Kistalight Adresses

Monday, June 17, 2024

Här bodde vår Farmor, Mormor Siargatan 17

 

Inte är det som Helgalunden, Vår Farmor, mormor, bor inte här längre - Helgagat..., men väl ett funkishus från 1931 på Siargatan 17 i kvarteret Pennan på Södermalm och granne med Rosenlundsparken. I många år hyresrätter för de boende hos det kommunala bolaget Stockholmshem men 2001 ombildat till en bostadsrättförening. Huset ligger snett emot ingången till kvarter Linjalen, Söders eget miljonprogram och Tensta med mycket betong och massor av hyresrätter jämför med Kistalights Miljonprogrammet Light från kloss till koja. Ändå ger det en lite charmig känsla att promenera på Siargatan, träd och grönska i mittfåran som bildar en allé, smula bohemeri med restaurang i kvartershörnan där några söderbönor sitter med dagens första pilsner. Här bodde vår farmor (mormor) sedan i början av 1940-talet på nedre botten. Gatan hette då Helgagatan och fortsatte på andra sidan parken, då Skåneparken eller Skånegläntan upp emot berget med Helgalunden och Allhelgonakyrkan. I början av 1950-talet bytte delen av gatan norr om parken namn till Siargatan. Tidigare hade vår farmor (mormor) bott på Blekingegatan 14 (5 tr ög) nästan nere vid Ringvägen men med Allhelgonakyrkan i fonden om man går gatan österut. Där bodde hon med delar av sin stora familj och då blev hon intervjuad i DN på sin 60-årsdag 11 mars 1938, Att vara mor till 23 barn, men flyttade sedan, troligen i början på 1940-talet, till Helgagatan 17 nb.

Helgagatan 17 Mystery Light 

Kistalight har varit på släktträff i Rosenlundsparken med anledning av ett gammalt fotografi från  kusin Johan Kraxterman visat på Sjöbergs-kusinernas FB-sida, som dagen till ära ska återupplivas. Johan var också en god initiativtagare till träffen. Det blev nya fotografier tagna av kusiner, sysslingar och bryllingar utlagda på vår gruppsida hos Facebook. En trevlig eftermiddag med picknick, glada samtal, minnen och kul att träffa nya generationer Sjöberg. Det är en viss magi och det finns plats för historier att ha en föräldraskara som var 23 syskon.
Dessutom kan man träffa kusiner som kan vår stad och Söder, rent av är experter, Bosse Andersson kusin som kört Taxi i många år och är äldre än Kistalight.
- Du Thommy du är nog fel ute med det där (bloggen) var vår farmor bodde, kolla här borta på norra sidan av parken så har du Siargatan som förr hette Helgagatan och där bodde vår farmor. Av en annan kusin Christel Sjöberg får jag ett kuvert med kort, brev och annan fakta om vår farmor Anna Sjöberg som berättar om hennes liv som äldre dam och änka på Söder.
 Fint, nästan som en premie inför sommarlovet men jag får rita om min historia om sökandet efter min födelseadress. Se Rötter II !
Kistalight har via Stockholmskällan, söksida https://stockholmskallan.stockholm.se/ jämfört gamla stadskartor på Söder, från 1940, 1944 och 1954.  Från den senare kartan heter vår gata Siargatan och redan 1951 har farmor Anna sparat kort med den adressen.

Staden lever sitt eget liv och kan ha många skepnader, lager på lager; hus byggs och rivs, restaureras, fasader blir putsade, kvarter får nya boende och folk med socioekonomiska muskler flyttar in och bostadsrätter bildas, så kallad gentrifiering. Stadsplanerare och namnberedare skriver om stadens historia med ändringar av namn, byte av gator och inriktning av spårvagn, buss och T-bana. 
Södermalm har sin egen aura av charm av bohemeri och har en viss dragning på kreatörer och intellektuella så verkar det även här runt kvarteret Pennan med små gallerier, ateljéer och något med keramik men visst skaver det någonstans mellan ombildade bostadsrätter, kring fastigheten Pennan Siargatan 17 och kvarter Linjalen. 

Kul att upptäcka nya kvarter!
Här kommer en annan snidare serru, släktforskare liksom, sökande sina rötter, Kistalight har genom Katarina kyrkoarkiv, dopattest, upptäckt vår födelseadress, Helgagatan 17, föräldrar Kurt Adolf Sjöberg f 1922 elektriker, ska vara Knut Adolf, och Ulla Gunvor Jansson f 1924. Det noteras även om när föräldrarna har gift sig. I mitt fall drygt fyra månader före födsel, ska egentligen vara född fem månader innan då jag är tre veckor för tidigt född den 4 februari 1948, för andra kunde det vara mer tätt inpå än så, någon lyckas med att gifta sig en månad före nedkomsten och för de som är ogifta blir det en skarp notering. Männens yrke noteras; Knut var elektriker och det är präktig arbetarklass som råder i Katarina församling, rörmokare, fabriks, tygarbetare, mekaniker, chaffis eller postiljon, kvinnornas sysslor noteras ej. Här bodde jag mina första månader innan mina föräldrar Knutte och Ulla skaffade eget boende, så småningom på Slipgatan vid Hornstull. Se Bitar och Skärvor Kistalight vid Hornstullsstrand eller Skolbänken på Liljevalchs!

