Kistalight Adresses

Sunday, April 28, 2024

Stina Nilsson en gång till!

 


Från Bob Dylan till Stina Nilsson kan till synes resan vara lång för en bloggare, men inte för Kistalight som har favoriter mest överallt. Vi gör en remix av vår mest besökta sida (lustigt nog) Podium Light eller konsten att stå på tillväxt. Stina Nilsson tänker överge sin bössa, småfåglarna i Alperna kan pusta ut, och satsa på långlopp. Ingen dum idé kanske, hon har ju redan prövat två långisar under säsongen: Skinnarloppet och Idre/Särna Loppet där det blivit  segrar. Dessutom har hon ett OS-Brons på tre-milen från 2018 (Stina Light tror sig vara fyra...)! Så varför inte pröva en ny gren Ski Classics med långlopp men det är knappast en ny sport för henne. 

Skidor är vad som gäller! I Ski Classic tävlar man i lag, inte nationsvis vilket ger större bredd och större möjligheter för den enskilde idrottaren att välja lagkamrater och roll i laget! Verkar inte som Stina Nilsson, helylletjejen, helt har  funnit sig tillrätta i skidskyttelandslaget som många gånger mer påminner om Piteå skidskytteklubb  och systrarna Öbergs lokala team än ett landslag och där coachen Johannes Lucas är en försiktig general som inte vågar utmana The Queen Bees i laget.

 Hur som helst har Stina Nilsson fått utstå mycket när det gäller skriverier på sociala media och i tidningar, Radio och TV. Rättvist knappast, man talar om allt från misslyckande till fiasko under hennes fyra år som skidskytt. Några meriter är trots allt två pallplatser i världscupen, fyra pallplatser i IBU-cupen, SM-Guld i Rullskidskytte-SM och två SM-guld i singlemixed och Sprint och ett EM-brons i mixedstafett.

 Inte så pjåkigt, är detta ett misslyckande? Dessutom har hon med sin medverkan i svenska skidskyttet bidragit till att popularisera sporten en hel del genom att få hennes fans att följa skidskyttet. Dessutom fick hon fart på tjejernas åkning i skidskyttelandslaget genom ökad konkurrens från en världsstjärna i längdåkning. Stina Nilsson är den svenska längdåkartjejen som vunnit flest segrar i världscupen, 23 stycken, och man kan tycka att tränarna i skidskyttelandslaget borde ha kunnat förädla (coacha) en sådan förmåga på ett bättre sätt. Alla, även (speciellt) inom elitidrott måste ha en tränare med sig för att kunna lyckas och en välkomnande känsla är aldrig fel. Hoppas det blir så i SkiClassics!

 Borde man inte hellre tävla i lag i skidskytte än att det är landslaget som gäller när det i huvudsak är en så individuell och kommersialiserad sport. Vilket också skulle medföra större valmöjligheter för den enskilde tävlande?

Tjoho Stina, långlopp är som älgvandring, ser fram emot att se dig staka fram genom Alperna och åka på rulle i Vasaloppet! Toppen till förmiddagsfikat för en panschis! ☕️🏂🎷🎈😎 Bra för nerverna dessutom, jämför med det stressiga skidskyttet, bom ... bom! 🦉🏂😎 där rök några småfåglar i Alperna! 🐦☕️😎 och wow för längdåkning på alla distanser och Tour de Ski Light!



