Just for fun, från Kista till Norra Öland och med Järvafältet, en värld i sig! Essäer och resebitar, gott humör, i en mix av högt och lågt, med en ton av allvar till skratt av indieförfattaren och förläggaren Thommy Sjöberg
Biten kan också ses som en förlängning av tankar från Bok Olle i Byxelkrok Remix och ett exempel på Ölandslitteratur!
Kistalight har läst Öland brinner av radiojournalisten, på Svt och SR P4 Radio Kalmar, Sigrid Edsenius, mest handlar boken om dubbelmorden i Mellby Byxelkrok 2006 och Flakböle norr om Löttorp 2012 och om andra mystiska våldsamma bränder på Norra Öland.
Morden som är en sorg för bygden Norra Öland! Sigrid Edsenius bok är också en bok om människorna, naturen på Norra Öland och den väldigt speciella miljö som finns där och boken kan möjligen också ses som ett inlägg mot den tystnadskultur som råder i bygden kring de tragiska dubbelmorden.
Ofta nämner hon den norra udden i texten utan att riktigt karakterisera (definiera) området. Där finns tre unika naturvårdsområden; Neptuni Åkrar med sina klapperstensvallar (kalkflis) och blommande blåeld på försommaren, Trollskogen med sina krumma lågt växande tallar härdade av vind och väder och den över en mil långa Bödabukten med sina sandstränder, revlar, och sanddyner bundna av starrgräs, ett sätt att undvika sandflykt. Bödabukten; Böda Sand, Lyckesand och Homrevet är en perfekt match för sommarturism; sol, bad, party, friluftsaktiviteter och lite ... hm hm i en bra mix av kommersialism, fri natur bortom tingel tangel och familjeliv för småbarnsföräldrar. Men vad är då egentligen Norra Udden? Kistalight föreslår att man tänker sig den som en stående triangel med basen i Bödarondellen Enerumsvägen upp till Byxelkrok och spetsen vid Långe Erik och Trollskogen. Tjoho för detta, en fantastisk mix av tre naturvårdsområden; Neptuni Åkrar, Trollskogen och Böda Sand plus en av Sveriges solsäkraste platser Byxelkrok. Kroken med sin air av gammal badort, fiskeby, båtförbindelse med Oskarshamn, nöjesställe och smältdegel för ölänningar, turister och sommarboende men också scenen för ett i rättsligt avseende icke uppklarad dubbelmord 2006 i Mellby Byxelkrok. Sigrid Edsenius följer mordfallet tätt i spåren i Öland Brinner, är varsam med namngivning, och lågmäld i sina omdömen om människor och skuldfrågor, mest försöker hon redovisa berättelsen om morden som en faktaredovisning. (More facts than views!) Visst lyckas Sigrid Edsenius med det, ändå kan man läsa Öland Brinner som en nyckel dokufiktion, en bok där Norra Uddens invånare, bofasta och sommarölänningar, kan känna igen sig i de berörda människorna. En viktig bok för att öppna upp de egensinniga Norra Uddens (är inte alla öbor en smula sturiga) invånare och deras tystnadskultur. Samtalet som en del av att läka sorgen efter dubbelmorden! Betyg (förhoppning) fem goda samtal av fem om Öland Brinner!
Kistalight hittade vägarna förbi Bukowski under torsdagseftermiddagen, Lars Norén - Ting, en visning av delar av hans efterlämnade föremål som nu är till försäljning (auktion från 14 - 17 oktober) från Noréns dödsbo. Shoppar katalogen (ångestdämpande), lågmäld avskalad presentation, vackra bilder, interfolierade av texter från dagboken. Bild Thommy Sjöberg Se även Kistalight Minns Lars Norén!
Ting kunde vara viktiga i Lars Noréns författarskap, rekvisita som triggade kreativiteten.
En cykel av fabrikatet Bianchi, en skinnpaj från Armani, solglasögon gärna runda (The Victorian) från Uma Wang, kameror av märket Canon, stolar, bord, hyllor och lampor av designklassiker toppat med Le Courbiseur vilstol eller en Zenith kikare.
Märkesnamn som kan ge ton till ett drama i en medelklassvärld. Ärligt talat finns det även en del mindre bra grejer i utbudet av ting i visningen.
Det finns även böcker, tavlor, posters, vinylskivor, CD, fotografier från olika uppsättningar av Lars Norén och fina bilder från klassikern i TV-teatern Natten är Dagen Mor.
Trädgården mellan 10 och 13. Sedan sprang jag. Pumpade cyklarna, var tvungen att ta Bianchin. Den är inte bra på grusvägar. (citat Lars Norén)
Bianchi, racercykel, Italien ca 1980-tal. Utgångsbud 5000 SEK 490 EUR Bild från visningen Thommy Sjöberg
Undrar om inte Bianchin dyker upp som staffage i flera av Noréns berömda dramer?
Från skivsamlingen på visningen skymtar även Velvet Undergrounds Banana klassiker med Andy Wahrols skämda banan på omslaget, likt Andy Wahrols estetik är Lars Norén bra på yta, märkesvarorna upprepas som minimalism i hans uppsättningar i de stora dramerna.
