Kistalight värmer upp på bana 1, Kolleviksspelen |
Kul ... kul ... kul!
Kistalight drabbas av övermod efter finalspel i Kalmarspelen HS 55, Final Light Kalmarspelen 2020, och anmäler sig till Kolleviksspelen.
En Tennis Tournament som vi säger på nusvenska!
Platsen är Karlshamn och tidpunkten är i mitten av juli.
Kloka som vi är får det bli Herrar Motion.
Blir till och med lottad mot en motståndare med lägre ranking från Kronprinsens TK i Malmö.
Ser bra ut men aj ... aj ... aj!
Den lägre rankingen är något av en chimär.
En illusion!
Fake news för att vara lite modern!
Noggrann läsning ger vid handen att vår motspelare för några år sedan t o m spelat seriespel i Division 1 herrar 35 år i Kronprinsens TK.
Alltså en ganska habil spelare!
Blir blåst av banan, dock några bra servereturer och några vinnande forehandslag, min motståndare går på avslut, sätter fart på bollarna (tyngd i spelet) och låter sig inte luras till något bollande som skulle kunna vara till min fördel.
Kollevikens banor, fyra stycken, ligger i en gryta varför banorna bildar en naturlig arena där åskådarna kan stå runt banorna i slänterna och se matcherna ovanifrån, speciellt bana ett, centercourten, där Kistalight exekverar sin match.
I milt duggregn och med hög luftfuktighet vattnas banorna och ger ett finfint underlag att spela bra tennis på, men vad hjälper det!
Före matchen, lite uppvärmning efter 25 mil i bilen, i det milda diset (duggregnet) hamnar jag i ett blommande koloniområde, små nätta stugor i ett sommarhav av rosor, äppelträd och kungsspiror, Karlshamns Koloniområde, Rosenkällan, 141 stugor med odlingslotter för karlshamnsbor. Kistalight som ofta hyser entreprenörs och arrangörsidéer tänker att här finns det underlag för en tennisskola och tävling under sommaren ungefär som Aspö Open (Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt) vilket vi efter joggingturen förmedlar till tävlingsledningen för Kolleviksspelen.
De verkar inte riktigt entusiastiska dessutom är Kolleviksspelen en alldeles utmärkt ungdomstävling i tennis av alldeles egen kraft med poolspel för pojkar och flickor från 10 upp till 16 år och kanske är det så att barn till koloniodlare är inga inbitna tennisfans.
Inget spel i kvartsfinal i Kolleviken, öppnar upp för tidigarelagt besök på Wanås men vi behåller baslägret i Karlshamn på STF vandrarhem där vi har ett av Bergrummen (här dotter) uppkallat efter fabrikören C G Berg av Carlshamn flaggpunsch.
Vägen till Wanås går via Sölvesborg (Jimmie Eriksson camp) Bromölla, Kristianstad innan man tar vägen upp till Knisslinge och Göingebygden.
Härligt när landskapet öppnar upp sig i klara linjer, gula fält och blå himmel (i dag dis), kring avfarten till Hanö, Nogersund, Mjällby och Hällevik.
Här har vi gjort några av våra favoritutflykter de senaste åren!
Se Hanö - Hällevik T O R och Hanö Light!
Årets utflykt Vykort från Wanås kan du läsa om via länken!
Tillbaka i vår basecamp på Karlshamn STF Vandrarhem gör vi Stan. En urusel kebab på Stortorget i Karlshamn snett emot Rådhuset och kyrkan matchar tidigare PK -käk (grönt med saltvatten) på Wanås.
Ingen bra dag att gå på lokal i dag för krubb, varken i en modernistisk skulpturpark eller på kebabhak på torg i gammal burgen småstadsmiljö! Efter den fadda kebaben, tandlagning som spricker, skandal, hittar vi fram till hamnkvarteren via promenad längs Mieån, fina byggnader där, och i hörnan ett nybyggt modernt bostadshus med magnifik utsikt över hamnen och fjärden.
