Färjeläge, känsla av uppbrott, nerv i luften och nya möjligheter, högsommardag, stackmoln med Karlskrona waterfront i fonden, här hänger öns ungdomar, drömmer om framtiden och längtar ut i världen.
En längtan som blir så tydlig från en ö som är omgärdad av vatten.
På väg från ett äventyr med nya erfarenheter, Kistalight har deltagit i Aspö Open; en tennisturnering med hög trivselfaktor. En tävling för sommargäster, öbor, en och annan turist som hittar vägen dit (Kistalight).
Se även tidigare besök på ön och deltagande i turneringen, Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt!
I Aspö Open blir idrottens själ synlig, leken (den lekande människan), gemenskap (en kontaktyta mellan boende, sommarfirare, turister och inte minst generationer), tävling och rivalitet på sansad gräsrotsnivå.
Nåja, tennis är den svåraste av racketsporter och kräver trots allt en viss skolning, men det finns plats för alla. Den som vill kan förbereda sig veckan innan med tennisskola, som samlar öns ungdomar.
Turneringens särart är att det vimlar av dubbelklasser, juniordubbel för flickor och pojkar, herr och damdubbel för både senior och veteran, mixed, generationsdubbel och gubbel (från gubbar som spelar dubbel). Kistalight borde vara med i Gubbel men spelar istället veteransingel för herrar födda 1976 eller tidigare.
De yngsta i klassen kan alltså nästan vara 30 år yngre än Kistalight!
Vi får en liten pratstund, med klubbens grundare Bertil Andersen, trivselgubbe och före detta ledare i handboll för både svenska landslaget och diverse klubbar, plus gympaledare och friskvårdsguru i Lund. Mest pratar vi fotboll och de svenska tjejernas (landslaget) roliga anfallsspel och framgångar.
De tillför glädje och något nytt inom fotbollen!
Bertil berättar även om hur viktig tennisskolan och turneringen Aspö Open är för att samla ungdomarna på ön. Det blir ett häng kring de två banorna under 14 dagar och motsträviga tonåringar kan lockas till landstället där de får två meningsfulla veckor utan allt för mycket tjat från föräldrarna.
Kistalight får möta Kalle, Carl Olov A, i sin första match, faktiskt för ovanlighetens skull en jämnårig motståndare, en kombattant som tar ett steg in i banan, gärna redan vid serven. Tennis är färskvara och Kistalight som spelar gruppspel för motionärer i Solna SJ TK under vinterhalvåret och veckan innan tränat med spelare i Kalmar TK Lag 2 på Böda Sand hardcourt och deltagit i Kalmarspelen i Motionsklassen. Kistalight är en aning på hugget och lyckas knyta upp Kalles spel med både bättre serve, fotarbete, returer och grundslag, 6 - 2, 6 - 2. Kalle som mest spelar tennis på sommaren på Aspö och då med sina barn.
Trevlig match och trevligt möte med Kalles familj; en fru som stöttade honom och hans son som var tävlingsansvarig.
Boka rum på Aspö via STF går numera inte efter Coronan utan man måste boka hela sjöbodar, mer för mindre sällskap, och ett rum i Lotstornet som erbjuds, all inclusive, bellar 1800 pics 4 th floor, så Kistalight skyndar ner till färjeläget efter dopp i böljan blå vid brygga nedanför Lotstornet. I Karlskrona lotsar jag mig fram via katalog från STF 2017 till Bredgatan 16 strax ovanför färjeläget.
Tji vandrarhem på Trossö har gått upp i rök, in to thin air!
Från dimunitiv karta ovan!
Vad göra?
STF forever!
Kistalight som ogärna vill dö hotelldöden i Karlskrona, kasta ut någon TV som den värsta rock`n roll star, ringer hem till Mimmi på Norra Öland och skyndar hemåt uppför E 22:an, stannar till i Bröms köper 2 liter öländska jordgubbar a 35 kr litern, jämför 50 pics i Byxelkrok!
Den fria marknadens mysterier!
Jämjö, Fågelmara, Bergkvara (Gökalund, ämne för limerickar) gulliga små samhällen i sommarkvällen längs kusten. Kalmar, Borgholm, kameler vid avfarten till Äleklinta, alvarsmarker, blå skymning längs Kalmarsund och Enerum på norra udden.