Podium Light eller konsten att stå på tillväxt

Stina Nilsson en skidskytt, så ska en bössa hanteras, så ska laggen glida, huka er gubbar och gummor här kommer Stina Nilsson en skidskytt! 
Bild från helgens tävlingar i Kontio Lahti där Stina blev trea, var bäst av de svenska tjejerna och tog sin första individuella plats på pallen i världscupen i skidskytte.
Hur är det man säger nu?
Hjärta slår klass, kanske ska man lägga till i skidskytte, konsten att skida (åka skidor) slår de säkraste skyttarna. De som inte har farten i benen och på laggen!
En bra dag på vallen så kan du hamna på pallen med lite grit (jävlar anamma) och fin skidåkning.
Men visst måste du ha talang för både skytte och skidåkning för att nå pallen i en världscuptävling.
Dessutom grabbar och tjejer (Kistalight i katedern) måste du ha uthållighet och träningsflit!
Hur är det man säger nu?
För att bli ett ess, bäst, behöver du förutom talang; träning och åter träning, där du i slutändan landar på si så där 10 000 träningstimmar.
Jättekul för Stina Nilsson med pallplatsen, trea, och jättekul för oss fans av Stina! Se även Stina Nilsson Trippel i Quebec och Tjoho för Sportlov Light!
Segraren och vännen Denise Herrman är först fram och grattar. Denise som också sadlat om med framgång från längd till skidskytte.
Snabbt framme i målgång och grattar är även Hanna Öberg som precis missar pallen men är glad för Stinas skull. Kistalight tycker sig dock se en irriterad rynka i Hannas panna; inte lätt att vara skyttedrottning i Team Öberg/Piteå skidskytteklubb när gamla storstjärnor i längdåkning och småsyrror sticker upp i åkningen och skyttet och lägger beslag på pallplatserna.
Grabbar och tjejer (Kistalight i katedern) i konsten att lyckas finns även en bit i hur man bemästrar känslorna i ett lag när det gäller konkurrens:
Tävlan, prestige och konsten att sprida god stämning i gruppen är viktiga för laget men påverkar även den enskilde idrottsutövaren.
Klart att det skaver där ibland, idrottare är ju bara människor precis som alla vi andra!
Visst har Stina Nilsson medfört massa energi till skidskyttetjejerna! Det tror i alla fall Kistalight som tycker sig se att det blivit bättre fart på laggen hos alla i laget sedan Stina dök upp i gänget.
Vi har också börjat följa Stina Nilsson på Instagram @stinanilssoons • Foton och videoklipp på Instagram.

Kistalights mest besökta bloggar
3. Mörtfors Light En av Kistalights favoriter 📖🍒🦉😎  (1,46tn)

Kul blandning ovan; sport, kultur (film och litteratur), Öland, natur och resa! 
Typisk mix för Kistalight?
Möjligen är Mörtfors Light på väg förbi Slumdog ... eftersom fortfarande besökare hittar vägen till den sidan, som nr fyra finns en blogg om tiden för skolavslutningar. Några besökare, elever, brukar hitta fram till sidan i maj och juni, år efter år, kul! 
Blogg nr fem; resa, litteratur och en komplicerad värld, kan det bli mer spännande? Ser att blogg nr sex om Bok-Olle i Byxelkrok har fler besökare än femman, mysko, se ovan! Ingen ordning på statistiken ovan! Kan man lita på Google? Blogg nr sju stämmer inte heller!

© Thommy Sjöberg

Monday, April 22, 2024

Cat Power på Cirkus

 

Klart vi var där 20 april på Cirkus när Cat Power sjunger Dylan!

Riktigt kul på Stan, Kulturnatt Stockholm spiller över, barnfamiljer i rörelse, turister som säkert tjusas av Stockholm som liknar en sagostad i kylan och skymningen, folk från förorten hittar in till museer och olika event. Kistalight och Mimmi på väg från Orten (1 6 4 Light), knökfullt på spårvagnarna på Strandvägen, vi tar apostlahästarna längs kajerna, Nordiska Museet och Djurgårdsvägen bort mot Cirkus.

Knökfullt och utsålt även på Cat Power, Bob Dylan in Consert. Publiken verkar vara yngre medelålders, inte bara grå pantrar och gamla Dylanfans utan kanske också en hel del folk i branschen som musiker, artister och producenter.

Cat Power kör igång utan åthävor, plötsligt står hon där med sina två musiker, en yngre gitarrist och en pianist och munspelsvirtuos, en trio i sparsamt dunkelt scenljus.

Första låten She Belongs to Me, här gäller en texttolkning, Cat Power fraserar raderna, går in i texten och är ett med sången. En kärleksvisa och ballad som säkert skulle passa bra som en bit för en jazztrio med trummor (lätt visp), bas, gitarr och sång.

