zlatan mest när han tänker på sin familj men det är klart är det en dyster dag nere i Milano, dimman väller in från Po-dalen och råkallt som det bara kan vara i Milano, kan han le hela vägen till banken.
- Kan inte låta bli att undra om David Lagercrantz har royalties, procent, på boken. Då kan han också le hela vägen till banken - om inte får han glädja sig över en ovanligt välskriven fotbollsbiografi.

PS 1 Han, Zlatan, kan fyra av ett riktigt leende också när han blir Capocannoniere, skyttekung, på en klackspark

 i säsongens sista match med Inter säsongen 2008 - 2009!
- Inga dåliga grejer!
PS 2 Zlatan är inte den första riktigt stora svenska liraren i Inter. Han har haft föregångare, Nacka Skoglund, Just for fun med liknande bakgrund.
 - Kanske på sin tid den mest populära av alla svenska fotbollsspelare i Italien!

  Andra bloggar   om Kista  Andra bloggar om litteratur   Andra bloggar om Zlatan  Andra bloggar om klassresor  Andra bloggar om Malmö
©Thommy Sjöberg

Sunday, November 13, 2011

Kistalight dikt - Poesi på en dag

Två förrymda häxor från Witches hill (Raganos kallnas)? – Juodkranté strandpromenad vid Kuriska sjön Bild Thommy Sjöberg

Kistalight deltar i helgen i Författares Bokmaskins Poesi på en dag. Fin antologi som hämtas ut fram på lördagkvällen. Sedan diktläsning och fest i lokalerna på S:t Eriksgatan 10. Lite stämning av gammaldags rockklubb, Cavern - på poesivis, med vår nestor Börje Crona som konferencier. Börje som styr uppläsningarna med mild hand när våra poeter kan bli väl yviga. Kistalight deltar med några treradingar, haikudikter skrivna efter sommarens besök på Kuriska näset.
Kistalight är också på väg till Hedengrens bokhandel för diktläsning under söndagen. Söndagseftermiddagen är bokad för antologins, Poesi på en dag, författare.
Men först bara måste vi se gänget i Så mycket bättre som i dag tolkar Timbuktu - speciellt gillar vi Laleh och hennes version av Alla vill till himmelen.
På vägen till Hedengren råkar vi gå förbi Bukowskis konstvisningar på Arsenalgatan.
- Vi bara måste gå in!
- Det är ju Fars dag man kanske skulle slå till på en Karin Mamma Andersson, kostar en mille så där, eller en Dick Bengtsson ungefär samma pris.
- Obs skämt - ha...ha!
- Eller varför inte en av Andy Warhols målningar av Marylin - cirka en halv mille eller en av de berömda fotografierna av Stjärnan av Bert Stern!
Kistalight tar sig en funderare (reflekterar)!
En Marylinkopia på NK av Warhol kan man få för några hundralappar och en snygg inramning kan gå på en tusenlapp och egentligen!
- Syns det någon större skillnad?
- Ligger ju även i linje med Warhols konstfilosofi med kopior och serieproduktion!
När vi väl kom till Hedengrens hade de flesta poeter redan gått hem! Men några eftersläntrare träffade vi och en dos poesi, diktläsning, fick vi även i dag!

Kursiu Nerija

På andra sidan
Bris nordväst, inte kuling
Sommarlovsvindar

Den öppna gränsen
2 gånger Häxornas kulle
Lagunens spegel

På Svärmorsberget
Italienska blicken

Stege mot himlen

Andra bloggar om Kista  Andra bloggar om litteratur  Andra bloggar om Kuriska näset  Andra bloggar om Nida  Andra bloggar om Litauen
©Thommy Sjöberg

Wednesday, November 02, 2011

Kistalight i Juholt land – omdömen och en radiodokumentär

Kistalight i Juholt land – tycks trivas bra i Påskallavik - myshörna bakom jättedamen. I dag något om omdömen, en radiodokumentär och några sommarprogram. Bild Ulla Kistalight

