Kistalight Adresses

Tuesday, July 29, 2008

Sommarläsning - Sir Vidia Naipaul

Sir Vidia Naipauls lilla essä Att läsa och skriva under linden i Enerum men var tar humlorna vägen i slutet av juli? Bild: Thommy Sjöberg

En personlig betraktelse skulle man kunna säga:
Typiskt!
Vi har hört den förr historien om att hitta sin ton och att ha något att berätta om.
I sir Vidia Naipauls fall blev det till att söka sina rötter på Trinidad.
Ett sökande som så småningom ledde fram till några romaner i ungdomen men som på sikt gjorde att han blev en pionjär inom reseskildringens område och kom att skriva, efter forskarmödor, delar av kolonialismens historia i Indien och Latinamerika. Reseskildringen blev en av de former som passade bra för Naipauls ämne.
Reseberättandet blev en del av hans storhet som författare.
Naipaul upptäcker också att det finns vita fläckar i kolonialismens historia såväl för fattiga lantarbetare på Trinidad som i Indien vars historia är bortglömd eller dold av förtryck. Han upptäcker glappet mellan hinduismens storhetstid och den brittiska kolonisationen av Indien och att den består av muslimernas erövring av Indien. Naipaul är inte nådig när det gäller muslimerna och om vem som bär ansvaret för den ursprungliga aggressionen och förstörelsen av den hinduiska lantliga kulturen.


- Is it Augustus the Emperor Sir Vidias little cat?
Nej men väl Basil som jagar i skymningen under lindarna!

Basil huskatt på Kistalights redaktion med liknande teckning som Augustus.
Vi vet eftersom som vi sett en tv-dokumentär på SVT om Nobelpristagaren Sir Vidia Naipaul.
Vi vet också att är det någon som kan få sir Vidia att brista ut i ett skratt och förtjust leende så är det hans August the little cat.

Bild Thommy Sjöberg

Drömmer festligt efter att ha läst Sir Vidias bok.
Befinner mig med drömmens lätthet i någon sorts indisk neighbourhood, skäggiga storväxta killar hälsar glatt med ett ”hey brother”.
Verkar vara i London.
Scenen växlar till stora öppna parkytor i bortre ändan av parken detaljerade ljusstrålar, datoranimerade, av en futuristisk stad.
I parkernas träd, säger man mig, har man av någon anledning släppt ut alla apor från stadens Zoo. De skränar glatt i träden tjattrande i en hejig kakofoni. Bland lövverken hänger utklippta illuminerade silhuetter av Tin-tin som sakta vajar av och an.
Med den signifikativa hårlocken som ett utropstecken i ljuset!
Sommarläsning hej…hej!

© Thommy Sjöberg

Tuesday, July 22, 2008

Bok Olle i Byxelkrok

Bok Olle i Byxelkrok skjuter skarpt från höften med ständig Bokrea eller är det Tokrea? Bild: Thommy Sjöberg

Sommarläsning hej…hej - ingen kris för bokhandeln i Byxelkrok. Här märks inte den hårdnande konkurrensen från böcker inköpta via Internet och här anordnas inte kringverksamhet som författarjippon, trubadurer och vinprovning.
Skulle det istället för ovanlighetens skull vara en dag med regn i det soliga Byxelkrok kan du alltid besöka Bok Olle.
Där är det alltid bokrea.
På bokhyllorna samsas serietidningar med både västerns och äventyr av mer vågad erotisk art. Massor av pocket deckare och thrillers men även litterära romaner och chiclitt, kokböcker trängs med feelgood litteratur och förstås, känd som mjukporr, en serie berättelser av Olle Länsberg. Han som startade boklådan.
Faktiskt kan även den mer litterärt kräsne, kultursnobben om man så vill, göra fynd. Under åren har undertecknad köpt en avhandling om Jean Paul Sartre, skriven av en av hans unga begåvade kvinnliga uttolkare Annie Cohen-Solal en lyriksamling med New Yorkpoeter och senast en festlig bok om Henry Miller av Erica Jong.
Hon som var rädd att flyga!
Minns ni?
Aktuell i dag är Martina Lowden och hennes succé och bloggbok Allt utgiven på Modernista. Den finns det travar av i pockethyllan.
Längst fram i butiken tronar Bok Olle jr en smula kärv med ett bord av Ölandslitteratur till facila priser. Där trängs storheter som Ulf Wickbom med sin serie av böcker om Norra Öland och där finns Linnés Öländska resa och sist men inte minst ABC…Kistalight som här kan inhandlas till det mycket goda priset av 100 riksdaler.
Allt i bokreans egen butik - Bok Olle i Byxelkrok.
Shoot man!
Shoot!
Sommarläsning hej…hej!

