Kistalight Adresses

Monday, January 29, 2007

Queen bee Light

Tänk att bli uppvaktad av en King bee
Well I'm a queen bee
Buzzing around your hive
Well I'm a queen bee, baby
Buzzing around your hive
- Gucci hör till allmänbildningen att känna till.
Ung tjej på högstadiet med påfallande bratstatus till hårt pluggande flicka med bakgrund i Serbien som inte har en aaning om vad det nu kan vara för något.
På högstadiet, precis som på alla andra arbetsplatser, kan det råda spänningar i kollektivet. Ibland när vällovliga pedagogiska förslag och idéer inte får något fäste i klasserna, intressanta knep, fantasi och stimulans, hjälpmedel, nya rön, spännande projekt inte tycks fungera och ingenting tycks bita. Trots alla muntra tillrop från lärarhögskola, skolpolitiker, utbildningsadministratörer, rektorer och välvilliga föräldrar.
- Kan det möjligen bero på att eleverna befinner sig någon annanstans.
Goda ledare, en lisa på en arbetsplats och en lisa i en klass.
- Ack vad det kan betyda för arbetsro och utveckling av en grupp människor. Vi drar åt samma håll, problem blir lätta att lösa, spänningar minskar när de goda ledarna får utrymme. Till det behövs intelligens men även en sorts ledarstatus, integritet och trovärdighet. Någon som samlar alla; lustigkurren, nörden, den tjurige och envise, får gnällspiken att glömma åtminstone något av sig själv, den smarta att bli social, den frivillige att bli lite mindre smörig, bråkstaken att coola ned sig och queen been att nöja sig med att vara snygg. Säkert kan jag ha glömt någon typ. Poängen i den här historien är att ibland, i vissa klasser, kan det finnas Queen bees, ofta tjejer för de är tidigare utvecklade än killarna, som också vill vara ledare utan att riktigt ha de naturliga förutsättningarna för det och har andra intentioner än de rent kunskapsmässiga.
- Är de dessutom två stycken från två olika miljöer som kämpar om utrymmet kan det bli trubbel. Låt oss säga en från höghus i miljonförort och en som är villabarn i relativt välsituerat område. Då hamnar nördarna, lustigkurrarna, de smarta, de bullriga, gnällspikarna och alla andra i ett riktigt getingbo.
Vår Queen bee ovan med Guccicitatet saknade dessvärre både förmåga och smartness för att klara ett läxförhör i Riksdagskunskap och att vara en god ledare vilket naturligtvis måste kompenseras.
- Mulligare säger jag med kunskap om parlamentarism än om:
- Var det Gucci märket hette?

Well I'm a queen bee
Buzzing around your hive
Well I'm a queen bee, baby
Buzzing around your hive
Andra bloggar om skolan:
Copyright LarsThommy

Saturday, January 27, 2007

Årskrönika fotbolls VM 2006 – Coupe du Monde

Eu sou Brasiliero
I dag roar vi oss med att göra en krönika av våra bloggar från fotbolls VM 2006. Vi har kämpat oss igenom en tuff vecka; lektioner, start med nya projekt - entreprenörskap, apt och föräldrasamtal.
- Ont i halsen, ont i det gamla ögat - Hawkeye, i dag så snorar vi och gör som den gamle hederlige svenske arbetaren, vilar och rekreerar oss på helgen för att vara fit for fight på måndag. Samtidigt längtar vi efter sommaren och minns fotbolls VM och här passar vi på att tipsa om hur man planerar en minisemester:
- Kolla avgångar Ryan air, några billiga avgångar typ 2x1 sek, finns det hål i kalendern?
- Slå till, köp en Rough guide till destinationen och boka en liten hyrbil vid ankomsten och behöver du känna trygghet beställ hotellrum.
- Come on så lyfter vi!
Ungefär så gick det till när vi beslöt att vara i Berlin under VM-finalen i Fotboll 9 juli 2006.