En av de riktigt stora sångerna av Bob Dylan Visions of Johanna gör sig alldeles utmärkt med Cat Powers scenkonst. Det är en krävande tolkning Cat Power gör; att gå in i texterna, mångordiga med de surrealistiska och vackra bilderna som också berättar en historia, i Visions of Johanna en sorgsen kärleksmelodi även med konkreta iakttagelser. In this room the heat pipes just cough/The country music station plays soft/But there is nothing, really nothing to turn off

Act 1, den akustiska delen skulle absolut kunna vara något för ledamöterna i Svenska Akademien, rent av en föreläsning och uppvisning i Bob Dylans författarskap. Texterna i centrum när Cat Power, egentligen Chan Marshall, sjunger, fraserar, lever sig in i orden, raderna och verserna, en tolkning där hon lever med i hela kroppen. Musikerna som ackompanjerar har en lågmäld ton, gitarristen låter inte melodin och det vackra ta över och munspelet ligger väldigt nära Dylans ursprungliga tolkning.

De fyra följande sångerna, tillhör de stora numren från Bob Dylans Sångbok. It's All Over Now Baby Blue, möjligen ett avsked till folksångarkarriären för Bob. Desolation Row med en mycket vacker musikalisk inledning i originalet, rent av calypsotoner, till Bob Dylans alternativa Speech to The Nation (State of The Union Adress) med en mäktig surrealistisk ballad, en höjdpunkt för Dylan som singer/songwriter. De avslutande sångerna Just Like a Woman och Mr Tambourine Man är även de mycket vackra sånger med glimrande rader, mångordiga med djärva bilder, som också är tolkningsbara med flera möjligheter, Cat Power väljer ändå att låta texterna stå i centrum framför det melodiska och vackra, därför blir hennes konsert djärvare och mer krävande än en konventionell spelning.

Före Tambourine Man skriker någon i publiken, You look wonderful, Thanks säger Cat och skiner upp och låter glad i sin sång, följdfråga blir, Would you marry me? I don´t even know really how you looked svarar Cat Power och sjunger vidare in the jingle jangle morning I will follow you.

Kring Bob Dylan och hans sånger finns det olika skolor; Dylanologer och Bob Cats. De förra lägger tonvikten på texten och de senare på musiken och det som svänger. I act 1 i Cat Powers tolkning som följer originalkonserten med Bob Dylan från den 17 maj 1966 nära  och noga  skulle man kunna säga att det är Dylanologerna som har företräde, texten står i centrum, och det blir en krävande föreställning. Det vackra och melodiska får inte ta över. Mimmi och faktiskt Kistalight pustar ut efter första avdelningen och när the electric gig börjar - act II är det så smidigt att man knappt märker övergången.


Puh känns skönt att kränga av sig Dylanologens krävande kostym och bli en Bobcat och klappa händerna, gunga med i bandets kompakta och täta gung i andra avdelningen. Inledningen Tell Me Momma är en lättviktig låt, känns bra efter första avdelningens stränga Dylanologi!

 Ibland när Kistalight går på konsert och tycker att publiken är för loj och en artig lyssnande medelklass kan tankarna gå till åren som harvande lärare på Spånga High (Skolans dag Light), när eleverna hade temavecka och det var uppträdande av skolans band i aulan. Då var det en publik som levde med, klappade händerna, sjöng med, ett och annat tjoho, taket lyfte - javisst! Men ok publiken på Cirkus hänger med och Cat Power verkar vara en sträng kapellmästare till sina gossar på scenen, tycker vi oss märka, när hon vänder blad i sångboken på notstället.
Det finns vissa jazzharmonier men mest är det täta följsamma melodislingor i samspel mellan elpiano och munspel, hammondorgel, bas, gitarrer och trummor, hel del i the Bands anda, men mer polerat och riktigt bra, så där lätt som bara skickliga musiker kan spela. 
Blir en bra mix av låtar innan finalen, en blandning mellan ballader I Don´t believe You från Another Side of Bob Dylan och One Too Many Mornings från Times They Are A-changing och en härlig Chicagoblues gung med Leopard Skin Pill-box Hat från Blonde on Blond, och en tung blues är Just Like Tom Thumb´s Blues med fasligt litterära referenser i form av Rimbaud, Kerouac och Edgar Allan Poe.

