Kistalight Adresses

Sunday, January 08, 2006

Boeuf Bourgignon




Boeuf Bourgignon och hantverk
Fylla jämt, ha fest och fixa lägenheten kan det sammanfalla?
I dag står Boeuf Bourgignon på menyn. I går ombyggnad av hall och kök. En julledig lärare kan ha mycket att stå i när familjen har förväntningar.
De olika sysslorna får samordnas. Kök med tapetbord, i hörnan målargrejor; penslar, spacklar, rullar, borstar, tapetlinjal, burkar med sax, lod, skruvmejslar, rakblad, rulle, skärare och "spårvagn" lite fixativ, tuber, gips, spackel, lim, färger naturligtvis och tapeter – spår av ett yrkesliv.
Några nedtagna tavlor lutade mot väggen; fruset hästhuvud med vintrig bild från Gävletravet – påminner om drömmar - om rikedom.
Ett motiv med hus och ljus från Skagen;
"Höjen hav og Skagens himmel
Sol og gule murers vimmel"
– får symbolisera längtan efter ljuset.
En inramad tidningsartikel om Nacka Skoglund får uttrycka glädjen med fotboll och lusten att skriva.
Ömsint porträtt på festföremålet – flyttas och hamnar i centrum i matsalens bokhylla.
Och så ett nyckelskåp - tja – visst behövs nycklar när åren går!
Tapetbordet belamrat med kastruller, stekpannor, lökar, morötter, lådvin och kokböcker.
- Trångt men kreativt!?

- Skär och bryn köttet
Fräs bacon i en gryta
Tillsätt skivade morötter och skurna lökar
Let it roll …let it roll
Slå ihop – tillsätt tomatpuré, timjan och vitlök
- Glöm inte salt och några tag med pepparkvarnen!
Pudra med mjöl och lantvinet blurr…blurr
Små champinjoner låt dem jobba i pannan
Charlottenlökar krydda och bearbeta i smöret och baka dem sedan i trettio minuter i ugn.
Slå ihop alla ingredienser och låt dem puttra minst en timme.

- Salut och smaka av…

Ett levande recept behöver många verb, en god gryta kräver tid, en festmåltid skapas utav omsorg och den glada middagen kreeras av människor med hjärta. Smakerna och dofterna är bara det goda kittet mellan omsorg och glädje.

- Salut och smaka av…

Så går min tanke till den gode pedagogen.
Visst behövs där hantverk, omsorg, ett gott hjärta och en massa kunskap men vad gör det när ingredienserna tycks tycks ha fel mix och när omsorgen om "vår gryta Bourgignon" inte får ta sin tid.
Copyright LarsThommy

2 comments:

  1. Anonymous11:19 AM

    Du vet väl att det är bloggträff i Stockholm nästa lördag?
    Vore kul om du dök upp.
    http://www.kulturbloggen.com/2006/01/bloggtrff_lrdag.html
    RS
    kulturbloggen.com

    ReplyDelete
  2. Tackar...tackar för inbjudan - vore kul att se lite livs levande bloggare så där utanför den virtuella världen.
    Vi får se om man kan frigöra sig från alla vanliga bestyr.
    Hälsningar från Kista

    ReplyDelete