Kistalight avslutar sitt läsprojekt med Tove Folkessons Ölandssången. Bild flik från bokens insida
Stark avslutning av Tove Folkessons i Ölandstrilogin!
Tove hittar hem konstnärligt och känslomässigt via sin släktingars öden; Stickan, Kalle, Arne och Eyvind som får sin historia berättad och geografiskt hittar hon hem via Östersjöns strandängar och Ölands karga natur.
Med smärtsamma människoöden som fond för skrivandet!
Det är en karg lyrisk berättelse med ett ledmotiv Ölandssången. Ett ledmotiv som återkommer och löper genom berättelsen som en befrielsesång för Tove och som en återupprättelse för ett förlorat (dödat) barn.
Berättelsen kräver uppmärksamhet av sin läsare.
En läsart kan vara att se romanen som ett prosapoem (Kistalight kurs) där de känslomässiga sinnena är i fokus och skapar bokens energi.
Ölandssången innehåller även en berättelse om språkets uppkomst och utveckling från våra runor och ursånger till Heidigger.
Litterära förebilder som skymtar förbi är Kristina Lugn.
Att leva är ett sorgearbete!
Marquerite Duras (Älskaren) och filosofen Bourdieau nämns också som goda exempel och Kistlight undrar om inte Theorins Skumtimmen och Birgitta Trotzig kan vara andra andliga syskonsjälar?
Konstnärliga Ölandsinspiratörer är konstnären Axel Kargel (geometriska former och klart starkt ljus) och Anna Rydstedt poeten från södra Öland med känsla för myllan, landsbygden och den öländska lilla människan.
Betyg fem återupprättade förlorade barn av fem.
Tidigare bloggar i Läsprojekt Tove Folkessons Ölandstrilogi
© Thommy Sjöberg
Just for fun, från Kista till Norra Öland och med Järvafältet, en värld i sig! Essäer och resebitar, gott humör, i en mix av högt och lågt, med en ton av allvar till skratt av indieförfattaren och förläggaren Thommy Sjöberg
Kistalight Adresses
▼
Wednesday, August 29, 2018
Monday, August 13, 2018
Aspö Light - Vandrarhem, Världsarv och lite Asfalt
Tjoho för vinnande slag i motljus!
Kistalight gillar alla sorters ljus.
Nu samlar vi våra Aspö-bloggar till en.
Blev ju trots allt trea i klassen veteransingel i Aspö Open!
Borde man inte få en pokal för sådan insats?
Aspö light sommarens tema på vår blogg! Bild Mimmi
Måsar, regn, vågor och sjöprickar - gardiner med sjömotiv! BildThommy Sjöberg
Kaffe, Mimmi med blekingegubbar, och uteplatsen skymtar i vår hyrda sjöbod på Aspö Lotstorn, STF, i Blekinge skärgård 25 minuter från Karlskrona.
Vackert inflätat på gardinen även Sjödistrikt från södra Östersjön och sjörapporten:
Hanö nordost 10, Utklippan o Ölands södra udde nordost 8, Ölands norra udde o Hoburgen ost 10...
Poesi för en skärgårdsälskare som samlar på öar!
Vi har tagit in på Aspö Lotstorn, hyrt ett rum men fått en stuga, Ällebådan, alldeles för oss själva!
De tre stugorna som tillhör vandrarhemmet har fått namn efter olika kända grund i Blekinge skärgård.
Båda som betyder grund finns i deras namn Bredbådan, Sundsbådan och vår stuga Ällebådan.
Stugorna är små arkitektoniska fynd, ritade av Svefors arkitektbyrå och inspirerade av skånska sjöbodar i kalksten. På väggarna och i tak fodrad vitlaserad panel utan synliga spår av spik eller dragna skruv och i taket släpps ljus in från fönster.
Interiör Stuga nr 3 Aspö Lotstorn brygga och lejdare Bild Thommy Sjöberg
Övervåning med två sovkabysser når man via lejdare, nåja brant trappa, och mellan rummen finns en gallerigång som liknar en brygga.
Upplevelsen av bodarna kan gott liknas vid ett litet skepp som lyckligt gått på grund och hamnat på den trygga landbacken!
På väggarna tre mystiska sjökort från Persiska viken!
Kistalight blir brydd och undrar om dom är exempel på speciellt knepiga och historiska farvatten att navigera i för sjöfarare. Bild sjökort Thommy Sjöberg
Svaret får vi av vår vandrarhems värd Sven Erik Löfgren som berättar att han varit lots i dessa farvatten i omkring 10 år på stora oljefartyg.
Rekordet är navigeringen av ett mer än 500 meter lång oljetanker så kallat ULCC en ultra crude carrier.
Wow för detta - där måste logistiken sitta perfekt!
Sista natten i stugan får vi sällskap av en båtfamilj på tre generationer från Sanda som övernattar för att undvika en blåsig hemfärd.