Här några VM bloggar från Kistalight:
Matchtröja till salu
Nystruken matchtröja
Bita ihop
Bortglömd matchtröja
Matchtröjan under kudden
Efterlysning…
Eu sou brasiliero
Måltorka…
Tourist in Berlin
Andra bloggar om årskrönika
Andra bloggar om fotbolls VM
Copyright Thommy Sjöberg

Sunday, January 21, 2007

Lilac light

- Sväng till Botkyrka konsthall i helgen. Rattar den gamla Scorpion över stadens broar vid Essingeöarna till Blommensberg och genom Eugenia, Fredhäll och Södra länken tunnlarna - Stockholm i januaridräkt, mera ljus än dis över fjärdarna.
Huddingevägen ut till Tumba. Ser utställningen Labyrint med böcker som konstverk, artistic book genren, eftersom vi som vanligt var sent ute hann vi inte riktigt med att systematiskt beta av bokverken. Men vi (jag) fastnade för en liten kaledioskop liknande bok. En rundel fylld med små, små ord och bokstäver som ett glitterregn.
– Skaka, skaka boxen och häll ut och vem vet kanske bildas det skimrande meningar. Som sagt massor av böcker också en namne och granne abc Sundbyberg fanns bland hyllorna.
– Ett lexikon med inriktning på Sundbybergs design.
Häromdagen fick vi mail från SouthernCalifornia apropå vår blogg förläggarnytt och om vår nya bok abc…Kistalight. Ett mail som gjorde oss riktigt glada – här tar vi oss friheten att citera.

"So does this mean that you are now finally an author in your own right? Great news; like we say here in SoCal, you need to do three things in life; plant a tree, raise a child (or two or three...), and write a book. Did you plant your tree yet? Good luck with the sales of your book!!!"

Hm…hm we have raised children now I have written a book and perhaps I have plant a group of trees. See the story below!
I slutet av 80-talet arbetade jag på en skola i en ryktbar stadsdel kring Järvafältet egentligen en riktig bra skola. Mina ämnen var då matematik och No-ämnen – sic eftersom det saknades lärare i dessa ämnen! Hur som helst tillhörde jag de naturvetenskapliga lärarnas idoga krets. En vacker dag skulle det göras tipspromenad på Järvafältet med frågor konstruerade av undertecknad. Kulturhistoria varvat med naturfrågor. Eggebys runsten och folkets park fick sina frågor. Kring den närbelägna Granby gård växte (växer) trädliknande syrener.
- Vad passar bättre än en tipsfråga kring detta.
- Är träden kring Granby 1) Hägg X) Lind eller 2) Syrén. En till synes oskyldig fråga som fick den biologiansvariga läraren på vår ryktbara skola att se rött. Han bar ett mycket svenskklingande dubbelnamn, typ Nils Nilsson eller Sven Svensson men namnet var givetvis ett annat, för övrigt påminde hans biologiinstitution mest om någon sorts bananrepublik. Visserligen hade han en eminent förmåga att banka in fakta kunskaper hos folk och fä men vem vill verka i en bananrepublik?
– Syrener sade han är inte träd utan buskar med sin då dånande diktatoriska stämma.
I dag, 20 år senare, gör vi uppror i bananrepubliken och hävdar å det bestämdaste att även syrener är träd åtminstone "small trees" som det står i Wikipedias internationella lexikon.
Då har vi på Kistalight minsann planterat träd både på Norra Öland och i Kista and raised children and written a book.
– Good feelings about that! Greetings from Kista