Längs hamnpromenaden hittar vi det vi borde väntat ut, restauranger och stånd med fish and chips, hemlagad glass i våffla eller bägare, musik och glada turister. Visserligen är Karlshamns Östersjöfestival inställd i år men viss fest, om än på distans, är det längs hamnpromenaden. Vi vänder vid Blekinge Högskola, stans kreativa high tech centrum och juvelen On The Waterfront i Karlshamn. Trots högsommar och hemestertider är det ändå lite känsla av eftersäsong längs kajerna, skärgårdsbåtarna till Tjärö och Tärnö har lagt sig till ro för kvällen vid sina förtöjningar när vi släntrar hemåt i kvällen i Karlshamns gamla stad med rutnät till gator och charmiga träkåkar innan vi når STF vandrarhem. Baslägret, där vi ser en kuslig TV-serie om en kvinnlig advokat som tar sig an hopplösa fall och har allt emot sig. I morgon åker vi hem men först tar vi bilen för en tur längs Karlshamn by the sea.
Gamla tennishallen i Karlshamn |
Blir Mieån, Hamngatan och en sväng förbi gamla tennishallen på Rosengatan invigd 1937, där det i dag spelas handboll, badminton och innebandy. Tennishallen är en funktionalistisk pärla skapad av arkitekten Birger Lindberg och byggd i en teknik där man använde stora bågar av limträ, fasaden är i locklistpanel och taket är täckt med takpapp. Hallens välvda form av en båge skulle påminna om tennisbollens tänkta bana över nätet. Bild Thommy Sjöberg
En Lisa för en gammal tennismotionär!
Vad gör en skolledig gammal lärare, pensionär, på en tur längs Karlshamn by the sea?
Jo besöker ortens gymnasieskola, Vägga, som visar sig vara ett gammalt läroverk med både nationalromantisk karaktär och ton av modern funkis. Här har elever fostrats, lärt latin, tänkt matte på den gamla goda tidens student, anpassat sig till en ny tids skola, för att i dag vara en skola med en bred mix av teoretiska linjer och praktiska linjer.
Väggaskolan: Funkisdelen från 1937 till vänster, nationalromantik från 1919 till höger, ritade av Gunnar Asplund. Bild Thommy Sjöberg |
Väggaskolan inrymmer inte bara skolhistoria från gammalt läroverk för gossar till en bred utbildning för han, hon, hen och begåvningar på alla nivåer utan skolan har också några fina exempel på Gunnar Asplunds storhet som arkitekt från tung nationalromantisk stil där huvudbyggnaden är ett rödbrun putsat massivt tegelverk från 1917, Asplunds första betydande verk. Tillbyggnaden från 1937 är en stilren byggnad med funktionalismens rena former; ljus, luft och ett rationellt uttryck från Gunnar Asplunds ritbord.
Ingenting är dock så övergivet som en skola, om än historisk, under sommarlovet, under ett av träden sitter dock en yngre kvinna (gammal elev) och söker svalka från trädens lövverk och kanske minns sin ungdom när hon tog studenten.
Vi tar Saltsjöbadsvägen genom Väggaparkens bokskog, passerar gamla kallbadhuset och Villa Albertsberg, ned till hamnen, förbi Kollevikens semesterby (de 44 stugorna påminner en hel del om våra gamla stugor i Enerum - Om jag var en kulturgeograf - Enerums samfällighet...) och tennisarenan och vi stannar till vid Karlshamns blommande kolonilott och stugområde Rosenkällan. Vi pratar med en äldre farbror som berättar att numera har Rosenkällan fått sina första permanent boende i området nära parkeringen. För att kunna äga en stuga bland de blommande trädgårdarna måste du dessutom vara en (skriven) riktig Karlshamnsbo. Styrelsen i föreningen har dessutom ett antal ledamöter som är på hugget när det gäller utformning av vägar (rutnät), stugor, trädvård, inspirerande uppdrag och allmänningar.
Tjoho, Karlshamn by the Sea, känns som en pust av gammaldags badort!
Cirkeln är sluten, här inledde Kistalight och Mimmi sin sejour i Karlshamn nu är det dags att hitta hem (bound for the highway) till Norra Öland och riktigt på allvar ta itu med sommarens torparbestyr.
Vi delar, som sagt, upp vårt inlägg från den 21 juli i två delar. Blir mer läsvärt och överskådligt då!
ReplyDeleteTjoho!
Detta var bit nr två!
Källor till bloggen ovan:
ReplyDeleteBlekinges Byggnadsminne
En källa till vår historia
Länstyrelsen Blekinge Län 2015
Broschyr Guide 2020 Karlshamn
Karta Visit Karlshamn
Boken Blekinge Byggnadsminnen delades ut gratis på Blekinge Museum i Karlskrona 2018 när vi besökte staden.
Vi tackar för detta i efterskott.
Trevlig läsning som kom väl till pass när vi besökte Karlshamn.