Blir en trevlig kväll framför stugans storbilds-TV när England och Kroatien gör upp om en finalplats i fotbolls-VM. Vår båtfamilj håller på England men Kistalight tror på Kroatiens starka mittfält (Modric) och det är de som till slut avgör och vinner matchen med 2-1, ytterligare har ett av fotbolls-VM:s små nationer överraskat och nått ända till final.
Bra stämning i stugan Ällebådan under matchen här förverkligas lite av vandrarhemsidén med möten mellan människor, miljö och aktuella händelser.
Det blir som i den kända dikten Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så.
Vår värd Sven Erik Löfgren som märker att jag är intresserad av anläggningens arkitektur visar konferensrummets (ovanför receptionen) speciella design.
Ofta är det ledningsgrupper som bokar in sig för möten där.
Sjö och fartygstemat fortsätter där genom byggnaden med runda kajuta fönster i linje mot överbyggnaden av matsalen och ett bortre rum. Två gånger om året, i februari och oktober, lyser solen i linje samtidigt genom rummen och de runda fönstren.
En magisk upplevelse!
Men då får det naturligtvis inte vara en molnig dag.
Lotstornet, klenoden i STF;s anläggning, är 6 våningar hög.
Kan gott ses som ett förslag för en romantisk weekend eller utflykt!.
Några av dagarna när vi var där stod det fyra par sportbilar på parkeringen med par som hittat fram till rum med romantiska vyer.
Varje etage har ett dubbelrum som är uppkallat efter en fyr, ett kanontorn, en väderleksstation eller dockanläggningar.
Våning 1) Godnatt, 2) Dockan, 3) Utklippan, 4) Angöringen, 5) Utlängan och 6) Utkiken har även vit laserad panel designe Svefors arkitekter.
Vi har skrivit förr här på Kistalight om Aspö Lotstorn - Se från Aspö Light och lite grustennis
Aspö Lotstorn och de tre stugorna Bild Thommy Sjöberg
/ _ _ _ /
Rejäl frukost på vandrarhemmet gör mig redo för dagens första uppgift att ta de branta 5 våningarna uppför Lotstornets vindlande trappor, blå Östersjöblänk och skogsgröna Aspöstänk i trapphusets fönstergluggar.
Puls och flås!
Kondisen?
Vid femte våningen stege upp till utsiktsetaget med belöning i form av milsvid Östersjöhorisont och Karlskronas inlopp och skyline.
Svårt att ge rättvisa åt en sådan utsikt (advantage Blekinge skärgård) med ord och bild!
Bäste läsare ni får själva tänka er vyerna!
Lotstornet stod färdigt i slutet av ww2 1945 och användes fram till 1988 som lotsplats då det avbemannades innan det byggdes om till skärgårdshotell som invigdes 1997 och från 2013 är det anslutet till STF.
Om du tar in på Lotstornets vandrarhem kan du göra Aspö under några dagar. Bild Thommy Sjöberg
Du kan hyra cykel, men var rädd om dig och bär hjälm på öns smala vägar!
Vägar kantade med stenmurar istället för dikesrenar.
En hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, Volvobilar i carporten, släpvagnar, hästekipage och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter när du hojar förbi små orter som Bäck, Kroken och Ryd med röd tegelkyrka i nygotisk stil från sena 1800-talet. Vid kyrkan ligger öns begravningsplats och en korthålsbana för golf.
Här kan du öva din golfsving och komma närmare evigheten!
Är du en militärentusiast kan du boka tid för visning hos öns speciella kustartillerimuseum nära Ryd och Drottningskärs vandrarhem.
Mitt på ön passerar du öns skola, här satt (sic!) ledningscentralen för öns försvar under ww2 och här ligger öns två tennisbanor och hemmaplan för Aspö TK.
Aspö TK bildades 1976 av före detta förbundskaptenen och tränaren i handboll Bertil Andersén som dessutom var (är) friskvårds guru i Lund. År 1990 investerade man i en andra bana. Klubben har i dag 300 medlemmar en blandning av öbor, sommarboende och en och annan turist (Kistalight).
Det behövdes absolut en utomstående person, icke öbo, som grundade klubben säger Bertil Andersén eftersom familjerna på ön ständigt har (dessa öbor) olika uppfattningar (strider om det mesta) i de flesta frågor, som känd förbundskapten hade han det förtroende som behövdes för att genomföra bildandet av klubben och sedan blev det tennisskola och klubbtävlingar.
Matchboll (Ball de match) vid de "gröna"tennisbanorna, en form av målad hardcourt på den nya banan och den gamla banan har mer patina av kommunal tennisbana sådana som anlades på den tiden (70-tal) det svenska tennisundret var levande i vårt avlånga land. Man kan hyra banorna för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barna och 100 kr/år för familj.
Hurra för så mänskliga tennisavgifter!
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social mötesplats (kitt) mellan den äldre generationen och den yngre och mellan öbor och sommargäster.
