Kistalight Adresses

Monday, May 24, 2021

Kistalight hyllar Bob Dylan 80 år ... Bara en Sång och Dansman, Remix

I dag hyllar vi Bob genom några gamla bitar som kanske problematiserar vår gamle bard en smula, vilket inte förminskar hans storhet som låtskrivare, musiker, historieberättare och mytskapare.

Bob förde in modernismen (bildspråk och ämnesområden) i popmusiken och rock ´n rollens värld av texter och melodier!
Nu är han också en pionjär och inför moderniteten (ha...ha) i Nobelföreläsningarnas värld!
Varför sitta på kammaren och fila på en Nobelföreläsning?
Allt finns ju på nätet!
Varför inte hämta hem valda förutsägbara formuleringar (sporadiska likheter) på en amerikansk sida för läxhjälp för gymnasister?
Sic!
För att få till det!
Låter man sen som en stor poet som berättar en fantastisk historia mer än som en traditionell föreläsande lektor i medskickad ljudfil!
Tja varför inte?
Stora konstnärer stjäl - medelmåttiga lånar.
Sens moral!
Ska Svenska Akademin ge Nobelpriset till en sång och dansman bör man erbjuda alternativa redovisningsformer!
Vilket väl på sätt och vis speciallärare Sara Danius redan har ordnat!

Bob förklarade läget redan 1965! 
Trubbel för Svenska Akademin med Bobs Nobelpris, se Bob bara en sång och en dansman!
Bob tycks ha anlitat Läxhjälp, enligt nättidningen Slate, för sin Nobelföreläsning!
Alla amerikanska gymnasisters egen räddningsplanka (ha...ha) när man är sen med inlämningsuppgifterna!
Vår speciallärare och gode litteraturpedagog Sara Danius från svenska akademin menar säkert att källkritik och citatteknik inte fanns på Hibbing High (se Hibbing blues - Bobographicanär det var femtiotal och vår unge Bob introducerades på litteraturens tiljor.
Kistalight som fått ett lätt återfall i sitt Dylan beroende efter att ha hört ljudfilen som Bob levererade till Svenska akademin måste bara blogga vidare i ämnet!
Detta hade naturligtvis inte hänt om Bob varit elev på Spånga High där vi anlitade det eminenta programmet Urkund.se före inlämning.
Dessutom hade vi, Kistalight, utmärkta övningar i både källkritik och citateknik som gjorde att vi lotsade eleven genom plagieringens fällor.
I den akademiska världen (vetenskapliga uppsatser och avhandlingar) är citat, källor och referenser (fotnoter) själva livsluften för kunskapen.
Bob är ingen akademiker.
Visserligen är han invald i American Academy of Arts and Letters men då varken som författare eller musiker, eftersom den amerikanska akademin inte kunde bestämma sig för om han var musiker eller författare så fick det bli ett heders omnämnande istället.
Bara en sång och en dansman!
I intervjun ovan säger ändå Bob att orden kommer först (oftast) sedan musiken men han använder gärna tonen och melodin från munspelet när han skapar sina sånger.
Kan ses som en del av hans musiks folkliga rötter!

Undrar om vi ska ta och titta på Bobs Nobelföreläsning lite som ett elevarbete på Spånga High!
Känns inte riktigt bra!
Men man kan få syn på saker och ting.
But it´s a bloody work!
Someone got to do it!