© Thommy Sjöberg

Friday, July 18, 2008

Sommarläsning…hej…hej – Stilleben Light

Nyckelpiga med vingar som alstrar energi och stilleben med böcker Bild: Thommy Sjöberg

Medan humlorna surrar och berusar sig på nektar i linden i Enerum på Norra Öland ordnar vi på Kistalight ett bokpaket.

- Ett vackert stilleben på det nyoljade gamla uttorkade bordet från Grythyttan!
- En gammal designklassiker som underlag för sommarens läsning!


Anteckningsböckerna; dagboken, kalendern, läsejournalen och idéboken får samsas med storheter och titlar som Amos Oz Hur man botar en fanatiker, Orhan Pamuk Pappas resväska, V. S. Naipaul Att läsa och skriva, Joyce Carol Oates En författares övertygelse (omläsning där) plus intervjubok med Oates av Stig Björkman. Dessutom en nyinköpt signerad roman av den vildsint skojfriske unge Bosniske författaren Sasa Stanisic och slutligen en likaledes ny guidebok om Estland, Lettland och Lithuaen.
- Dit drömmer vi om att resa på Kistalight.
Temat är konsten att skriva (utom de två sist nämnda titlarna). Drivkrafter, kreativitet, förebilder det vill säga inspiration från andra författarskap, knep att få igång skrivandet – det magiska flödet och vad författare gör när de inte skriver.
Joyce Carol Oates till exempel ägnar en stor del av sin tid vid skrivbordet till att titta ut genom fönstret trots sin digra produktion.
Gemensamt för den disparata samlingen av författare är lusten att berätta och att de tidigt upplevt magin och lystern kring böcker och författare:
Joyce Carol Oates tjusades av Lewis Caroll, Naipaul av H C Andersen – sic!, Pamuk anser Montaigne som en modern författare och Oz rekommenderar Kafka och Gogol som bra kurer mot fanatism. Gemensamt är också att de gestaltar och hämtar stoff ur tidiga erfarenheter av motsättningar och konflikter: Oz mellan palestinier och judar mellan rätt och rätt, Pamuk mellan öst och väst, mellan turkisk nationalism - Osmanska riket och ett Europa som genomgått renässansen och upplysningen och i dag moderniteten. Naipauls teman finns mellan brittisk kolonialism och indisk kultur i exil och Joyce Carol Oates skapar berättelser med rötter i ett våldsamt nybyggarsamhälle med det amerikanska frihetsprojektet och drömmen som bas.
– Alla har de ett gemensamt behov i sina författarskap av att gestalta samhälleliga konflikter.
Nu kan man tro att valet av författare ovan innebär att de tillhör Kistalights speciella favoriter?
- Ingalunda!
. Böckerna ovan har vi helt enkelt hittat på bokrean i Akademibokhandeln i Kista förutom guideboken och Sasa Stanisics Farfar i graven. Den senare köpte vi även den mycket billigt festligt signerad efter ett författarsamtal på Kulturhusets takterrass mellan just Stanisic och Jonas Khemeri under temat språk och litteratur när det var litteraturkongress Waltic i Stockholm. Stanisics bok heter i original, den är skriven på tyska, Wie der soldat das grammofon repariert, vilket ger helt andra signaler än den svenska titeln!
- Apropå översättningar och hm…hm litteratur och språk som var temat på Waltic!

Nu kan man tro att vi på Kistalight inte gör annat än sitter under den surrande linden med berusade humlor i Enerum på Norra Öland, knäpper på örat och reflekterar över skrivandet och skapandets mysterier och drömmer oss bort mot Baltikum.
- Men ack så fel!
Vi ägnar dagarna åt att spackla skarvar, lägga in målarremsor, sätta väv, tapetsera, lasera trätak, olja gamla utemöbler, friska upp gamla vindskivor, grunda fönsterfoder och rödmåla. Vi renoverar och bygger in en veranda men detta kan också vara en kreativ grund för kommande stories.
För vad är väl processen att skriva en bok om inte annat än att snickra och måla sitt eget lilla hus så tycker i alla fall årets Astrid Lindgrenpristagare Sonya Hartnett från Australien som renoverar hus mellan sina romanskriverier.
- Har vi läst i Skolvärlden lärarnas egen fackliga tidning!
Vi på Kistalight är mycket nyfikna på hennes författarskap och vi hoppas kunna få tag i och läsa hennes bok Skuggan av den randiga vargen.
- Verkar spännande!
©Thommy Sjöberg