Bertil Andersén är i dag fortfarande ordförande Aspö TK och han har tillsammans med styrelse och tävlingsledning skapat en härlig kreativ mötesplats för tennisvänner och habila motionärer. Bertil Andersén kan gott skrivas in i en svensk ledartradition av trivselgubbar som Tommy Svensson, Tommy Söderberg, Bengan Johansson och varför inte dagens Janne Andersson. Ledare som har organisationsförmåga och skapar bra stämning kring sina arrangemang.
Cyklar och ungdomshäng, Aspö Open 2018, till höger Gamla banan en kommunal veteran. Bild Thommy Sjöberg
Här levs tennislivet mellan baslinjerna varje sommar!
Här hänger generationerna vilket skapar en härlig, avspänd samvaro kring banorna si så där 50 mil söder om Stockholm.
Tyngdpunkten ligger på dubbelspel!
Du kan spela herr, dam, generation, gubbel, mixed och ungdoms dubbel plus de vanliga singlarna. Många verkar vara sommargäster från Skåne eller är akademiker från Lund och min motståndare i herrar veteransingel (kvartsfinal) P Jangsell kommer från Hörby, låter som Håbo, i mina gamla läraröron.
Aspö Open 2018 - för många game i motljus och byig vind! Visst kan man behöva återhämta sig efter spel i över tre timmar på Gamla tennisbanan. Bild Mimmi Kistalight
Vår match går sin egen väg, över tre timmar i årets värme, omväxlande byig vind och motljus , första set 6-3 i min favör, sedan tar jag ledningen med 5-1 i andra set. Kistalight får några extragame i motljus, efter ett mystiskt icke genomfört sidbyte, funderingar över detta och plötsligt står det 5-5!
Efter sidbyte och två game med solen i ryggen grejar Kistalight att hålla i bollen och så småningom serva hem matchen till 7-5. Efter matchen ser jag min motståndare ligga och vila i en solstol i skuggan bakom sin husbil.
Han hatade att lira på asfalt sade han, men då på malmöitiska, om än han var från Hörby.
Aspö Open ledningscentral, dokumentskåpet under tak nära Gamla banan, där morgondagens matcher meddelas.Bild Thommy Sjöberg
Här träffar du andra spelare, tävlingsledare och matchfunktionärer, vänner och anhöriga ett häng och mötesplats för tävlingen. Kistalight som har deltagit i Challonge Utbollning på hemmaplan i Solna TK.s regi gläds åt de analoga meddelanden i dokumentskåpet. I Challonge fick man mest kolla i sin mobil vilken nästa motståndare skulle bli och inte just hann med några samtal med de andra tävlande. (Challonge utbollning, modern trivseltennis, korta matcher, skriv in i din mobil, få nytt spelschema, sök upp din bana och din nya motståndare)
Visst är Aspö Open i första hand ett socialt event, en kreativ mötesplats för alla tennisintresserade på ön med häng över generationerna.
Nog är detta ett fantastiskt projekt att bedriva friskvård på!
Om du vill bli gammal och må bra så är det viktigt med kost, motion, goda gener visst ... visst men inte minst är god social samvaro viktig där du kan nå utanför dig själv och vara nyfiken på andra.
Little small chatt!
Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så
Kistalight lever Livet mellan baslinjerna i årets Aspö Open Bild Mimmi
Vem vet kanske en vacker dag en ny ung Björn Borg hittar sin garageport, The home of the doublesided backhand ,på Aspös "gröna asfaltsbanor" och svingar sitt racket ända upp till eliten.
Game set match!
Är du nyfiken på lite miljöer som ligger i ett världsarv kan du besöka Drottningsskärs kastell på Aspö.
Tänk att ha ett alldeles eget litet världsarv på sin ö!
Detta har vi skrivit tidigare om här på Kistalight - se Aspö Light och lite grustennis!
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell! Bild Thommy Sjöberg Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet.
Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas (Stig Claesson) anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång.
På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
Au revoir!
På återseende!
Nästa sommar blir det nog en tur till Utklippan?
Sveriges mest sydostliga ögrupp!
Ett spännande resmål för Kistalight som samlar på öar!
Vem vet kanske blir det också en anmälan till Aspö Open.
I både veteransingel och Gubbelspel!
© Thommy Sjöberg
Kistalight gillar alla sorters ljus.
Nu samlar vi våra Aspö-bloggar till en.
Blev ju trots allt trea i klassen veteransingel i Aspö Open!
Borde man inte få en pokal för sådan insats?
Aspö light sommarens tema på vår blogg! Bild Mimmi
Aspö tur och retur
Kaffe, Mimmi med blekingegubbar, och uteplatsen skymtar i vår hyrda sjöbod på Aspö Lotstorn, STF, i Blekinge skärgård 25 minuter från Karlskrona.