Vi börjar med LAY-OUT och framförande.
Snyggt och prydligt, fin text och styckeindelning, ljudfilen väl inspelad, stämningsfullt med jazzig bakgrundsmusik (elaka tungor kallar det hissmusik för att lugna nerverna), ledig och avspänd poetisk framtoning i rösten. Betyg A
SPRÅK/DISPOSITION Fint och varierat språk - rör sig från vardagliga formuleringar, lite attityd, till mer poetiska vändningar och valörer med vissa lite gammeldags (åldriga uttryck) ändå lätt att följa med i redovisningen. Dispositionen består av tre delar; inledning med bakgrund Buddy Holly m fl om hur populärmusik var själva grunden för de egna texterna, sedan de författare och böcker som formade hans litterära medvetande (värld) och valet av de tre böckerna Moby Dick, Västfronten... och Odysséen. Slutligen sammanfattningen med sångers roll i litteraturen, blir sammantaget en bra disposition, citat tekniken fungerar väl från de litterära verken.
 Om det finns källor utöver de citerade verken bör de anges vilket vanligtvis inte hör till för den här typen av arbete. (Elaka tungor har jämfört med siten för Läxhjälp och hittat kopierade fraser därifrån - aj...aj skandal)
Betyg A - C - E (F) beroende på frågetecken dock för källor? Skriv mer med egna ord om verken! Källor får naturligtvis användas, all pedagogik, inlärning, börjar med att man härmar, tar efter, men eleven ska bearbeta och utveckla sina egna texter - alltså bearbeta kopierade fraser!
Puh! Det ser ut som Urkund har provkört Bobs text i förhållande till siten Läxhjälp och kommit fram till sporadiska likheter med andra texter vilket räddar Bobs arbete från underkänt. Men texten är ju trots allt inget elevarbete! Får till slut bli Betyg A här - se formuleringskonsten.
FAKTA/INNEHÅLL Bra urval fakta, fördjupar bilden av de litterära verken, det väsentliga finns med,  och ger en fördjupad bild av verken, möjligen en något spretig disposition, mellan textens olika avdelningar och för mycket innehållsreferat, men okej! Betyg A - C
EGNA TANKAR OCH SLUTSATSER Visst knyts arbetet (föreläsningen) ihop i sammanfattningen. De inledande funderingarna kring vilka artister, musiker och låtskrivare som inspirerade till singer/songwriter karriären och behovet att komma ut i världen - Dylans sångbok, får här en motivering hur de ska upplevas och hur sångerna når sin rätta dimension - bra där. Lyriken får sin storhet tillsammans med musiken anser Dylan och ska sjungas, lyssnas till och varför inte med en  svängom - Bara en sång och dansman! Det betonas också att sångerna med sina texter ska upplevas inte förstås och analyseras vilket Kistalight tycker är en onödig antiintellektuell hållning - visst borde texterna både kunna tolkas, analyseras och upplevas. Betyg A
AMBITION OCH ORIGINALITET Det finns ett poetiskt driv i föreläsningen! Vilket särskilt märks i ljudfilen. Urkund.se nålsöga passeras - se sporadiska likheter (Stora konstnärer stjäl - medelmåttiga lånar) Litteraturredovisningen är konventionell med innehållsreferat men intressanta val från skolboksvärlden, både Moby Dick och Odysséen kan ses som tidlösa verk men också litteratur med modernistisk approach. Möjligen vill också Bob med sina val vara Svenska akademin och specialläraren och den gode litteraturpedagogen Sara Danius till lags. Citattekniken från böckerna är utmärkt men redovisning av övriga källor saknas men trots allt är det ju en Nobelföreläsning och varken skolarbete eller vetenskaplig uppsats.
Betyg A
Slutligt Betyg A med viss tvekan dock plus för elevens självständighet (bångstyrig) i tolkningen av uppgiften.
Funderingar kring traditionella skolarbeten i Googletider!
Visst pågår en digital revolution!
Vad gör vi grabbar och tjejer om vi undrar över något?
Jo vi googlar!
Vad gör vi om vi ska skriva något och behöver stoff?
Jo vi googlar, åtminstone inledningsvis, innan skrivandet börjar.
Vad händer?
Jo kunskapen, utbudet av stoff är oöverblickbart!
Kunskapen blir skalbar och fragmentarisk, frestande att bara låna rakt av utan citatteknik och angivande av källa.
Fusk och fakenews blir svåra att belägga och åtminstone i skolans värld bör man utveckla alternativa redovisningsformer med betoning på mer kreativa lösningar där referat och återgivande minskar och att man istället visar (gärna digitalt?) att man förstått sin uppgift och problemets kärna.
Övningar kring fakenews, ryktesspridning, näthat och falsk propaganda och missledande information är något som engagerar de flesta eleverna och något som eleverna känner till, åtminstone delar av det och det är tacksamt att jobba med för oss lärare och göra (utveckla) övningar till


