https://youtu.be/K4-MdFt_-mcW Hela Världen Stor från albumet Över Broarna
Du gamla du fria, du fjällhöga nord/Säg vilket är svenskans vackraste ord/Min lärare sa att det är liljekonvalj/Vita detaljer att skåda gläntan/I Aftonbladets tävling vann förgätmigej/Är de blå eller lila? Ty jag lider av glömska/Är grönskan ljummen, kall eller varm?/Kan ögonblick ändras i iris nyans/I nätter svarta som fötter på barfota barn/Ja, nu vet jag/Och vilken lycka det ger mig/Ditt vackraste ord är: färg/Glad
Tjoho grabbar och tjejer, nationalister, antivaxare, klimatförnekare, fake-news skapare, landsbygdromantiker, vanligt folk i den politiska mittfåran, hipsters och politiskt korrekta på vänsterkanten, alla som vet hur saker och ting ska vara, plus unga EPA-traktorförare i Löttorp och hip hoppare i förorten Kista!
God Nationaldag på er! 🇸🇪🇸🇪🇸🇪
Kistalight har för vana att skriva en blogg på Nationaldagen, något Light om den Svenska karaktären och särarten, förra året om den svenska sommarstugan (se Om du vill bli en Svenne ...) får se vad vi väljer i dag!
I dag är det 500 år sedan Gustav Vasa, egentligen Gösta Eriksson, blev vald av de svenska ständerna i Strängnäs (adel, präster, borgare och bönder) till Sveriges konung. Gustav Vasas storhet kan sammanfattas i att det var han som gjorde (ledde) upproret mot den danska överheten, Kristian tyrann, avslutade Kalmarunionen, och landet gick från medeltid till renässans och blev den självständiga nationalstaten Sverige. Gustav Vasa centraliserade sedan makten och Sverige blev en stark statsmakt. Från kulturellt håll, språkligt och litterärt, var reformationen Gustav Vasa viktigaste bidrag. Sverige gick från att vara ett katolskt land till ett protestantiska rike, svenska språket ersatte latinet som gudstjänst-språk och 1541 kom Gustav Vasas bibel. Bibeln där var översatt av Laurentius och Olav Petri från Martin Luthers tyska tolkning av bibeln från latin. Det är en bok med mycket märg, kraft och kärna i språket, säkert också färgad av Gustav Vasas personlighet och stilistiska förmåga, än i dag talar man om hur Luther har färgat vår vår arbetsmoral och värdegrund.
I dag på nationaldagen fyller också Björn Borg 67 år (forna tiders pensionsålder), ABBA kommer inte att återförenas men uppträder som avatarer i London, Volvo rullar även om de kämpar med att bli en Elbil att räkna med, IKEA tycks greja konkurrensen med e-handeln utan att lägga ner sin verksamhet, svenska deckarundret verkar bestå nere på kontinenten med Läckberg i spetsen, Spotify snor åt sig miljoner från musikskapare och låtskrivare och Zlatan lägger fotbollsdojorna på hyllan och äras i Milano mer än i gamla Svedala. Är han då inte riktigt en svensk om än uppväxt i Rosengård i Malmö?
Kistalight hävdar att han är hur svensk som helst!
Zlatan har gjort en klasskarriär som många äldre svenskar känner igen från tiden när Sverige var ett fattigt land när det fanns ett skiktat samhälle och människor var (blev) mer bundna vid sitt ursprung. I sin bok Jag är Zlatan skriven av David Lagercrantz efter samtal och intervjuer skildras en uppväxt som i mångt och mycket påminner om hur svenska arbetarförfattare hade det under sin barn och ungdom från den tidigare delen av 1900-talet. En Eyvind Johnson, Harry Martinsson, Ivar Lo-Johansson, Arthur Lundqvist Rudolf Värnlund och senare Stig Dagerman eller Karl Vennberg. Där hävstången var att skaffa sig bildning (autodidakter) via studier, att läsa och skriva sig till framgång. Byta samhällsklass gick via intellektuella yrken som skribent och författare, en väg de skildrat i sina böcker.