Vackert inflätat på gardinen även Sjödistrikt från södra Östersjön och sjörapporten:
Hanö nordost 10, Utklippan o Ölands södra udde nordost 8, Ölands norra udde o Hoburgen ost 10...
Poesi för en skärgårdsälskare som samlar på öar!
Vi har tagit in på Aspö Lotstorn, hyrt ett rum men fått en stuga, Ällebådan, alldeles för oss själva!
De tre stugorna som tillhör vandrarhemmet har fått namn efter olika kända grund i Blekinge skärgård.
Båda som betyder grund finns i deras namn Bredbådan, Sundsbådan och vår stuga Ällebådan.
Stugorna är små arkitektoniska fynd, ritade av Svefors arkitektbyrå och inspirerade av skånska sjöbodar i kalksten. På väggarna och i tak fodrad vitlaserad panel utan synliga spår av spik eller dragna skruv och i taket släpps ljus in från fönster.
Interiör Stuga nr 3 Aspö Lotstorn brygga och lejdare Bild Thommy Sjöberg
Övervåning med två sovkabysser når man via lejdare, nåja brant trappa, och mellan rummen finns en gallerigång som liknar en brygga.
Upplevelsen av bodarna kan gott liknas vid ett litet skepp som lyckligt gått på grund och hamnat på den trygga landbacken!
På väggarna tre mystiska sjökort från Persiska viken!
Kistalight blir brydd och undrar om dom är exempel på speciellt knepiga och historiska farvatten att navigera i för sjöfarare. Bild sjökort Thommy Sjöberg
Svaret får vi av vår vandrarhems värd Sven Erik Löfgren som berättar att han varit lots i dessa farvatten i omkring 10 år på stora oljefartyg.
Rekordet är navigeringen av ett mer än 500 meter lång oljetanker så kallat ULCC en ultra crude carrier.
Wow för detta - där måste logistiken sitta perfekt!
Sista natten i stugan får vi sällskap av en båtfamilj på tre generationer från Sanda som övernattar för att undvika en blåsig hemfärd.
Blir en trevlig kväll framför stugans storbilds-TV när England och Kroatien gör upp om en finalplats i fotbolls-VM. Vår båtfamilj håller på England men Kistalight tror på Kroatiens starka mittfält (Modric) och det är de som till slut avgör och vinner matchen med 2-1, ytterligare har ett av fotbolls-VM:s små nationer överraskat och nått ända till final.
Bra stämning i stugan Ällebådan under matchen här förverkligas lite av vandrarhemsidén med möten mellan människor, miljö och aktuella händelser.
Det blir som i den kända dikten Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så.
Vår värd Sven Erik Löfgren som märker att jag är intresserad av anläggningens arkitektur visar konferensrummets (ovanför receptionen) speciella design.
Ofta är det ledningsgrupper som bokar in sig för möten där.
Sjö och fartygstemat fortsätter där genom byggnaden med runda kajuta fönster i linje mot överbyggnaden av matsalen och ett bortre rum. Två gånger om året, i februari och oktober, lyser solen i linje samtidigt genom rummen och de runda fönstren.
En magisk upplevelse!
Men då får det naturligtvis inte vara en molnig dag.
Lotstornet, klenoden i STF;s anläggning, är 6 våningar hög.
Kan gott ses som ett förslag för en romantisk weekend eller utflykt!.
Några av dagarna när vi var där stod det fyra par sportbilar på parkeringen med par som hittat fram till rum med romantiska vyer.
Varje etage har ett dubbelrum som är uppkallat efter en fyr, ett kanontorn, en väderleksstation eller dockanläggningar.
Våning 1) Godnatt, 2) Dockan, 3) Utklippan, 4) Angöringen, 5) Utlängan och 6) Utkiken har även vit laserad panel designe Svefors arkitekter.
Vi har skrivit förr här på Kistalight om Aspö Lotstorn - Se från Aspö Light och lite grustennis
Aspö Lotstorn och de tre stugorna Bild Thommy Sjöberg
Rejäl frukost på vandrarhemmet gör mig redo för dagens första uppgift att ta de branta 5 våningarna uppför Lotstornets vindlande trappor, blå Östersjöblänk och skogsgröna Aspöstänk i trapphusets fönstergluggar.
Puls och flås!
Kondisen?
Vid femte våningen stege upp till utsiktsetaget med belöning i form av milsvid Östersjöhorisont och Karlskronas inlopp och skyline.
Svårt att ge rättvisa åt en sådan utsikt (advantage Blekinge skärgård) med ord och bild!
Bäste läsare ni får själva tänka er vyerna!
Lotstornet stod färdigt i slutet av ww2 1945 och användes fram till 1988 som lotsplats då det avbemannades innan det byggdes om till skärgårdshotell som invigdes 1997 och från 2013 är det anslutet till STF.
Aspö Light med rundtur och lite asfaltstennis
Du kan hyra cykel, men var rädd om dig och bär hjälm på öns smala vägar!