Bara en sång och dansman!
Vi citerar oss själva från vår blogg Hello Dylanmannen här!
Här på Kistalight skulle vi gärna vilja ha med någon av Bobs egna tolkningar av sina sånger för att visa vilken intensiv sångare han är, vilka stämningar han kan bygga upp och just hur han hör hemma i en amerikansk tradtion av folksånger och dans på festplatser, krogar och dansbanor. Varför inte till exempel bland hillbillies i Appalacherna även om Dylan var en judisk kille från medelklassen. Här rekommenderar vi Tell Me ett outtake från Infidels men eftersom vi inte hittar den på nätet får det bli en nästan okänd cover av Rossi  Internationell istället. Ett framträdande (sångaren och trummisen ser ut lite som Zlatan) som säkert har lite The Band influenser! Enkel sång men visst glimrar det i verserna. Tell me - what´s in back of them pretty brown eyes/Tell me - behind what door your treasure lies.
Visst finns Tell Me på nätet med Bob!
Upptäcker vi men då under pseudonymen Elston Gunn. Lyssna på den ljusa rösten och intensiteten - på med dansdojorna, sväng loss på en festplats bland hillybillies någonstans på den amerikanska vischan.

Lyssna En gång till med Elston Gunn!

PS Kistalight rekommenderar som komplement till Nobelföreläsningen Bob Dylans Chronicles där han mycket inspirerat och spännande skriver om kreativitet, (experience, observation and imagination) och speciellt i kapitlet River of Ice skriver han om de författare och artister som inspirerade honom de första åren i New York när han full av energi (driv) som en annan hillbilly från skogarna, De Stora Sjöarna och gruvfältens land kom till det Gröna Äpplet för att erövra folkmusikscenen, livet och poesin.

PS 1 Kistalight har upptäckt att citatet ovan om kreativitet lika gärna kunde vara William Faulkners, erfarenhet, iakttagelser och fantasi såg han som författarens bästa vänner.
Är det då ett plagiat av Dylan? Njaa knappast!
Författare kan ju ha liknande erfarenheter!
PS 2 Något om tidsandan från intervjun ovan!
Se 1960-tal!
Studera Bobs rökvanor!
Rastlös ung man
Hur många cigg hann Bob med under presskonferensen?
Hel del humor kring intervjun ovan men också många överraskande seriösa svar!
/ _ _ _ /

Puh vilken pärs, skönt att han inte dök upp till Nobelprisutdelningen och banketten!
Och det här med föreläsningen var det inte i grunden en ljudfil han skickade till de aderton.
Ljudfiler ska det lyssnas på och inte dissekeras på någon sida för läxhjälp he...he!
Men visst låter han som en stor poet Bob!


En indieförfattare, Kistalight, bäddar naturligtvis in en indieartist, Margot Cotten från Paris, som får tolka Bob Dylans största rocklåt Like a Rolling Stone. Bob lever vidare hos den unga generationen!
Kanske ska man ta till en förklaringsmodell av diagnoser för att förstå den gode Bobs alla turer kring Nobelpriset.
Diagnoser är väldigt populära i dag!
I sin ungdom sa man om Bob att han var en rastlös ung man, always on the run, rökte gräs, provade ett antal olika roller, ett generöst förhållande till sanningen, inåtvänd och en person som hade svårt att bosätta sig någonstans och knepigt med relationer.
Ändå hade han en lya på West Street i New York och stadigt sällskap.
I dag kanske man skulle ta till lite diagnoser!
Vissa autistiska drag - Aspberger? 
ADHD i ungdomen som medicinerades med gräs och andra droger.
Plus vissa narcissistiska sidor som problem med självbilden, prövades med att spela olika roller.
Kanske alltså en typ av högpresterande autism - inom aspbergerspektrumet.
Diagnos från lekmanna-psykiatrikern Kistalight med baskunskaper från Vårdguiden 1177!
Har Bob ett soundtrack för vår ungdom?
En sak vet vi att Bob Dylan måste ha fiskat uppströms i de litterära bäckarna (ådrorna) i den amerikanska verklighetens flodfåra! Det ena stimmet låtar efter det andra håvar han in till sin sångbok och det blir inte mycket kvar för de andra, de singer/songwriters som sitter nedströms och filar på sina texter och drömmer om att skriva de stora texterna om vår tid.
Bob Dylan the man with the flow in his rhyme!
Han är en mästare på refränger och hans verser är genomarbetade med litterära strukturer och rim.
Frågan är ändå om inte storheten i hans sånger ligger i att berättelserna (poemen) tar fart, får de där extra dimensionerna genom musiken och hans underskattade sångröst (gäller ej hans sångröst i dag) med sin märkliga intensitet.
Det är nästan omöjligt att välja en tio i topp lista och 20 sånger räcker inte heller riktigt till! Vi försöker ändå och blandar kärlekssånger (oftast längtan efter kärlek) och de stora allegoriska sångerna och kör så långt de räcker.
The Soundtrackof Bob Dylan
Tomorrow is A Long Time, A hard Rain´s A-Gonna Fall, Don´t Think Twice It¨s All Right, The Times They Are A Changin´, Boots of Spanish Leather, Chimes of Freedoom, Love Minus Zero/No Limit, Mr Tambourine Man, Gates of Eden, It´s Allrigt Ma, Like A Rolling Stone, Highway 61, Desolation Row (Dylans Union Speech), Visions of Johanna, Stuck Inside of Mobile, Sad Eyed Lady of the Lowlands, All Along the Watchtower, This Wheels on Fire, Tangled Up in Blue, You Gonna Make Me Lonesome, If you see her Say Hello.
Hoppsan blev 21 sånger så här långt och då har vi bara hunnit till albumet Blood on the Tracks och dessutom hoppat över några jätte hits.
Vad göra?
Kistalight har förstås inte hängt med i de kristna perioderna och några andra äldre album men vi gör några nedslag till! Hurricane, One More Cup of Coffe, Sara, Changing of the Guards, Every Grain of Sand, Dark Eyes, Man in the Long Black Coat, Not Dark Yet, Make You Fell My Love och Mississippi. Sista inbäddningen får bli Sheryl Crow med Mississippi som Bob Dylan skrev för Cheryl till hennes album Globe Sessions.


