Robert Capas klassiska bild från Omaha beach när de amerikanska grabbarna landstiger i Normandie 6 juni 1944
- Hoppsan hur gick det här till frågar vi i Kista? Gustav Vasas intåg i Stockholm, regeringsformen 1809 och 1974 och riksdagsbeslut!
- Ja…ja, ja som mina elever brukar säga.
- Nu har vi Nationaldag.
- Frågan är vad vi ska göra med vår nationaldag?
- Om nationaldagen har vi skrivit förr här på Kistalight!
Nationaldagen 6 juni 2005
Fifty-love 6 juni 2006
Hoa på nationaldagen 6 juni 2007
- I dag får det bli en hågkomst av annat patriotiskt slag eller ett exempel på en analys av en internationell konflikt – se projekt från Dollybloggen!
D-Day eller J-Jour från 6 juni 1944Nära byn Colleville-sur-Mer finns den amerikanska kyrkogården där 9386 mestadels unga amerikanska soldater fått den sista vilan. I långa geometriska rader står det enkla vita kors blandade med sexuddiga Davidsstjärnor på den välklippta gräsmattan. Här vilar farmarsöner sida vid sida med storstadspojkar, svart, vit som judisk och det är en värdig, vacker och öppen plats på kullen med utsikt över Omaha beach. Där några av de värsta striderna stod under invasionsdagen.
Frånsett några rysliga monument finns det vita kolonnader med väggar där det finns reliefkartor över invasionsstyrkorna med logistik för att överta Europa. Bakom finns en minnesvägg med namnen över de 1557 soldater som saknades efter invasionsdagarna och vars kvarlevor aldrig återfanns.Vittnesmål om tacksamhet över de män som stred och offrade sina liv återkommer på de olika stränderna. Det är ungdomar från i dag som skriver brev, ortsbor, kamrater från de olika förbanden, anhöriga och officiella personer som politiker och myndigheter som visar sin tacksamhet med kransar och minnestavlor. Det de kämpade för frihet, mänsklighet och demokrati blir påmint där och sällan har det varit så lättolkat som i kampen mot nazismen. Det var det goda i kamp mot det onda men bakom allt fanns ändå de enskilda människorna på bägge sidor.
Kan inte låta bli att fundera över de här frågorna.
-Dagens krig i Irak är det i grunden de godas kamp mot de onda?
-Visst var Saddam Hussein, hans söner, kemiske Ali och Bagdad-Bob i grund och botten en sällsynt ond regim som roffade åt sig rikedomar och utövade ett förtryck av irakiska folket utan nåd.
-Visst var det rätt att avsätta dem men var drivkrafterna i grunden goda och idélla?
-Vad händer när en totalitär regim faller sönder och olika folk, religiösa riktningar och oförlösta konflikter tillåts komma till ytan där demokratiska traditioner inte direkt tillhör dagordningen?
Jämför händelseutvecklingen i Irak med vad som skedde i Europa under första världskriget.
- Vårt första storkrig i Europa!
Ett krig som startade i nationalistisk yra och revanschistisk känsla och som alla trodde skulle vara över på några veckor. Ett krig som körde fast i skyttegravar, Västfronten, med miljoner döda som följd och med en händelseutveckling där det gamla Europa med kejsare, tsar och dubbelmonarkier och Osmanska riket brakade samman för gott.
Irakkriget som en följd av elfte september, knappast möjligt annars, som startade i en sån yra av teknisk amerikansk överlägsenhet och good will av demokratiska ideal.
-Kan det någonsin vara fel att störta en diktator i en "skurkstat" och införa demokrati och fria val?
Funderingar för alla som är intresserade av världspolitik, historia och medmänsklighet.
Kan man räkna bort aktörer som skäggiga präster och nationalistiska kurder? Eller är det bara sekulariserade sunnimuslimer som ska styra?
Är lösningen en regional uppdelning av ett land som är mer en kolonial konstruktion än en nation?
Så kan man tänka när man står vid den amerikanska kyrkogården med utsikt över Omaha beach och Atlanten en vacker dag när brisen ligger på från havet. Utdrag från Kistalight goes Ryan. Andra bloggar om Nationaldagen: Andra bloggar om Kista: Andra bloggar om Andra världskriget: ©Thommy Sjöberg
Hör på radio, P1 första juli, att andra världskriget har fått en renässans när det gäller historieberättandet.
ReplyDeleteKan ses som ett behov i dag av en lättolkad berättelse om kampen mellan det goda och det onda.
2. Juni våknet jeg og min kone med et smell, som viste seg at ikke var annet enn at 6 jagerfly fra “Frecce Trikolori” brøt lydmuren over Roma. Feiringen av “Giorno del Republica”, Italias nasjonaldag var staret, med ditto militærparade..