Sunday, July 06, 2008

Wimbledon Light - Sommartider hej...hej

Slå igenom forehanden grabbar - miss Jie Zheng kul inslag i årets Wimbledon 

Grattis Nadal säger vi på Kistalight och återkommer med tankar och funderingar kring årets Wimbledon! Miss Jie Zheng kul inslag i årets Wimbledon utmanar systrarna Williams som vinner allt, singel och dubbel, i the Ladies Tournament. Kommer igång med Wimbledonstämningen under damernas semi; Serena Williams vs miss Jie Zehng där den lilla Kinesiskan ger Serena en riktig match i andra och pangar på så det står härliga till. - A coming star? Matchen varvas med en avslutande spännande singelmatch i herrarnas kvart som aldrig vill ta slut samtidigt som Björkman spelar dubbel mot bröderna Bryan och vinner och går till final. Regnavbrotten ger möjligheter till trippeltittande. - Tre ess för detta! Fredagens semi herrar smygtittar vi på - på Elgiganten i Barkarby för vi på Kistalight har sociala plikter också som gör att vi tillbringar fredagseftermiddagen på Rusta, Bauhaus och IKEA. Spelar ingen större roll för både Federer och Nadal fick varsin behaglig match i semi på väg mot drömfinalen!

Centercourtens egen dramaturg och regissör i en av de riktigt stora matcherna i Wimbledon 

  Disposition - Dramaturgi Akt I Mörka regntunga moln över sydvästra London. Fullsatt kring Wimbledons centercourt. Publiken har bytt ut jordgubbarna och champagnen mot paraplyer och regnställ. Stor tennis fantastiska dueller Nadal kopplar ett visst grepp och till synes gör Federer en del enkla misstag. Men det är inga lätta slag han har att returnera. - Visst är det stor tennis men en riktigt stor match kräver fem set! 

  Regn - Akt II A Dream come true; Wimbledon, jordgubbar och vitt vin. - Men du är är ju hemma i TV-soffan i Kista säger min fru som alltid har jordnära perspektiv! - Hm...hm man kan inte få allt vid alla tillfällen här i livet. - Här slipper vi bli blöta! - Skönt i TV-soffan och ändå Wimbledon. Federer laddar i specialsvit och kommer ut som en ny spelare med vässad serve och nätattacker. - Stor match på gång! Federer avgör i två tiebreak. På väg mot fem set! 

  Regn - Akt III Regntältet (mattan) på! Fint folk, hedersgäster, prinsar och prinsessor, drar sig tillbaka med champagne och jordgubbar, eller riktigt varm kopp thé i sina loger liksom Kistalight i TV-soffan. Den burgna medelklassen drar på sig sina regnställ och fäller upp sina paraplyer. Nadals blick mörknar i specialsviten i takt med att kvällen närmar sig. - Det är en stor match lika 6-6 i femte och inget tiebreak!

  Mörker - Avslut Federer ser ut att vara på gång att äga matchen, servar riktigt bra. - Om det inte var för Nadals energiska determinerade returer. Det blir ett snabbt break och sedan servar Nadal hem matchen. Två rivaler som gjort upp; eleganten Federer med schweiziskt urverks precision i slagen vs Nadal som med matadorens lidelse väntat med de avgörande stötarna. Medan Nadal lyfter den ärevördiga Wimbledonpokalen och Federer "bara har tangerat" Björn Borgs svit på fem raka vinster. Då är det på väg att bli mörkt över sydvästra London så mörkt att man knappt kan skönja de tunga regnmolnen. 