All my power of expression and thoughts so sublime/Could never do you justice in reason or rhyme/Only one thing I did wrong/Stayed in Mississippi a day too long
Här slutar vi och önskar Grattis Bob 80 år!
Plus några länkar till tidigare Bob-bitar från Kistalight 
© Thommy Sjöberg

Friday, May 21, 2021

Face to Face, Giacometti, Tio Dagar Kvar



Kistalight har varit på Moderna med Mimmi, lyckats greja digital bokning, bjudit på halstrad lax, stuvad potatis, bönor i senapsdressing och bubbelvatten och sett höstens stora utställning Face to Face med Giacometti i repris. Se Face to Face Light Giacometti på Moderna. Bild ovan Thommy Sjöberg

Face to Face Giacometti på Moderna - Remix


Utställningen Face to Face har en väldigt trevlig mix av Giacomettis skulpturer, målningar, klotter  i tidningar (gärna huvuden) och utsmyckningar från väggar i hans ateljé i Montparnasse i Saint-Germain des Pres i Paris.
 Kistalight fascineras av Giacomettis sökande efter ett konstnärligt uttryck. Han är ständigt på jakt efter en känsla, en ton eller efter en perfekt gestaltning i sin konst något som han aldrig riktigt verkar nå fram till. 
Jean Paul Sartre som ville ha en modell (förebild) från konstens värld i efterkrigstidens (WW2) Paris valde Giacomettis skulpturer som symboler (Giacometti Lightför sin filosofi.
Ett Varat eller Intet i skulptural form!
Existentialismens som avskalad expressionism med surrealistiska inslag!
Giacometti kände sig dock mer besläktad med Beckett, Jean Genet och George Bataille i deras skrivande än med Sartres mer doktrinära syn på samhället. I Beckett hade han även en själsfrände i sitt behov att skala av verkligheten, att reducera uttrycket.
Kanske var deras konst också ett uttryck för deras isolering, ett inre tomrum och smärtan av att leva i exil! Giacometti kom från Schweiz och Beckett hade brutit upp från Dublin. 
Beckett hade till och med bytt språk i sitt skrivande, från engelska till franska.
Giacommettis väg till konsten; född i Schweiz 1901, pappan var målare (impressionist) och själv gick han i konstskola i Geneve innan han som alla konstnärer på den tiden sökte sig till Paris 1921. Där studerade han skulptur på Grande Chaumeire Academy, skaffade sig en liten ateljé på 25 kvadrat som han behöll i alla år för både arbete och fest, deltog i Paris kulturliv (avantgarde) och träffade Flora Mayo som han sammanlevde med fram till 1929 och ofta anlitade som modell.
Alberto Giacommetti studerade abstrakt och primitiv konst, även kubism. Han kom i början av 30-talet under inflytande av Surrealismen och Andre Breton och hans grupp innan han återvände till skulpturen och arbetar med levande modell. Materialet var lera och Giacometti skalar ned sina figurer, försöker och försöker, går i närkamp med materialet, blir gärna långdragna figurer (ofta kvinnor) och det blir en sorts rymd kring skulpturerna efter gjutning.