Lyxkonsumtionen av märkesvaror som ett sätt att bli bekräftad eller för att bedöva sin ångest för en övre penningstark medelklass?
Varufetischism?
En av hemligheterna med Lars Noréns storhet som dramatiker är hans förmåga att lyssna in det sköra, vilsna och det oväntade hos människor i medelklassen. När de möts på sommartorp, julfirande eller i urscenen hos den dysfunktionella familjen på hotellet i Genarp i Skåne. Det är lite som hos Leonard Cohen.
There is a crack in everything
That´s how the lights gets in
Man skulle kunna säga att Lars Norén har absolut gehör, en musikalitet i texterna och i den dramatiska gestaltningen!
I Lars Noréns CD-samling vimlar det av jazzmusiker, lite namedropping; Miles Davis förstås men även Sonny Rollins, Art Pepper, Bud Powell, Stan Getz, Gerry Mulligan, Thelonius Monk, Charlie Parker, Keith Jarrett och fram för allt Chet Baker, den sköraste av dem alla.
Aktuellt bud
8 400 SEK
Utropspris
2 500 SEK
I visningen Lars Norén - Ting finns inga stora boksamlingar men hans samling av Martin Heidegger säljs 31 volymer.
Ingen av Lars Noréns döttrar som vill förkovra sig i Heideggers existentialistiska filosofi?
Annars kan man väl tänka sig att Lars Norén bör ha haft ett omfattande bibliotek med både poesi, filosofi, samhällsdebatt och skönlitterära verk för att inte tala om vad han originalmanus skulle kunna vara värda, en del av dem kanske deponeras i aktningsvärda bibliotek och samlingar.
Nationalklenoder med paketerad ångest från Genarp!
Kala rum, vita väggar, minimalism i inredningen, allt för den kreativa processen men visst måste väl Lars Norén ha haft ett välfyllt bibliotek någonstans?
Hur som helst ekar hans dramer av klassisk poesi och lyriska avgrunder.
2011 – Pingviner kan inte baka ostkaka (Ulrich Hub)
En underbar titel den sista, som också vittnar om att Lars Norén kunde ha humor! Vi avslutar med, bäddar in, Chet Baker Live at Ronnie Scotts. Chet Baker som skulle kunna vara en hudlös, sårbar antihjälte i ett drama av Lars Norén.
Genom åren som konstnärlig ledare och regissör har även Lars Norén utarbetat en praxis att samarbeta med sina skådisar, ljud, ljus och dekoratörer när han skapar sina föreställningar. Han spelar på sina ensembler som vore det en samling instrument eller som den gode läraren som spelar på sin klass som vore det ett klaviatur för att plocka fram det bästa hos var och en. Hur som helst har det skapats en hel del unika föreställningar de senare åren genom mötet mellan Lars Norén som regissör och hans teatergrupper. En tragedi blev dock samarbetet med några svårt kriminella interner i pjäsen 7:3. Ett teaterstycke som slutade i en mänsklig katastrof med polismorden i Malexander.
Kreativitet a la Lars Norén
Scendekor med märkesvaror från Bianchi racercykel till Le Courbiseur vilstol av italiensk design
Musik från Maria Callas via Velvet Underground till Chet Baker There is a crack ...
Lyriska titlar på dramerna, anger en ton - visar en avgrund, från Stagnelius, Eugene O´Neill, John Milton till Primo Levi Som löven i Vallombrosa
Kala rum, vita väggar och minimalism i inredningen
Spela på ensemblen som ett klaviatur, mötet mellan skådisar och regissör skapas under, minus den tragiska utgången i pjäsen 7:3 där en idealiserad konst och människosyn mötte en brutal kriminell verklighet
Influenser från Strindberg, Tjechov, Eugene O´Neill och Edvard Albee, undrar om inte Beckett fanns där i bakgrunden också. De stora dramatikerna fanns där som ekon, tonfall, i Noréns egna dramer. Ibland med en lätt men säker hand, som till exempel i Som löven i Vallombrosa där Tjechovs ande vilar över den svenska sommarverandan som en lätt bris från fjärden när det är dags för ett litet glas i kvällningen
PS Undrar om inte detta, bloggen, kunde fungera som ett intro (läraren i mig) om Lars Norén på gymnasiets tredje årskurs? Grabbar och tjejer, i dag tar vi något om Lars Norén och hans scenkonst!
Tjoho grabbar och tjejer, om Kistalight ännu stod i katedern och orerade skulle det bli något om årets Fredspris! Fina pristagare, i Nobels Fredspris från förra veckan som absolut bör uppmärksammas!
Hur som helst, det är det skrivna ordets kraft, som står i centrum.
Två journalister, Maria Ressa från Filippinerna och Dimitrij Muratov, får fredspriset för sin kamp för det fria ordet och demokratin. Båda är även redaktörer och grundare av inflytelserika tidningar av typ undersökande journalistik; Maria för webbtidningen Rappler i Filippinerna och Dimitrij för den ryska tidningen Novaja Gazeta. De är båda som en nagel i ögat på korrupta och maktfullkomliga företag, myndigheter och politiker.
