Kistalight Adresses

Monday, June 06, 2022

Om du vill bli en Svenne ...

Sommarstuga Light


 Sjöbodar på rad, en, två, tre, fyra! Väg 136, vid foten av Neptuni Åkrar, på Norra Öland! Kistalight på vandring veckan före Nationaldagen! Bild Thommy Sjöberg
Neptuni Åkrar, fältet med geometriska former, som är så utmärkta att fota, teckna eller måla av.
Himmel, hav, horisont och kalkflisfält som naturlig inramning, dock ingen blåeld i år!
Jag följer cykelvägen, som skulle vara alldeles utmärkt att åka inlines på, men dom har jag glömt hemma, får bli apostlahästarna istället, längre norrut på fältet byter jag till slingan av kalkflisstigar.
Ljungpiparen, skärsnäppa och måsar ackompanjerar min promenad, här kan tankarna flyga högt. Havet kyler fortfarande, även om det är en lätt sydostlig bris, ett utmärkt väder för funderingar och vandring, inte en människa i sikte.
Visst några panschisar på elcykel (doping) susar förbi!

Dags för årets blogg på Nationaldagen, en tradition på Kistalights redaktion, där jag spanar efter något specifikt svenskt.
I år får det bli något om den svenska sommarstugan!
Äga sommarstuga kan detta vara vägen in i det svenska samhället för att bli en riktig svensk?
Tips för migranter från när och fjärran!
Sommarstugan är en ganska spretig företeelse.
Allt från Lars Norèns verandor med gammaldags snickarglädje för övre medelklassens vinzipparkvällar i Stockholms skärgård till den lilla kolonilottsstugan med odlarglädje. Däremellan finns både torpet i skogsgläntan, sportstugan nära idrottsaktiviteter, stugan i samfällighetsföreningar där medlemmarna kan få utlopp i kollektiva crescendon för visioner i sommarboende under juni, juli, augusti, eller för den ultimata sommartorparen, ett hus där det alltid ska byggas om, och där släpkärran ständigt är  fylld med byggrejer.
Visst kan kolonilotten med liten anarkistisk piratbyggd stuga räknas som ett micro i sammanhanget men då hamnar du långt ned i hierarkin och statusen bland sommarhusägare. 

Syrénberså, vill du bli en riktig Svenne och bli en lycklig sommarstugeägare, måste du absolut ha en syrénberså, går alldeles utmärkt att odla genom att plantera skott i juli, augusti och september om bersån saknas kring ditt nya sommarhus. Syrenerna doftar fint så här års och är vackra att titta på och skapar en atmosfär av sommar.

Verktygslådan ett måste, innehåller allt en dylik tingest ska göra; skruvmejslar, hammare av olika storlekar, skiftnycklar för lite plumping (sätta på och stänga av vatten) tumstockar, vinkeljärn och morakniv. Det är lite som i visan ska vi byta grejer med varann,/ _ _ _ /Rostig skruv mot en cykelpump/Leksaksbil mot en rostig skruv/Cykelpump mot en morakniv.

Skruvdragare, jag säger bara skruvdragare, finns i varje hörna av vårt förråd! Mimmi handlar med jämna mellanrum en ny skruvdragare, är det drömmar om tillbyggnader, Kistalight är inte med på tåget, sitter på verandan   knäpper på örat och skriver hellre en Bit Från Läsekretsen i Ölandsbladet, ändå har vi byggt verandor, friggebod och förråd.

Gräsklipparen, en disaster, ett miljömoln av katastrof när jag startar den, Greta Thunberg skulle få en stroke vid blotta anblicken! Klippa gräsmattan, ansa buskar och träd på den spännande tomten, Hasseln växer så det knakar, våra älskade lindar kapade vi vid si så där 25 meters höjd när höststormarna låg på. Vi gillar idén om att odla sin trädgård, visst det har blivit några syrénhäckar, lådor med kryddväxter, rosor och diverse blomster men mest är det skönt att hänga på verandan ...