Bild från utställningen Face to Face Giacometti Bild Thommy Sjöberg mobil

 Giacometti kom också att stå för scenografin i Becketts I Väntan på Godot.
Sparsmakat med Ett ensamt magert träd i gips på scenen!
Det som är roligt och inspirerande med utställningen är att man får kliva in i Giacomettis fantasivärld och uppleva hans kreativa förmåga genom målningarna och klottret från hans ateljé.
Giacometti och hans lilla ateljé på rue Hippolyte Maindron i Montparnasse kom att bli en träffpunkt, där det var roliga fester och en mötesplats för konstnärer, författare. En plats där berömda fotografer som Henri-Cartier Bresson och Christer Strömholm förevigade Giacometti, hans konst och modeller.

Sitta på Cafe, en urscen för livet i Paris, här kan du umgås, fika, ta ett glas (boire un verre) föra intellektuella diskussioner, skämta och inte minst debattera och iaktta folklivet, ovan Giacometti och två vackra damer Isabel Nicholas och Meret Oppenheim på Cafe Le Dome Saint Germain des Pres 1936 Photo Bela Bernand via mobil Thommy Sjöberg

Giacometti är en del av stadsdelen Saint Germain des Pres DNA och han är en god representant för den eviga bohemen i Paris och den intellektuella boom som fanns i kvarteren kring caféerna Flore, Deaux Magots och Place de la Saint Germaint des Pres under mellankrigstiden, efter www2 och 1950-talet. I dag har bohemerna, artisterna, numera även IT-folket och författarna flyttat norrut mot Montmartre och Belleville, men designers, det rika och vackra modefolket häckar fortfarande i kvarteren, plus turister förstås. 
Kistalight har varit där!
Blivit bloggar om detta!
Se Saint Germain des Pres eller Sartres norra öga och Inspiration Light - Saint Germain des Pres eller Strindbergs Byst Makterna Light! Här kan också du läsa mer om en läsupplevelse av Kistalight om existentialisterna At the Existentialist Café!
Direkt från Giacomettis ateljé; Anette, Giacometti, Jean Genet, Abdallah Bentaga och Long Tall Slim Sally. Bild Thommy Sjöberg

Undrar om inte Giacometti skulle tilltala och attrahera unga människor i dag?
Kistalight som panschis saknar då och då sina gamla elever efter många år som SO-lärare på Spånga High. (Skolans dag Light)
Vi trivdes allt som oftast med att vara med ungdomar och tror att utställningen Face to Face med Giacometti kan vara något för nya pigga ögon och en ung publik. Utställningen kan säkert passa för ett studiebesök för elever som går sista året på högstadiet eller på gymnasiet.
Givetvis coronasäkrat!
Vi lever ju i en absurd värld.
Ett av utställningens många huvuden, avskalat javisst men också influerat av kubism, afrikansk primitivism och kanske några stänk surrealism. Bild Thommy Sjöberg

Giacomettis ständiga skalande på sina figurer, ansikten och huvuden kan säkert kännas igen av en ung generation som gör massor av selfies, om och om igen, på sina Instagramkonton.
Möjlig hög igenkänningsfaktor alltså med Giacomettis konst! 
I dagens knepiga värld med pandemier, klimatförändringar, krigen i Mellanöstern, flyktingströmmar, klassklyftor och digitalisering går det säkert att känna igen sig, identifiera sig med, Giacometti och Beckett och deras känsla för att vi lever i en absurd värld där man kan känna en hög grad av inre tomhet och en upplevelse av att vara i exil.
Det blir säkert många besök för Kistalight på Utställningen Face to Face Giacometti.