Att gå på konsert kan vara lite som en fysisk upplevelse, en joggingtur i motionsspåret eller när man börjar få flow i en tennismatch, plötsligt rinner endorfinerna till och det bara händer!
Ståpäls och rysningar!
Ballad of a Thin Man, här börjar det hända grejer, volymen drivs upp, hårdare tillslag på trummor och högre intensitet på piano, orgel och gitarrer. Ljuset över scenen får en mer blå ton, Something is happening here/But you don´t know what it is, är det Bob Dylans sökande efter that tight Mercury Sound.
To the tax-deductible charity organizations! 
Inför finalen Like a Rolling Stone presenterar Cat Power sitt band, killar och en tjej(?), berättar om att hon känner sig hedrad av publiken och att det är ära att få spela och tolka Bob Dylans sånger i Stockholm. En amerikan tjoar på övre läktaren, svårt att höra vad, verkar en smula förvirrat, något om att vara 23 år och arbeta på bank - Cat Power replik, svårt även där att höra något men talk a lot of bullshit tränger igenom.
Sedan blir det till att spela fucking loud!
Once upon a time ...


Känns som en final med en harmonisk och glad tolkning av Like A Rolling Stone med det välspelande Bandet och Cat Power, Chan Marshall, av tidernas rockklassiker. How does it feel / _ _ _ /At Napeleon in rags and the language that he used/Go to him now, he calls you, you can´t refuse ...
 Once upon a time ...

© Thommy Sjöberg

Thursday, April 18, 2024

The Manchester Trade Hall Incident Remix



På Lördag 20 april på Cirkus i Stockholm återskapar Cat Power, Chan Marshall, konserten med Bob Dylan och hans band från 17 maj 1966 i Manchester Free Trade Hall. En bit konceptuell konst  från pophistorien, 1960-talet, och ett av de riktigt märkvärdiga, magiska ögonblicken i musiken från den tidsepoken. 
Cat Power sjunger som Bob Dylan men bättre, hon har den speciella förmågan att sjunka in i de poetiska, mångordiga texterna, frasera som en kvinnlig Bob och gestalta sångernas lyriska karaktär.
Nedan några rader om bakgrunden till konserten.

Från hörnan av Jones Street och West 4th Greenwich Village, februari 1963, Bob Dylan och Suze Rotolo, Just Kids, på det berömda fotot av Don Hunstein till skivomslaget The Freewheelin Bob Dylan.
Always on the run, inte riktigt tid att knäppa mockajackan, den obligatoriska ciggen i mungipan (finns på liknande bild), möjligen viss självmedicinering med rökande av gräs, det bara flödar låtar ur skaparverkstaden från West 4 th Street i Greenwich, mästerverk som Blowin`in the Wind, Girl from the North Country, Masters of War, A Hard Rain´s A-Gonna Fall (a masterpiece) finns redan i hans sångbok medan moderniteten i hans sångtexter och musik ligger framför honom.

Ung och sårbar, en kille från småstaden, javisst, alldeles ensam kom Bob till Det Stora Gröna Äpplet inte fyllda 20 år, för att söka upp idolen Woody Guthrie. Identifikationen med Woody kom också att förlösa Bod Dylan som artist och protestlåt skrivare men någon hillbilly eller hobo var han inte utan en judisk medelklasskille, från utkanten av det amerikanska samhället, Hibbing ett gruvsamhälle i norra Minnesota nära gränsen till Canada som ligger långt från de stora metropolerna.
Kul att tänka sig att i Hibbing High Schools aula debuterade Bob Zimmerman i slutet på 1950-talet, här tog han de första trevande stegen som rockare vid en skolkonsert, son till en pappa som hade Elfirma, ville han spela elförstärkt, enligt skolkatalogen som Little Richard, och enligt myten var det ett sådant oväsen vid tillfället (giget) så att rektorn drog ur alla sladdarna och avbröt konserten. 
Ett trauma för den unge Bob?  
Hibbing Highschool, en märkvärdig arkitektonisk skapelse  som var byggt mellan 1920-22 med en aula som är märkt som ett  kulturminne med stora ljuskronor, balkonger, med en mäktig orgel  och andra arkitektoniska detaljer, inspirerat av Capitol Theater i New York och med en exteriör som ett brittiskt Tudor-slott. En påkostad skolbyggnad betald av det stora amerikanska bolaget Oliver Mining som kompensation för att de 1918 flyttade staden Hibbing 3 km söderut för gruvområdet Hull-Rust-Mahoning Mine.