Andra bloggar om Wimbledon: Andra bloggar om tennis: Andra bloggar om Kista 

©Thommy Sjöberg

Saturday, July 05, 2008

Blonde Light - fourth of july

Marilyn Monroe Please leave me alone Bild: Bert Stern 
 
Dagen svalnar mot kvällen... 
Drick värmen ur min hand  (Edith Södergran)

Nyårslöfte avklarat på den amerikanska nationaldagen 4 juli. Faktiskt riktigt passande att läsa ut Blonde av Joyce Carol Oates en sådan dag.
Kind of great american novel! 
Drömmen om att skriva den stora amerikanska romanen är här nära ett förverkligande i Joyce Carol Oates roman om Marilyn. En begåvad och mångfacetterad tjej, Marilyn, en av myterna och symbolerna för den amerikanska drömmen. Tjejen som vuxit upp på barnhem och i fosterhem. Maskrosbarnet den begåvade och vackra kvinnan som blir storstjärna inom filmen och en publikmagnet i 50 och 60-talets Hollywood och USA. 
Cancer ger sex …jag menar man får inte cancer av sex (Marilyn) 
Vad passar inte bättre än en roman om Marylin Monroe om man vill skildra det moderna USA och modernitetens framväxt. Marilyn inte bara begåvad vacker perfektionist när det gäller scentagningar utan även en Borderliner och en person som experimenterar med droger och som så småningom blir beroende av sina piller. 
Genren är dokumentär fiction – till synes dokumentära ramar; miljöer, personer, tiden och vissa citat är hämtade från verkliga förebilder. 
Formen är traditionellt berättande med inslag av magisk realism; Skarpskytten, Den mörke prinsen och Kolibri ett av romanens starkare avsnitt. 
Det finns inslag av brev, dagböcker, citat från litteratur och insprängda kommentarer (rapporter); som kan inte få nog av polsk korv och Marilyn Monroes samlade verk kompletterar. 
Med sina berättargrepp når Joyce Carol Oates långt utöver den dokumentära och biografiska skildringen. 
Berättelsen blir en saga om amerikanskt 40, 50 och 60-tal. I bakgrunden finns tidens stora politiska händelser; andra världskriget och Förintelsen, Koreakriget, McCarthys häxjakter på kommunister, John F Kennedy och Kubakrisen. 
Med Kubakrisen som fond tecknas ett iskallt porträtt av Kennedy. Andra män som passerar revy är baseballegenden Joe Di Maggio samma aggressiva intensitet som presidenten, Skarpskytten där tankarna går till Lee Harvey Oswald, den hygglige maken Arthur Miller, Marlon Brando som framstår som en kompis och en positiv karaktär med integritet liksom tvillingarna Cass Chaplin och Eddy G lekkamrater och vänner under de första lyckliga åren i Hollywood men allt annat än pålitliga. Tillsammans med skildringen av andra ledande personer inom filmen och kulturens värld skapar Joyce Carol Oates ett brett tidsdokument av det amerikanska samhället men också en märkvärdig och humoristisk genusskildring. 
Männen skildras allt annat än nådigt! 
  Jösses, faktum är att cancer ger sex …jag menar man får inte cancer av sex. Sex är naturligt & jag tycker om naturen ... gör inte du det? (Marilyn)

Mycket bra pocket på 862 sidor - som rekommenderas för hängmattan i sommar. 
Betyg Fem dobi.. dobi... do av fem. (I wanna be loved by you) 
Det andra nyårslöftet att röra på fötterna i tennisen har jag fortfarande gott om tid att utveckla.

© Thommy Sjöberg

Thursday, July 03, 2008

Clay Ketter Coastal

Poolside Motel 2008 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg with permission - Hudiksvallsgatan! - Känns som en gammal adress för en mattetenta i Vasastaden i slutet av 60-talet! När jag väl hittar fram till adressen för Galleri Brändström * Stene blir det mer som en flashback till the sixties och från min tid som sommarjobbande elektrikerlärling - så här kunde gårdarna med textilfabriker på Kungsholmen och Vasastaden se ut. I´m so lonely - en kub på gården skvallrar om att här kan möjligen något konstnärligt äga rum! - Finner till slut ingången till Brändström * Stene galleri! Ett galleri för samtida poetiska avtryck! Vid receptionen öppnar sig entrédörrarna diskret in till utställningen. Här ställer Clay Ketter ut målningar och fotografier från Gulfkusten, (GULF COAST SLABS), i Mississippi. Ketter har dokumenterat spåren efter monsterorkanen Katrinas framfart 2005. Motiven är husgrunder och sektioner av dockhus som ges illusionen av att vara dränkta i vatten. Materialet är masonit, plywood, färg, sand, pinje och furu, kåda, polyester och sic leksaker. Ketter som är amerikan, född i Maine 1961, bor och arbetar numera i Uppåkra i södra Sverige, har ett förflutet som hantverkare (snickare och målare) något vi gillar skarpt på Kistalight. Målningarna får en särskild poetisk lyster, en minimalistisk poesi av vad som blev kvar; arkeologiska dokumet av husgrunder, kakel, rör, gamla ledningar, betongrester och fragment av husväggar. Formatet är av modell större förutom serierna med fotografier. Fotograferingarna av husgrunderna har gjorts med storbildskamera från byggkranar upp till 40 meters höjd. Vilket medför möjlighet att fota absolut vågrätt som blir en del av den lyriska lystern och estetiken kring verken. Titlarna på målningarna blir som en katalog med ortnamnspoesi: Hayden Avenue, Herlihy, Destiny Oaks Drive och Pirate Lane. Dockhus modellerna har namn som Ocean Floor, Difficult Wharf, Poolside Motel och Wharf gentrification.