Verandan, sommarhängets epicentrum, med utsikt över de fantastiska lindpartikronorna (used to be), det naturliga vardagsrummet i ölandssommaren, här intas frukostfikan med morgontidningen (från tiden när det begav sig när man fortfarande hade morgontidning), här häckade ungdomarna när byn fortfarande var en Bullerby, antagligen den period som vi peakade som sommarstugeälskare och när kidsen ännu var skolungar. 
Annars fungerade just vår stuga mer som ett basläger för aktiviteterna på Norra Öland för barn och vuxna; cykling, jogging, varje år sprang Kistalight med barn ett antal motionslopp, Det började med Victorialoppet i Borgholm (en folkfest av småstadskaraktär med inramning av kronprinsessans födelsedag, sen fortsatte det med Hornsjön runt en naturupplevelse och något år hittade jag vägen ned till Hulterstad för att springa Ölandsmaran. som till stor del var en halvmara längs gamla banvallen mellan Kastlösa och Skärlöv. En verklig upplevelse att springa i ett världsarv med blommande ölandstokar och julihetta på Stora Alvaret. 
Varje sommar spelades också en tennismatch, El Clasico, på Hornsjöns pensionats eminenta grusbana. En match mellan far och son, Kistalight och Love, med spel där bollsinnet sattes på hårda prov på det grova gruset med oberäkneliga studsar, nedfallna kottar från tallar runt banan eller små spikar som stack upp från banden av serverutor och baslinjer. Dessutom blåste det mest för jämnan och det var starkt solsken på stäppen, alltså en tålamodsprövande tillställning om ens vinnarskalle var för het. De sista somrarna är matchen förflyttad till Böda Sands hard court banor. Kistalight styr spelet men Love vinner matcherna.
Tjoho för att bli äldre, klok och vis! Bättre med glad och stimmig stämning i bilen (förlust) än surmulen tystnad (vinst) vid hemfärd.

Kultur var viktigt, varje år utflykt till Himmelsberga konstutställning, via Gärdslösa och Stagnelius, obligatorisk närvaro med matsäck. Varje år besöktes även Åkerbokonstnärerna i deras Öppen Ateljé, men det var mer en vuxengrej. Rent av lärde vi känna några av konstnärerna och köpte deras grejer; Lennart Sjögren, Eva Forsberg, Caroline Möller vid Haget och Elisabet Hall vid Kolyckan. Kistalight tog också för vana att byta sina alster (olika utgåvor av Kistalight) mot vykort och hos Lennart Sjögren bytte vi grejer, essä från Kistalight mot diktsamling hos Lennart. För goda bytesaffärer skrev Lennart i någon samling.

Sol, bad och grilla, grundbulten i en Ölands-sommar och för varje god sommarstugeägare?! 
Visst har det grillats en del genom åren, många brända korvar om än från Rosas,T-bone steaks och fläskkarreskivor medan grillröken ligger tät av oljemarinader och man slamrar med locket (woodo) dricker en bärs inför den kommande fotbollsmatchen i EM alt VM för Sveriges damer eller herrar. Badar gör vi mest och flest gånger vid Hagudden vid Kalmarsund där kan man också hoppa i plurret utan en tråd på kroppen, vilket även går utmärkt på Lyckesand, en plats som är alldeles utmärkt för sol och bad utan tyll.
Kan vara en av Sveriges finaste sandstränder!
På verandan har vi förstås även umgåtts (ytterligare grundbult i sommarstugeäventyret, kan även ha Noréninslag) med våra grannar, vänner och en och annan släkting. Melodin är fika, grilla, zippa vin och ha det trevligt.
Skratten rullar i nejden.
Verandan är även utmärkt för mer introverta äventyr som att läsa sina sommarböcker, anteckna, skriva, iaktta våra småfåglar (rödstjärtar, numera även rariteten steglits) I holkarna runt stugan och lyssna på radio. I Sommar på P1 kan du från midsommar fram till i drygt mitten av augusti, ungefär när skolorna börjar, lyssna på en rad framgångsrika svennar, allt från entreprenörer, idrottare, skådisar, popstjärnor, kändisar som varit utbrända, nysvenskar, aktieklippare, feelgood förespråkare, kulturfolk och författare, ofta är de kända men inte allt för kända.
Ändå har vi lyckats att ha en lärarkollega (Owe Sandström), kompis från Solna HC Hockey veteraner (Jerry Williams) och en släkting (Mats Lederhausen) som sommarpratare.  
Vissa somrar har det berättats uppmärksammade historier, (ofta om sjukdom, missbruk, övergrepp, hemligheter som inte längre blir hemliga, svek och frånvaro) inramat av musik, kring 10 till 12 låtar, som etsat sig fast i medvetandet som en berättelse om Sverige, vårt avlånga vackra land.
Att få vara sommarpratare är det ultimata erkännandet av att vara svensk! 
Känd men ändå inte jätte ... jätte känd!