Vägar kantade med stenmurar istället för dikesrenar.
En hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, Volvobilar i carporten, släpvagnar, hästekipage och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter när du hojar förbi små orter som Bäck, Kroken och Ryd med röd tegelkyrka i nygotisk stil från sena 1800-talet. Vid kyrkan ligger öns begravningsplats och en korthålsbana för golf.
Här kan du öva din golfsving och komma närmare evigheten!
Är du en militärentusiast kan du boka tid för visning hos öns speciella kustartillerimuseum nära Ryd och Drottningskärs vandrarhem.
Mitt på ön passerar du öns skola, här satt (sic!) ledningscentralen för öns försvar under ww2 och här ligger öns två tennisbanor och hemmaplan för Aspö TK.
Aspö TK bildades 1976 av före detta förbundskaptenen och tränaren i handboll Bertil Andersén som dessutom var (är) friskvårds guru i Lund. År 1990 investerade man i en andra bana. Klubben har i dag 300 medlemmar en blandning av öbor, sommarboende och en och annan turist (Kistalight).
Det behövdes absolut en utomstående person, icke öbo, som grundade klubben säger Bertil Andersén eftersom familjerna på ön ständigt har (dessa öbor) olika uppfattningar (strider om det mesta) i de flesta frågor, som känd förbundskapten hade han det förtroende som behövdes för att genomföra bildandet av klubben och sedan blev det tennisskola och klubbtävlingar.
Matchboll (Ball de match) vid de "gröna"tennisbanorna, en form av målad hardcourt på den nya banan och den gamla banan har mer patina av kommunal tennisbana sådana som anlades på den tiden (70-tal) det svenska tennisundret var levande i vårt avlånga land. Man kan hyra banorna för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barna och 100 kr/år för familj.
Hurra för så mänskliga tennisavgifter!
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social mötesplats (kitt) mellan den äldre generationen och den yngre och mellan öbor och sommargäster.
Bertil Andersén är i dag fortfarande ordförande Aspö TK och han har tillsammans med styrelse och tävlingsledning skapat en härlig kreativ mötesplats för tennisvänner och habila motionärer. Bertil Andersén kan gott skrivas in i en svensk ledartradition av trivselgubbar som Tommy Svensson, Tommy Söderberg, Bengan Johansson och varför inte dagens Janne Andersson. Ledare som har organisationsförmåga och skapar bra stämning kring sina arrangemang.
Cyklar och ungdomshäng, Aspö Open 2018, till höger Gamla banan en kommunal veteran. Bild Thommy Sjöberg
Här levs tennislivet mellan baslinjerna varje sommar!
Här hänger generationerna vilket skapar en härlig, avspänd samvaro kring banorna si så där 50 mil söder om Stockholm.
Tyngdpunkten ligger på dubbelspel!
Du kan spela herr, dam, generation, gubbel, mixed och ungdoms dubbel plus de vanliga singlarna. Många verkar vara sommargäster från Skåne eller är akademiker från Lund och min motståndare i herrar veteransingel (kvartsfinal) P Jangsell kommer från Hörby, låter som Håbo, i mina gamla läraröron.
Aspö Open 2018 - för många game i motljus och byig vind! Visst kan man behöva återhämta sig efter spel i över tre timmar på Gamla tennisbanan. Bild Mimmi Kistalight
Vår match går sin egen väg, över tre timmar i årets värme, omväxlande byig vind och motljus , första set 6-3 i min favör, sedan tar jag ledningen med 5-1 i andra set. Kistalight får några extragame i motljus, efter ett mystiskt icke genomfört sidbyte, funderingar över detta och plötsligt står det 5-5!
Efter sidbyte och två game med solen i ryggen grejar Kistalight att hålla i bollen och så småningom serva hem matchen till 7-5. Efter matchen ser jag min motståndare ligga och vila i en solstol i skuggan bakom sin husbil.
Han hatade att lira på asfalt sade han, men då på malmöitiska, om än han var från Hörby.
Aspö Open ledningscentral, dokumentskåpet under tak nära Gamla banan, där morgondagens matcher meddelas.Bild Thommy Sjöberg
Här träffar du andra spelare, tävlingsledare och matchfunktionärer, vänner och anhöriga ett häng och mötesplats för tävlingen. Kistalight som har deltagit i Challonge Utbollning på hemmaplan i Solna TK.s regi gläds åt de analoga meddelanden i dokumentskåpet. I Challonge fick man mest kolla i sin mobil vilken nästa motståndare skulle bli och inte just hann med några samtal med de andra tävlande. (Challonge utbollning, modern trivseltennis, korta matcher, skriv in i din mobil, få nytt spelschema, sök upp din bana och din nya motståndare)
Visst är Aspö Open i första hand ett socialt event, en kreativ mötesplats för alla tennisintresserade på ön med häng över generationerna.