I morgon följer Mimmi med på nya äventyr i sommaren.
En kille med stor apparat från Gökalund
hade en härlig brallis, fick aldrig en blund
tog chaffisjobb för buss Bergkvara
för att i lugn till Stockholm få fara
SMS, stå på hem, för herdestund!
I dag tar vi nya tag i Aspö Open. Mimmi är med. Vi äter en luguber lunch, pasta (Penne), skurna köttbullar, krämig dressing och sallad som sköljs ned med mineralvatten precis när vi har lämnat färjeläget i Karlskrona på väg mot Aspö. Vi passerar befästningstornet Godnatt ute på fjärden, häftigt med gamla militära torn till havs, samtidigt som ett antal polska medborgare stimmar i några folkabussar bredvid oss i bilkön.
Är det polska turister som har hittat vägen till Aspö?
Hur som helst går en väg (linje) ut i Europa med färjan Karlskrona/Gdynia!
Vi tar en sväng på ön; Drottningskärs Kastell, förbi Lotstornet, Bäck, Kroken och Ryd, nyasfalterat med mer bredd i år men på östra sidan är det fortfarande trådsmalt med stenmurar istället för dikesrenar. Den militärintresserade kan få sitt lystmäte på ön med Ellenabbens fort, Kustspanings radarstationen Gruvan och Museum för Rörligt Kustartilleri, mums för en militär nörd.
Våra tennisbanor ligger mitt på ön vid Aspö Skola. Skolan lär ha varit sambandscentral för det militära försvaret på ön under ww2.
Inte bara då säger min blivande motståndare Per K i veterankvarten, gäller även i dag, när nästa dags spelschema sätts upp av tävlingsledningen i glasskåpet bredvid Gamla Banan.
Analog information istället för digital, visst man kan få ett SMS också, plus en del informell info (skvaller), om både öbor (mystiska konflikter som ingen utomstående riktigt förstår sig på och som pågått i generationer), spelare, krämpor och prat om tennisens gåtor.
Per K visar sig vara en habil spelare, dessutom har han scoutat mig från gårdagens match mot Kalle, han är sommarboende på Aspö men från Saltsjö Bo i Stockholm med stående träningstid i anrika TK Malmen.
Trots Hammarbytröja, skarpt läge, kommer Kistalight till korta i bollduellerna mot sin motståndare Per K. Han har helt enkelt högre tempo i sina bollar, slår hårdare och är hyfsat koncentrerad, men några fina bollar och games blir det med både variation, stoppbollar med slice, lek med några ballonger till bollar med längd, lobbar och några goda servereturer.
Ålder och förmåga tar ut sin rätt, yngst är bäst, inte gammal är äldst!
Visst tyckte Mimmi som är med att det såg ut som riktig tennis, rent av elegant från Kistalights sida, men visst borde jag jobba mer med min, koppla på, min vinnarskalle.
Matchen slutar i ösregn, skyfall, och asfalten (behandlade banan) blir hal som såpa!
Hög risk för skador, tur att matchen var slut.
Tenniskiosk och Trollstuga, en del av sambandscentralen Aspö Open! Bild Thommy Sjöberg
Fint med sambandscentralen, anslagstavlan, när det är skyfall. Vi tar rygg under taket och Per K en profil i Aspö Open, berättar anekdoter om turneringen och vi avhandlar det outtröttliga ämnet; tennisen som den svåraste av alla racketsporter.
Vi säger bara psykologi!
Tennis för veteraner lär vara den motionsform som får oss att leva längst av alla aktiviteter som finns för oss old ones enligt en dansk undersökning. Förklaringen lär vara att tennis är en form av en dialog dessutom ger det utrymme för så mycket snack runt matcherna. Vi kisar och tjejer avhandlar både det ena och det andra liksom även bortom tennisens värld.
Per K berättar att han läser Klas Östergrens Renegater där han förälskat sig i en av trilogins kvinnliga huvudpersoner, Maud, som finns med i både Gentlemen, Gangsters och Renegater.
