Kistalight Adresses

Friday, July 18, 2008

Sommarläsning…hej…hej – Stilleben Light

Nyckelpiga med vingar som alstrar energi och stilleben med böcker Bild: Thommy Sjöberg

Medan humlorna surrar och berusar sig på nektar i linden i Enerum på Norra Öland ordnar vi på Kistalight ett bokpaket.

- Ett vackert stilleben på det nyoljade gamla uttorkade bordet från Grythyttan!
- En gammal designklassiker som underlag för sommarens läsning!


Anteckningsböckerna; dagboken, kalendern, läsejournalen och idéboken får samsas med storheter och titlar som Amos Oz Hur man botar en fanatiker, Orhan Pamuk Pappas resväska, V. S. Naipaul Att läsa och skriva, Joyce Carol Oates En författares övertygelse (omläsning där) plus intervjubok med Oates av Stig Björkman. Dessutom en nyinköpt signerad roman av den vildsint skojfriske unge Bosniske författaren Sasa Stanisic och slutligen en likaledes ny guidebok om Estland, Lettland och Lithuaen.
- Dit drömmer vi om att resa på Kistalight.
Temat är konsten att skriva (utom de två sist nämnda titlarna). Drivkrafter, kreativitet, förebilder det vill säga inspiration från andra författarskap, knep att få igång skrivandet – det magiska flödet och vad författare gör när de inte skriver.
Joyce Carol Oates till exempel ägnar en stor del av sin tid vid skrivbordet till att titta ut genom fönstret trots sin digra produktion.
Gemensamt för den disparata samlingen av författare är lusten att berätta och att de tidigt upplevt magin och lystern kring böcker och författare:
Joyce Carol Oates tjusades av Lewis Caroll, Naipaul av H C Andersen – sic!, Pamuk anser Montaigne som en modern författare och Oz rekommenderar Kafka och Gogol som bra kurer mot fanatism. Gemensamt är också att de gestaltar och hämtar stoff ur tidiga erfarenheter av motsättningar och konflikter: Oz mellan palestinier och judar mellan rätt och rätt, Pamuk mellan öst och väst, mellan turkisk nationalism - Osmanska riket och ett Europa som genomgått renässansen och upplysningen och i dag moderniteten. Naipauls teman finns mellan brittisk kolonialism och indisk kultur i exil och Joyce Carol Oates skapar berättelser med rötter i ett våldsamt nybyggarsamhälle med det amerikanska frihetsprojektet och drömmen som bas.
– Alla har de ett gemensamt behov i sina författarskap av att gestalta samhälleliga konflikter.
Nu kan man tro att valet av författare ovan innebär att de tillhör Kistalights speciella favoriter?
- Ingalunda!
. Böckerna ovan har vi helt enkelt hittat på bokrean i Akademibokhandeln i Kista förutom guideboken och Sasa Stanisics Farfar i graven. Den senare köpte vi även den mycket billigt festligt signerad efter ett författarsamtal på Kulturhusets takterrass mellan just Stanisic och Jonas Khemeri under temat språk och litteratur när det var litteraturkongress Waltic i Stockholm. Stanisics bok heter i original, den är skriven på tyska, Wie der soldat das grammofon repariert, vilket ger helt andra signaler än den svenska titeln!
- Apropå översättningar och hm…hm litteratur och språk som var temat på Waltic!

Nu kan man tro att vi på Kistalight inte gör annat än sitter under den surrande linden med berusade humlor i Enerum på Norra Öland, knäpper på örat och reflekterar över skrivandet och skapandets mysterier och drömmer oss bort mot Baltikum.
- Men ack så fel!
Vi ägnar dagarna åt att spackla skarvar, lägga in målarremsor, sätta väv, tapetsera, lasera trätak, olja gamla utemöbler, friska upp gamla vindskivor, grunda fönsterfoder och rödmåla. Vi renoverar och bygger in en veranda men detta kan också vara en kreativ grund för kommande stories.
För vad är väl processen att skriva en bok om inte annat än att snickra och måla sitt eget lilla hus så tycker i alla fall årets Astrid Lindgrenpristagare Sonya Hartnett från Australien som renoverar hus mellan sina romanskriverier.
- Har vi läst i Skolvärlden lärarnas egen fackliga tidning!
Vi på Kistalight är mycket nyfikna på hennes författarskap och vi hoppas kunna få tag i och läsa hennes bok Skuggan av den randiga vargen.
- Verkar spännande!
©Thommy Sjöberg

No comments:

Post a Comment