Kistalight Adresses

Tuesday, January 23, 2024

Gott Nytt Läsår från Kistalight 2024

 

Vi packar säcken med nyårslöften för 2024 med en julkalender Therese Bohman med Kammakargatan, lite sent kanske, men väl värd att läsa, rent av ett nutida fanzine i digital skrud, se Archive - KAMMAKARGATAN (substack.com). Inledningen är magnifik med beskrivning av gatan,  liksom lite av en Ture Sventon från 1997 om än i studentmiljö. Nittiotalet studenthäng, lite udda studenter på Universitetets kulturinstitutioner, finns säkert en del likheter, igenkänning, med både åttiotal och sjuttiotal, som när Kistalight var ung student och hängde på Litteraturvetenskapen.
På andra sidan Drottninggatan, Kammakargatan upp emot Johannes kyrka, är det en fasligt litterär miljö som råder, där både Hjalmar Söderberg, Gunnar Ekelöfs och Agnen Krusenstiernas andar svävar över gatan, ska bli spännande att läsa klart Therese Bohmans julkalender, digital fanzine, senare Kistalight tolkning.

De 24 luckorna är lättlästa, småputtrig julstämning, tre konst och litteraturstudenter Andreas, Roman och Therese. Trion håller mest till i en lånad våning (Andreas moster) nära Tegnerlunden där det står Hammarsten på dörren och Therese får en liten vindskupa i samma hus där hon boar in sig. 
Studier och fester avlöser varandra, man driver en litterär fanzine Stereo med otidsenliga studier av Strindberg och Rilke, Therese läser Bergtagen av Thomas Mann och killarna lyssnar hellre på Charles Parker, Dizzy Gillespie eller Bachs juloratorium än samtida pop. Idyllen visar sig innehålla spänningar, mystisk kvinna i boa dyker upp, en glittrig dam från övre samhällsklass,  blir champagne istället för gluwein, och Andreas och Roman grälar medan Therese får mystisk present när hon firar jul i sin ensamhet i vindskupan.
Lite stämning av bröderna Morgan (Klas Östergrens Gentlemen) alltså om än på Kammakargatan. 🎷🎈😎
Kul Julkalender a la digital fanzine! Betyg Fem saxofonsolon av fem av Charlie Parker på Kammakargatan ovan Tegnerlunden

Klart vi ska ha en Nobelpristagare bland våra nyårslöften när det gäller läsning. Det får bli Jon Fosse med Hundmanuskripten, säkert en bra introduktion och ett utmärkt sätt att närma sig Fosses författarskap. Vi har läst första kapitlet Nej, åh, nej om den ensamma hunden Webster som längtar efter att få se havet och tröttnat på sin gamla matte Oline med en kurrande mage och han vill ge sig ut i världen på nya hundäventyr. 
Texten och hundens Websters äventyr är förrädiskt enkla, gammal vovve med en människas tankar (antropomorfi) och skulle kunna fungera som en barnbok om det inte anades en avgrund bland alla omtagningar och upprepningar i Fosses berätelse. Kistalight anar ett släktskap med Beckett eller varför inte Harold Pinter i dialogens glidningar.
Kul att Jon Fosse har fått Nobelpriset i litteratur, en mystiker från Norges Vestland, som skriver på nynorsk, västnorsk dialekt och konstspråk, ett språk med litterära kvaliteter som Kistalight upptäckte som ung student när vi på kursen i norsk (Nordiska Språk i Block-Svenska) läste Dalen Portland av Kjartan Flogstad.
En stor läsupplevelse när det begav sig!


Omläxa på Anna karenina för Kistalight, en berättelse som vi sett både på film och dramatiserat för teatern. Den senare såg vi på teatern, Dramaten, med Livia Millhagen som Anna Karenina, mycket bra! Nu är det dags att ta oss an en superklassiker även om det för dagen inte är riktigt PK, Ukrainakriget, med ryska litterära giganter som Lev Tolstoj. Tolstoj blev vi riktigt intresserade av när vi läste Elif Bautmans Besatta, äventyr med ryska böcker och folk som läser dem. Elif B är doktorand i rysk litteratur och berättar om ett föredrag hon håller på Jasnaja Poljana där hon, kul och fantasifullt jämför Anna Karenina med Alice i Underlandet, och hur Tolstoj kanske inspirerades av den när han skapade sin karaktär.
Kul att vara litteraturstudent! Se Besatta Elif Batuman Light!
Vid 68 års ålder får Tolstoj tennislektioner och blir omgående besatt av att spela. tre timmar om dagen spelar han sommaren igenom, släkt och vänner får turas om att möta honom, kul tycker Kistalight att en av världslitteraturens stora original blev en tennisfan i mogen ålder.
Wow säger vi också för intensiteten, vi som bara spelar tennis en gång (oftast) i veckan! 