Tidigt hade Bob en förmåga att bygga en myt om sig själv, Suze Rotolo upptäckte till sin förvåning att Bob hette Zimmerman inte Dylan i efternamn och var en alldeles vanlig kille som höll på att bli inkallad till militärtjänst dessutom var Suze med barn och i all hudlöshet och sårbarhet som fanns i deras förhållande gjorde hon abort, ännu mer kritisk var Suzes vänsterradikala medelklassmamma (kulturtant) som skickade dottern till Perugia i Italien för studier och för att glömma sin hillbilly Bob.
Av detta blev det kärlekssånger eller snarare sånger med brist på kärlek; Spanish Boots of Spanish Leather, Don´t Think Tvice, och Tomorrow is A Long Time.

På vägen till de nyskapande låtarna där Bob skapade modernism i sin poplyrik skaffade han sig ett rockband. Han besökte Newport Folkfestival, 1965 uppträdde han tillsammans med Paul Butterfields Bluesband förstärkt med Mikael Bloomfield elgitarr och Al Kooper hammondorgel. Konserten är även den en myt och omskriven som en mycket bullrig historia (förskräcklig ljudnivå) med buanden från många besökare, men åsikterna går isär om vad som verkligen hände, Pete Seger den stora folksångaren ville få tag i en yxa för att hugga av elkablarna, jämför med rektorn på Hibbing High, till förstärkarna men hindrades och konserten blev väldigt kort med tre låtar. En av låtarna var den nyskrivna Like A Rolling Stone, åskådarna blev antingen magnetiskt elektrifierade eller var liksom utsatta av elchocker. 

Bob behövde inte dela idolen från ungdomen James Deans tragiska öde att dö i en bilolycka alltför ung, men en  mytisk motorcykelkrasch, inget vet riktigt vad som hände, var han med om i Woodstock. En händelse som blev upptakten till ett lugnt familjeliv och återhämtning under några år med hustrun Sara och ett antal barn och ett musicerande med The  Band i källaren (The Basement Tapes) i The Pink House även det i Woodstock. Bobs krasch blir ett symboliskt slut på en konstnärlig explosion, Rimbaud i popvärlden, en ofattbar mängd låtar som skrevs, album som producerades `från The Freewheelin Bob till Blonde on Blonde och världsturnéer som genomfördes till när Bob Dylan var i 25-årsåldern.

En av höjdpunkterna i Bobs avslutande världsturné före MC-kraschen kom att bli en av pophistoriens mest piratkopierade konserter, känd som The Albert Hall Concerts, men i själva verket inspelad i Manchester Trade Hall den 17 maj 1966 benämns ibland som The Manchester Trade Hall  incident. Spelningen kallas även för Judaskonserten, då ett ungt folkfan skrek Judas till Dylan under den elektriska delen, vilket fick Bob att reagera och leda konsertens höjdpunkt till ett av rockhistoriens mest nerviga nummer.
- I don¨t believe you, you´re a liar. 
- Play it fucking loud!

Once upon a time you dressed so fine
You threw the bums a dime in your prime, didn´t you?

Den här gången spelar Bob med sitt band så högt att både rektorn från Hibbing och vår folkhero Pete Seeger från Newport Festival hade fått (gåshud) ge sig, konserten är inte bara en av de mest piratkopierade utan också en av pophistoriens mest magiska spelningar och kan ses som slutpunkten för Dylans konstnärliga explosion, som ung poet och musiker.

