Fifty – love
I dag på Nationaldagen hyllar vi Björn Borg som fyller femtio år. Sveriges genom tiderna störste idrottsman, fem Wimbledon och sex Paris öppna titlar. Vid Sveriges första Davis cupseger var han ensam ankare för laget och han den som självklart skulle spela hem singlarna.
Som bloggare skulle man nu kunna skapa en patriotisk lista över Sveriges främsta idrottsmän på nationaldagen men titlarna ovan borgar (ha…ha) för att det räcker med ett namn.
Björn som uppfann den dubbelfattade backhanden och införde moderniteten i tennisens gamla överklassvärld som Wimbledon och Båstad. Militära stofiler som tävlingsledare och doft av unken badort fick ge sig för pannband, hippiehår och skränande tonårstjejer.
Efter Björn Borgs Wimbledontriumfer och alla hans andra segrar blev tennisen något av en folkrörelsesport, nåja åtminstone en sport tillgänglig för den uppåtsträvande medelklassen i Sverige. Visst var Björn en produkt av det svenska folkhemmet. Den mytiska garagedörren i Södertälje gav ju alltid returer och var ingen klassisk akademisk tennisskola men väl en väg mot okonventionell tennis.
Drömmen att spela tennis förverkligade jag som medelålders. Trots en gammal ögonskada som påverkar mitt seende så harvar jag på som tennismotionär eller som min eminente ögonläkare tröstande säger:- Bättre med bollsinne och endimensionell syn än stereo utan känsla för racketsvingandet mellan linjerna!Sedan mer än tio år tillbaka spelar jag gruppspel på söndagarna i Kärrtorp där Spårvägen TK har tennisbanor. Här i försöker jag fokusera, ha högt uppkast med serven, slå igenom back och forehandslag, röra på fötterna, gå ner ordentligt vid returer, lobba och slå luriga stoppbollar med mycket slice, variera spelet och förstås ha kul, men slarvar man i tennis så straffar det sig direkt. ”Tro mig!” Senaste året har jag även försökt att utveckla mitt sinne för lusten att vinna och inte vara så förbaskat nöjd med en annan tjusig stoppboll eller perfekt slagen lobb.
Nu när barnen är stora har jag även börjat träna för en professionell tränare i Sundbybergs tennispool.Tennis den svåraste av racketsporter och kanske den bollsport som kräver mest känsla, psyke och taktiskt sinne.
Nåja tillbaka till dagens femtioårsjubilar, så att det inte blir missförstånd av ämnet. Som många unga genier inom moderniteten; Rimbaud poeten, Beatles som popgrupp, Bob Dylan som hade sin konstnärliga explosion fram till 25 års ålder- så lade Björn Borg av i samma ålder.
- Utbränd? Hur som helst ökar det hans karisma. En utsrålning som kanske bottnade i hans mentala förmåga att samla ihop sig när det verkligen gäller. Flera hade större bollkänsla, några var lika snabba, någon var lika vältränad, andra kunde läsa spelet men att vara icecool när det gäller det var Björns stora styrka.
Kanske var han också en alldeles vanlig kille med stor integritet i förhållande till media något han lärde sig tidigt i sin karriär. Utan att egentligen vara folkkär ( Jantelagen?) är han precis som svensk exportindustri Ericson, ABB, Volvo och SAAB för stor för sitt land.
Kanske är han Sveriges mest kända person i stora världen?
Vad är väl inte bättre då än att fylla femtio år på Sveriges nationaldag.
- Grattis Bjorn säger vi som gärna vill vara internationella.
Andra bloggar om Björn Borg
Andra bloggar om nationaldagen
Andra bloggar om tennis
Mera om tennis:
©Thommy Sjöberg
Vi här @ söder om söder instämmer i dina hyllningar till jubilaren Björn Borg. Tidernas största idrottsman utan tvekan. Såg du föresten dokumentären från 1998 om honom idag på TV 1? Om inte så går den säkert i repris igen.
ReplyDeleteHur går det med betygsättandet? Har du tagit dig ur helvetet? Hoppas det för din egen skull, jobbet skall medföra njutning och stimulans och inte medföra pressade situationer som man har svårt att ta sig ur utan att må dåligt. Eller hur?
Hoppas att allt är bra med familjen och katten, Michelle har varit på scoutläger i Åva Lör-Mån, och Robin har spelat fotboll mot Nynäs vinst med 6-3 2 mål och 2 assist synd att klaga.
Marina skall på anställningsintervju på skattemyndigheten (en styggelse)på fredag vi får väl hoppas på napp där trots allt.
För mig är det "Life goes on" eller som Gary More utryckte sig "Still got the blues"
Klar med betygsättandet - skapar en viss nerv åt grundskolelivet - helt klart att det påverkar sättet att undervisa - ger en skärpa trots allt till kunskapsinhämtandet.
ReplyDeleteHimmel eller helvete får ses som en metafor (bild)från framförallt elevernas horisont.
Bra med oss - klacksparkar och några tunnlar från Kista.
I morgon avspark
Läste en kommentar ang. Björn Borg, signerat nationaldagen. Jävligt FINT skrivet. Här har du din skälsfriend..*L* Kolla gärna in min blogg:www.gunnarge.blogg.se.
ReplyDeleteHA DET!
P.S. verifiera gärna en "comments" på min blogg