Inget internet i Kista under tisdag och onsdag förmiddag, nåja gäller i Kistalights kvarter där man i dagarna förstärker bredbandet.
Typiskt just när man skriver omdömen i Stockholms skolwebb. Alltså måste vi pallra oss i väg till jobbet under onsdagen och skriva omdömen där. Vi som hade kvittat bort onsdagen tidigare under terminen med några i och för sig intressanta kurser i källkritik och nätverksträffar.
Nåja bara att bita ihop på Kistalight!
Omdömen har vi skrivit förr:  Se här med pumpor och se här med långtradare som leder till utvecklingssamtal - se här Utvecklingssamtal Light.
 Passar på att lyssna på en radiodokumentär om Håkan Juholt och hans väg till makten medan vi skriver och lyssnar även på två olika sommarprogram. Ett med Sara Stridsberg som läser från sin nya roman och spelar fantastisk musik och det andra av Karl Ove Knausgård som berättar om sin upplevelse av Utöya och har en fin betraktelse av den tragiska dagen.
Intressant!
Dokumentären om Håkan Juholt är gjord av Erik Hedtjärn och Amanda Glans  för programmet Tredje Statsmakten i P1, Sveriges Radio.
Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten.
Lyssna på dokumentären kan du göra här!
Dokumentären är nominerad för Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare - radio.
Vi får följa Håkan Juholt året innan de omtumlade dagarna när han blir vald till partiordförande för SAP.
- Hur ett absolut inte jag!
- Blir ett Ja!
Någon gång under året  förstår Juholt  att det kommer att ske stora förändringar inom SAP och att han kan spela en roll i den processen. Ett "litet utspel" i Svt om Socialdemokratins framtid får stor betydelse.
Partistyrelsen bör avgå efter katastrofvalet 2010 anser Juholt!
I november förra året finns Juholt som en av omkring femton kandidater men ingen tror riktigt på allvar att han är ett partiledarämne.
- Själv säger han att han är alldeles för yvig och ostrukturerad för en sådan uppgift!
Och hoppas att han kan säga nej om han blir tillfrågad.
- Att det finns en medicin mot ett sånt tilltag!
När han märker att han har support i partidistrikten i södra och västra Sverige växer intresset och han skickar ut signaler om att han är intresserad av ledarskapet.
Tidigare har han märkt hur sossar kring förra partistyrelsen har använt härskarstrategier, hur de reducerar och förminskar hans politiska insatser efter den öppna kritiken i Svt och media.
Håkan Juholt är en motsägelsefull man trots de tidiga invändningarna mot att bli ledare är det full gas som gäller när möjligheten ges.
- Vilken höjdhoppare säger han vill hoppa på 1.75 hela livet?
Håkan Juholt, mitt i livet, ganska nöjd med omständigheterna med sambo som han kallar kulbo och relationen till sönerna, kan inte motstå karriärmöjligheterna i att bli utnämnd till partiledare i SAP.

 Han avslöjar också ett inte fullt så sympatiskt drag i förhållande till sönerna när de spelar tennis. Han möter dem inte längre när det är risk att han förlorar.
- En pappa säger han ska alltid vara en vinnare i förhållande till sina barn!
Kistalight som ofta möter sin son  just i tennis vinner fortfarande matcher då och då men grejar att förlora. Tennis den svåraste av racketsporter är mycket fostrande för både motionärer, proffs och säkert även för politiker - Palme lirade ju tennis på sin tid.
- En bra match är som en god dialog där man ger och tar!
Man måste stå ut med sina misstag och spela vidare, kanske styra spelet, hitta öppningar och växla tempo med gott humör.
- Misstag sker bland de bästa av spelare (i de finaste familjer) och tricket är att variera spelet och kämpa vidare!
Kistalight är övertygad om att en riktig vinnare är bara den som lärt sig att förlora. Många så kallade vinnarskallar är i själva verket mer rädda för att förlora än de känner glädje över att vinna.

Vi får se hur det går för Håkan Juholt och SAP?
Just nu ser det inte bra ut med vikande opinionssiffror!
- Är det inte politiken som behöver förnyas?
- Tröttsamt med baslinjespel a la svensk storhetstid i tennis?

- Klassisk SAP-politik för 2010-talet?
- Fungerar det?

Andra bloggar om Juholt
Andra bloggar om Kista
©Thommy Sjöberg