En Rimbaud med elgitarr, munspel och raspig stämma!

Legendary Bob Dylan, The Albert Hall Conserts


Albumet trycktes 1998  som nr 4 i Bob Dylans Bootlegg Series, 32 år efter spelningen. Bakom den långa väntan fanns säkert saker som skavde för Bob och hans skivbolag. När man ser filmen är det uppenbart att  bakom showen med Bob och musikerna fanns det droger åtminstone för Bob som så uppenbart är drogpåverkad när han under akt 1 i den akustisk delen sjunger i trance de nyskrivna surrealistiska låtarna i en magisk koncentration som både liknar en medicinman från en egen stam av rockpoeter eller en sångare med autistisk pregnans med sinne för alla detaljerna som finns i sångerna.
Bakom Judasskriket och tumultet i konserten fanns inte bara en konflikt och spänningar mellan fundamentalistiska folksångarfans eller de som gillade Bob som elektrisk pop-Rimbaud i Beatles efterföljd utan även åskådare som var ute efter röj, skrik och skrän en sorts mobbing, ett drev som Bob och hans band var utsatta för när de åkte världen runt. Killarna i bandet var erfarna musiker, The Hawks (senare The Band), som spelat och turnerat i många år, tyckte att det var förfärligt med alla buanden på plats efter plats och efter inspelningarna kunde de kolla att musiken, soundet, från bandet var riktigt bra. 
Inspelningen och pirat-distributionen kom att leva sitt eget liv och spreds bland fans och samlare och bidrog till att ytterligare stärka myten om Bob Dylan och konserten, men som ett vin som lagras och mognar var till slut konserten redo för att tryckas upp i en officiell version av skivbolaget Columbia.

Från låtlistan 17 maj kan vi hämta minst sex till åtta sånger som höjdpunkter i Bob Dylans karriär som songwriter, från Visions of Johanna till Like A Rolling Stone.
Svenska Akademiens sekreterare Sara Danius som motiverade 2016 års Nobelpris till Bob Dylan med;
 som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen,
hävdade alldeles bestämt att Bob hade fått priset för sina texters skull. 

Bob Dylan som är hedersmedlem i American Academy of Arts and Letters, blev invald 2013 där för både sin musik och sina texter och den betydelse han har haft för amerikanskt kulturliv.
Kistalight bara instämmer Bobs storhet finns i syntesen mellan hans texter och musik!


Vi tar fram Bob Dylans Sångbok, studerar några textrader, sjunger med när vi lyssnar och imponeras av texternas struktur med rim och antal rader som verkar så organiserade. Imponerande av en rockpoet som ständigt är på turné och genomgår en sådan utveckling under några år från folksångare till rock´n roll, från thé till pots. 