Nog är detta ett fantastiskt projekt att bedriva friskvård på!
Om du vill bli gammal och må bra så är det viktigt med kost, motion, goda gener visst ... visst men inte minst är god social samvaro viktig där du kan nå utanför dig själv och vara nyfiken på andra.
Little small chatt!
Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så
Kistalight lever Livet mellan baslinjerna i årets Aspö Open Bild Mimmi
Vem vet kanske en vacker dag en ny ung Björn Borg hittar sin garageport, The home of the doublesided backhand ,på Aspös "gröna asfaltsbanor" och svingar sitt racket ända upp till eliten.
Game set match!
Är du nyfiken på lite miljöer som ligger i ett världsarv kan du besöka Drottningsskärs kastell på Aspö.
Tänk att ha ett alldeles eget litet världsarv på sin ö!
Detta har vi skrivit tidigare om här på Kistalight - se Aspö Light och lite grustennis!
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell! Bild Thommy Sjöberg Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet.
Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas (Stig Claesson) anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång.
På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
Au revoir!
På återseende!
Nästa sommar blir det nog en tur till Utklippan?
Sveriges mest sydostliga ögrupp!
Ett spännande resmål för Kistalight som samlar på öar!
Vem vet kanske blir det också en anmälan till Aspö Open.
I både veteransingel och Gubbelspel!
© Thommy Sjöberg
Thursday, August 09, 2018
Aspö Light med rundtur och lite asfaltstennis
Om du tar in på Lotstornets vandrarhem kan du göra Aspö under några dagar. Bild Thommy Sjöberg
Du kan hyra cykel, men var rädd om dig och bär hjälm på öns smala vägar!
Vägar kantade med stenmurar istället för dikesrenar.
En hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, Volvobilar i carporten, släpvagnar, hästekipage och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter när du hojar förbi små orter som Bäck, Kroken och Ryd med röd tegelkyrka i nygotisk stil från sena 1800-talet. Vid kyrkan ligger öns begravningsplats och en korthålsbana för golf.
Här kan du öva din golfsving och komma närmare evigheten!
Är du en militärentusiast kan du boka tid för visning hos öns speciella kustartillerimuseum nära Ryd och Drottningskärs vandrarhem.
Mitt på ön passerar du öns skola, här satt (sic!) ledningscentralen för öns försvar under ww2 och här ligger öns två tennisbanor och hemmaplan för Aspö TK.
Aspö TK bildades 1976 av före detta förbundskaptenen och tränaren i handboll Bertil Andersén som dessutom var (är) friskvårds guru i Lund. År 1990 investerade man i en andra bana. Klubben har i dag 300 medlemmar en blandning av öbor, sommarboende och en och annan turist (Kistalight).
Det behövdes absolut en utomstående person, icke öbo, som grundade klubben säger Bertil Andersén eftersom familjerna på ön ständigt har (dessa öbor) olika uppfattningar (strider om det mesta) i de flesta frågor, som känd förbundskapten hade han det förtroende som behövdes för att genomföra bildandet av klubben och sedan blev det tennisskola och klubbtävlingar.
Matchboll (Ball de match) vid de "gröna"tennisbanorna, en form av målad hardcourt på den nya banan och den gamla banan har mer patina av kommunal tennisbana sådana som anlades på den tiden (70-tal) det svenska tennisundret var levande i vårt avlånga land. Man kan hyra banorna för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barna och 100 kr/år för familj.
Hurra för så mänskliga tennisavgifter!
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social mötesplats (kitt) mellan den äldre generationen och den yngre och mellan öbor och sommargäster.
Bertil Andersén är i dag fortfarande ordförande Aspö TK och han har tillsammans med styrelse och tävlingsledning skapat en härlig kreativ mötesplats för tennisvänner och habila motionärer. Bertil Andersén kan gott skrivas in i en svensk ledartradition av trivselgubbar som Tommy Svensson, Tommy Söderberg, Bengan Johansson och varför inte dagens Janne Andersson. Ledare som har organisationsförmåga och skapar bra stämning kring sina arrangemang.
Cyklar och ungdomshäng, Aspö Open 2018, till höger Gamla banan en kommunal veteran. Bild Thommy Sjöberg
Här levs tennislivet mellan baslinjerna varje sommar!
Här hänger generationerna vilket skapar en härlig, avspänd samvaro kring banorna si så där 50 mil söder om Stockholm.
Tyngdpunkten ligger på dubbelspel!
Du kan spela herr, dam, generation, gubbel, mixed och ungdoms dubbel plus de vanliga singlarna. Många verkar vara sommargäster från Skåne eller är akademiker från Lund och min motståndare i herrar veteransingel (kvartsfinal) P Jangsell kommer från Hörby, låter som Håbo, i mina gamla läraröron.