Saturday, January 13, 2007

Intervju Light

Läsa gillar vi verkligen på Kistalight - i ur och skur
Då och då blir vi intervjuade på Kistalight. Här om året av SIFO om dagspolitik, det blev tycker vi, en festlig blogg på Kistalight. Strax före Allhelgonahelgen deltog vi i en undersökning om hur vi mår i Europa och om det finns någon framtidstro inom EU. Då intervjuades vi av en dam från, SCB, Statistiska centralbyrån. Den intervjun gick rekordsnabbt på något mer än en timme mot de stipulerade två timmarna - så sade i alla fall den intervjuande damen.
- Kan tyda på att man är säker på sina uppfattningar.
- Mindre säker nu!
Här om dagen blev vi intervjuade av lokaltidningens "mitt i" reporter John Jenkins och plåtade av hans kollega fotografen Sara Flodin. Anledningen var att min bok abc…Kistalight getts ut och är ett kul och möjligen intressant inslag i den kultur som florerar i förorten.
När jag säger vi på Kistalight tänker jag på min familj och de människor som finns kring boken. Men när det gäller intervjun är det förstås undertecknad som gäller. Intervjun genomfördes på Akademibokhandeln i Kista.
Blev ett fint samtal och visst var det festligt att bli plåtad mot en blå vägg läsande och hållande i den nya boken bland bokhyllorna i affären och alla nya intressanta boktitlar.
Utan att gå in på detaljer i intervjun fick jag anledning att fundera kring mitt skrivande.
- Varför skriver man?
- Varför skriver jag?
- När började du fundera på att skriva en bok frågar John Jenkins.
En fråga som jag inte riktigt kan besvara.
- Har jag inte alltid skrivit i vuxen ålder - men mest haft tid med små korta bitar. En form som passar mig utmärkt. Första sammanställningen blev en sorts lexikon för att se om det finns en röd tråd, ett mönster och hitta en ton i berättandet.
- Att trycka raderna blev sedan en liten dröm om att förverkliga entreprenören inom mig.
- Inte bara författare utan också förläggare.
- Är inte att skriva fortsätter jag i intervjun: En önskan att bli sedd, stå i centrum, en form av eskapism, skapa en roll, bearbeta gamla trauman. Sedan finns ju glädjen och lusten i att berätta en historia.
- Lika roligt som att läsa goda böcker, äta god mat, umgås med vänner, prata, arbetet, flanera, sitta på café, spela tennis, cykla, vandra, resa, lyssna på musik och göra hm…hm…hm.
- Listan kan göras lång av det som vi gillar som allra mest.
Nyfiken – lust att läsa abc...Kistalight?
Gör en beställning på kistalight@hotmail.com
Begränsad upplaga.
abc...Kistalight finns även att köpa på Akademibokhandeln i Kista och i City, Bokia i Kista och Vällingby bokhandel.Pris 129 SEK
Copyright Thommy Sjöberg

Friday, January 05, 2007

Gdansk Light eller ljuset i november

Zuraw nad – kranen i Gdansk
Det snöar utanför vårt fönster, stora flingor, känsla av ferie och julmarknad men det är Allhelgonahelg. Vi befinner oss i Glówne Miasto på vinbaren Winiarnia Spirutus Sanctus vid Ulicia Sw Ducha nära Kosciól Mariacki, Mariakyrkan, en mäktig kyrka i tegelsten i Gamla stan i Gdansk.
Vinbaren är nyöppnad. Smakfull inredning, konst på väggarna, på borden ligger olika exklusiva bokverk om arkitektur och måleri och möblerna går i grå nyenkel stil a la svensk folkhemsdesign och då menar vi möbelkedjan.
- Faktiskt är det premiär imorgon. Personalen får öva på oss i kväll. Tidigare under kvällen hade vi gått på en kashubisk restaurang nära vårt hotell Dom Aktora, kommit ihåg Oscar i Günter Grass Blektrumman som var kashubier och mints emblemet , Zuraw nad Gdansk, den gamla jättekranen, från medeltiden: som finns som en kuliss i Volker Schlöndorffs filmatisering av boken och i alla högsta grad finns i verklighetens Gdansk vid Motlawa kanalen.
Vittring får vi och doftar och spårar gör vi vid Ulicia Dluga och Dlugi Targ centrum i Gamla stan. Vi går på caféer, sitter speciellt på Daily Café, smuttar på espresso och iakttar:
Ungdomar som spelar Fia med knuff, framför oss sitter ett ungt vackert par, verkar nykära och mycket blyga för varandra– förälskelsens förvirring? Han ser ut som en ung Chopin och hon är lång, mörk, slank och har mycket mjuka fylliga omålade läppar. En aura av oskuld, naturlighet och sensualism finns kring dem som ofta saknas kring ungdomar i vårt allt i genom kommersialiserade samhälle i Sverige.
Vågar inte riktigt ta in allt jag ser, går igång på sånt och kommer då att läsa massor av litteratur om Gdansk och det har jag inte tid med, noterar ändå Stadshusets bilder av ruinmassorna som återstod av kvarteren kring Clówne Miasto när slutstriderna våren 1945 stod mellan Sovjettrupper och tyska naziarmén.
- Här har ett mänskligt under genomförts efter kriget då invånarna i Gdansk byggt upp sin gamla stad efter bilder och de få ritningar som fanns kvar.
- Undrar om energin hämtade kraft i en känsla av enighet mot överhet och kommunism, minnen av krigets grymheter och nazismens ondska?
- Här fick de goda krafterna verka.
Tidigare under dagen busväder – vad göra?
Flanera i ett kylslaget vindpinat blött Gdansk eller göra en utflykt i en varm bil i den polska tuffa trafiken med stor risk för halka.
- Det blir vår hyrbil med utflykt till Hel, turistorten, längst ut på landtungan Hel Peninsula i Gdanskbukten. Turen går genom Trojmiasto, trestadsområdet, Gdansk-Sopot-Gdnynia. Här är det drag under galoscherna. Här investeras det, här gäller workingcities med hög intensitet och det är en intensiv trafik i vinterblötan. Vi svänger ner till Sopot och passerar Grand Hotel på baksidan. Här har världens stora bott; shahen av Iran, De Gaulle och Giscard d´Estaing så även Hitler när Polen och dåvarande Danzig hade fallit i inledningen av andra världskriget. Sopot är fortfarande en av Polens stora badorter men även chic stadsdel med Art Nouveau inslag och hemort för entreprenörer, arkitekter och artister.
Vi passerar, på vår väg, bad och fiske orter som ett pärlband, Puck, Wladyslawowo - dessa polska namn!, Kuznica, Justarnia, Jurata och Hel längst ut på spetsen med utsikt över bukten ända in till Gdansk. Där gamla varvsområdet, Leninvarvet, och stadssilhuetten skymtar i horisonten.