Närmare tittar vi på några av sångerna från låtlistan under konserten med start i den akustiska första delen från Visions of Johanna hämtar vi de ofta citerade raderna But Mona Lisa musta had the highway blues/You can tell by the way she smiles. Här blandas nutid,  konsthistoria och mänsklig iakttagelse. Låten är en elegy för förlorad kärlek men kan också konkret placeras, är det inte Chelsea Hotel i New York, In this room the heat pipes just cough/The country music station plays soft. En del av Dylans storhet som textmakare är blandningen av konkreta detaljer och förmågan att med bilder skapa stämning.
Marianne Faithful har gjort en mycket personlig tolkning av låten med mycket karisma, broken english, på sitt album Masques senare kallat Rich Kid Blues.
Desolation Row Bob Dylans alternativa Tal till nationen, State of The Union Adress, en elva minuter lång Felliniinspirerad ballad med vacker inledning med flamencoriff av legendariske musikern Charlie McCoy från Nashville. De harmoniska riffen på gitarr förstärker textens surrealistiska textrader med mytologiska namn från litteraturens värld och samtiden. Inledningen är brutalt realistisk They selling postcards of the hanging/They´re painting the passports brown.  Vykorten som nämns är från en lynchning av tre färgade män som var anklagade för våldtäkt 1920 i Duluth och dömdes utan en rättvis rättegång. Realism i raderna som sedan övergår i surrealistiska scener i tio verser. En kort rad Or else Expecting rain har givit upphov till en av de mest omfattande hemsidor som finns om Bob Dylan med nyheter, diskussioner och arkiv. Desolation Row är Bob Dylans mästerverk som nyskapande surrealistisk modernist som poppoet med elgitarr, Einstein disguised as Robin Hood ...
I Just Like a Woman glimrande rader, hyllning till kvinnan som både tar och ger, agerar, får sammanbrott och spelar ut inför den hudlösa poeten Nobody feels any pain/ Tonight as I stand inside the rain ... Finns fin tolkning, cover, där av Nina Simone, en kvinna med karaktär, som ger låten en stämning av kamp och feminism. Ain´t it clear that - ! 
Mr Tambourine Man blev en monsterhit med The Byrds och gjorde folkrocken Americana populär innehöll endast två av Dylans verser. De surrealistiska raderna där Bob besjunger sin muse till Tambourine man tros ha inspirerats av jingle jangle karnevalen Mardi Gras i New Orleans efter ett besök där. Fellinis film La Strada har också nämnts som en källa till inspiration liksom gitarristen Bruce Langhorn, med på flera av Bobs inspelningar, som ofta bar omkring på en stor turkisk tamburin och så finns den inte osannolika tanken att sången handlar om sinnesutvidgade droger.
Från akt 2 den elektriska delen, Ballad of a Thin Man, en generations sång, ung versus äldre förstockad Mister Jones, Because something is happening here, för alla unga som vill gå sin egen väg, hitta en egen livsstil, som skiljer sig från etablissemanget, To tax-deductible charity organizations. Tung spelning här av Bob Dylan och hans band den 17 maj 1966!
Like a Rolling Stone vald till rockhistoriens bästa låt och listad av tidskriften Rolling Stone både 2004 och 2010 som pop och rockhistoriens mest inflytelserika komposition inom populärmusiken. Huvudnumret spelas den 17 maj efter det famösa Judasskriket! Play it fucking loud! Once upon a time you dressed so fine. Visst innehåller sången märkvärdiga poetiska rader; You used to ride on the chrome horse with your diplomat/Who carried on his shoulder a Siamese cat eller varför inte i den avslutande versen At Napeleon in rags and the language that he used/Go to him now, he calls you, you can´t refuse


Kärnan eller kraften (hårdheten) i Bob Dylans poesi bottnar i den långa resan han har gjort från utkanten av USA, nära gränsen till Kanada, en gruvstad Hibbing, där järnmalmen bröts i dagbrott, till Greenwichs bohemkvarter i New York, från main stream i amerikansk kultur och gammal judisk kultur från Östeuropa där hans föräldrar hade sina rötter, till beatkultur, Robert Johnsons blues, franska vågen, Rimbaud, Fellini och samhällsradikala idéer inom folkmusik och teater, något han själv har berättat om i Chronicles i kapitlet River of Ice. 
Skapandet av verser flödade när väl isen smälte i poesins frysta bäckar!
© Thommy Sjöberg

Thursday, April 11, 2024

Legendary Bob Dylan, The Albert Hall Conserts

 

Mer en Schrödingers katt än en Siamese cat!

You used to ride on the chrome horse with your diplomat

Who carried on his shoulder a Siamese cat
                   ( Bob Dylan Like a rolling stone)


On his Shoulder a Siamese Cat


Bob Dylan goes electric, en mytomspunnen förvandling i rock och pophistorien, killen med sina radikala och samhällsengagerade texter i Woody Guthries anda som skrev låtar för andra artister i det tidiga sextiotalets vänstervåg, får sitt genombrott med låtar som Blowin´ in the wind, The times they are a changin och mästerverket A hard rains a gonna fall, och blev en generations stämma. 
Bob Dylan ville vidga sitt uttryck med poetisk modernism i texterna men  även hitta en vidare ljudbild, the mercury sound, som krävde en häftigare scenföreställning och säkert påverkades han även av Brittpopens succé och genombrott i USA.