Hayden Avenue 2007 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg

Några rader från Bob Dylans Man in long black coat skriven i New Orléans kan förstärka målningarnas poesi av vad som blev kvar.

Crickets are chirpin', the water is high There's a soft cotton dress on the line hangin' dry Window wide open, African trees Bent over backwards from a hurricane breeze. Not a word of goodbye, note even a note...

Ocean Floor 2008 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg Herlihy 2007 – Clay Ketter Bild: Thommy Sjöberg Vill man investera i en målning rör det sig om sexsiffriga belopp från 125 000 till 500 000 SEK. I dagarna, 6 juli, avslutas utställningen på Brändström * Stene men Clay Ketter återkommer nästa år med en stor solo utställning på Moderna Museet. Det ser vi fram emot på Kistalight - Moderna museets vänner som vi är. 

Andra bloggar om Katrina: Se även läsvärd och bra artikel i Svd!

©Thommy Sjöberg

Wednesday, July 02, 2008

En pinne i skogen Light

Spåren efter engelsk arbetarklass? Guinness-themed public house on the Seven Sisters Road in Finsbury Park in northern London Bild: Jovike Flickr

Hittar fram till Mats Olssons En pinne i skogen – en bok om fotboll via en krönika om Hey Dolly som visar sig vara en gemensam favorit. Mats Olssons bok är utgiven på det nystartade Svante Weyler förlag noterar vi på Kistalight som konkurrerar lätt i branschen med Kistalight Publisher.
Gillar Mats Olssons krönikor skarpt speciellt de som hämtar näring ur vardagen. Finns en kul bit, Bekantas bekanta, om korplag där kopplingen fotboll och arbetsplats ger en dimension extra till vad fotboll kan betyda för gemenskap och sammanhållning.
Förtjusta blir vi på Kistalight i de korta bitarna som funkar som en sorts exotiska miniatyrnoveller. En stilart och form som vi själva eftersträvar och söker på Kistalight:
- Se till exempel kapitlen Prahl: Musiker aldrig tacklad eller det minimalt tecknade porträttet av Ölme där några dialoger och ett ortnamn karaktäriserar en fotbollskarriär.
- Great!
I kapitlet Seven sisters road firar Mats Olsson socialrealistiska triumfer; flottiga frites, smaklösa hamburgare, nylonskjortor, och miniskirts på vintern, tandlösa män på läktaren och engelsk arbetarklass. Skildringen blir här också en bit om engelska fotbollens rötter långt från dagens Chelsea, Manchester United och andra superligalag där en välbeställd medelklass i dag är publik.
Riktigt tänkvärt blir det i kapitlet Among thugs. Titeln hämtad från Bill Bufords Bland huliganerna. Äntligen en fotbollskrönikör som försöker diskutera huliganer och huliganism ur ett sorts sociologiskt manlighetsperspektiv. Allt för många sportkrönikörer, ledare och fotbollsanhängare demoniserar huliganerna som de vore någon slags utomjordingar.
Mats Olssons analogi, en genomskärande passning, blir istället att huliganism, supportervåld och fanatism är en form av manlighetsideologi som kan ses som en brutal reaktion mot modernitet och demokrati. En arena för missriktad manlig gemenskap samtidigt, rent psykologiskt, ett rop efter manliga förebilder.
Huliganism andlig släkting till både politisk extremism på höger och vänsterkanten!
- Kan även här ses som en gren på samma träd som den islamska terrorismen.
Intressant och kul att läsa Mats Olssons En pinne i skogen.
- Den som har flest pinnar vinner som någon fotbollsledare sa!