För Zlatan blev det fotbollen och David Lagercrantz har skrivet en nutida bestseller med litterära kvaliteter med en ton av de gamla arbetarförfattarnas självbiografier och deras väg bort från fattigdom och brist. De litterära kvaliteterna finns i dialogen, konkreta detaljer, miljöbeskrivningarna, relationerna till föräldrar (brist) och vuxenvärlden. En skildring som inte väjer för sanningar, pinsamheter och målar med realism, kanske den även påminner om rockstjärne eller musikbiografier som Keith Richards Livet eller Miles Davis The Autobiography, båda biografier som inte väjer för något och skrivna med en hänsynslös uppriktighet! Jag är Zlatan visar även på sprickorna i det svenska folkhemmet; fattigdom, klassamhälle och barn som far illa.
Här ett utdrag från Kistalight när det begav sig om Jag är Zlatan:
Rykande åtgång på Zlatans självbiografi Jag är Zlatan på Kista Akademi bokhandel. Alla exemplar är slutsålda. Hyllorna gapar tomt under den nytryckta Tomas Tranströmers samlade dikter.
Har aldrig varit med om något liknande säger en av Kistalights gamla elever, Sara, som numera är bokhandlare i Kista galleria och ser Zlatans första upplaga slutsåld från den ena dagen till den andra!
Första upplagan lär ha tryckts i hundratusen exemplar och den andra upplagan är på väg.
Kistalight kommer över ett exemplar och läser med stigande intresse. Det är inte bilarna, de stora stjärnorna, finterna, målen och jublet på de legendariska arenorna – från San Siro till Nuo Camp som fascinerar utan mer berättelsen om den lilla killen från Rosengård och hans resa.
Zlatan var en övergiven kille. Kom mest att bo hos farsan. Farsan som var bosnier och uppslukad av Balkankrigen drack mest öl, lyssnade på juggemusik och var inkapslad i sig själv och hade just ingen tid över för Zlatan. Hos morsan i Rosengård som var omgift var det trångt, stökigt och fattigt med strulande halvsystrar och smockan hängde ständigt i luften i form av pisk med träslevar om ungarna inte lyssnade på morsan. I skolan kunde han typ inte sitta still och var ständigt i konflikt med lärare och alltid på språng.
Och så fanns bollen!
Fotbollen!
Med den kunde han göra tricks, finter och lira med de andra grabbarna. Fantasi, flykt och gemenskap och drömmar på samma gång, Brassarna blev förebilder, Ronaldo och de andra stjärnornas finter och steg tränades i timmar. Inga problem för en övergiven kille som ingen frågade efter var han var och som var hyperaktiv.
En lyckad fint och dribbling och han kunde, nåja, le hela vägen till det där samtalet med rektorn som han var kallad till!
Här någonstans tror jag Zlatan skapade sitt spel, grundlade sin teknik och lärde sig se öppningar i spelet.
Resten, alla fotbollsakademier, träningen hos MFF och andra klubbar var bara förädling av den ursprungliga talangen.
Kaxigheten och strulet då?
Säkert i mycket en följd av fyra bokstäver (ADHD), som tycks bli allt vanligare i dag, men också brist på stöd från vuxenvärlden. Vem stöttar en kille som mest har fått klara sig själv från en fattig förort och där de svenska idealen från medelklassen är långt borta!
Lust att läsa mer om Zlatan från Kistalight!?
Trevlig läsning och nationaldag!
Jag är Zlatan blev inte bara en bestseller utan även en folkbildargärning! Massor av ungdomar, tusentals (rent av tiotusentals) kom att läsa sin första bok, något som gladde många lärare, bibliotekarier, föräldrar och alla andra som gillar att ungdomar läser.
ReplyDeleteSå visade ju boken även på sprickorna i folkhemmet och hos den svenska självbilden i den bästa av svenska världar: Trots allt kan en envis, uthållig liten kille med mycket jävlar anamma (grit) nå hur långt som helst inom fotbollen, rent av nå den absoluta toppen!
Stort!