Falu rödfärg, vi säger bara Falu rödfärg, färg för träväggar på torp, stugor och gamla trähus. En underbar färg att arbeta med, en svensk klassiker, går att göra smidig i strykningen om du drygar ut den med linolja och penslarna rengör du med vatten. Stugknutarna målar du med vit oljefärg (alkyd), bryt den gärna lite med grön umbra (förr i tiden) för bättre täckning (Stockholmsvit). Kistalight har förstås som gammal målare underhållit sin kåk genom åren. Länge tyckte jag att vi hade ett torp, men torp kan vara betydligt större gamla hus där fattigt folk, torpare, till och med bedrev jordbruk.
Nej, sport och fritidsstuga det är vad vi har.
Stämmer inte alls tycker Mimmi. 
En sportstuga ska vara timrad och ligger i fjällen säger M.
Sportstugeidén säger Kistalight har sina rötter i 1930-talet från kolonilott, egnahem och trädgårdsrörelser. Det skulle vara en motvikt för arbetarklassen och enkelt folk gentemot grosshandlarvillor och groggverandor hos borgarklassen.
Nej, arbetare och enkelt folk tycker om att vara i naturen, sporta och röra på sig.
Sport eller weekendstugan var närmast att betrakta som ett i vildmarken permanent uppslaget tält.
Svenska arbetaren är en kolonisatör sade Lenin 1917 när han passerade Tantolunden via gamla Årstabron på väg till revolutionen i Petrograd över Stockholm för möte med  ledande socialdemokrater. Tantolunden som var en blommande park av kolonistugor med äppelträd, bärbuskar, där det odlades potatis och andra grödor.
Lenin tyckte att den svenske arbetaren skulle göra revolution istället för att ägna sig åt småborgerlig odling. I vår tid är det mode med stadsodling bland unga urbana människor.
Nu är det mer än 100 år sedan Lenin passerade Stockholm på väg hem till den ryska revolutionen och även för det svenska demokratiska genombrottet. Arbetarklassen har förändrats, idag är det mer serviceyrken än industriarbetare som är låginkomsttagare, hantverkare är mer småföretagare och entreprenörer. Sommarstugan har blivit medelklassens plats för rekreation. 
Vill du idag uppleva några områden där det finns ursprunglig karaktär av koloni och sportstuga kan du besöka Trolldalen och Grönstakolonin på Lidingö (av alla ställen) nordost om Stockholm där kommunen lagstiftat i att bevara dessa områden med sin karaktär av sportstuga  efter att ha löst problem kring vatten och avlopp.
Känns det bekant?

På väg tillbaka söderut längs Neptuni Åkrar passerar jag åter våra sjöbodar med Blå Jungfrun i fonden. Fyra bodar har blivit fem (avknoppning) och fem är bättre än fyra! Fyra hus flaggar för en sluten grupp, fem visar på en möjlig fortsättning men då måste du även räkna tomrummen mellan bodarna! Bild Thommy Sjöberg

Sug på den du!
Skilj på tomrum och volymer!
Teckna är att utelämna, gäller även skrivande?
En bra bild (berättelse) är större än sitt ämne.
Norra Öland, udden,  är en klurig plats.

Sjöbodarna är också en plats för målarkurser i akvarell här kan man se skönhetstörstande grupper öva i akvarellkonst och här finns det varning; risk, risk, risk, för hötorgskonst och kitsch.
Ännu en solnedgång, sjöbodar, bräkande får och Blå Jungfrun i sundet, aj, aj aj!
Fem är bättre än fyra gäller hus på rad men kanske också i andra sammanhang, möjligen kan vi urskilja fem naturliga rum på vår sommartomt i Enerum med olika karaktär och det är absolut bättre än fyra.
Jag var inte riktigt säker på vad jag ville skriva om när det gäller sommarhus men har i alla fall efter min promenad kommit fram till att sommarstugan är en viktig del av en svensk identitet, undrar även om det inte blev ett litet självporträtt, och förstås sentensen att fem sjöbodar är bättre än fyra.