Varför inte några fler verk från Kistalights mobil; porträtt, klotter och skulpturer från Giacommettis ateljé.
 I hans strävan efter fullkomlig konstnärlig helhet blir det liksom ett lyster och ljus kring verken, de avskalade skulpturerna får en alldeles egen rymd, porträtt och staffli med penslar lyser av poetisk kraft och energi.


Penslarna i ateljén, Den Röda Modellen (Caroline) en vilsen själ i Montparnasse, Jean Genet författare, Lång modell skulptur (Long Tall Slim Sally), Näsan (gigantisk a la Cyrano de Bergerac - humor?) och en glad Marilyn från L Èxpress med klottrade huvuden Bilder Thommy Sjöberg

Kistalight skalar en selfie vid kopparhusen (färjeterminalen) och Waxholmsbåtarna vid kajen framför Grand Hotel, på en av sina favoritpromenader (catwalk in the City) mellan Kungsan, af Chapman och Moderna, längs kajerna med Söders höjder och Skeppsbrons stadssiluett, som i en saga, i fonden. Bild Thommy Sjöberg 

© Thommy Sjöberg

Monday, May 17, 2021

Bruno K Öijer, Wild Bill och Bellman i Kolmätargränd

 

Kistalight tassar vidare i sin ungdoms fotspår, inspirerade av bitarna från Parkgatan (se Gesällprov Light Parkgatan).
I dag några rader till i  adressboken med en bit från Gamla Stan; Brantingtorget och Kolmätargränd.
Skådom nu Kolmätargränden, / smal och smutsig, full med grus / rådstutaket syns vid änden, / s´en blott krog och jungfruhus. Ur ett bugnat fönstergaller / syns en nymf med skinnkarpus; /strax burdus / slagsmål och skvaller; / nakna hjässor, tomma krus. (N:o 34 Fredmans Epistel) Citat från Bellman

På Kistalight har vi alltid varit ett fan av Bruno K Öijer.
 I vår ungdom har vi rent av träffat honom!
Mysko tillställning!
Så här gick det till!
Någon gång på 70-talet, jag och ungdomskompisen Leffe K är ute och svirar i Gamla Stan, hamnar på uteservering typ något kvarter bortom Börshuset vid Brantingtorget dit vi hittar genom mytisk passage, Kolmätargränd.
Där; detaljerna är något dimmiga, finns massor av stolar och bord, nästan alla gäster har gått hem.
Det är i en timme när inga mödrar önskar att deras söner eller döttrar ska vara ute på Stan!
Av någon anledning, diffust varför, sitter jag och kompisen Leffe K och en något bedagad äldre dam (typ över 30 vårar) i en stor poet hatt, hel del smink, tunn schal slängd över axeln, en lågmäld ung Bruno K och den vildsinte Congaspelaren och musicalartisten wild Bill vid ett cafébord. Vår musician och hippie, wild Bill, hade till och med medverkat i Hair under flower power-åren och var gift med en begåvad skådespelerska.
Wild Bill smörar för Bruno K.
Fantastiskt det där att du delar ut ditt litterära pris som 1-kronor i tunnelbanan (stipendieutkastning) säger han!

Leffe K och jag nickar instämmande osäkert varför eftersom vi är arbetargrabbar och tycker att all kosing, inkomster så väl som stipendier, ska man vara varsam och sparsam med!
Bruno K. säger ingenting, hm…hm, men tycks vara gullig mot damen i den stora poethatten.
Wild Bill fattar agg mot damen i poethatten!
Dunkelt varför?
Wild Bill tuggar fradga, kastar ut okvädinsord mot damen i den stora poethatten, sminket rinner och hennes ögon tåras.
Jag och min ungdomskompis Leffe Karlsson säger ingenting, Bruno K. säger hm…hm och den äldre damen med poethatten gråter och sminket droppar.
Plötsligt börjar wild Bill, vår congakille, kasta stolar omkring sig och skjuta bordet framför sig oklart varför men stolarna far genom luften och damen med poethatten skriker och vi, Leffe K och jag, får kalla fötter och bråttom hem genom gränden i Bellmans Kolmätargränd.
Detta skedde som sagt i en timme när inga mödrar önskar att deras söner ska vara ute på Stan tillsammans med vilda congaspelare, dunkla poeter som säger hm ...hm och för hårt sminkade äldre damer med stora bohemhattar som skapar tumult i unga herrars hjärtan.
Än i dag undrar jag över dessa stolar!
Varför for dom genom luften?
Egentligen!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, May 11, 2021