Hur som helst, på Söder bodde min farmor Anna Sjöberg i många år, på sin 60-årsdag, 11 mars 1938 då hon bodde på Blekingegatan 14 blev hon intervjuad av DN i en artikel med rubriken:
Att vara mor till 23 barn!
Då har hon sex barn kvar i hemmet. Det var i slutet av 1930-talet och Sverige börjar återhämta sig efter 1930-talets depression. 
Barnen har arbete och en av sönerna utbildar sig till ingenjör på aftonskola vilket gör hela familjen väldigt glad och stolt.  
Alla hennes barn, mina farbröder och fastrar, 20 av dem blev kyrkobokförda vid födseln, , några dog unga en tvilling vid födseln, men många blev äldre och flera blev riktigt gamla, data som vår syssling Thomas Arvidsson visat med sin släktforskning. De var energiska, duktiga, glada, och musikaliska och de var en del av dem som formade det spirande Folkhemmet. 
Snacket och slagfärdigheten var vässad i syskonskaran, flera hade spring i benen, myror i brallan möjligen skulle man idag kalla det för drag av ADHD. Det behövdes när det var tuffa tider och ont om jobb. Fanns det inget arbete fick man starta eget. Här spirade talanger som entreprenör, alltifrån tvätt mangel och strykning, hantverk snickeri och EL , plugga till ingenjör på kvällstid eller konsten att driva Café och Byggfutt.
Kring så många barn, syskon, barnbarn, barnbarnsbarn så finns det naturligtvis massor av historier nog så många för att berätta en del av Sveriges moderna historia. 
Centrum, hjärtat för berättelsen om Sjöbergsfamiljen och farmor (mormor) Anna Sjöberg är deras skärgårdshemman på Årstanäs i Stockholms södra skärgård med närhet till fina fiskevatten och fjärdarna Blisinge, Hårsfjärden och Mysingen där de flesta av syskonen växte upp (se Rötter Kistalight 26 maj 2006!) men här på Helgagatan formades den yngre delen av syskonskaran och här bodde troligen vår farmor drygt tio år och hennes yngsta barn Knut och Hans Sjöberg senare även med deras flickvänner och här fick Kistalight sin födelseadress. 


Funkishuset på Siargatan 17, Pennan 11, uppfördes under 1931–1932 och ritades av Ture Sellman och  fastigheten är renoverad och stambytt 1988, och först 2012 byggdes balkongerna. I samband med renoveringen uppfördes två nya lägenheter på vindsplanet så att fastigheten idag innehåller 26 stycken lägenheter. De flesta lägenheterna är på två rum och kök, och de är 2001 ombildade till en bostadsrättsförening. Priserna ligger på Södermalsnivå si så där mellan 4 - 6 mille för en affär med en två eller trerumslägenhet.

Vår farmor, mormor, var en snäll människa och hade den fina egenskapen som ofta utmärker goda ledare, bra lärare eller schysta chefer. Talangen att hon kunde se och bekräfta alla i sin omgivning; barn, barnbarn, andra släktingar, vänner, grannar och kunder som handlade fisk. Klart det kunde ta lite tid ibland men då räknade hon upp namnen till att det blev rätt. Dessutom var hon en god historieberättare! Här refererar vi till farbror Hasse som berättade historien. Hans var den enda, sista i syskonskaran, som var född på BB (sjukhus). Ligga på BB var kanske det första tillfället på många år för farmor Anna för lite rast och vila, följaktligen såg hon mycket glad och lycklig ut tillsammans med sin nyfödda pojke, vilket gladde barnmorskor och sjuksyrror och fick dem att undra om det var hennes första barn? 

Nej sade mamma Anna; det är mitt tjugoförsta ... barn!

Att ha så många farbröder, fastrar och kusiner har alltid varit lite av att nypa sig i armen! 

Är det sant, är det på riktigt? 

Det menar du inte, oh jag tror jag dör alltså!

Lite så som ungdomar uttrycker sig i dag!



© Thommy Sjöberg

1 comment:

  1. Tack Bosse och Christel för er kännedom om vår farmor och mormor! Bosse med dina kunskaper om Stockholm och gamla Söder; gator och parker som byter namn och ändrar sträckning och du Christel med ditt kuvert med kort, brev och fakta om vår fantastiska farmor o mormor Anna Sjöberg som din pappa Alf så omsorgsfullt bevarat!
    Kul att hitta rätt till sin födelseadress även om det blev till något mindre glamorösa kvarter, ingen Greta Gustavsson Garbo som växte upp i grannskapet!

    ReplyDelete