Bild från New Yorker maj 16, varken spelare eller fotograf, förutom Tolstoj, är identifierade. Troligen är fotot taget av Tolstojs fru Sophia men är inte daterat. Bilden är upptäckt från en tweet av Elif Batuman. Tennisbanan kan man se om man tittar in på Jasnaja Poljana hemsida, https://sv.wikipedia.org/wiki/Jasnaja_Poljana. Banan skymtar i gamla filmer därifrån.

Anna Karenina har också en av världslitteraturens stora inledningar, med första meningen:

  Alla familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget sätt. Mer karaktär i den engelska översättningen; Happy families are all alike; every unhappy family is unhappy in it´s own way. 

Bara en sådan inledning kan få en inbiten litteraturfan att läsa 927 sidor, Norstedts klassikerutgivning 2007, vi kommer att klara det! Ta den tid du behöver som eleverna sade till Kistalight när de frågade om läxförhöret var rättat och svaret var nääe! Det har varit lite mycket den senaste tiden!

Vi fortsätter med en stor klassiker i litteraturen, visst har vi läst Moby Dick som pojkklassiker och som riktigt unga som Illustrerad Klassiker men här är det frågan om Penguins utgåva i deras klassikerserie. Moby Dick av Herman Mellville på engelska i originalform med författarens kärnfulla språk med gammaldags och ibland bibliska former och uttryck bland sjömän och valfångare. Här finns också en av världslitteraturens mest kända inledningar; 

Call me Ismael. Some years ago - never mind how long precisely - having little or no money in my purse, and nothing particular to interest me on shore, I thought  I would sail about a little and see the watery part of the world

Precis som hos Tolstoj slår det an en ton, ett grundackord för berättelsens handling och huvudpersonens karaktär. Stora klassiska romaner kräver även stort utrymme i Moby Dick Penguin Edition är det 687 sidor, då får man förstås dra av 91 sidor för bibliografier och A Note on the Text i inledningen. Dessutom finns det ett hundratal sidor med commentary och appendix, hej och hå här krävs det uthållighet. Skepp ohoj, har någon sett en vit val? Kul att vara litteraturvetare!

Med de två tegelstenarna Anna Karenina och Moby Dick ovan avrundar vi våra nyårslöften med en fotodagbok och självbiografi från vår samtid, Alexander Mahmoud, Du vill inte mer. 

Det får räcka med fem titlar - läsning ska vara lustfyllt, kul och upptäckande. Kan bli bra med lite läsning från 2000-talet. Bor man i Kista så finns det även i förorten uttryck för kultur och talang, just på vår adress hänger både fotograf, en producent, hip hoppare, rappare och låtskrivare. Alexanders bok har vi fått som gåva av författaren och hans väninna Elham, då de ofta påtar i sin täppa med blommor och grönt strax bredvid vår rabatt. Kul med kulturhäng där man bor i Orten! Se även Orten 1 6 4 Light!


Plus Gott Nytt Tennisår


Klart vi håller på Bajen i både fotboll, bandy och hockey men hellre än att hänga på en fotbollsläktare och tjoa bland fyrverkerier och hejaramsor så kikar vi på tennis och allra helst då damtennis, ett val värdigt en old boy. Här Sabalenka, fysisk spelare med mycket bollkänsla, som vinner årets första Grand Slam AUS-Open. Wow, Fifteen Love, game set and match!

Kistalight fortsätter med sitt gruppspel på kvällarna i Solna, men är på jakt efter mer permanent spel på dagtid. Vi hoppar då och då in bland panschisarna i Mälarhöjden, PTK Tennis, kul med pigga grå pantrar, både tjejer och killar, med spring i benen. 

Hur mycket står det nu? - Dues!

 ©Thommy Sjöberg


1 comment:

  1. Ett sätt att läsa Anna karenina i Nordstedts klassikerserie är förstås att se den liksom en TV-serie. En serie i 8 delar och betrakta varje del som en bok.
    Vips är de drygt 900 sidorna 8 korta romaner (relativt) och plötsligt blir en roman åtta stycken läsupplevelser!
    Sic!
    Är detta rätt taktik för att ta sig an ett världslitteraturens stora verk?
    Läs bara läs!

    ReplyDelete