HP Light och lite Draktips

 

Kistalight har varit provledare på Högskoleprovet i helgen på Danderyds gymnasium. Ny bekantskap som skola (byggnad) men nära Albano djurklinik där vi var stammisar med katten och nära Danderyds tennishall som vi besökt genom åren.
Vad kommer en gammal lärare och provledare att tänka på när han slår upp sina ljusblå på provdagen?
Kistalight som älskar gåtor och går in för Masked Singer med liv och lust och med penna och anteckningar på fredagkvällen!
Jo, du Mimmi, det måste vara Anja Pärsson som är Draken i Masked Singer.
Alla ledtrådar stämmer in bra på henne!
Speciellt ledtråden om en riktig krasch 2010!
Minns kraschen i störtloppet, där hon sedan reste sig dagen efter, och tog ett brons i alpin kombination!
Tjoho för Masked Singer!
kistalights profilbild

har tänkt till, tror inte på handbollstjejen Linnea Clarsson längre! Nä, Draken måste vara Anja Pärson, stämmer bra med ledtrådarna, se krasch 2010, är naturligtvis den vådliga vurpan i störtloppet i Vancouver OS, där hon dagen efter tog ett brons i alpin kombination. Wow för en sådan drake!

Årets högskoleprov är förstås präglat av pandemin, halva antalet provdeltagare i klassrummet jämfört med före coviden och allt mer rigorösa regler kring provhanteringen. Munskydd vid de obligatoriska legitimationskontrollerna för provledaren och utställd handsprit för både provdeltagare och ledare.
Den vanligaste åldern för deltagarna är i och omkring 20-årsåldern, de som nyss gått ut gymnasiet eller de som ska ta studenten till sommaren. Det är en mycket väluppfostrad skara elever som följer dagens instruktioner väl och är väldigt trevliga i sitt uppförande och säkert duktiga, antar att det är elever från grannskapet, Danderyd, Djursholm, Enebyberg, Mörby och Stocksund. 
Mer kan jag inte gärna berätta om dagens detaljer, classified, för numera skriver även vi provledare på en förbindelse för att undvika jäv, fusk och andra oegentligheter. 
Danderyd gymnasium är en jättebyggnad, invigt i början av 1980-talet och präglat i sin utformning av den tidens skolideal. Delar av skolan kan kännas väl bunkerliknande för en tillfällig besökare (provledare) men en till vardags jobbande mattelärare som för dagen är provledare berättar att klassrummen och institutionerna för de naturvetenskapliga och praktiska ämnena är mer ljusa och luftigt utformade. Dessutom har skolan en speciell karaktär med en Matteprofil där du som elev kan fördjupa dig i konsten att derivera, integrera, lösa linjära ekvationer och differentialekvationer, hantera komplexa tal och övrig matteteori och rent av läsa in universitetskurser och greja akademiska betyg. Andra linjer (allmänna) på skolan är idrott (fotboll och padel) och en  profil är inriktad för elever med ASD/aspberger syndrom.
På lunchen diskuterar vi provledare både små praktiska problem för dagen, lite större som Putin och Erdogan som ledare och de omtalade nästan science fiction artade fusken som riktats mot högskoleprovet.
Vem vill bli opererad av en kirurg som fuskat sig in på läkarlinjen undrar Kistalight?
Tydligen är det så att det finns en hel del kännedom om vilka som fuskat sig in på statusutbildningarna säger en av årets provledare i lärarrummet på lunchen.
Antagligen är det så att de som fuskat fram för allt har sökt sig till statuslinjer (vissa institutioner) i ekonomi och juridik inte teknik eller läkarlinjer.
För Avantgardet inom de disciplinerna, managementflummare, totalt fria marknadsanhängare, juridik som skön konst för att försvara vad som helst, world, wide, webbs  totala frihet och konsten att hacka en myndighet med hackerns absolut egna värdegrund som ledstjärna. 
Kort sagt i dessa kretsar är det bara ett plus i CV:n att ha fuskat sig in på en åtråvärd utbildning.

Nja nu återgår Kistalight, efter en trevlig dag i provledarkatedern till gåtorna i Masked Singer.
Påminner inte Woodoodockan om Fredrik Lindström?