- Hel i november; det disiga ljuset
kulingblåsten
man får gå hukande i motvinden

ut på piren i hamnen
inte ens en vilsen turist

på de milslånga sandstränderna.
Hel i november; en utflykt
för poeter, konstnärer
och Kistalights utsände.


På Hel stod en av de stora slutstriderna på polsk mark under andra världskriget. 100 000 tyska soldater stred emot den sovjetiska armén men fick ge sig efter hårda strider. Utanför Hel torpederades också flera civila flyktingfartyg på väg mot Tyskland av den sovjetiska flottan. En författare som skildrat den här tiden är Stefan Chwin med boken Haneman. Där finns skildringen av torpederingen av lastfartyget Friedricha Bernhoff och hur flera av bokens personer försvinner i havet. Där finns också skildringen av hur polska flyktingar tar över de flyende tyskarnas bostäder och hur gator, torg och platser får nya polska namn. Haneman är trots sitt tunga innehåll en poetisk lyrisk roman om den kultiverade obduktionsläkaren Haneman som blir kvar i Gdansk efter de sovjetiska truppernas frammarsch – kanske på grund av en depression efter en älskades död.
På vinbaren Sanctus, vi vill bara ha ett glas – något enkelt, får vi var sitt glas med vin från Moldavien. Det är ingen riktig stuns på det – smak av gammal kommunism från forna Sovjets egen vinlada?
- Vi prövar gärna något annat!
In kommer en flaska rött från Ukraina som den förtjusande unga blonda servitrisen rekommenderar. Hon undervisar gärna om husen i kvarteren.
- Inspirerade av Amsterdams medeltida byggnader och kanaler prövar jag.
- Precis säger vår unge servitris.
Bättre smak på det Ukrainska vinet från Krimhalvön, mindre känsla av postsovjetiskt trauma och betong.
In kommer det korvar, nötter och vi får ostsorter att identifiera – kittost bland annat. Vi blir sedda och vi blir uppassade som de värsta Lady och Lufsen om än vi är medelålders. Det hela avrundas med en liten brandy eller var det en kryddig polsk vodka?
Vi kramar om vår unga blonda servitris som övat så förtjänstfullt på oss inför morgondagens premiär.
Lyckliga går vi hem genom Glowne Miasto och de hexagonala snöflingorna faller och skimrar och stadsportarna (Wyzynna, Zlota och Zielona Brama) har slutit sina dörrar för natten.
Vore det en annan tid, kanske Hansan eller fristaden Danzig, skulle vi höra ljudet och larmet från lastbryggorna vid Motlawa kanalen, språkens surrande i luften, den gamla kranens, Zuraw Gdanski, mullrande och i nästan modern tid skulle säkert tumultet kring Leninvarvet och Solidarnosc ha satt sina spår.
- Nu är det 2006 och då möter vi en färgad man på trottoaren som rastar sin schäferhund, med munkorg, i den folktomma staden.
Andra bloggar om Polen:
Copyright LarsThommy