Aspö Open 2018 - för många game i motljus och byig vind! Visst kan man behöva återhämta sig efter spel i över tre timmar på Gamla tennisbanan. Bild Mimmi Kistalight
Vår match går sin egen väg, över tre timmar i årets värme, omväxlande byig vind och motljus , första set 6-3 i min favör, sedan tar jag ledningen med 5-1. Kistalight får några extragame i motljus, efter ett mystiskt icke genomfört sidbyte, funderingar över detta och plötsligt står det 5-5!
Efter sidbyte och två game med solen i ryggen grejar Kistalight att hålla i bollen och så småningom serva hem matchen till 7-5. Efter matchen ser jag min motståndare ligga och vila i en solstol i skuggan bakom sin husbil.
Han hatade att lira på asfalt sade han, men då på malmöitiska, om än han var från Hörby.
Aspö Open ledningscentral, dokumentskåpet under tak nära Gamla banan, där morgondagens matcher meddelas.Bild Thommy Sjöberg
Här träffar du andra spelare, tävlingsledare och matchfunktionärer, kompisar och anhöriga ett häng och mötesplats för tävlingen. Kistalight som har deltagit i Challonge Utbollning på hemmaplan i Solna TK.s regi gläds åt de analoga meddelanden i dokumentskåpet. I Challonge fick man mest kolla i sin mobil vilken nästa motståndare skulle bli och inte just hann med några samtal med de andra tävlande. (Challonge utbollning, modern trivseltennis, korta matcher, skriv in i din mobil, få nytt spelschema, sök upp din bana och din nya motståndare)
Visst är Aspö Open i första hand ett socialt event, en kreativ mötesplats för alla tennisintresserade på ön med häng över generationerna.
Nog är detta ett fantastiskt projekt att bedriva friskvård på!
Om du vill bli gammal och må bra så är det viktigt med kost, motion, goda gener visst ... visst men inte minst är god social samvaro viktig där du kan nå utanför dig själv och vara nyfiken på andra.
Little small chatt!
Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så
Vem vet kanske en vacker dag en ny ung Björn Borg hittar sin garageport på Aspös "gröna asfaltsbanor" och svingar sitt racket ända upp till eliten.
Game set match!
Är du nyfiken på lite miljöer som ligger i ett världsarv kan du besöka Drottningsskärs kastell på Aspö.
Detta har vi skrivit tidigare om här på Kistalight - se Aspö Light och lite grustennis!
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell, Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet.
Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas (Stig Claesson) anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång.
På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
© Thommy Sjöberg
Du kan hyra cykel, men var rädd om dig och bär hjälm på öns smala vägar!
Vägar kantade med stenmurar istället för dikesrenar.
En hel del välmående bebyggelse skymtar förbi, Volvobilar i carporten, släpvagnar, hästekipage och fritidsbåtar står uppallade på präktiga villatomter när du hojar förbi små orter som Bäck, Kroken och Ryd med röd tegelkyrka i nygotisk stil från sena 1800-talet. Vid kyrkan ligger öns begravningsplats och en korthålsbana för golf.
Här kan du öva din golfsving och komma närmare evigheten!
Är du en militärentusiast kan du boka tid för visning hos öns speciella kustartillerimuseum nära Ryd och Drottningskärs vandrarhem.
Mitt på ön passerar du öns skola, här satt (sic!) ledningscentralen för öns försvar under ww2 och här ligger öns två tennisbanor och hemmaplan för Aspö TK.
Aspö TK bildades 1976 av före detta förbundskaptenen och tränaren i handboll Bertil Andersén som dessutom var (är) friskvårds guru i Lund. År 1990 investerade man i en andra bana. Klubben har i dag 300 medlemmar en blandning av öbor, sommarboende och en och annan turist (Kistalight).
Det behövdes absolut en utomstående person, icke öbo, som grundade klubben säger Bertil Andersén eftersom familjerna på ön ständigt har (dessa öbor) olika uppfattningar (strider om det mesta) i de flesta frågor, som känd förbundskapten hade han det förtroende som behövdes för att genomföra bildandet av klubben och sedan blev det tennisskola och klubbtävlingar.
Matchboll (Ball de match) vid de "gröna"tennisbanorna, en form av målad hardcourt på den nya banan och den gamla banan har mer patina av kommunal tennisbana sådana som anlades på den tiden (70-tal) det svenska tennisundret var levande i vårt avlånga land. Man kan hyra banorna för 25 kr timmen genom att boka tid på schema vid banan och köpa bongar på ICA Aspö som bekräftar hyran. Dessutom måste en av spelarna vara medlem i Aspö TK. Medlemsavgiften i Aspö TK är 25 kr/år för barna och 100 kr/år för familj.
Hurra för så mänskliga tennisavgifter!
Varje år i juli anordnas tennisskola och Aspö Open med tävlingar i 16 olika klasser. Både tennisskolan och tävlingarna är mycket populära bland föreningens 300 medlemmar. Klubbens mål är att verka för ett bestående intresse för tennis i alla åldrar och för att skapa en social mötesplats (kitt) mellan den äldre generationen och den yngre och mellan öbor och sommargäster.