De får priset för sina insatser att skydda yttrandefrihet som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, säger den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Att vara journalist i dag är ingen trygg och säker arbetsuppgift, yrkesgruppen tillhör de mest utsatta, förföljda, fängslade och till med mördade i världen. En dag på jobbet för Maria Ressa eller Dimitrij Muratov kan bokstavligen innebära allt från hot om fängelse till dödsfara.
I länder som Saudiarabien, Iran och Kina är det nattsvart för tryckfriheten, i autokratier som, Ryssland, Belarus och Turkiet m fl är det djupt problematiskt, i länder som Brasilien, i USA under Trump, i Polen och i Ungern är pressfriheten så utsatt att det är djupt oroande när populistiska politiker får råda. Se vidare karta från Reportrar Utan Gränser nedan!
Från mörkt till ljust grad av pressfrihet.
I media finns just nu rader av artiklar där man diskuterar journalistik, åtminstone i SvD som Kistalight gärna läser, trots liberala vänster sympatier, för att vi tycker tidningen har en bra journalistik med briljanta reportrar. Tidningen följer olika aktuella yttrandefrihetsfrågor som utskottsförhören i Washington USA om Facebooks algoritmer, om vad som är sant och vad som falskt, att kunna skilja på news and views eller som Lena Andersson krönikör i SvD kunna ställa filosofiska etiska frågor kring vad som är politiskt korrekt eller en realistisk verklighet.
Kring de stora i High Tech råder det ju dessutom totalt hemlighetsmakeri vad som styr och ligger till grund för deras algoritmer (leva i sitt eget flöde eller bubbla), väl bevarade hemligheter, utebliven transparens av Facebook, Google (Don´t be evil – är du scannad lille vän) eller Twitter. High Tech företag som förlorat mycket av sin good will efter att ha varit plattformar för alla påverkanskampanjer i presidentval, Brexit-omröstningar, stormningen av Capitolium och näthat med ryska troll.
Kistalight väntar ännu på det riktigt uttömmande, sanningsenliga berättelsen och täckande reportaget från stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. Kanske finns det i den engelsk amerikanska språkområdet men dock ännu inte något reportage som har haft internationell genomslagskraft eller varför inte en välskriven genomarbetad rapport.
QAnon Light, Från Karneval till Upplopp, Capitolium den 6 Januari 2021
Några av deltagarna i stormningen av Capitolium börjar nu få benämningar i media som om det vore epitet från Donald Trump! Shamanen med buffelhatten, talarstols-mannen, skrivbordsmannen i Pelosis rum, vaccindoktorn med förvirrade tal i rotundan, den skrikande skellefteåmannen med halsduken, hillbillies united och mer skrämmande the guys med zip tie (hand cuffs - handfängsel) verkar ämnade för dem som tros vara lagstiftare (senatorer) i kongressen. En av dem i paramilitär klädsel bar också fäst mobilkamera på bröstet.
Dirigerad utifrån?
I dag röstas det om riksrätt mot Trump i Representanthuset.
Nu är Trump avstängd på Twitter
då blir 45:an inte särskilt vitter!
/ ___ /
Trump skriver på sin sista tweet, lovar, att övergången till den nya presidentämbetet och inagurationen kommer att gå lugnt och städat till.
Men eftersom 45:an typ ljuger varje dag (6 - 8 ggr) så bör tweeten naturligtvis tas emot med stor skepsis.
What´s next?
Kring Avstängningen av Trumps twitterkonto har det uppstått en debatt om yttrandefriheten. Stora techbolag, menar man, borde inte ha rätt att stänga av konton. Kistalight tror att många debattörer glömmer att gammalmedia (tidningar, radio och TV) i allt som publicerades hade gränsvakter, ofta äldre erfarna redaktörer (journalister) med omsorg om språk och innehåll som kunde vara väl så tuffa, visa stor integritet, både mot ägare och skribenter.
Något för tech och sociala media?
Återkommer i frågan, puh, dock skönt att 45:an är avstängd på både Twitter, Facebook och Youtube!
I efterdyningarna till stormningen av Capitolium börjar nu mobben få konturer. En sällsynt samling freaks; högerextrema (Proud boys), konspirationspricks (QAnon), vit maktanhängare, nynazister, milisgrupper, andra högerextremer, typ bikers, bråkmakare och säkert en och annan mer vanlig Trumpanhängare med alternativ världsbild. Kusliga bilder visar också på både våldsamma angrepp på poliser med tillhyggen och militärt utrustade freaks med buntband för handfängsel och maskeringar - sökande efter lagstiftande senatorer, skrikande slagord riktade mot Mike Pence och Nancy Pelosi i kongressen. Flera av dem är identifierade och de kommer säkert att dömas.
Även för konspiration och inhemsk (domestic) terrorism?
Ett stort frågetecken är hur kunde detta ske?
Riskbedömningar fanns, varningar var utfärdade, men var fanns polisen, FBI och Nationalgardet?