Kistalight har läst Gentlemen när det begav sig och kapitlet om Svenska Akademien i Renegater, som blev en blogg Renegater Light eller Skittunnan satt under Fläkten.
Klas Östergrens trilogi - toppenböcker av en av våra stora berättare men vi minns inte Maud men tänder på idén om en passion för en kvinnlig gestalt inom litteraturen.
Får bli ett ämne för Kistalight i en kommande blogg!
Vem är vår litterära hjältinna?
Marilyn i Blonde av Joyce Carol Oates? Se Blonde Light - fourth of july!
Kan vara flera!
Vi skyndar vidare, the same precidia, förbi ICA, dopp i böljan blå vid bryggan nedanför Lotstornet och nytvagad ned till Färjeläget.
Uppbrott och äventyr visst, men på fjärden utanför Karlskrona kan man även uppleva staden från sjösidan och få en bit svensk historia.
Inte dumt från däcket på en vägfärja, Yxlan från Furusund, som är i sommartjänst i Blekinge skärgård.
Kistalight och Mimmi spanar in (insuper) Karlskrona som är en vacker spännande plats, en örlogsstad och ett levande världsarv; Örlogshamnen, bakom skymtar Varvet och anar man inte den gamla mastkranen och femfingersdockan, på Örlogsbasen skymtar Amiralitetskyrkan och högre upp Trefaldighetskyrkan (mäktig barock) Bataljon af Trolle, Klockstapeln och Bastion Aurora innan Stumholmen passeras. Holmen som har öppnats upp för allmänheten och blivit bad, kult och mötesplats för ungdomar, med ett toppen Marinmuseum med restaurang, Barkasskjulet - ett kul hus, Kronobageriet som gjorts om till bostäder, Flyghangarerna och Kronohäktet som blivit vandrarhem
I Karlskrona kan man få syn på hur en hård styrd centralmakt, Sverige, har planerat en stad. På den kuperade ön Trossön lades ett rutnät av breda gator och stora torg. Förebilderna hämtades från flottbaserna Chatham i sydöstra England och Rochefort vid franska Atlantkusten. Konst och stilideal var barocken i Versaille och Rom i Italien.
Grundaren Karl den XI utfärdade 1680 stadsrättigheter för Karlskrona. Staden var inte bara en isfri hamn i sydöstra Blekinge som befäste Sveriges roll som stormakt i Östersjön och norra Europa utan blev också en viktig handelsstad med betydande entreprenörer och innovationer inom skeppsbyggnad och varvsindustri.
Gud, Konungen och Fosterlandet (Tre kyrkor, militär sjömakt, fostran och utbildning) några av arkitekterna bakom staden hade militär bakgrund men var ändå ledande för sin tid. Erik Dahlberg, Nicodemus Tessin och Carl Magnus Stuart som befäste stadsplanen 1683. Under 1700-talet var det skeppsbyggare Fredrik af Chapman och Carl August Ehrensvärd, amiral med konstnärliga och filosofiska intressen, som påverkade stadsbilden och införde nymodigheter i skeppsbyggande. Örlogsstaden med hamnen, varvet och fjärden måste ha varit en fest för ögat med vimlande segelfartyg, liv och rörelse bland människor och larmet från den stora kranen.
Det finns även många charmiga hus och gårdar som klättrar i bebyggelsen på Trossö något som har levandegjorts i den lilla skriften Bebyggelseminnen utgiven av Blekinge Museum.
Undrar om man inte som gammal SO-lärare skulle kunna ha Örlogsstaden Karlskrona - ett levande världsarv - som förebild och ide för att bygga en modell i papier mache i undervisningen i SO.
Ett grupparbete i SO och teknik med Örlogsstaden i Karlskrona - ett världsarv - som modell åtminstone om man är lärare i Karlskrona, tänker Kistalight som har gjort djärva försök förr i genren som modellbyggare i stadsplanering med Vällingbymodellen för årskurs sju på Spånga High.
Ett projekt garanterat utanför en lärares komfortzon! Liknande projekt som Kistalight allt som oftast grejade eftersom vi hade lyckan att ha kreativa elever! Dessutom lever Kistalight här upp till stjärnpedagogen John Hatties devis att den skicklige läraren hittar utmaningar i sitt ämne och lär av sitt lärande (sic!). Se Hattie hii Light blues!