PS Om du vill se en förteckning över bloggar från Kistalight som spanar i den svenska myllan och undrar över den svenska självbilden, klicka in dig förra årets blogg på nationaldagen, se Efter Matchen ... Inte Utan Mitt Tennisracket och här kan du läsa om tidigare utflykter längs havsguden Neptuni åkrar, Dessa cykelturer när dimman lättat, och här en knippe bloggar om solens och vindarnas ö, Ölands strand hade vi knappt rört ... Remix.


Liten lista i konsten att bli Svenne

  • Skaffa sommarhus
  • Plantera en syrénberså
  • Verktygslåda
  • Skruvdragare
  • Gräsklippare
  • Bygg en veranda
  • Bygg en friggebod, se Kistalight Friggeboden i våra hjärtan
  • Spring motionslopp alt gympa
  • Inrätta en El Clasico, gärna en tennismatch
  • Gå på kulturgrejer
  • Sola, bada och grilla i nämnd ordning
  • Umgås på verandan
  • Lyssna på Sommar i P1
  • Falu rödfärg, linolja och vit alkyd
  • Ta del av svensk folkhemshistoria
  • Fem sjöbodar är bättre än fyra
Glad Nationaldag och Trevlig Sommar!

PS Kistalight läser en bit, Twitterflöden som treradingar, rent av en diktsvit från Neptuni Åkrar,
Dessa Cykelturer När Dimman Har Lättat ur CV från Kistalight.


Dessa cykelturer när dimman lättat
September när jag hämtar tidningen vid kustlinjen
Tröttnar aldrig på det blå blänket mellan tallarna

I norr Tokenäs, Kroken och Neptuni Åkrar
Aldrig så trolskt som en tidig höst
Oxeln ovan Landborgen en berättelse i disig ockra

De fem sjöbodarna på rad, Blå Jungfrun i fonden
En doft av idyll, en fälla, för målare i akvarell
Hägringar över öarna längs Smålandskusten

Strandvallar som geometriska former,  spår efter Inlandsisen, smak av Yoldia och Litorinahavet, Östersjöns olika stadier
Poesi för en lärare

Havets horisont en möjlighet för fantasin
På försommaren blommar blåelden
som fläktande flaggspel i den karga kalkflisen



© Thommy Sjöberg

6 comments:

  1. Undra sa flundra, om man sitter på Café Panorama vid Sergels Torg. högst upp med fönsterbord, kan man då se alla fem Hötorgsskraporna i rad?
    Café Panorama där fikat (egentligen lunchat) så många gånger genom åren; Kistalight, Årstagalningen, Jakobinen och Älgömannen.
    Har vi då tänkt tanken att fem skrapor är bättre än fyra?
    Hur som helst skapar fem skrapor en möjlig fortsättning!
    Dessutom är det kul att den femte skrapan mitt emot Sergels Torg och Kulturhuset är en Gamerbyggnad.

    ReplyDelete
  2. Ska vara där vi fikat så många gånger genom åren ...

    ReplyDelete
  3. I månadsskiftet maj/juni har blomningen av blåeld ännu inte kommit igång, torr och kall vår? Men när vi besöker Neptuni Åkrar i månadsskiftet juni/juli är fältet fyllt av blommande blåeld!
    Tjusigt!

    ReplyDelete
  4. Sedan 2016 har stugan fungerat som basecamp för olika tennisäventyr, ibland har Mimmi följt med Kistalight på turneringarna. Event som fungerat för olika kulturaktiviteter. Vi har hittat vägen till Kalmar, Karlskrona och Karlshamn (Kolleviksspelen), några andra höjdare har varit Havsbadspelen (ungefär) Hillevi och en toppenupplevelse var Aspö Open en riktig gräsrotsturnerimg. Kistalight har inte direkt rosat resultatmarknaden, ofta är motståndarna 30-40 år yngre, men ändå final, 2:a, i Kalmar HS 55 och 3:a i Aspö Open HS Veteran 2018, i år blev kvartsfinal i samma klass. To be continued

    ReplyDelete
  5. Ska vara Hälleviks Havsbad Open på Listerlandet nära Nogersund, Mjällby och med badvik i Hanöbukten. Se förra kommentaren!

    ReplyDelete
  6. En av bloggens mest sedda inlägg på Linkedin!
    Ändå väcker sidan en del känslor, se fem följare på Kistalighs Facebooksida som väljer att hoppa av efter att Konsten att bli en Svenne lades upp på FB!
    Sic!

    ReplyDelete