ReplyDeleteVi giftet oss ved ambassaden den 3 Juni for 21 år siden og vi valgte å dra på “bryllupsreise” på en guidet busstur til Napoli og Pompeii med en overnatting.
På veien ned til Napoli firet vi sammen flere andre skandinaver “Dannebrog” som er den danske nasjonaldagen 5 Juni. Dagen etter feiret vi “Svenske Flaggans Dag”… (6 Juni) Ett bryllup, en bryllupsreise og 3 nasjonaldager på en uke, ikke verst det, eller hva?
I resepsjonen på hotellet før besøket på ambassaden fikk jeg til og med lykkeønskning fra den britiske skuespilleren Christopher Lee og hans danske kone som bodde ved samme hotellet…i sannhet en begivenhetsrik uke.
Grattis till detta säger vi på Kistalight och tror att vi saluterar främst er bröllopsdag - större än en nationaldag.
ReplyDeleteI Sverige fyller Björn Borg år den 6 juni mest en parentes i sammanhanget men kul ändå.
Får även grattulera er till den väl valda turen till Napoli och Pompeji.
Vill ni återuppleva gamla minnen varför inte läsa några bidrag från Kistalight, http://kistalightnow.blogspot.com/2008/01/forza-napoli.html och
http://kistalightnow.blogspot.com/2007/07/pompeji-light.html eller rent av beställa en Kistalight goes Ryan.
Hälsningar från Kista/Thommy
Fel ovan i texten!En Davidsstjärna har sex uddar (Hexagram) - se två trianglar!
ReplyDeleteJämför med Wikipedia!
DAVIDSSTJÄRNAN
En davidsstjärna (hebreiska: מגנ דוד: Magen David) är en sexuddig stjärna, det vill säga ett hexagram som är format av två trianglar. Den är mest förknippad med judendomen men har använts i många kulturer sedan bronsåldern.
När det judiska folket nådde Kanaans land var det bebott av Filistéerna. Efter år av krig bestämde sig ledarna för att deras bästa män skulle mötas på villkoren att segraren fick landet. Symbolen Magen David (svenska: Davids sköld), även kallad davidsstjärnan, har sitt ursprung i denna händelse, då David besegrade jätten Goliat, och formen på hans sköld har idag kommit att bli en symbol för det judiska folket.
Davidsstjärnan är känd sedan bronsåldern och brukad i många kulturer. I den arabiska traditionen kallas den "Davids sköld" alternativt "Salomos sigill". Man tror att namnets ursprung kommer efter formen eller emblemet på Kung Davids sköld. Davidsstjärnan kopplas ihop med David som en symbol. För det judiska folket har den efter hand fått en position motsvarande det kristna korset.
Davidsstjärnan är en relativt ny symbol för judendomen, symbolen förekommer väldigt sällan i den tidiga judiska litteraturen. Tidigare var det främst den sjuarmade ljusstaken (Menora) som symboliserat judendomen.
Symbolen sågs för första gången på ett israeliskt sigill daterat till 600-talet, och senare på en synagoga. Detta är inget som bevisar att det skulle vara en speciell symbol för judarna redan under denna tid, då det lika gärna kunde ha varit utsmyckningar.
Under medeltiden tvingades judarna bära en symbol som liknade davidsstjärnan för att visa att man var jude. På 1300-talet placerade judar davidsstjärnan på sin flagga, därav är den även placerad centralt på Israels landsflagga.
På 1800-talet började dock fler och fler använda davidsstjärnan som en symbol för judarna, detta främst på grund av att sioniströrelsen började använda stjärnan som sin symbol 1897. De ville skapa en symbol som för judarna skulle motsvara det kristna korset. Under denna tid blev det allt vanligare att davidsstjärnor prydde synagogorna som en symbol för judarnas gudstjänstlokal. Först nu kan man tala om davidsstjärnan som nationell judisk symbol.
I områden kontrollerade av nazisterna var judarna ålagda att sy fast en gul davidsstjärna, "Judestjärnan", på vänstra bröstet på sina ytterkläder. Samma förfarande skedde i koncentrationslägret Auschwitz.
Inte värre än att vi rättar till felet ovan i texten med Davidsstjärnan.
ReplyDeleteVärre då med texten i boken Kistalight goes Ryan som för övrigt är slutsåld.
Men finns att läsa på nätet.
Se http://kistalightgoesryan-larsthommy.blogspot.se/2009_04_01_archive.html
Nu klappat och klart!
ReplyDeleteIngen femudd längre i texten!
Utan sexudd - hexagon som det ska vara!
/Thommy