Bertil Andersén är i dag fortfarande ordförande Aspö TK och han har tillsammans med styrelse och tävlingsledning skapat en härlig kreativ mötesplats för tennisvänner och habila motionärer. Bertil Andersén kan gott skrivas in i en svensk ledartradition av trivselgubbar som Tommy Svensson, Tommy Söderberg, Bengan Johansson och varför inte dagens Janne Andersson. Ledare som har organisationsförmåga och skapar bra stämning kring sina arrangemang.
Cyklar och ungdomshäng, Aspö Open 2018, till höger Gamla banan en kommunal veteran. Bild Thommy Sjöberg
Här levs tennislivet mellan baslinjerna varje sommar!
Här hänger generationerna vilket skapar en härlig, avspänd samvaro kring banorna si så där 50 mil söder om Stockholm.
Tyngdpunkten ligger på dubbelspel!
Du kan spela herr, dam, generation, gubbel, mixed och ungdoms dubbel plus de vanliga singlarna. Många verkar vara sommargäster från Skåne eller är akademiker från Lund och min motståndare i herrar veteransingel (kvartsfinal) P Jangsell kommer från Hörby, låter som Håbo, i mina gamla läraröron.
Aspö Open 2018 - för många game i motljus och byig vind! Visst kan man behöva återhämta sig efter spel i över tre timmar på Gamla tennisbanan. Bild Mimmi Kistalight
Vår match går sin egen väg, över tre timmar i årets värme, omväxlande byig vind och motljus , första set 6-3 i min favör, sedan tar jag ledningen med 5-1. Kistalight får några extragame i motljus, efter ett mystiskt icke genomfört sidbyte, funderingar över detta och plötsligt står det 5-5!
Efter sidbyte och två game med solen i ryggen grejar Kistalight att hålla i bollen och så småningom serva hem matchen till 7-5. Efter matchen ser jag min motståndare ligga och vila i en solstol i skuggan bakom sin husbil.
Han hatade att lira på asfalt sade han, men då på malmöitiska, om än han var från Hörby.
Aspö Open ledningscentral, dokumentskåpet under tak nära Gamla banan, där morgondagens matcher meddelas.Bild Thommy Sjöberg
Här träffar du andra spelare, tävlingsledare och matchfunktionärer, kompisar och anhöriga ett häng och mötesplats för tävlingen. Kistalight som har deltagit i Challonge Utbollning på hemmaplan i Solna TK.s regi gläds åt de analoga meddelanden i dokumentskåpet. I Challonge fick man mest kolla i sin mobil vilken nästa motståndare skulle bli och inte just hann med några samtal med de andra tävlande. (Challonge utbollning, modern trivseltennis, korta matcher, skriv in i din mobil, få nytt spelschema, sök upp din bana och din nya motståndare)
Visst är Aspö Open i första hand ett socialt event, en kreativ mötesplats för alla tennisintresserade på ön med häng över generationerna.
Nog är detta ett fantastiskt projekt att bedriva friskvård på!
Om du vill bli gammal och må bra så är det viktigt med kost, motion, goda gener visst ... visst men inte minst är god social samvaro viktig där du kan nå utanför dig själv och vara nyfiken på andra.
Little small chatt!
Byta ett ord eller två/ människors möte/borde vara så
Vem vet kanske en vacker dag en ny ung Björn Borg hittar sin garageport på Aspös "gröna asfaltsbanor" och svingar sitt racket ända upp till eliten.
Game set match!
Är du nyfiken på lite miljöer som ligger i ett världsarv kan du besöka Drottningsskärs kastell på Aspö.
Detta har vi skrivit tidigare om här på Kistalight - se Aspö Light och lite grustennis!
Här inloppet till Karlskrona sett från Drottningskärs kastell, Bastionen som byggdes på senare delen av 1600-talet och ritades av militärarkitekten Erik Dahlberg. En mycket vacker skapelse i sin genre och oförstörd för försvarsanläggningen har aldrig varit utsatt för strider och under senare är år den väl underhållen av statens fastighetsverk. Bilden är tagen från en av försvarsgångarna till kastellet.
Trevligt att knalla runt bland kasematter och på murarna runt bastionen, vore man tecknare i Slas (Stig Claesson) anda skulle det finnas mängder av motiv att fånga med några snabba streck, fönstergluggar, havet med måsarna och segel som skymtar förbi från båtarna, rader av kanoner, de trånga prången (kasematter) där mannarna skulle ladda och skjuta med sina kanoner, vallgravar och kastellgården om ryssen var på ingång.
På Kastellet finns också en trevlig restaurang där du kan få sillamackor och ett glas öl och vid utgången finns en utmärkt utställning där du kan ta del av kastellet och Aspös militära historia.
© Thommy Sjöberg