Carnaby Street outfit istället för look som folksångare!
Highway 61 med elgitarr, elorgel och polissirén istället för folksång och Freewheelin` Bob i vandrarkängor!

Född och uppvuxen i Duluth och Hibbing i norra Minnesota, det ena en kust och hamnstad för utskeppning av järnmalm och den andra en gruvstad för ett av de stora järnmalmsfälten, Mesabi, i USA. Hibbing var en håla långt ifrån de stora städerna New York, Los Angeles eller Chicago, alltså i utkanten av kulturliv och trender men ändå inte med sin Main Street och en plats där den Amerikanska drömmen lever.
Kul att tänka sig att här i Hibbing High Schools aula debuterade Bob Zimmerman i slutet på 1950-talet, här tog han de första trevande stegen som rockare vid en skolkonsert, son till en elektriker, ville han spela elförstärkt, enligt skolkatalogen som Little Richard och enligt myten var det ett sådant oväsen vid tillfället (giget) så att rektorn drog ut alla sladdarna och avbröt konserten. 
Ett trauma för den unge Bob?  
I Hibbing Highschool som var byggt mellan 1920-22 med kulturmärkt aula med stora ljuskronor, balkonger, med en mäktig orgel  och andra arkitektoniska detaljer, inspirerat av Capitol Teatern i New York och en exteriör som ett brittiskt Tudor-slott. En påkostad skolbyggnad av det stora amerikanska bolaget Oliver Mining som kompensation för att de 1918 flyttade staden Hibbing 3 km söderut för gruvområdet Hull-Rust-Mahoning Mine. 

När ett imperium, faller samman och inte riktigt hänger ihop blir språket viktigt, för att hålla ihop, kitta samman centrum och periferi. Språkets styrka tycks bevaras i samhällets utkanter och underlättar för det bestående samhällets fortlevnad. En sådan teori om språket omfattade poeten och essäisten Joseph Brodsky även han med ett Nobelpris 1987 i litteratur på sin CV och med samma födelsedag 24 maj som Bob Dylan om än ett år äldre än vår bard från Hibbing.

Några ledande poeter under 1900-talet som även fått Nobelpris i litteratur skulle kunna vara bevis för denna teori. Joseph Brodsky skriver i en hyllad essä om Derek Walcott (Nobelpris 1992) där han omfamnar teorin om allt det spännande i litteraturen, finns i den geografiska utkanten i ett språkområde, här engelska och i Karibiska övärlden. En omfattande värld där rimsmeden och språkkonstnären Derek Walcott har sina rötter och hämtar sitt stoff, andra exempel kan vara Seamus Heaney från Nordirland (Nobelpris 1995) eller V.S. Naipul, Sir Vidia med indiska rötter (Nobelpris 2001), mer essäist och reseskildrare som kom från Trinidad-Tobago även det Karibien eller Joseph Brodsky som lärde sig de engelska rimstrofeerna av W H Auden i sin förvisning under Sovjettiden till Archangelsk nära Ishavet i Sibirien med hjälp av engelsk/ryska lexikon och varför inte Bob Dylan (Nobelpris 2016) som kom från Hibbing i norra Minnesota nära gränsen till Canada.

Hur som helst hittade den unge Bob bortom teorier om språket vägen till Minneapolis, Dinkytowns universitet, och en intensiv identifikation med Woody Guthrie och en roll som folk och protestsångare, låg i tiden bland studenter som var hippa och samhällsengagerade, så småningom hamnade han i New York efter att ha besökt sin svårt sjuke idol Woody och blivit kvar i Greenwich Villages bohemkvarter i The Green Apple. Bobs första egna skrivna sång blev Song to Woody som snart skulle följas av ett stim av mästerliga sånger.

To be Continued ... under utveckling ... kan (kommer att) knytas ihop senare med andra bloggar

© Thommy Sjöberg



Det kommer mera ...