Ärligt talat blev väl långt det här men det vore kul att snöa in på den gamla örlogsstaden med lite studier i ämnet!
Går det månne att bygga en sådan stad i dataspelet Sim City, funkar säkert även med Lego, säger vi, innan vi skyndar hem till barn och barnbarn i stugan på Norra Öland med två lådor jordgubbar från Bröms.
Det gick bra för mina motspelare i Aspö Open 2022.
ReplyDeletePer K vann i klassen Herrdubbel, kom tvåa i Veterandubbel och trea i Veteran Herrar Single.
Inte illa!
Carl Olov Andersson, Kalle, kom trea i Generationsdubbel tillsammans med sin son, medan Kistalight kom till kvarten.
Inta illa det heller!
Se resultat Aspö Open 2022!
Länk resultat Aspö Open 2022
ReplyDeleteKistalight prövar HTML-kodning!
Aspö Open 2022
Funkar!
Något om att arbeta med enkel modell i papier mache:
ReplyDeleteFrån Vällingbymodellen, se Länk ovan!
Vi jobbar med trä, hönsnät papier mache och färg. Skalan är 1:50, 2 cm motsvarar 1m. Eleverna har gjort ritningar med hjälp av meter prototyp (1m lång pinne).
Kallt som fan när vi sprang runt i Centrum och gjorde mätningarna tyckte både jag och eleverna. Projektet är ett samarbete mellan bild, slöjd, So och teknik, som So-lärare har jag inte en aaaaning om hur jag ska ro hem ett sådant här projekt men som energisk folkhemsnostalgiker och förändringsvillig lärare - typ vem vill vara en bakåtsträvare, så står jag och eleverna där med en låda innehållande våra ritningar, pinnar av olika längd som kallas trämaterial, limpulver, en hög med gratis Metro och City tidningar, hönsnät. I tekniksalen finns limpistoler, häftapparater och små, kallas det bandsåga,r till hjälp.
Har visserligen ett förflutet som hantverkare i ungdomen men - hur ska det gå?
Något liknande skulle man kunna göra med Karlskrona - Örlogsstaden - Ett Världsarv!
Det finns ju sådana tydliga hållpunkter; Trossö karta med rutnät kan fungera som platta för alla särpräglade byggnader:
Från Trossö och Örlogsvarvet; Kyrkorna Fredrik. Trefaldighet och Amiralitets-, Klockstapeln, Bastionerna Sparre och Aurora
Från Varvsområdet Muren, Femfingerdockan och speciellt den gamla Mastkranen (påminner om kranen i Gdansk).
från Stumholmen Barkasskjulet, Kronobageriet och Flyghangarerna och från nutid Marinmuseet dessutom kan man bygga på med Befästningar och från Omlandet med Skärva gård och Lyckeby Kronokvarn, och kompletteras med några gårdar och byggnader från Trossö.
mm och m fl
Kring arbetet kan det även kopplas skriftliga uppgifter, tidning, krönika, dagbok för att uppnå betygskriterier.
Tja, bygger man en sådan modell kan det säkert liknas vid en enkel övning i stadsplanering och vara en alternativ undervisning för lärare utanför The Comfort Zon - Hej och Hå!
Källor och Litteratur Färjeläge Light
ReplyDeleteAspö Open 2022 se Hemsida https://www.aspotennisklubb.se/aspo-open-2015
ABC Kistalight Thommy Sjöberg 2006
Blekinges Byggnadsminnen Länsstyrelsen Blekinge Län 2015
Örlogsstaden Karlskrona - ett levande världsarv Blekinge Län och Karlskrona Kommun 1998
Hej och hå! I karlskrona kan du på BTH utbilda dig till Planeringsarkitekt. Något för alla studenter, konstnärssjälar, som går igång på hus, gårdar och gamla stadsplaner! Fysisk planering vid BTH är den enda utbildningen i sitt slag i Sverige, och den ger dig som student all teoretisk kunskap du behöver – men behåller utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista – Örlogsstaden Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar. Se Fysisk planering 180 Hp | BTH
ReplyDelete